» »

Prihodnost html-ja, js, ...

Prihodnost html-ja, js, ...

Damiani ::

Pozdravljeni,

imam že kakšnih 7-8 let programerskih izkušenj v Lotus Domino/Notes okolju. Glede na moje znanje, izkušnje in dosedanje projekte se mam za zelo izkušenega programerja v omenjenem okolju.
Zaradi družinskih razlogov bom v roku pol leta pustil dosedanjo službo in se preselil v tujino. Ker bi ob moji kompletni življenjski spremembi rad zamenjal tudi tehnologijo služenja kruha sem se poigral z zamislijo da prestopim v svet spletnega razvoja. Za začetek (učenje) se nagibam na tehnologijo html5+css+javascript+noteJS. Začel sem pregledovati knjigo o Single Page Web Application (SPA). Glede na zmožnosti kombinacije HTML5, CSSja in JS se mi zdi prihodnost spleta v omenjenih tehnologijah. Namreč jave, .net in ostale si nekako ne prestavljam v prihodnosti spleta (klient del). Strežniški del je druga zgodba.
Ko gledam za prosta delovna mesta v ciljnem mestu vidim da se povečini iščejo java, c# programerji. Prostih delovnih mest za web (klient del), kot si ga v prihodnosti predstavljam ni veliko, nekaj podobnega kot za Lotus Domino/notes :). Poleg omenjenega mi je danes sošolec iz faksa dejal da so plače boljše v znanju Jave in C#pa in da on gleda da bi se vrgel v eno izmed omenjenih tehnologij.
Glede na to da HTML, CSS in JS teče na vseh brskalnikih (windows,linux, mac, IOS, android, firefox mobile,...) mislim da je prihodnost v omenjeni tehnologiji. Počasi se tudi poslovne aplikacije selijo na HTML. Npr. Gmail je najbolj znan primer aplikacije SPA. Na spletu se že selijo pisarniške aplikacije kot je google docs, MS Office. V službi sem se veliko srečal z migriranjem poslovanja na splet. Npr. globalno podjetje s katerim veliko poslujem 60.000+ zaposlenih so migrirali na Gmail,uporabniki pridno uporabljajo google drive (+docs), za komunikacijo globalno uporabljajo Gmail talk. Pravzaprav celoten nabor poslovnih aplikacij želijo spraviti na web.
Prihodnost vidim tudi v razvoju aplikacij za mobilne telefone v HTMLju, tudi za offline mode. Na spletu se že dobijo frameworke za za pisanje HTML aplikacij, katere potem tečejo na različni mobilnih OS.

Kot sem že napisal nisem opazil veliko prosti mest za HTML5, CSS in javascript (mogoče ne znam iskati programerske službe, ker pač s tem nimam veliko izkušenj).
Sedaj me zanima vaše mnenje, če se sploh splača predelovati knjige o SPA tehnologiji (HTML5, CSS, javascript,php, pyton,nodeJD.MY SQL, ...). Je mogoče bolje da se vržem v Javo,C#. Kakšna je sploh prihodnost HTML programerjev glede, plač in iskanje službe? Je bolje da začne predelovati kakšno drugo knjigo/tehnologijo?

Roadkill ::

Če boš še pol leta na firmi se loti predelave internih aplikacij na xPage. Dojo je kr fin framework. Tko boš vsaj malo povadil javascript. Evo če nardiš responsive xPages app si kr zmagal. :)

Ne vem kako debato pričakuješ. Tvoje vprašanje niti ne zgleda smiselno.
Web bo še naprej tak kot do sedaj. Konstantno se bo spreminjal in zato se boš moral vsako leto naučit now framework in vse kar pripada zraven.
To, da nisi našel delovnih mest za html + js + trenutno_hot_framework, kaže bolj na to, da slabo iščeš delovna mesta.

Čez dve leti boš pa itak nekje v eni veliki firmi migriral LN na web. :D
Ü

blackbfm ::

Mal čudno se sliši to o neki "prihodnosti", vse te tehnologije so akutalne že danes. Drugače pa, online vsebin bo sigurno vedno več, najboljši itak solidno služijo in komot dobijo delo, v kateremkoli poslu. Ampak realnost je pa taka da verjetno nisi najboljši, pa čist konkretno znanje htmlja + kakšen jezik ni nek rocket science, to je že splošna razgledanost za vsakega ki ga računalništvo vsaj malo zanima:)

Spura ::

Delovnih mest za delanje frontendov (html5 + js + jquery.ui/backbone.js/angular.js) je kot listja in trave. Poleg teh stvari samih rabis se pol iz teh javascript frameworkov klicat kake REST service ipd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spura ()

JayKay ::

@Damiani:odvisno kaj hoces delat

java, c# in ostalo bo vedno za backend pri obsirsnih aplikacija

front-end : html,css,js, nodejs, angular, gruntjs, itd sluzb pa je ogromno. predvsem v tujini.

detroit ::

zakaj vedno izpuščate meni ljubi dojo:P
Skero

Vens ::

Predlagam Javo in recimo GWT.

Z enim jezikom pokriješ vse.

illion ::

poleg predlogov drugih, maš lahko na backendu tudi recimo nodejs (neke vrste alternativa ruby/pythonu, podpira ga tudi že veliko host providerjev) in s tem uporabljaš isti jezik tudi na serverju.

Damiani ::

pred tednom, ko sem pisal sporočilo, sem res mal bil raztresen.
Sedaj predelujem knjigo Single Page Web Application http://www.manning.com/mikowski/ , katera je zanimiva za programerje, ki hočejo presedlati na web.

Zdaj spet z malo več optimizma gledam na svet :)

spletnibuc ::

Koristno je tudi poznavanje CSS (Frontend) Frameworkov, ko sta recimo Twitter Bootstrap ali pa Zurb Foundation, in pa seveda obvezno pure javascript in razne knjižnice - in dojo :).
Potem se lahko s v kombinaciji s solidnim znanjem katerega od "backend" jezikov (Java, C#, Php, Python, Ruby ...) že najde dobra zaposlitev.

Ravno danes sem si ogledoval nekaj oglasov, kjer iščejo ravno ta profil, in ponujene plače so dosti boljše kot so bile pred npr. 2 letoma.

http://interactive.pixelart.at/de/talen...
http://www.unijobs.at/nebenjobs/Web-Ent...
http://jobs.tt.com/web-frontend-develop...

Je pa tudi res, da java in .net seniorjev ne boš dosegel po plači, razen če si alfainomega Frontenda:)

Če lahko najdeš v tujini službo na področju, ki ga zdaj obvladaš, si po moje zmagal.

Vsekakor pa se strinjam s tabo glede optimizma.

Jerry000 ::

torej za web designerja je kaj možnosti pri nas? Na primer znanja web design, html, css (less), pa kakšen framework in nekaj osnovnih stvari v jquery...seveda tudi z nadalnjim ulenjem



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Učenje programiranja (Front-end) (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
5212845 (9941) matjash
»

Spletna aplikacija - kot namizni program

Oddelek: Programiranje
81517 (842) nightrage
»

Kako priti iz nič čim hitreje do službe v IT industriji? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6318983 (16111) vostok_1

Iščem/ponujam delo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Izdelava spletišč
10138875 (26838) Primoz

Več podobnih tem