Forum » Strojna oprema » Hitrost vašega trdega diska, SSD-ja, ...
Hitrost vašega trdega diska, SSD-ja, ...
Rias Gremory ::
@hojnik
Eni majo na voljo SATA power IN molex. Sem jih videl v zadnjem mescu vsaj 5.
Eni majo na voljo SATA power IN molex. Sem jih videl v zadnjem mescu vsaj 5.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
hojnikb ::
well this is new to me...
morejo to bit stari sata diski, če držijo kompatabilnos za nazaj :)
morejo to bit stari sata diski, če držijo kompatabilnos za nazaj :)
#brezpodpisa
Jst mam pred sabo 5 takih z SATA power in molexom. Pa so stari max 7 let.
MrStein ::
In je molex kaj hitrejši od SATA power?
(tema...)
(tema...)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
@Dr_M
Niso moji.
Ok bom nehu z offtopicom
Niso moji.
Ok bom nehu z offtopicom
_5er_ ::
-SSD Corsair F3 120GB
-priklop SATA 6GB/s, Intel(R) P67
-HDD WD1002FAEX "Caviar(R) Black™" 1000GB 7200RPM
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: _5er_ ()
-SSD Corsair F3 120GB
Sandforce's "TRIM" just kicked in, yo
EDIT:
Če kdo ne ve o čem govorim; še en lep primerek nedelovanja TRIMa pri sandforce pogonih. (tak pogon sicer zmore ~140MB/s, ko je svež in napolnjen z enicami)
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
Oktan ::
Lorem Ipsum ::
Ima kdo kako idejo, kaj bi bilo lahko narobe s hitrostjo pri tem disku? Sem testirala še s programčkom, ki ga tukaj uporabljate:
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Lorem Ipsum ()
b3D_950 ::
Nastavi velikost fajla na več kot samo 1000MB. Če imaš več kot 2GB rama nastavi na 4000MB, drugače bolj kot ne testiraš hitrost cache-a.
matic492 ::
zdaj pa as ssd :)
atto je cheating pri sandforce pogonih :)
Vem zato sem pa to prilepil :P
Pri crystaldisku je Sequential read slabši kot Samsung 840 120g od nekaterih na prejšnjem postu, samo write je boljši, pa 4k in 4k QD32 je boljši.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Placa zmanjkalo, je pa ceneje da še enega kupim, kot pa večjega(tale je 73EUR iz DE).
Naslednji build pa minimum 250gb :D
Naslednji build pa minimum 250gb :D
Zgodovina sprememb…
PNG ::
In je molex kaj hitrejši od SATA power?
(tema...)
Zakaj bi elektrika potovala kaj hitreje na enem ali drugem? Kaj sploh je hitrejša elektrika in kako se to izmeri?
EDIT: Aja, na naslov teme in off topic si ciljal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PNG ()
Podatke mam že 3 leta iste na 1TB WD green-u, pa na še enem zunanjem 1TB(Čeprav morem tudi tadva počasi menjat za Sata3 in USB3)
Steamu dam samo link do mape in so igrce, origin pa gre čez inštalacijo še enkrat v parih minutah, tak da ni hudega za te večje stvari, kot so te igrce.
SSD lahko zbrišem dobesedno vsak dan, pa me ne briga :D
Steamu dam samo link do mape in so igrce, origin pa gre čez inštalacijo še enkrat v parih minutah, tak da ni hudega za te večje stvari, kot so te igrce.
SSD lahko zbrišem dobesedno vsak dan, pa me ne briga :D
Zgodovina sprememb…
SuperVeloce ::
Na 250GB Samsungu 840 sem za hec pognal sentinel surface read test. Tale prvi del diska je vedno takole posejan s temnejšimi kvadratki. Vendar če testiram ponovno, bodo temnejši bloki na drugih lokacijah, v drugačni gostoti... Ampak vedno na tej prvi petini diska.
Je to zaradi zasedenosti teh blokov? 80gb zasedenega (particija je 210gb zaradi overprovisioning). Trim deluje.
Ker vem da sistem in programje (recimo za defrag) načeloma nima fizičnega dostopa do naslovov sektorjev, predvidevam da je pri HDsentinel tudi tako? V tem primeru bi pomenilo, da je ta prvi del rahlo počasnejši, ker so to polni sektorji?
Sistem je bil skopiran pomladi s samsungovim Data migration, zato mi tudi defrag programje izriše prvi del diska zaseden, čeprav so podatki verjetno razmetani po vseh flash čipih, kot bi za to moral skrbeti controller. Ali se motim?
BorutK-73 ::
Čaki mal, ti defragmentiraš SSD? To je ja med prvimi stvarmi ki se izklopijo ko namestiš OS na SSD.
Ne, zakaj bi? Saj sem napisal, da mi je jasno za layer, ki ga ustvari kontroler za OS. Tudi če onemogočiš defrag za SSDje v nastavitvah, lahko še vseeno daš analyze.
Ima sicer Perfect Disk neko "ssd optimize" funkcijo, ampak se tega izogibam.
Ima sicer Perfect Disk neko "ssd optimize" funkcijo, ampak se tega izogibam.
BorutK-73 ::
Ni problema, sem tudi sam enkrat pozabil in dal "analyse C" pri defrag namesto "D". Je blo vse rdeče, defragment je bil na cca50%.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BorutK-73 ()
fragmetiranost je ubistvo dober za ssd, ker ravno razmetanost podatkov da ssdjem tako hitrost :)
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
Ni problema, sem tudi sam enkrat pozabil in dal "analyse C" pri defrag namesto "D". Je blo vse rdeče, defragment je bil na cca50%.
No saj za to se nikoli nebi sekiral. Zgoraj priložena slika pa je iz HD sentinela, s katerim lahko preveriš slabe sektorje in tudi večja nihanja pri hitrostih... pri hdd-jih nimam nihanj v odtenkih.
During the tests, Hard Disk Sentinel verifies the integrity of each sectors under the displayed blocks. If the block is accessible and can be processed without errors, they are shown by green color. Darker green color means that the sectors are slower and harder to process. The software filters out the effect of slower transfer times at the end of the disks.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: SuperVeloce ()
itk je za pričakovat, da se nebojo vsi sektorji obnesl enako dobro, tak da to je normalno. Also kar se tiče slabih sektorjev; vsi ssdji jih majo, samo kontroler jih maskira, ker ima rezervo za to, tako da jih end user ne vidi (nove, stare in tovarniške)
#brezpodpisa
Ja mi je jasno, da dokler imam spare space, slabih sploh ne bo kazalo :). Me je pa malo stisnalo, ker nisem pricakoval taksnih nihanj v odtenkih zelene. Verjetno res ni za skbet.
Ajnstajn` ::
Zanima me, ali je bolje, da kupim 2 Samsung 840 250 GB in imam na enem samo sistem in programe, in na enem igre, ali kupim enega 500GB in imam vse na enem ?
//
GrimReaper ::
Čaki mal, ti defragmentiraš SSD? To je ja med prvimi stvarmi ki se izklopijo ko namestiš OS na SSD.
Mislim da od Windows 7 naprej ni treba nič izklapljat.
Če daš Optimize pri SSD pogonu ti požene trim namesto defrag.
Zanima me, ali je bolje, da kupim 2 Samsung 840 250 GB in imam na enem samo sistem in programe, in na enem igre, ali kupim enega 500GB in imam vse na enem ?
Pri diskih je vedno več bolje. Recimo dva primera:
1. Na enem nekaj intenzivno delaš, drugi je pa še vedno odziven.
2. Eden se ti pokvari, ostanejo ti vsaj podatki na drugih.
3. Malo manj zbrke je, ker imaš naprimer na enem 20 map in na drugem 20, namesto na enem 40. Res pa da se to da rešit tudi s particijami.
Ampak sam osebno ne uporabljam particij odkar sem kupil prvi 60GB SSD. Prej sem moral pač ustvarit 40-60GB sistemsko particijo.
Sicer 2x250GB je precej čudno, sam bi raje 120+500GB. Vsekakor sem pa zagovornik tega, da sistem rabi svoj pogon.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GrimReaper ()
kupi 500gb..
#brezpodpisa
Ajnstajn` ::
kupi 500gb..
ker ?
kolikor sem opazil, je eden 500 GB hitrejši od 250 GB, ampak praksa je vedno daleč od teorije, zato me zanima, kako bom dosegel boljšo hitrost/delovanje sistema..
//
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ajnstajn` ()
Ali vzameš 2x250 ali 500 nebo nobene razlike v odzivnosti..
če maš tako nadnjenje k drobljenju stvari, pa še vedno lahko na 500gb varjanti narediš dve patricije in maš 2
če maš tako nadnjenje k drobljenju stvari, pa še vedno lahko na 500gb varjanti narediš dve patricije in maš 2
#brezpodpisa
Kupiš 2x 250 GB in jih daš v raid0 :D?
raid0 je res dobra ideja na ssdjih..
+ s tem zgubiš na boot času
+ sistem nebo nič hitrejši, razn v sekvenčnih hitrostih pr benchmarkih..
#brezpodpisa
Vprašal je, pa sem dal idejo, drugače je bilo sarkastično.
Jaz imam raid0 ker mi je zmanjkalo prostora oz. mi 120gb ni dovolj in sem dokupil še enega, ker nimam glih neomejenih sredstev in imam zadj pač raid0, drugače ni opazne razlike, razen v benchmarku.
1x 500GB se kupi, pa daš lepo na njega windowse + igrce, potem si pa nardiš backup iger na HDDju in ko reinštaliraš windwos jih samo skopiraš nazaj na SSD, tako sem jaz naredu ko sem si naredil raid, sej HDDji berejo dokaj hitro, tako da ne bo dolgo trajalo.
Jaz imam raid0 ker mi je zmanjkalo prostora oz. mi 120gb ni dovolj in sem dokupil še enega, ker nimam glih neomejenih sredstev in imam zadj pač raid0, drugače ni opazne razlike, razen v benchmarku.
1x 500GB se kupi, pa daš lepo na njega windowse + igrce, potem si pa nardiš backup iger na HDDju in ko reinštaliraš windwos jih samo skopiraš nazaj na SSD, tako sem jaz naredu ko sem si naredil raid, sej HDDji berejo dokaj hitro, tako da ne bo dolgo trajalo.
Dr_M ::
sodeč po tem dela raid0 čisto ok..
http://www.tweaktown.com/articles/5801/...
http://www.tweaktown.com/articles/5801/...
#brezpodpisa
MrStein ::
raid0 je res dobra ideja na ssdjih..
Ne, če uporabiš OS RAID funkcijo. BIOS RAID mode pa res doda nekaj sekund na start.
Odvisno. Sicer pri hitrem SSD res ni več nekega plusa glede hitrosti.
Motiti se je človeško.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
Imam bios raid, in to je v najslabšem primeru 2 sekundi, samo glih tolko da se tist screen pokaže, da lahko stisneš f če hočeš kaj spremenit, verjetno je programersko ustavljen, da imaš čas stisnat tisto da prideš v raid utillity.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Počasen SSD (strani: 1 2 3 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 22443 (9710) | nsa_ag3nt |
» | Alternativa CAD delovni postajiOddelek: Kaj kupiti | 3732 (2664) | kamuee |
» | SAMSUNG 640GB HD642JJ (strani: 1 2 3 )Oddelek: Kaj kupiti | 17250 (12412) | e-marko |