Forum » Loža » pozabljanje besed? Se komu dogaja?
pozabljanje besed? Se komu dogaja?
Phantomeye ::
Zadnje čase (zadnje leto) imam občutek, da sem bolj pozabljiv kot pogosto. Vse pogosteje se ujamem, da pozabljam slovenske in angleške besede, ki jih sicer relativno pogosto uporabljam. Pozabljam imena znanih ljudi, naslovov knjig, filmov, itd. In pojma nimam kaj bi bil razlog. Se mi pa zdi, da je za mojo starost malo prezgodaj za kaj takšnega (23).
Se vam to pogosto dogaja? Ali gre za posledico prisotnosti tehnologije? ker, če recimo kaj pozabim, uporabim google in s pomočjo slednjega skušam odkrit besedo, ki se jo hočem spomnit. in google je zelo zelo učinkovit pri tem...
Se vam to pogosto dogaja? Ali gre za posledico prisotnosti tehnologije? ker, če recimo kaj pozabim, uporabim google in s pomočjo slednjega skušam odkrit besedo, ki se jo hočem spomnit. in google je zelo zelo učinkovit pri tem...
pegasus ::
Skurjen v smislu zmatran, bolj mentalno kot fizično?
Ja, to je normalen pojav. Pri sebi ga opažam, ko se daljši čas (tedne) intenzivno ukvajram z enim samim problemom. Najbolj zoprno, ko v trgovini potegneš kartico in se nenadoma zaveš, da si pozabil pin.
Ja, to je normalen pojav. Pri sebi ga opažam, ko se daljši čas (tedne) intenzivno ukvajram z enim samim problemom. Najbolj zoprno, ko v trgovini potegneš kartico in se nenadoma zaveš, da si pozabil pin.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: pegasus ()
DarwiN ::
Vem, kako se počutiš.. Eni imamo že od rojstva katastrofalen spomin. Imena, naslovi, rojstni dnevi... Ajej.. Po spominu sem bottom 1% among healthy population, že vse od prvega razreda osnovne šole, ko sem 1x tedensko v šoli pozabil copate, trenerko, ipd.. ... Ampak kot si rekel, google rad pomaga..
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
heh, ker ce sem iskren je bil moj kratkotrajni spomin vedno podn...
je pa v kontrastu moj dolgotrajni spomin veliko bolj izrazit, saj sem se sposoben spomnit specifičnih dogodkov precej detajlno. Ob primerni asociaciji, seveda.
Recimo moj stric zna na pamet datume rojstva za celo vas, za VSE sorodnike in za določen obseg drugih ljudi. Ampak to je spet druga zgodba in verjetno posledica psihične bolezni.
je pa v kontrastu moj dolgotrajni spomin veliko bolj izrazit, saj sem se sposoben spomnit specifičnih dogodkov precej detajlno. Ob primerni asociaciji, seveda.
Recimo moj stric zna na pamet datume rojstva za celo vas, za VSE sorodnike in za določen obseg drugih ljudi. Ampak to je spet druga zgodba in verjetno posledica psihične bolezni.
wooted ::
jaz imam isti problem, včasih je bilo vse vredu. Zadnje čase pa čedalje slabše, se pa zelo utrujenega počutim in sem totalno "skurjen".. bo treba počasi življenski stil spremenit, prehrano itd. ker pri 23 mi to res ne odgovarja
harmony ::
Definitivno je treba mozgane spociti na tak nacin, da ko gres na dopust je to dopust v pravem stilu in ne s telefonom. Seveda telefon za nujne zadeve. Sam imam GSM aparat in je prava zadeva, saj je namenjen samo klicem in sms-om.
urosz ::
jaz imam isti problem, včasih je bilo vse vredu. Zadnje čase pa čedalje slabše, se pa zelo utrujenega počutim in sem totalno "skurjen".. bo treba počasi življenski stil spremenit, prehrano itd. ker pri 23 mi to res ne odgovarja
this! pri meni je bilo zelo podobno nekaj časa. sedaj je boljše.
Buggy ::
lahko tole malce bolj konkretiziras? Sicer sem sam malce starejsi(40), pa tudi kaksno leto ali dve opazam isti fenomen. K "sreci" se z zeno dogaja isto, pa je kar se tice prehrane, gibanja na svezem zraku ter splosnega razgibavanaja mozganov (sola otroci, branje, sluzba...) popolno nasprotje meni
first_line ::
Jaz že od rojstva pozabljam imena ljudi (jeba pri ženskah), barve avtov, zanimive dogodke (in potem folk misli da samo doma zaprt gnijem, ker se ne hvalim kako sem včeraj...) in na sploh.
Mislim da je problem v tem, da sem v mislih 99% časa nekje drugje in se dejansko samo podzavestno odzivam na okolje. Ker z učenjem pa nimam problemov.
Hrana nima veze, niti modafinil ne vpliva na to 'zgubavost'.
Kdaj poslušam koga za kaj vse se sekira, jaz nimam takih problemov ker itak pozabim :/ Sploh npr. ko se kam selim, mislim kako bom koga pogrešal, drugi dan pa sploh ne vem več kdo je to bil (me še nobena ni pustila, ker jo itak pozabim in sploh ne greva na razen). Pogrešam edino domačega mačka, smrk :(
Mislim da je problem v tem, da sem v mislih 99% časa nekje drugje in se dejansko samo podzavestno odzivam na okolje. Ker z učenjem pa nimam problemov.
Hrana nima veze, niti modafinil ne vpliva na to 'zgubavost'.
Kdaj poslušam koga za kaj vse se sekira, jaz nimam takih problemov ker itak pozabim :/ Sploh npr. ko se kam selim, mislim kako bom koga pogrešal, drugi dan pa sploh ne vem več kdo je to bil (me še nobena ni pustila, ker jo itak pozabim in sploh ne greva na razen). Pogrešam edino domačega mačka, smrk :(
shadeX ::
Najbolj zoprno, ko v trgovini potegneš kartico in se nenadoma zaveš, da si pozabil pin.
Ja ta je najbolj zoprna od vseh. And it already happened.
Gregor P ::
... ali pa ko zjutraj vstaneš in se nikakor ne moreš spomniti PIN kode telefona (sim kartice) oz. imaš v mislih nek PIN, ki je morda nekoč bil celo pravi in si (vsaj zgodaj zjutraj) tudi prepričan, da je, vendar ni ... 3x
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
urosz ::
lahko tole malce bolj konkretiziras? Sicer sem sam malce starejsi(40), pa tudi kaksno leto ali dve opazam isti fenomen. K "sreci" se z zeno dogaja isto, pa je kar se tice prehrane, gibanja na svezem zraku ter splosnega razgibavanaja mozganov (sola otroci, branje, sluzba...) popolno nasprotje meni
konkretno.. s študentskega junk-a (pice, čips, dosti alkohola, konzervirana hrana, predelana hrana in nasplošno hrana z nič kaj dosti mikrohranili) na "zdravo prehrano", ki temelji na sveži in nepredelani hrani s pravilnim izborom živil (meso, ribe, jajca, riž, krompir, zelenjava, jajca itd. - saj razumeš kaj mislim).
med faksom, ko sem slabo jedel in delal nič, sem veliko večkrat "brain-fog", kot ga imam zdaj, ko delam 8 ur dnevno (moje delo ni fizično - programiram). najbrž res ni vse prehrani, nekaj je morda tudi na tem, da imam sedaj nek urejen ritem vsakdana itd., ampak pripomore pa zagotovo.
GupeM ::
Sam imam kar dober spomin kar se tiče PINov, naslovov... Imena pa po navadi pozabim 5 minut po tem ko se mi nekdo predstavi. Z imeni imam probleme že od nekdaj. Se pa zadnje čase trudim da si imena poskušam zapomnit vsaj nekaj časa in si ga ponavljam v glavi čim dlje. Po določenem času pa mi potem kar ostane v spominu in si ga zapomnim za vedno, vendar rabim nekaj časa da ga najdem nekje v spominu.
[D]emon ::
Sam se redno zapletam okrog besed, predvsem zato ker na dnevni osnovi govorim tri jezike. Je tecno, ko imas v mislih besedo v enem jeziku ampak tisti ni ta, ki ga v danem trenutku govoris.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.
crniangeo ::
pri vsem tem je pomeben stres..
Se spomnem ko sem bil tako pod stresom zaradi določenih stvari , da sem šel v trgovino in vzel kruh (naročil valjda)in pozabil plačat in sem šel direkt domov.
Drug dan sem se spraševal zakaj imam še vedno denar za kruh, ki sem ga dan prej dobil.. Šele takrat se mi je posvetilo, da sem pozabil plačat kruh..
Sem ga tisti dan tudi plačal in se opravičil, kar niso vzeli za slabo , saj sem bil njihova redna stranka.
Se spomnem ko sem bil tako pod stresom zaradi določenih stvari , da sem šel v trgovino in vzel kruh (naročil valjda)in pozabil plačat in sem šel direkt domov.
Drug dan sem se spraševal zakaj imam še vedno denar za kruh, ki sem ga dan prej dobil.. Šele takrat se mi je posvetilo, da sem pozabil plačat kruh..
Sem ga tisti dan tudi plačal in se opravičil, kar niso vzeli za slabo , saj sem bil njihova redna stranka.
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.
#000000 ::
Jest se zadnjič nisem mogu spomnit kako se reče cvirn, v bistvu se nisem spomnu niti, besede cvirn, kaj šele NIT, namesto tega sem klatil KONAC ha ha. A fora je da noben v familiji, niti vsa kolena žlahte ni niti blizu kjer bi govorili naše bratske jezike.
wooted ::
vstanem 5.30, spijem kavo.
6:00 začnem z službo
9:00 imam zajtrk
12:00 hladno kosilo
Delam do 14:00 ali do 15:00 (petki do 12)
Pridem domov in si skuham kosilo, postorim par stvari po hiši
Ob šestih zvečer sem popolnoma crknjen, fizično in psihično.
22:00 spim ko bubica
Short term spomin je totalno na psu, redno uporabljam 3 jezike in se dostikrat ne spomnem besede v kateremkoli jeziku.
Long term spomin je perfekten v detajle.
Nebi rekel da je kriv stres ali kakorkoli z telefoni. na telefonu opravim par klicov, delam z živalmi in je kar sistematično delo.
Včasih je malo fizično zahtevno, večino časa niti ne.
Gibam se kar dovolj (na delu naredim tudi po 15km hoje na dan), večkrat grem na plažo ali po mestu.
Jem sadje in zelenjavo, ne hodim v Mcdonalds in podobne stvari, ne pijem alkohola (razen kakšen petek ali sobota par piv)
Denarnih skrbi pa tudi nimam, torej kje tiči zajec?
D3m ::
Sam imam kar dober spomin kar se tiče PINov, naslovov... Imena pa po navadi pozabim 5 minut po tem ko se mi nekdo predstavi. Z imeni imam probleme že od nekdaj. Se pa zadnje čase trudim da si imena poskušam zapomnit vsaj nekaj časa in si ga ponavljam v glavi čim dlje. Po določenem času pa mi potem kar ostane v spominu in si ga zapomnim za vedno, vendar rabim nekaj časa da ga najdem nekje v spominu.
A obraze si zapomniš?
|HP EliteBook|R5 6650U|
negotiator ::
@op
Evo, meni se tudi dogaja zadnje čase, da pozabljam/si ne zapomnim dobro raznih stvari.
Evo, meni se tudi dogaja zadnje čase, da pozabljam/si ne zapomnim dobro raznih stvari.
All easy problems have already been solved.
lebdim ::
... ali pa ko zjutraj vstaneš in se nikakor ne moreš spomniti PIN kode telefona (sim kartice) oz. imaš v mislih nek PIN, ki je morda nekoč bil celo pravi in si (vsaj zgodaj zjutraj) tudi prepričan, da je, vendar ni ... 3x
ali pa, če si v nastavitvah telefona onemogočiš preverjanje PIN-a...
Gregor P ::
... ali pa, če potem ko izključiš preverjanje kode samega telefona + pina sim kartice, omogočiš prav vsakomur prost dostop do tvojih podatkov + prosto uporabo telefona
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
vostok_1 ::
Jaz mam tud občasno neke čudne finte z spominom. Pozabim kaj aktualnejšega, se pa spomnem kje sem sedel v prvem razredu osnovne šole na Halloween. In kaj sem počel seveda.
goldenratio ::
joj jest se pa obrazov sploh ne zapomnim, razen od prijateljev, ki jih več let redno videvam. Nimam pa slab spomin in učenje, orientacija, kraji, PIN, geslo.... to nisem imel nikoli problemov. Ampak OBRAZI, teh pa si kar ne morem zapomniti...
če ima človek drugo frizuro, drugače oblečen, v drugem kraju... grem kar mimo, potem pa kdaj mislijo, da jih ignoriram :)
kaj je to?
P.S... novo osebo si samo zapomnim po kretnjah, glasu, stilu, brazgotinah, postavi.... obraz pa si sploh ne znam naslikati v glavi. Npr. ljduje, ki opisujejo ljudi skicarju- tega jaz nikoli ne bi mogel narediti
če ima človek drugo frizuro, drugače oblečen, v drugem kraju... grem kar mimo, potem pa kdaj mislijo, da jih ignoriram :)
kaj je to?
P.S... novo osebo si samo zapomnim po kretnjah, glasu, stilu, brazgotinah, postavi.... obraz pa si sploh ne znam naslikati v glavi. Npr. ljduje, ki opisujejo ljudi skicarju- tega jaz nikoli ne bi mogel narediti
figula ::
goldenratio, v seriji Perception S01E02 je tak primer, kot ga/se opisuješ, verjetno celo malo bolj akuten.
Menda se imenuje prozopagnozija ali slepota obrazov.
Menda se imenuje prozopagnozija ali slepota obrazov.
Mipe ::
Tudi jaz sem dokaj pozabljiv, včasih se mi sredi pogovora zatakne pri kakšni besedi, ki se je ne morem spomniti. Gre predvsem za manj uporabljene besede, ki pri meni hitreje zbledijo v pozabo, ker sproti požiram nove bolj ali manj uporabne informacije. Tako se na primer ne spomnim skoraj ničesar iz srednje poklicne šole niti z računalniškega faksa, obvladam pa vse, s čimer se trenutno ukvarjam.
Imena ljudi? Če jih ne srečujem redno, jih hitro pozabim...
Imena ljudi? Če jih ne srečujem redno, jih hitro pozabim...
Ajrina ::
Pri meni se je to začelo dogajati po nekaj letih brez učenja. Ok, je bil zraven tudi stres, samo to je še vedno. Sem se kar ustrašila, ker se nisem spomnila čisto simpl vsakdanjih stvari (npr. trgovina Mercator), ko mi je nekdo povedal en stavek, ga nisem bila sposobna ponoviti nekaj sekund za tem in podobno. Te kar zaskrbi.
Sedaj delam na tem, da možgani ne zaspijo in je bistveno bolje. Pa razni seznami v glavi pomagajo.
Sedaj delam na tem, da možgani ne zaspijo in je bistveno bolje. Pa razni seznami v glavi pomagajo.
JanOlMajti ::
Zanimivo. Pri pogovoru se mi dostikrat zatika, čeprav v povprečju berem kar dosti. Imena pozabim, obraze si ob drugem videnju zapomnim. Za osnovno in srednjo šolo se spomnim marsikaj, kar se sosošolcem niti ne sanja. Če se spravim kaj učit, porabim več časa kot včasih. Se pa hitreje ujezim pri ljudeh, ki jim je small talk o vremenu, posploševanje in razpravljanje o stvareh, ki o njih niso nič prebrali, največ kar zmorejo. Ampak to je že druga tema.
Skratka, pozna se na kratkotrajnem spominu.
Skratka, pozna se na kratkotrajnem spominu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: JanOlMajti ()
technolog ::
Pri men pa angleščina dela težave. Če tekst pišem, je rezultat res super, bogat z besediščem do te mere, da se folk dejansko čudi. To pa zato, ker si lahko vzamem tud minuto, da se spomnim kakšne obskurne besede. Če je pa treba angleško govorit, sem pa mrzel. Tam je treba met response v rangu delčka sekunde in si ne morem privoščit, da sem 10 sekund kar tiho.
crniangeo ::
en par štamperlov pa boš govoril kot politiki :D
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Varna gesla, ki to niso: ji32k7au4a83 (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Varnost | 20527 (16846) | SeMiNeSanja |
» | Passwordi me ubijajo! (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Informacijska varnost | 47957 (34376) | Pero_SLO |
» | Hujšanje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16167 (14391) | goldenratio |
» | Tečna maščoba?Oddelek: Loža | 6167 (5259) | lonz |