» »

Mrežni disk NAS - kateri?

Mrežni disk NAS - kateri?

«
1
2

refosk ::

Odločil sem se da nabavim mrežni disk vendar sem v dilemi kaj naj nabavim. V ožji izbor sta mi prišla Buffalo linkstation 500GB za okoli 200 evrov ali pa Icy box NAS 4220 ( 1TB za okoli 320 evrov). Nekako se bolj nagibam k slednjem, ker ima večjo kapaciteto in še torrent klienta. Ima kdo kakšen nasvet ali pa izkušnje?

Mirč ::


bastadu ::

Tale Intelov SS4000-E baje ni bogvekaj...

Mirč ::

zakaj ni mi ga uporabljamo na različnih lokacijah in lepo deluje kot backup
lp

bastadu ::

Ima napram podobnim napravicam precej slabe performance, precej ljudi je imelo težave, češ da jim brez pravega razloga odeltavajo RAID polja, itd. Skratka kolikor sem jaz prebral po forumih zadeve ne priporočajo...

noraguta ::

tud moje izkušnje so bolj slabe(kolker sem testeru). vsi so romali nazaj v trgovino. se bolj obnese un wb-jev usb disk ubešen na obstoječo mašino ali pa nov stroj posebej. sam si ravno za doma sestavljam en "NAS" (bo tudi malo mašina za števke mlet). Pa nekako pod 800€ ne pridem čez(brez mojega dela).
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

hardfreak ::

Synology je kar sem uspel ugotoviti med boljšimi, če ne celo najboljši

refosk ::

Hvala za informacijo Hardfreak. Synology je tudi zadeva za v ožji krog.

nonenone ::

netgerov san 101 je kr dober al pa 101T, dela dobr in software dobiš zraven dober smartsync pro, pa še zaščito imaš s SAN diskovjem dobro, lp

borja ::

Če iščeš poceni rešitev - WD MYbook World edition II. Zadeva je na prvi pogled čisti crap, predvsem kar se tiče priložene programske opreme (mionet) in specificiranih funkcionalnosti. Edina dobra stvar je podpora RAID 1 in USB konektor na katerega lahko priklopiš dodatni USB drive in zadeva ga zmontira na network. Tudi LAN1000 je samo za okras, ker zadeva v principu deluje celo malo počasneje od USB20 diska...
Ampak - mybook-a z 1TB (2x 500G WD diska) dobiš pri nas za 320€ (za 355€ dobiš zraven 3 leta garancije namesto 2), kar je vsaj pol ceneje kot kakšna solidna zadevica s podobno kapaciteto (npr buffalo ipd..)... sicer nima FTP, nima avtomatskega izklapljanja diska, nima marsičesa kar ima npr buffalo ali še kakšna hujša žival.... svojega sem skoraj že zapakiral in poslal nazaj v trgovino in ga zamenjal za kaj boljšega ..

Kaj me je prepričalo da sem zadevo obdržal in je nisem vrnil v trgovino? To da zadeva laufa na Linuxu in da v 30sec postaviš SSH dostop do OS-a. Nato v naslednjih 30sec z apt-get instaliraš vsftpd in imaš ftp server..itd itd itd... skratka, zadeva je popolnoma "hackable" in to ti omogoči da si za 320€ postaviš soliden NAS server z FTPjem, po potrebi tudi z http serverjem , php, mysql ipd...seveda so zmogljivosti omejene ker zadeva laufa na ARM9 platformi (kot nekateri smartphone-i dlančniki ipd)

Pojavili so se celi communitiji folka ki hacka te škatlice in za nekoga ki išče poceni remote backup solution je mybook kar dobra izbira..

http://mybookworld.wikidot.com/

Problem zna biti seveda z garancijo v primeru da kaj zaj... , zatorej previdno.. Sicer se dobi na mirror firmvare-ja, vendar je za to potrebno diske fizično odšraufat ven in jih dat v drugo mašino, kar sicer ni big deal ampak vseeno previdnost ni odveč. FTP server deluje brez težav, preverjeno...

mihaval ::

Hoj!

Ali je WD tudi po "hekanju" pocasen? Pa kot sem zasledil potrebujes nek WD software za dostop do diska? Ali vsaj za konfiguracijo?

zdrago, tale netgear je cenovno ugodna varianta. Ali potrebujes za dostop do podatkov kaksen poseben SW na racunalniku, ali vidis diske notri kot obicajen samba share?

Kaksen pa ima RAID? Je hardwareski ali softwareski? (na webu nisem zasledil nic o tem)

Pogledal sem tudi Synology - zadeva je kar draga: 250 EUR brez diska.

Obstaja tudi neka DLinkova naprava, vendar ne vem kje jo prodajajo in kako se obnese. Gre za DNS-323, cenovno je pa podobna Synology-ju.

Miha

[update] nasel sem tole stran, ki opisuje tegobe z SC101.
Mrežni disk NAS - kateri?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mihaval ()

mihaval ::

Se to: ali ima kdo izkusnje z Buffalo LinkStation?

Pri nas jih prodaja PCHand, stane pa 500GB model cca 260 EUR.


Zadeva se slisi dobro, zanima pa me, ali ima enak problem kot recimo WD (pocasen prenos)?

Miha

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mihaval ()

borja ::

WD je po hekanju isto počasen. V principu so vsi low-cost LAN diski isto počasni. Hitrost je odvisna od zmogljivosti vgrajenega CPU-ja. WD ima ARM9, to pa se uporablja za telefone in dlančnike, torej hitrosti ni. Hitrost je cca 3,5 - 4 MB/sec. Če uporabljaš zadevo za remote backup (FTP, SFTP ..) potem je ok, ker višje hitrosti preko "normalne" internet povezave itak ne boš spravill. Če pa hočeš zadevo laufat na LAN-u potem pa pozabi na WD. Buffalo je sigurno boljša varjanta, vendar tudi precej dražja. Kolikor pa sem uspel preštudirati zadeve, je pa Synology sigurno najboljša stvar na marketu in sicer model 207+. Res pa je, da pri synologiju plačaš za veliko število funkcij ki jih ponavadi ne rabiš. Za ta denar si lahko postaviš PC-a z Linuxom , gor daš Amanda backup in maš zanesljivo zadevo.
Problem pri WD je tudi to da ne izklaplja diskov.. (kar se da tudi nahekat).

Glede RAID-a na WD ju pa ne vem...pomoje je hardwerski..

mihaval ::

borja, tnx.

Refosk, kje si ti nasel Buffalo 500GB za 200 EUR? Kdo pa prodaja Icybox nas? Jaz sem obicajen USB/FW enclosure IcyBox kupil pri Jae, vendar sem imel kar nekaj tezav s Prolific cipom (Lazy disk write failed). Pa diska tudi ne ustavlja, kot ga recimo Maxtor.

Imas kaj podatkov o hitrosti prenosa pri Buffalo ali IcyBoxu?

Miha

harvey ::

Ima že kdo kakšne konkretne izkušnje z Buffalo mrežnimi produkti. Ter ali je kakšen nov izdelek NAS, ki bi prišel v ožji izbor?

DamirK ::

Uporabljamo Buffalo Terra Station Pro II na 4 lokacijah in se dobro obnese kot backup, sam pa imam na njem tudi virtualne PC-je, ki se zaganjajo preko mreže na drugem strežniku. Ima 4x250GB, RAID 5, 1Gb LAN, s posodobitvijo firmware je mogoča tudi priključitev v AD domeno, skratka po mojih izkušnjah in za moje potrebe ima najboljše razmerje price/performance. Testiral sem ga tudi kot mapiran disk s katerega poganjaš AutoCad projekte, ampak se je izkazal prepočasen proti SAS Raid5 diskovju, kar je seveda pričakovano.

Tomas 33 ::

Imam Buffalo Link Station 320 GB. Kakšno leto mi dela BP. Dobra stran te stvarce je, da ima USB port, kamor lahko priključiš dodatni zunanji disk in povečaš kapaciteto ali pa printer, ki ga lahko uporabljaš v mreži.

kreki ::

Sam sem nabavil to ohišje in notri montiral 1Tb disk.
Samo nastavitev se še lotim in mislim, da bo v redu.

http://www.mojmikro.si/pod_lupo/strojna...
Priklopljen na šštrom.

jELKO ::

Pozdravljeni.

Sposodil si bom temo, saj tudi sam razmišljam o nabavi mrežnega diska, predvsem zaradi torrent clienta. Mal sem prečesel splet in prišel do slednjih: IOMEGA Home Media Network 500GB Ethernet (review) oz. BUFFALO LinkStation Live 500 GB Ethernet.

Ima kdo kakšne izkušnje s katerim? Kaj predlagate?

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jELKO ()

jan01 ::

Raje si sam sestavi nekaj okoli http://www.agt.si/racunalniska-oprema/m...

jELKO ::

Raje si sam sestavi nekaj okoli http://www.agt.si/racunalniska-oprema/m...

Sem si malo pogledel, pa nisem prepričan, da pridem ceneje skozi (mini-ITX ohišja + matična + ram + zunanji disk). Razmišljam, da bi se mogoče še najbolj splačalo zamenjat router z enim, ki ima torrent client in gor priklopit dodaten zunanji disk preko USB-ja.

LuiIII ::

Sam se že kake tri dni odločam med NAS QNAP 439 pro in DIY file serverjem, ki bi imel ZFS datotečni sistem. Skoraj sem že odločen da grem v slednjega saj dobim za manj denarja kar nekaj zanimivih rešitev.

QNAP 439 pride okoli 800€ + 400€ diski = 1200€
Pro:
- eleganten vmesnik
- out of box rešitev
- za NAS kar hiter
Cons:
- nima možnosti snapshota
- RAID5 je v takih mašinah vedno bolj rizičen

Za self made zadevo bi pa sestavil nekaj takega (AMD zaradi porabe in predvsem podpore ECCRAM):
ASUS M4A785-M
AMD Athlon II X2 240e
4 GB ECC RAM
4 x 1TB (2TB) HD
...
Z diski vred bi me taka konfiguracija prišla med 750€ (1 TB diski) in 1100€ (2 TB diski).
Na vse to bi pasal OpenSolaris, ki ima native podprt ZFS, ki omogoča snapshote, RAID-Z in je skupno gledano idealen sistem za backup. Ob tem, da je mašina veliko močnejša kot katerakoli cenovno dostopna namenska NAS rešitev.
Sam po drugi strani me pa matra misel, da bom zabil ne vem koliko časa, da bo stvar res delovala.

alen1 ::

Priporočam eno starejšo mašino ne rabiš veliko rama,in da je čimbolj varčna zadeva. Če ne podpira sata diskovja se dobi kontroler ki je cca.40EUR. Spet odvisno zakaj se rabi potem NAS.

gokky ::

Če je za čim ceneje priti skozi, nekako zadošča kak FreeNAS ali kaj podobnega, kar ne rabi veliko RAMa in se lahko porabi stara mašinka.

trnvpeti ::

ki kuri veliko stroma
pa je glasna
pa ne ves , ce bo crknila ta masinka


synology , kuri manj kot 20w
podpira vse zivo
boljsega trenutno ni za tolk denarja

gokky ::

Se strinjam s teboj, da tudi elektrika in ropotanje pomeni nekaj.

Kar se crkovanja tiče pa je vprašanje, ali si želiš biti nekaj časa brez, če veš, da lahko samo zamenjaš ploščo, pa še vedno dela. Pri napravicah z vsem zapečenim SW in HW me je vedno strah, kaj se zgodi, če napravica crkne, pa ekvivalenta ni več na tržišču (zato recimo ne kupujem cenenih RAID kontrolerjev, ampak raje uporabim SW, če rabim poceni in kupim dražje kontrolerje - z večletno podporo - če hočem hitrost).

PS: Hvala za hint

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gokky ()

LuiIII ::

Evo naredil sem tisti NAS o katerem sem govoril zgoraj. Zadeva kar seka. Hitrosti prenosov so zaenkrat tam okoli 80MB/s preko 1Gb mrežne.

deadbeef ::

kmetek ::

kok stane to drobo?

LuiIII ::

kok stane to drobo?


Drobo stane cca. 440€
Drobo S stane cca. 740€
K ceni obeh je potrebno prišteti še 240€ za mrežni vmesnik saj sta omnjena modela samo USB in firewire povezljiva (Drobo S ima še eSATA).
Drobo pro je pa za svojo ceno 1300€ še najbolj zanimiv izdelek saj ima prostor za 8 diskov in mrežno povezavo že build-in. Je tudi precej hitrejši kot ostala dva.
No ampak za ta denar si lahko že sam naredim boljši NAS s 6-timi 2TB diski. No web vmesnika res ni oz. je zaradi remota nepotreben, res da nima BeyondRAIDa, ima pa zato ZFS datotečni sistem. Ah BTW ZFS podpira s ta novimi releasi tudi deduplication. Že testiram.

kmetek ::

kar naj ga imajo :)

bluefish ::

Če že govorimo o sistemih z 8 diski in ceno okoli 1500$, potem je tudi tale dober nakup: http://www.techspot.com/review/225-qnap...

LuiIII ::

Ja QNAP je nekako Mercedes med malimi NASi. Sem premišljeval o tej opciji oz. o QNAP 439, 639. Predvsem mi je všeč njihov web vmesnik in dokaj dobra hitrost delovanja. Sem pa malo bolj skeptičen do vseh RAID rešitev ,ki jih ponujajo proizvajalci (še najbolj všeč mi je glede tega Drobo s svojim Beyond Raid). Zato sem tudi presedlal na OpenSolaris s ZFS in RAIDZ. Preprosto je zastonjska rešitev tokrat najboljša.

kreki ::

Sam sem si omislil Sinology DS109 in mi delije vse v redu. Ravno danes sem prenašal vse filme 90Gb filmov mi je prenesel na NAS v dobrih 5.urah. Kot multimedijski predvajalnik pa na LCD TV deluje odlično.
Priklopljen na šštrom.

Ales ::

Problem nastane, ko bi človek rad imel NAS/HTPC v enem, pa da je še majhen in tih.

Razmišljal sem o Intel SS4200 NAS, ki se ga zdaj dobi že za 140-180 EUR (!):
- prostor za 4 SATA diske (tudi po 2TB)
- IDE priključek (ena različica ima že vgrajen majhen DOM in OS na njem)
- PCI Express 1x slot
- Celeron M 420 1.6GHz CPU in 512 MB RAM (da se ga preprosto nadgraditi na E2220 ali E4700 CPU in 4 GB RAM-a)
- 4x USB, 2x eSATA, 1x Gbit LAN

Kul je, da ima antivibracijsko montažo za diske in je nasploh kvalitetno narejen (tehta 7kg!) kos pol-profi opreme, pa še nanj se lahko spravi katerikoli OS. Ubuntu, Fedora, OpenSolaris, Windows 7, karkoli.

Žal ohišje nima prostora za DVD in grafično, četudi bi to osnovna plošča zmogla (945GZ Express/ICH7R chipset, grafika je celo onboard, samo neizkoriščena). Rešitev je zunanji USB DVD, USB zvočna ter flex PCI-E extender, ampak potem bi grafična visela zunaj v zraku (GeForce 9500GT PCI-E x1, recimo). Obstajajo sicer tudi zunanje USB grafične (tudi full HD že), ampak podpora za linux/opensolaris je na tem področju še švoh.


Druga varianta je majhen custom sistem, npr. Chenbro ES34069 ohišje z 180W zunanjim napajalnikom, mini-ITX LGA 755 ali AM2+/3 plošča, itd. Ohišje ima prostor za 4 hot-swap SATA diske, slim DVD, 1x 2'5 HDD. To bi bila bolj zmogljiva rešitev, ampak cena vsega bi bila opazno višja.

Tretja možnost je potem kako majhno in tiho micro-ATX ohišje... Pri micro-ATX ploščah je vseeno nekaj več izbire, cena sistema pa bi bila podobna custom mini-ITX sistemu.

Pozna kdo kako dobro in tiho m-ATX ohišje, ki ima prostor za 4 SATA diske, DVD in vso drugo šaro?

LuiIII ::

Jaz sem sestavil naslednjo konfiguracijo:
ASUS M4A785-M
AMD Athlon II X2 240e
4 GB ECC RAM
4 x 1TB HD
+ star 80GB HD za sistem
Antec ThreeHundred
+ obstoječ napajalnik 500W (overkill)

Antec mi kar dobro služi saj je dovolj razširljiv (3x 5.25" + 6x 3.25"). Ko bom dodal še en disk bom zapolnil vse 3.25" slote. Če bom hotel razširiti zadeve bom enostavno nabavil 5 v 3.25" modul za diske (npr. Fantec). Za nekaj časa bi to moralo zadostovati. Še prej pa bom verjetno zvrtal nekaj dodatnih lukenj v 3.25" del ohišja in ga tako povečal gostoto diskov za šeenkrat. Če pa se stvari lotim malo bolj resno bi pa bilo najbolje nekaj takega. Gre samo za rebranded Norco 4220, ki pa se ga v EU ne da dobiti.
So pa večji problem potem SATA kontrolerji. Pri nas se jih sicer lahko kar nekaj dobi pri Mlacomu, a se jih čaka pa čaka...

Ales ::

Antec ThreeHundred ni slabo ohišje, ja... Kako tih je v praksi z default ventilatorji?

Rackmount ohišja so sicer super, če ga imaš kam postaviti. Najboljša možna izbira, kvaliteta ohišja je neprimerljiva. Ampak po defaultu so te zadeve neverjetno glasne. Mi večinoma uporabljamo SuperMicro 2U strežnike pri delu in ko zadevo priklopiš v pisarni (za test, prvo konfiguracijo, npr.), ti odpihne glavo. Ob njem komaj slišiš sogovornika. Ob zagonu se ga sliši par pisarn daleč, tudi če je vse zaprto. Potem ko se OS vmeša in malo umiri zadeve, je bolje, ampak še vedno *zelo* glasno.

Saj je razumljivo... Večina strežnikov tudi za najhitrejše CPU-je uporablja pasivno hlajenje, za airflow pa skrbijo ventilatorji v ohišju. Tako ali tako je predvideno, da stojijo v racku, kjer je airflow edina skrb.

Če bi ga mel v dnevni, bi po eni uri nekaj šlo skozi okno, jaz ali pa strežnik... :))

Za kake bolj eksotične kontrolerje priporočam eBay.de. Večinoma brez problema pošljejo v Slovenijo in cene so praviloma nižje od maloprodaje pri nas. Jaz pogosto nabavljam SAS kontrolerje in ECC RAM kar na eBayu, ker se dobi ceneje kot v veleprodaji tukaj.

Ales ::

Pa še: dokler je funt nizko se splača tudi eBay.co.uk. Izbira je mogoče malo manjša kot v Nemčiji, ampak zadnjič sem dobil 4 nove SAS 15k diske ceneje, kot bi bila 2 v Sloveniji. To je prihranek razreda 700 EUR. Pri nas zgleda za strežniške komponente ni pravega tržišča. ;((

Isotropic ::

nove ali rabljene?

Ales ::

Nove komponente, z računom in garancijo. Meni se to splača že zaradi DDV, pa tudi ne bi tvegal pri zadevah za firmo. Dejanski datum proizvodnje na diskih je bil en mesec pred nakupom.

toplakd ::


Razmišljal sem o Intel SS4200 NAS, ki se ga zdaj dobi že za 140-180 EUR (!):


A lahko napišeš kje si ga našel za takšno ceno.

Lep pozdrav, Dejan

Ales ::

Na eBay.de jih je trenutno par komadov v rangu 180-200 EUR (cca. 150-170 +DDV). Prejšnji teden sem videl enega, ki je šel še za manj. To so ss4200-EHW, brez naloženega softvera in brez DOM kartice.

Na buy.com in amazon.com so ss4200-E (z OS-om na kartici) po cca. 135-140 USD, ampak to pride v poštev samo, če si lahko pošlješ kam drugam, ne v Slovenijo. Nazadnje ko sem gledal, k nam niso pošiljali.

LuiIII ::

Antec ThreeHundred ni slabo ohišje, ja... Kako tih je v praksi z default ventilatorji?

Rackmount ohišja so sicer super, če ga imaš kam postaviti. Najboljša možna izbira, kvaliteta ohišja je neprimerljiva. Ampak po defaultu so te zadeve neverjetno glasne. Mi večinoma uporabljamo SuperMicro 2U strežnike pri delu in ko zadevo priklopiš v pisarni (za test, prvo konfiguracijo, npr.), ti odpihne glavo. Ob njem komaj slišiš sogovornika. Ob zagonu se ga sliši par pisarn daleč, tudi če je vse zaprto. Potem ko se OS vmeša in malo umiri zadeve, je bolje, ampak še vedno *zelo* glasno.

Za kake bolj eksotične kontrolerje priporočam eBay.de. Večinoma brez problema pošljejo v Slovenijo in cene so praviloma nižje od maloprodaje pri nas. Jaz pogosto nabavljam SAS kontrolerje in ECC RAM kar na eBayu, ker se dobi ceneje kot v veleprodaji tukaj.


Z default venti je Antec čisto tih. Oba sem dal na minimum ker je proc bolj hladne sorte pa tudi diski niso vroča roba. Še najbolj moti vent za procesor saj oddaja malo višji zvok. Bom moral malo pogledati naokoli za kakšen drug hladilnik. Glede ebay.de pa hvala za nasvet. Bom malo pogledal.

toplakd ::

Sem ga tudi jaz našel na eni strani za solidno ceno.
Pošiljajo v SLO za 10 EUR, možno tudi plačilo po povzetju (dodatnih 10,x EUR)

http://www.devilpc.com/advanced_search_...

LP, Dejan

toplakd ::

Jaz bi doma rad zamenjal moj DNS-323 z nečim boljšim.


Uporabljal bom stvar predvsem za deljenje datotek (filmi, glasba), zraven bo laufal tudi torrent odjemalec in Squeezbox server.
Zdaj, ali vzeti tole intelovo kišto, ali raje naredit nekaj svojega pa nisi tako odvisen od točno določene strojne opreme če gre kaj narobe.

Recimo:
-Antec 300 ohišje
-INTEL D945GCLF2D Atom 330 + dodatni sata kontoler
-2gb rama
-2 diska imam od trenutnega NAS-a


Druga varianta bi bila recimo:
-asus Terminator t3
-CELERON DUAL CORE E3200
-2 gb rama

Bo tole zadostovalo, ali raje vzeti kakšno drugo matično z več sata priključki. Katero ploščo in kater procesor (intel, amd)?

LP, Dejan

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: toplakd ()

Ales ::

Ta devilpc.com ma ugodno ceno. Še preveč ugodno. Nimajo prav nobenih podatkov o podjetju nikjer, še whois od domene je zakrit. Podatki o komponentah so v angleščini, vmes potem kar delno v nemščini, IP njihovega strežnika je pa v Maleziji. Hm!? Če to ni dovolj, ti pa še rečejo 10 EUR poštnine do Slovenije za 7 kg težko ohišje? Iz Malezije že ne.

Nateg. Jaz ne bi kupoval pri njih. :P

toplakd ::

Poceni je pa :)

Saj, če se kdo odloči, še je vedno možnost plačila po povzetju. Pač dobiš eno 7kg težko bukovo drvo v škatli :) :) , ampak glavno da je paket prišel.

LP, Dejan

kokoon ::

ravno sem narocil synology ds409, notri bodo zaenkrat trije samsung hd154ui diski. porocam ko sestavim.
[kokoon]

toplakd ::

Tudi jaz sem dal naročilo naprej:

ASUS M4A785TD-V EVO
AMD Sempron LE 140
1GB ram (zaenkrat)
1T HD
Antec threehundreed
+ 2x obstoječ 500gb HD
+ 1x star 80gb za sistem
+ obstoječ napajalnik

Zdaj pa bo verjetno treba počakat da mine novo leto :(

toplakd ::

@LuiIII

Kakšna je poraba tvoje kište v IDLE.

LP, Dejan
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NAS ali DAS ali ... za eksterno shranjevanje podatkov

Oddelek: Kaj kupiti
72365 (2265) levaky
»

NAS(raid 5)+diski

Oddelek: Kaj kupiti
303979 (3429) antonija
»

Kateri NAS / omrežni disk nabavit?

Oddelek: Strojna oprema
224275 (3628) bosmla
»

NAS z možnostjo backupa in filesharinga

Oddelek: Pomoč in nasveti
161940 (1590) Zako

Več podobnih tem