Forum » Pomoč in nasveti » wi-fi disk, večje kapacitete (5-10TB, recimo)
wi-fi disk, večje kapacitete (5-10TB, recimo)
Alen T 1978 ::
zdravo.
rad bi iskal po netu kake take zunanje "škatle" kamor vgradiš diske, recimo več, glede na sprotno nakupovanje ala finančne zmožnosti. zanimajo me mali 2,5" hdd diski. kako se takim "škatlam" reče? kaj naj sploh iščem? ter, da je "škatla" wireless, da bi imel dostop do podatkov preko wi-fi routerja.** rad bi sčasoma imel ene 10TB prostora.
teli NAS sistemi najbrž niso prava rešitev? ker not majo neke procesorje. ni mi jasno čemu to služi. pa cene so enormne. res pa, da so kapacitete to kar iščem.
rad bi iskal po netu kake take zunanje "škatle" kamor vgradiš diske, recimo več, glede na sprotno nakupovanje ala finančne zmožnosti. zanimajo me mali 2,5" hdd diski. kako se takim "škatlam" reče? kaj naj sploh iščem? ter, da je "škatla" wireless, da bi imel dostop do podatkov preko wi-fi routerja.** rad bi sčasoma imel ene 10TB prostora.
teli NAS sistemi najbrž niso prava rešitev? ker not majo neke procesorje. ni mi jasno čemu to služi. pa cene so enormne. res pa, da so kapacitete to kar iščem.
dottor ::
To kar iščeš je NAS, ampak nimajo Wi-Fija. To je napravca, ki je v bistvu računalnik. Not daš diske, nastaviš kar rabiš, povežeš preko kabla na router in postaviš v mrežo. Če imaš doma kak starejši računalnik lahko isto stvar nardiš tudi doma praktično zastonj (če ne štejemo diskov). Dokupiš en WiFi modul in lahko stvar furaš tudi preko Wi-Fi-ja.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dottor ()
korenje3 ::
se dajo dobiti tudi NAS z wifi.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
kaj pa da ni NAS? ker mi ni jasno čemu služi procesor not pa dragi so, tko full.
sem šel mal gledat na mimovrste.com pa sem videl, da sem mojral jit gledat po ohišja/diski pa so mel not ene za do dva diska max, so mel, sam ni bil ta box wireless. sej če bi mel dva recimo 4-5TB una večja, kol so že?, 3,25" al kako že, bi šlo, sam ne maran velkih zadev pa še glasni so pa hlajenje bi moral upoštevat, kar bi mi šlo na živce. saj zato sme prešaltal na laptopa. simpl. pa zdej tud menjam hladilni sistem, ker je že glasen. imama rad wireless, brez kablov pa hrupless sistem.
sem šel mal gledat na mimovrste.com pa sem videl, da sem mojral jit gledat po ohišja/diski pa so mel not ene za do dva diska max, so mel, sam ni bil ta box wireless. sej če bi mel dva recimo 4-5TB una večja, kol so že?, 3,25" al kako že, bi šlo, sam ne maran velkih zadev pa še glasni so pa hlajenje bi moral upoštevat, kar bi mi šlo na živce. saj zato sme prešaltal na laptopa. simpl. pa zdej tud menjam hladilni sistem, ker je že glasen. imama rad wireless, brez kablov pa hrupless sistem.
libreus ::
Kakšn je razlika, če priklopim trdi disk na wi-fi z nas napravo? Torej v čem se razlikuje?
libreus ::
Moj wi-fi ima možnost usb vhoda. Torej, če priklopim zunanji trdi disk igra isto vlogo kot NAS naprava?
Hayabusa ::
Moj wi-fi ima možnost usb vhoda.
Tvoj wifi kaj ? Router ?
Bo delalo (a sort of), recimo read/write na hdd bo ranga par Mb, ker imaš notri ubog procesor.
111111111111 ::
Alen T 1978 je izjavil:
kaj pa da ni NAS? ker mi ni jasno čemu služi procesor not pa dragi so, tko full.
Malo si sam sebi kontradiktoren. Poglej za 10TB rabiš najmanj 10 2,5" diskov, kar pomeni da če vzameš najbolj poceni varianto okoli 60€ je to 600€ za diske. Da solidno dela takšen sistem boš pač moral dati kar nekaj denarja. Svetujem ti uvedbo 3,5 diskov kjer lahko prideš skozi 10TB je cca. 400€.
Kar se NAS-a tiče ti malo izobrazbe ne bi škodilo: Read Drugače pa kot je nekdo zgoraj napisal, lahko kupiš navaden stacionaren star računalnik in namečeš diske noter. Imel boš več dela, marsikaj se boš naučil in nekaj ceneje boš prišel skozi. Če bi rad imel hrupless sistem pa računalnik ne pride v poštev.
Sam ti predlagam sledeče. 2x 4TB diske ( cca. 300€) in nek soliden NAS cca. 300€ in si sestaviš kombinacijo za 600€ iz tujine še verjetno kaj ceneje, pa bo delovalo OK. Samo pri NAS-u bodi pozoren, če sprejema 4TB diske, kolega vem da je imel probleme.
Glede cen ti bodo bolj svetovali drugi kje kupiti, ker sam sem pisal samo cca. ker ne vem trenutnih najnižjih cen na trgu.
Chuapoiz. Vem ja, da so teli ta mali diski nekak omejeni na 1TB maks, nekak sem dobil občutek, da je tako. Običajno gledam rač. hardware na ceneje.si, mimovrste.com, mal pogledam bolho, pa pomagam si z neko avstrijsko compare price zadevo Geizhals Preisvergleich. sem pa tja še mal na google pogledam. nekak mi je pol preko teh strani več al manj jasno, kar se tiče konvencionalnih dostoppov do podatkov. vedno pa obstajajo oksotične zadeve, ki so hard to find. dobro, za mene, ajd - zato tle sprašujem, kadar je potrebno. pa običajno drage. čeprav to ne drži vedno.
Drugač, glej, ne marma sirotinjstva. glih zato, ker sem sam mal v riti. in imam tudi iz tega vidika nek Samsung Galaxy S3 jajce. se je izkazalo. k me je že prjel, dab ga rzbil. enga prej so mi ukradlil. lol bogi kradljivec. enga sem pa razbil, iz istega razlgoa kot me je že prjel dab tega S3. ...
... če bi imel, za kako resno delo, kar ne bo nikol nemožno, bi imel nek u iber hud desktop z neko u iber hudo grafo pa lepo samo ssdje. une pcie. enih par po recimo 1-2TB pa vse fanaless. samo pasivno hlajenje. ker pa tolk spet nisem bogat, mi pa full sede kar se da dobit, od cenejšga, da je čim bolj tiho. kot sem že prej v enem postu povedal: rad imam tihe zadeve in brez kablov. torej nekak navijam za ta male 2,5" diske. ki pa so avtomatsko dražji, zaradi težavnosti tehnološke izdelave. pač, treba je plačat investicijo v izgradbo tovarne. ja, pa še to, rad imam male stvari. so bolj kjut pa cool. zato tudi imam laptopa.
drugač ja, glede NAS sistemov nimam pojma. bom kasnej prebral, ko bom pri volji. sedaj sem ves nenaspan pa mal siten. sej vidiš, kolk velk pišem. pap rov že pol ure pišem. drugač no, nekak ne vem točno koliko bom potreboval oziroma bi potreboval placa zato nekak 5-10TB. sej pet 1TB ta malih diskov pomojem ni hudo, iz nekega filozofskega vidika o potrošništvu. sej sam', da ma reže. pa bom že lepo sprot not jih dajal.
Drugač ja, teli ta večji 3,25" al kolk so, diski, so bolj elegantna zadeva. itak ma WD, nekak moj omiljeni brand za diske, veliko-kapacitetne diske. bi blo to bolj, ja. ma ne maram tam neke velike škatle, da mi kazi desk. čeprav 2x3,25"HDD nek BOX bi bil lih tolk vleik kot 5x2,5"SSD BOX.
ma dejte mi u p.m. poveda, kaj soploh vse obstaja glede shranjevanja podatkov pa da je wireless pa, daje velikokapacitetno.
jaz sme opazil za:
- zunanje ala usb diske ki so wireless, sam so kapacitete majhne, kar sem opazil; bi pa to bila dobra, mogoče, rešitev, ker so relativno pocen. takih petg komadov?
- tele NAS sisteme
- neka ohišja za zunanji ala usb priklop (podobno kot prva alineja) ki majo več rež za not dat diske pa so lih tko wireless
dejte mi poveda, če se komu ljubi, bi time capsule od appla delal na winsih oz. pcjih? se da dobit v črni barvi?
--------
joj fak, biblija. sorry.
Drugač, glej, ne marma sirotinjstva. glih zato, ker sem sam mal v riti. in imam tudi iz tega vidika nek Samsung Galaxy S3 jajce. se je izkazalo. k me je že prjel, dab ga rzbil. enga prej so mi ukradlil. lol bogi kradljivec. enga sem pa razbil, iz istega razlgoa kot me je že prjel dab tega S3. ...
... če bi imel, za kako resno delo, kar ne bo nikol nemožno, bi imel nek u iber hud desktop z neko u iber hudo grafo pa lepo samo ssdje. une pcie. enih par po recimo 1-2TB pa vse fanaless. samo pasivno hlajenje. ker pa tolk spet nisem bogat, mi pa full sede kar se da dobit, od cenejšga, da je čim bolj tiho. kot sem že prej v enem postu povedal: rad imam tihe zadeve in brez kablov. torej nekak navijam za ta male 2,5" diske. ki pa so avtomatsko dražji, zaradi težavnosti tehnološke izdelave. pač, treba je plačat investicijo v izgradbo tovarne. ja, pa še to, rad imam male stvari. so bolj kjut pa cool. zato tudi imam laptopa.
drugač ja, glede NAS sistemov nimam pojma. bom kasnej prebral, ko bom pri volji. sedaj sem ves nenaspan pa mal siten. sej vidiš, kolk velk pišem. pap rov že pol ure pišem. drugač no, nekak ne vem točno koliko bom potreboval oziroma bi potreboval placa zato nekak 5-10TB. sej pet 1TB ta malih diskov pomojem ni hudo, iz nekega filozofskega vidika o potrošništvu. sej sam', da ma reže. pa bom že lepo sprot not jih dajal.
Drugač ja, teli ta večji 3,25" al kolk so, diski, so bolj elegantna zadeva. itak ma WD, nekak moj omiljeni brand za diske, veliko-kapacitetne diske. bi blo to bolj, ja. ma ne maram tam neke velike škatle, da mi kazi desk. čeprav 2x3,25"HDD nek BOX bi bil lih tolk vleik kot 5x2,5"SSD BOX.
ma dejte mi u p.m. poveda, kaj soploh vse obstaja glede shranjevanja podatkov pa da je wireless pa, daje velikokapacitetno.
jaz sme opazil za:
- zunanje ala usb diske ki so wireless, sam so kapacitete majhne, kar sem opazil; bi pa to bila dobra, mogoče, rešitev, ker so relativno pocen. takih petg komadov?
- tele NAS sisteme
- neka ohišja za zunanji ala usb priklop (podobno kot prva alineja) ki majo več rež za not dat diske pa so lih tko wireless
dejte mi poveda, če se komu ljubi, bi time capsule od appla delal na winsih oz. pcjih? se da dobit v črni barvi?
--------
joj fak, biblija. sorry.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Alen T 1978 ()
Če bi rad imel hrupless sistem pa računalnik ne pride v poštev.
Več kot spodobno za nas, fanless, poraba ranga 10W:
http://geizhals.at/gigabyte-ga-j1800n-d...
Problem je tu samo 2x SATA, kar bi blo treba dokupit še SATA razširitveno kartico na PCI-E x1 vodilu. Sam bi mogoče gledal za kakšno fanless atom ploščo z malo več SATA priključkov, dodal bi ~25€ za wifi modul in eno mITX ohišje z napajalnikom, pa 2GB rama.
Če bi rad imel hrupless sistem pa računalnik ne pride v poštev.
Več kot spodobno za nas, fanless, poraba ranga 10W:
http://geizhals.at/gigabyte-ga-j1800n-d...
Osebno mene moti da je samo SATA II vodilo, vzel bi vsaj SATA III. Imaš kakšno idejo za fanless comp z 4x SATA III, kako je s podporo RAID? Tele motherboarde bolj slabo poznam.
Če imam, SATA III diske, se mi jih zdi nesmiselno parkirat v SATA II. Zato je moj osebni problem. :) Ni se navezovalo na OP-a. Ker mi je predlog od Hayabusa zanimiv, razmišljam, da bi svoj 5 let star NAS posodobil in naredil zraven še strežnik, da bi imel vse v enem. Bi potem raje naredil SATA III.
hojnikb ::
sataIII je kompatabilen za nazaj + večina diskov niti ne izkoristi sataI, kaj šele sataIII. Torej je sataII vrh glave.
To da majo navadni hddji SATAIII je samo marketinški trik.
To da majo navadni hddji SATAIII je samo marketinški trik.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
Hitrost vašega trdega diska, SSD-ja, ...
https://slo-tech.com/forum/t82704/1349
https://slo-tech.com/forum/t82704/1349
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Hayabusa ()
hojnikb ::
Torej najgostejši consumer pogon komaj zasede SATAI... Zakaj točno že mamo Sata III hddje ?
#brezpodpisa
Ker višja številka pomeni boljše... tako pravi marketing in reklame.
ej k sem jaz tam neki pametoval glede PCI-e SSD diskov: so teli kaj hitrejši kot SATA rev.3?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | SSD disk za okoli 50 evrov? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Kaj kupiti | 20790 (16608) | misek |
» | Najcenejši računalnik za starejšo oseboOddelek: Pomoč in nasveti | 1476 (1345) | hojnikb |
» | Trdi disk SATA, SATA2Oddelek: Pomoč in nasveti | 9794 (4107) | SuperVeloce |
» | Mrežni disk NAS - kateri? (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 13185 (9026) | Boky |
» | Prvi SSD s SATA-600 iz MicronaOddelek: Novice / Diski | 4407 (3584) | jest10 |