» »

Kako vaditi izdelavo strani?

Kako vaditi izdelavo strani?

qwertyy ::

Torej znam malo JavaScripta, HTML-ja in CSS-ja. Bolj osnove, delal sem po codecademy.com in zdaj bi se rad malo igral in delal neko "testno" stran. Dodal nekaj slik, naslov, text. Kje to lahko počnem?
Zanima me (informativno), če za spletno trgovino potrebuješ s.p.?
Lp

bluefish ::

qwertyy je izjavil:

Kje to lahko počnem?
Na listu papirja, če ti odgovarja.
Ne kompliciraj, odpri Notepad in piši kodo. Bolj prijazen je Notepad++, še bolj SublimeText,... Testiraš lahko v brskalniku.

Phantomeye ::

veliko ljudi ne dela več na roke, ampak uporabljajo orodja, ki te stvari počnejo namesto tebe..

ampak ja, vseeno mi zdi pomembno, da dejansko veš kako zadeve delujejo. tko da je tko, kot je predlagal blue fish. notepad ++ (ali kteri koli urejevalnik, ki podpira 'barvanje' kode, gled ena programski jezik).

drgac se pa zamisli neko spletno stran, in jo naredi.


pomisli. ce hoces met fizično trgovino, rabiš met firmo (sp, doo, whatever), zakaj misli, da bi blo pri spletni trgovini kaj drugace?

no razen, ce nicesar ne bos prodajal

Zgodovina sprememb…

  ::

Phantomeye je izjavil:

veliko ljudi ne dela več na roke, ampak uporabljajo orodja, ki te stvari počnejo namesto tebe..


Na kakšno orodje se nanašaš?

btw.... profi strani so vse na roke spisane, mogoče le to da se štarta z kakšnim boiler plate-om ipd...
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

bluefish ::

Indeed, razni WYSIWYG urejevalniki generirajo obupno kodo.

knesz ::

bluefish je izjavil:

Indeed, razni WYSIWYG urejevalniki generirajo obupno kodo.

Točno tako. Uporabljaš WYSIWYG, koda je pa WYSIWTF.

garamond ::

@qwertyy Naredi temo za Wordpress.

glave ::

Design.=photoshop.
dodas fukncionalnost. html css ter jquerry naprimer...
Preneses to na kaksen cms bodisi wordpress, joomla itd itd.

And start..

  ::

qwertyy je izjavil:

Torej znam malo JavaScripta, HTML-ja in CSS-ja. Bolj osnove, delal sem po codecademy.com in zdaj bi se rad malo igral in delal neko "testno" stran. Dodal nekaj slik, naslov, text. Kje to lahko počnem?
Zanima me (informativno), če za spletno trgovino potrebuješ s.p.?
Lp


1. dobi nekje kak dizajn (ne narejeno predlogo ampak samo dizajn)

Preden greš na točko 2 si zamisli kaj sloh želiš naredit .. stran za kaj .. kaj bo vsebovala .. kaj je cilj ...kaj želiš prikazat

2. Naredi razrez html + css da bo zgledal tako kot dizajn .. pa seveda da dela v vseh brskalnikih.
3. dodaj malo fancy JS efektov ..
4. ko je html+css+js končan vse skupaj prenesi v nek CMS
5. vnesi vsebino slikce ipd...

Učiti se brez cilja nima smisla .. zadaj si en projekt in ga izvedi od začetka do konca na roke... to ti bo najboljša vaja..

drugače pa kilometrina prinese največ .. delanje po želji strank .. reševanje sprothnih problemov ipd...

Če misliš kakroli prodajat ali služit kakorkoli potem potrebuješ S.p. ali kaj podobnega
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo:   ()

Vice ::

  je izjavil:


btw.... profi strani so vse na roke spisane, mogoče le to da se štarta z kakšnim boiler plate-om ipd...


Good one. :D

Matek ::

Vice je izjavil:

  je izjavil:


btw.... profi strani so vse na roke spisane, mogoče le to da se štarta z kakšnim boiler plate-om ipd...


Good one. :D
No, pa ti povej katere WYSIWYG urejevalnike se uporablja, če se ne strinjaš.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

  ::

Vice je izjavil:

Good one. :D


Razjasni se.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

BigWhale ::

  je izjavil:


4. ko je html+css+js končan vse skupaj prenesi v nek CMS
5. vnesi vsebino slikce ipd...


Razrez se ponavadi dela tako, da je ob zakljucku design v CMSju za katerega si delal.

Razen ce ne delas 'html+css+js' template-a.

Tody ::

Na roko pisan je tak čudn izraz. Vsi neki kopiramo, uporabljamo template, svoje, tuje... Ker se ti zdi škoda da bi še enkrat pisal in prilagajal vse hecke ki si jih moral narest zarad različnih browserjev.

Torej stran spisana na roko od začetka je mazohizem :) Tisti ki se loti pisat stran za stranko v notepadu je pa malce čez les :) Če ne drugega se uporablja notepad++ ali kako drugo orodje ki ima podporo za kodiranje notri vsaj.

BigWhale ::

Tody je izjavil:

Na roko pisan je tak čudn izraz. Vsi neki kopiramo, uporabljamo template, svoje, tuje... Ker se ti zdi škoda da bi še enkrat pisal in prilagajal vse hecke ki si jih moral narest zarad različnih browserjev.


Oh, kako lepa besedna igra. Jaz precejkrat uporabljam razno razne hecke. Sploh zato, ker pol na konc izpade totalno hecn, da stvari sploh delajo. :>

Tody je izjavil:

Torej stran spisana na roko od začetka je mazohizem :) Tisti ki se loti pisat stran za stranko v notepadu je pa malce čez les :) Če ne drugega se uporablja notepad++ ali kako drugo orodje ki ima podporo za kodiranje notri vsaj.


Saj tudi ce uporabis kak 'template' ali pa framework lahko se vedno vecino stvari spises 'na roko'. Se mi zdi, da je bilo govora bolj o WYSIWYG orodjih.

Tody ::

Ah to jih pa ni :) Wordpress še zdaj nima v osnovi možnosti narest tabelo :D Če ne poznaš osnov pač moreš delat tisto kar ti nekdo reče :D

  ::

BigWhale je izjavil:


Razrez se ponavadi dela tako, da je ob zakljucku design v CMSju za katerega si delal.

Razen ce ne delas 'html+css+js' template-a.


Odvisno za kateri CMS delaš. Jaz vedno prej naredim html verzijo, testiram da dela vse ok in nato vstavim v CMS. Res pa je da določeni CMSji ne omogočajo enostavnega vnosa html predloge in jo moraš potem prilagajat in popravljat... v tekem primeru je potem res bolje da delaš kar direkt predlogo za tisti CMS.

Jaz imam rad clean html vedno pri roki za lažje nadaljne nadgradnje ipd.

Tody je izjavil:

Na roko pisan je tak čudn izraz. Vsi neki kopiramo, uporabljamo template, svoje, tuje... Ker se ti zdi škoda da bi še enkrat pisal in prilagajal vse hecke ki si jih moral narest zarad različnih browserjev.

Torej stran spisana na roko od začetka je mazohizem :) Tisti ki se loti pisat stran za stranko v notepadu je pa malce čez les :) Če ne drugega se uporablja notepad++ ali kako drugo orodje ki ima podporo za kodiranje notri vsaj.


Kdor dela na profesionalnem nivoju bo večino kode sam spisal. Za hiter začetek se uporabi kakšno html predlogo (boilerplate ipd..) vse ostalo pa sam spišeš na osnovi dizajna ki ga imaš. Kopira se edino kakšne JS vtičnike kot so razni sliderji ipd..
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo:   ()

alexa-lol ::

Za 95% stvari je Bootstrap čist ql, minified je 69kB je pa tut cdn verzija. Vedno je tu "hardcore" pristop z vanilla JS in brez kakršnekoli knjižnice z minimalnim CSS ampak v praksi ne vem kakšne pohitiritve bi dosegel.


A ve kdo za kakšne knjige/linke glede front end optimizacije in kakšen je impact front-end FW kot sta bootstrap in foundation.

Jerry000 ::

Tody je izjavil:

Na roko pisan je tak čudn izraz. Vsi neki kopiramo, uporabljamo template, svoje, tuje... Ker se ti zdi škoda da bi še enkrat pisal in prilagajal vse hecke ki si jih moral narest zarad različnih browserjev.

Torej stran spisana na roko od začetka je mazohizem :) Tisti ki se loti pisat stran za stranko v notepadu je pa malce čez les :) Če ne drugega se uporablja notepad++ ali kako drugo orodje ki ima podporo za kodiranje notri vsaj.


Odvisno, jaz sem že izdelal from scratch...lepo papir, photoshop, html/css programer je potem lepo vse to v CMS spravil in je :). Je pa tut blo da sem samo template malo preoblikoval katerega so kupili. Ampak povem da je from scratch še najbolš delat...pri templatu moraš vsebino oblikovati po templatu, pri from scratch varjanti pa vsebina prevladuje in designaš glede na vsebino in ne kontra. Vse ima prednosti in slabosti:)

Tody ::

Jerry jah sej ubistvu smo se pogovarjal bolj o tem kar je programer naredil, ker obstaja že kar nekaj templatov katere pohtrijo izdelavo, da ne greš CSS iz začteka pisat ker potem moreš cel framework postavit sploh zdaj ko je še ta jeba s toliko različnimi ekrani.

  ::

Tody je izjavil:

Jerry jah sej ubistvu smo se pogovarjal bolj o tem kar je programer naredil, ker obstaja že kar nekaj templatov katere pohtrijo izdelavo, da ne greš CSS iz začteka pisat ker potem moreš cel framework postavit sploh zdaj ko je še ta jeba s toliko različnimi ekrani.


template res pohitri izdelavno, vendar le te se uporablja za nizko proračunske projekte. Kdor hoče imeti zadevo narejeno tako kot je treba se bo predlog izognil in naročil izdelavo strani iz nule...

Ko se učiš je kar precej "jebe" z različnimi enkrani ipd ... ko zadevo naštudiraš pa to ne predstavlja več težav.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Tody ::

Jah še zmeraj ne vrjamem, da ko začneš delat novo stran odpreš beležnico/notepad ++ /sublime in začneš iz nule pisat dokument.

Jerry000 ::

Tody je izjavil:

Jah še zmeraj ne vrjamem, da ko začneš delat novo stran odpreš beležnico/notepad ++ /sublime in začneš iz nule pisat dokument.


Lahko začneš vrjeti;). Plus to da kot web designer je lepo, če imaš v portfoliji svoja dela ki niso samo templati ampak tudi tvoje znanje da znaš iz nule narediti in sestaviti skupaj

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jerry000 ()

Mesar ::

Tody je izjavil:

Jah še zmeraj ne vrjamem, da ko začneš delat novo stran odpreš beležnico/notepad ++ /sublime in začneš iz nule pisat dokument.


Seveda začneš, kako pa misliš, da začneš? Prejšnji projekt skopiraš pa ga prepacaš v novo stran? Al v slikaru narišeš črke pa skoz OCR spustiš, da dobiš kodo?
Your turn to burn!

  ::

Tody je izjavil:

Jah še zmeraj ne vrjamem, da ko začneš delat novo stran odpreš beležnico/notepad ++ /sublime in začneš iz nule pisat dokument.


Lahko si v naprej pripraviš neke osnove da ti ni treba ravno vsakič pisat elementov katere vedno potrebuješ. Drugače pa ja ... začneš iz nule.

Dejstvo je to da bolj kot postajaš "profi" ... vedno manj že narejenih stvari uporabljaš.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Tody ::

Ker je to totalna izguba časa :)

Oz zdej me ful firbec matra, kako pri vas poteka izdelava strani, ker meni je bilo vedno mučno začet iz nule in sem imel vsaj boiler plaite ali kake druge template tako da je struktura bila že postavljena in sem si jo potem priredil.

S tem da če uporabljaš svoj lasten template s tem ni nič narobe :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

Jerry000 ::

Tody je izjavil:

Ker je to totalna izguba časa :)

Oz zdej me ful firbec matra, kako pri vas poteka izdelava strani, ker meni je bilo vedno mučno začet iz nule in sem imel vsaj boiler plaite ali kake druge template tako da je struktura bila že postavljena in sem si jo potem priredil.

S tem da če uporabljaš svoj lasten template s tem ni nič narobe :)


S tem ko ti drugi template uporabljaš in ga malo prirediš se ne šteje ravno kot tvoje delo. Izdelava pa poteka tako da se na papir nariše mockup, potem se v photoshopu izdela design, nato sledi pretvorba PSD->HTML/CSS, kjer po potrebi uporabiš kakšen framework. Izguba časa ni, zakaj? Ker je koda lepa, delo je tvoje, naučiš se ogromno, zadevo oblikuješ po vsebini in ne vsebino po obliki kot pri templatih,...povej mi kakšen bi bil web designer če bi kupoval samo template drugih in jih prodajal? Enako velja za front-enda (opravičeno je če si sam spisal svoj framework in ga uporabljaš).

Ampak uporabljati vedno svoj template je zelo slabo. Zakaj? Vsi izdelki so isti...nobene kreativnosti

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jerry000 ()

  ::

Tody je izjavil:

Ker je to totalna izguba časa :)


Kot sem že omenil .. za manj vredne projekte se ne splača izgubljati časa in narediš na način ki bo najhitrejši ... Ko pa delaš kakšno konkretno spletno stran za naročnika ki je pripravljen plačat za kvaliteto in profesionalnost ... v takem primeru pa je najbolje da začneš iz nule.

na žalost je precej wanabe izdelovalcev "spletnih strani" ki postavljajo sranja na hiter način.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Tody ::

Jerry ja ampak tukaj je govora o dveh stvareh, to da narediš dizajn svoj je to čist cool PSD--> HTML /CSS me je bolj zanimal, ker tam je več ali manj enako gradnikov. Večina strani ima 960 gred, ima neko okno s sliderjem ima neko vsebino ima header in footr.

the-uros, ja vrjetno je to tko :)

Jerry000 ::

Tody je izjavil:

Jerry ja ampak tukaj je govora o dveh stvareh, to da narediš dizajn svoj je to čist cool PSD--> HTML /CSS me je bolj zanimal, ker tam je več ali manj enako gradnikov. Večina strani ima 960 gred, ima neko okno s sliderjem ima neko vsebino ima header in footr.

the-uros, ja vrjetno je to tko :)


Ja sej:), če nrdiš svoj design boš mogu tut iz PSD v HTML/CSS pretvorit:). Se pa ne strinjam glede 960 grida. Danes se gradi responsive, torej za vse zaslone. Seveda nekatere strani se ne splača imeti responsive, za to se pa uporabljajo večji gridi kot pa 960, ker ima že veliko ljudi večje zaslone.

Glede elementov se strinjam s tabo, stran ima slider, header, vsebino, footer...ampak lahko takšno stran z istimi elementi prikažeš na veliko različnih načinov. Sorry ampak če bi vsaka stran zgledala enako bi bilo dull in boring, zato so designerji da te ponavljajoče elemente prikažejo na drugačen način.

Je pa tut tko kot je the-uros reku:). S tem da trenutno tudi za male strani izdelujem iz nule...rabim za portfolio:P

Tody ::

100 ljudi 100 čudi ... 100 žena 200 sisa :) Pa srečno :)

Glede 960 je bilo še takrat ko sem vedel kaj se dela :) Zdaj sem očitno čist izven igre že :D

Vice ::

Jerry000 je izjavil:



Ja sej:), če nrdiš svoj design boš mogu tut iz PSD v HTML/CSS pretvorit:). Se pa ne strinjam glede 960 grida. Danes se gradi responsive, torej za vse zaslone. Seveda nekatere strani se ne splača imeti responsive, za to se pa uporabljajo večji gridi kot pa 960, ker ima že veliko ljudi večje zaslone.


15 inčnih ekranov na mizi je res vedno manj je pa zato vedno več smart naprav in manjših prenosnikov ker se folku ne da čepet cele dneve za mizo.

Jerry000 ::

Vice je izjavil:

Jerry000 je izjavil:



Ja sej:), če nrdiš svoj design boš mogu tut iz PSD v HTML/CSS pretvorit:). Se pa ne strinjam glede 960 grida. Danes se gradi responsive, torej za vse zaslone. Seveda nekatere strani se ne splača imeti responsive, za to se pa uporabljajo večji gridi kot pa 960, ker ima že veliko ljudi večje zaslone.


15 inčnih ekranov na mizi je res vedno manj je pa zato vedno več smart naprav in manjših prenosnikov ker se folku ne da čepet cele dneve za mizo.


Drži, ampak potemtakem se omejevati ne smemo. Se mi zdi da odkar so ti telefoni se ne gleda več velikosti ampak se gleda da je responsive...torej ni neke mere. Oziroma vprašanje...ko greste izdelovati spletno po gracefull degradation pristopu...na kakšnem gridu začnete delat spletno?

Mesar ::

Ja tako, da paše na najmanjši zaslon ki obstaja. Ostali bodo pa že zoom uporabljali!
Your turn to burn!

Vice ::

Ne rabiš zooma je dost leča za tiste ki so "omejeni". >:D

alexa-lol ::

Gracefull degradation je overrated

Naj uporabniki nadgradijo brskalnike, sej leta 2014 tut ne moreš z dinarji plačevati al pa markami.

TIsti ki se bojijo sami sebe in ne uporabljajo JSjim daš pa sporočilo da itak NSA vse beleži.


Kar se tiče gridov in responsive... Twiter Bootstrap pa gremo.

Jerry000 ::

oziroma bom drugače vprašal...če delaš statično spletno (brez responsive) kolikšen width daste? Koliko je sedaj optimalno? Učasih je res bil 960, koliko je pa sedaj?

Se pa strinjam da je gracefull degradation overrated, sprašujem samo informatiuno:)

Mesar ::

Your turn to burn!

Jerry000 ::

nism vedu da ma w3s takšno statistiko, hvala za link:)

blackbfm ::

ta responsive dizajn gre meni že mal na jetra ker jih nihče ne zna delat.. redkokatera stran je res proper narejena, da ni pokvarjena funkcionalnost ali uporabniška izkušnja

bolš nonresponsive tko kot se zagre, kot pa responsive nekaj na pol

BigWhale ::

Ce je non-responsive stran na telefonu neuporabna, potem je isto kot responsive na pol. :) Uporabniska izkusnja na responsive designu, bo pa vedno 'okrnjena', ker si omejen z velikostjo zaslona.

  ::

Problem je ker se vse naredi na hitro in ne testira dovolj in potem dela tisti responsive bolj žalostno. Sem opazil kar nekaj predlog na theme forest ki so "responsive" ... kar seveda tudi so, vendar ko enkrat malo testiraš z več napravami vidiš da je daleč od optimalnega...
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

BigWhale ::

Na theme forest se nisem nasel uporabne teme... :>


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

izdelava spletne strani, nasveti (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
8012189 (6005)  
»

Kaj sledi po tem?

Oddelek: Izdelava spletišč
162940 (2319) Gandalfar
»

Kako oz. z čim izdelujete spletišča? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
5711529 (9945) Goran's Blog
»

Neznana napaka pri izdelavi spletne

Oddelek: Izdelava spletišč
443025 (2098) RockyS
»

ocenite stran (ja spet:)) (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
9212517 (9480) Tody

Več podobnih tem