» »

Sprememba zakona o elektronskem poslovanju na trgu

Sprememba zakona o elektronskem poslovanju na trgu

NoName ::

V pripavi je sprememba zakona, ki bo omogočala pošiljanje elektronske pošte s komercialno vsebino brez vnaprejšnje privolitve prejemnika - torej nič več opt-in... le opt-out...

V Zakonu o elektronskem poslovanju na trgu (Uradni list RS, št. 96/09 – uradno prečiščeno besedilo) se črta 1. alineja prvega odstavka 6. člena.

(1) Ponudnik storitev lahko pošilja komercialna sporočila, ki so del storitev informacijske družbe, če:
– prejemnik storitve vnaprej soglaša s pošiljanjem,
...

Predlog najdete na tukaj oz. natančneje tukaj

A je kak postopek, s katerim lahko preprečimo spremembo zakona? Meni namreč prav nič ne diši, da mi bo lahko kdorkoli brez soglasja poslal spam.
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

PaX_MaN ::

Referendum, teženje vladi in poslancem, pripombe DZju glede zakona, ...

mojca ::

Klin se s klinom zbija. Vsem poslancem se pošlje cca. 1000 reklamnih sporočil za sto različnih servisov v minutnih presledkih. S sporočili od lobiranja za posamezen zakon, linke na predlagam.vladi, ... pa do viagre in ponudb za igranje rulete z dobičkom. Če želijo, se lahko odjavijo. Seveda za vsakega od stotih "servisov" posebej.

driver_x ::

mojca je izjavil:

Klin se s klinom zbija. Vsem poslancem se pošlje cca. 1000 reklamnih sporočil za sto različnih servisov v minutnih presledkih. S sporočili od lobiranja za posamezen zakon, linke na predlagam.vladi, ... pa do viagre in ponudb za igranje rulete z dobičkom. Če želijo, se lahko odjavijo. Seveda za vsakega od stotih "servisov" posebej.


Pa še reklamo za penis enlargement pills

Bakunin ::

V primeru, da tega ne želijo, pa imajo (pravne osebe) boljše možnosti kot fizične osebe, da poskrbijo za ustrezne zaščitne tehnične ukrepe (na primer filtri za neželeno elektronsko pošto).


fail.
to je tako kot ce bi rekel, da naj si nabavijo neprebojne jopice, ker bo nekdo streljal v mnozico.

in instalacija ter vzdrzevanje filtrov tudi stane.

očitno sprememba velja samo za pravne osebe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bakunin ()

Bakunin ::

"Za fizične osebe bo torej obveznost vnaprejšnjega soglasja še vedno veljala, saj to materijo urejajo ostali področni zakoni glede na direktive, ki jih prenašajo (ZEKom-1, ZVPot in ZVOP-1). Za pravne osebe pa predhodno soglasje pri pošiljanju nezaželenih komercialnim elektronskih sporočil ne bo več potrebno."

NoName ::

Torej, da razložim zadevo naprej.. zakaj sem sploh objavljal tole reč...
Pred nekaj tedni sem prejel nekaj elektronskih sporočil z neposrednim namenom trženja na nekaj poštnih predalov (info@foo.boo, info@moo.boo) od nekega slovenskega podjetja. Ko sem želel pridobiti podatke, kje točno so poštne predale pridobili, so mi odvrnili naslednje:

Spoštovani,
Izbrisali ste se s seznama prejemnikov sami.

Vaše podake - izključno email a@bbb.ccc - smo izbrisali iz naših evidenc.

V nadaljevanju pošiljam izjavo info. Pooblaščenke koncem lanskega leta:
____________________
Spoštovani,

pošiljanje oglasnih e-sporočil med podjetji (pri čemer ne pride do nikakršne obdelave osebnih podatkov) ureja Zakona o elektronskem poslovanju na trgu (ZEPT) in ne Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), katerega določbe nadzoruje Informacijski pooblaščenec. ZEPT v 6. členu določa, da je tudi za pošiljanje komercialnih e-sporočil med podjetji potrebno soglasje prejemnika. Opozarjam pa, da se bo navedena določba ZEPT po novem letu črtala, kar bo pomenilo, da za pošiljanje komercialnih e-sporočil med podjetji (B2B, torej npr. z uporabo naslovov kot so info@podjetje.si) soglasje prejemnika ne bo več potrebno. Nadzor nad ZEPT vrši Tržni inšpektorat.

Lep pozdrav,

...
državna nadzornica za varstvo osebnih podatkov


Poudaril bi pa rad dejstvo, da:
- so oni odjavili račun, s katerega sem pošto pošiljal in se ne nanaša na prijavo
- domeni, kjer sta sporna info@ poštna predala ne pripadata nobeni pravni osebi, temveč sta registrirani na fizično osebo
- poštna predala sta osebna in nista objavljena na spletnih imenikih (bizi, ajpes, ...)

Posledično sem zadevo prijavil na TIRS, za mnenje pa sem povprašal tudi omenjeno gospo nadzornico, ki mi je odvrnila naslednje:

Spoštovani,

če gre za e-naslov, ki pripada fizični osebi, potem je tak e-naslov varovan z določbami ZVOP-1 in ZEKom-1 (pristojnost Pooblaščenca oziroma AKOS). Če pa gre za e-naslov, ki pripada pravni osebi, pri čemer je treba poudariti, da med pravne osebe sodijo tudi samostojni podjetniki in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost (npr. podjetje@info.si, info@podjetje.com, ipd.), potem pa je tak e-naslov varovan z določbami ZEPT (pristojnost Tržnega inšpektorata). Novela ZEPT-B je trenutno še v zakonodajnem postopku, predlog pa se dejansko nanaša na to, da za pošiljanje oglasnih e-sporočil med podjetji predhodno soglasje ne bo več potrebno. Kdaj bo novela sprejeta nam ni znano.


Seveda gre za fizični naslov, zato sem prosil, da steče postopek proti pošiljatelju... however...

Spoštovani,

na podlagi e-naslova info@foo.boo in info@moo.boo niste določljivi, zato ju ni moč šteti za osebna podatka, kar tudi pomeni, da nista varovana z določbami ZVOP-1. Postopek inšpekcijskega nadzora nad zakonitostjo uporabe navedenih dveh e-naslovov torej s strani Pooblaščenca ne bo uveden.

Lep pozdrav,
...


Nadaljnje, je gospa nadzornica odvrnila, da je zadeva v pristojnosti TIRS-a, oni pa pravijo, da je zadeva v rokah AKOS-a... Kdo potemtakem ščiti končnega uporabnika?


Torej glede na vsa dejstva, je pošiljatelj tistih komercialnih vsebin pridobil elektronske naslove z nekakšnim data miningom... Je posledično moč sklepati, da bo sprememba zakona dovoljevala data mining in izrabo podatkov za komercialne namene? Ali uporaba info@bla.bla samodejno pomeni, da gre za poštni račun poslovnega uporabnika? Registriranih domen v Sloveniji ni tako težko pridobiti, mar ne? Predlog spremembe zakona še ne pomeni njegovo pravnomočnost, mar ne?

Vsekakor sem mnenja, da je pripravljena sprememba zakona vredna vnovičnega premisleka...

P.S. Pozna kdo kakega dobrega odvetnika, ki bi me pro bono zastopal pri tej stvari?
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

NoName ::

... morda pa sem se analize lotil na napačni strani. Kdo ima največ koristi od spremembe zakona? Ima predlagatelj (ali njegov družinski član) lastništvo v katerem podjetju za neposredno trženje?
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

stb ::

Kaj pa pomeni določljivost?
Ime.Priimek@isp.com
janez.novak@siol.net
janez.novak1@siol.net
janez.jansa@sds.si (čeprav je kontekst zelo določen vemo, da imajo/so imeli tudi par soimenjakov umetnikov not)
info@imepriimek.com
info@priimek.com
info@vzdevek.com
vzdevek@gmail.com
krnekdo@krnekje.si
NoName na slotech
@nmusar na twitterju

Vsi opišejo točno določenega prejemnika, pa čeprav iz naslova samega ni možno s 100% gotovostjo ugotoviti niti imena in priimka, niti enoličnosti v primeru soimenjakov, niti ali je naslovnik fizična ali pravna oseba.

Vse to pa je teoretično možno ugotoviti kasneje z dodatnim poizvedovanjem pri ponudnikih storitev, sodnimi odredbami, preiskavami in podobnim. Pogosto že z googlom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stb ()

stb ::

Dodatna primera:
EMŠO 1212212500121
Davčna številka 23232323
Tudi iz teh dveh podatkov samih ne vemo da gre za Tončko Halilović Novak iz Spodnjega dupleka 4. Lahko pa to določimo z dodatnim poizvedovanjem po drugih zbirkah.

Oblika zapisa mojega osebnega email naslova ne vpliva na dejstvo ali to je ali ni moj osebni podatek. Je. In imam lahko 1000 takih naslovov, če mi to paše.

stb ::

IP številka recimo je priznan kot osebni podatek, čeprav precej slabše določa točno eno osebo kot email naslov.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Baza, email naslovi

Oddelek: Omrežja in internet
102147 (1740) SeMiNeSanja
»

upor slovenskim spamerjem

Oddelek: Omrežja in internet
335876 (4604) BlueRunner
»

SPAM zakonodaja - kaj se sme in kaj ne?

Oddelek: Omrežja in internet
81828 (1709) BlueRunner
»

Snemanje incoming callov na GSMu

Oddelek: Mobilne tehnologije
83967 (3704) antonija
»

Pošta Slovenije na spletu objavila seznam "varnih poštnih predalov" (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8317092 (12819) Azrael

Več podobnih tem