» »

Vzdržljive Compact Flash kartice

Vzdržljive Compact Flash kartice

«
1
2

mojca ::

Iščem nasvet, kakšne CF kartice kupiti, da ne bi šle takoj rakom žvižgat.

Kartice se namesto trdega diska uporabljajo v minimaturnih PC-jih (podobni Raspbery PI-ju, na njih teče minimalistična Debian-based distribucija) v leseni neogrevani baraki sredi gozda, tako da so izpostavljene nizkim temperaturam pozimi, poletnim strelam, sevanju iz vesolja (baje se najraje kvarijo med magnetnimi nevihtami, če zanemarimo udare strel med običajnimi nevihtami, ki skurijo tudi tisto, kar je okrog kartice) ...

Hitrost ni kritična (dokler operacijski sistem lahko normalno teče, enkrat na sekundo požene nezahtevno dvajset vrstično skripto in vsake toliko podatke pošlje na strežnik). 4 GB je verjetno čez glavo dovolj za OS + nekaj malega podatkov. (Nazadnje so bile sicer nameščene SanDisk Extreme 8 GB 60 GB/s.)

Težava se pojavi predvsem pri zanesljivosti. Kartice crkujejo ena za drugo, kar je dokaj problematično, zato me zanima, kaj je smiselno kupiti, da ne bi prihajalo do izpadov podatkov tako pogosto. Pravkar sem našla tole (http://www.amtron.com/cfcard.htm - military grade CF), vendar bi rada še kakšno mnenje, sploh pa bi bilo super, če ne bi bilo potrebno kartic naročati in uvažati iz ZDA.

Razmišljala sem sicer tudi, da bi katerega od kompjutrov zamenjala s Pi-jem in preverila, če se (mikro) SD kaj bolje obnese of CompactFlasha.

Kakšna je sicer praksa pri uveljavljanju garancije spominskih medijev? Kako dolga je običajno garancija? Ponekod vidim napisano 10 let. Pa ti kartico po devetih letih dejansko zamenjajo ali je to bolj larifari, tako kot 30-letna garancija na nahrbtnike, kjer ti vedno dokažejo, da si sam kriv, da se ti je strgal?

Brane22 ::

Pomembno je kakšen filesystem imaš na kartici. Tisti, ki so namenjeni navadnim diskom, so ponavadi crap za kartice in ključke.

Problem je ponovljeni vpis na isto lokacijo, ki ti skuri posamezne sektorje.

Rabiš nekaj takega kot f2fs ali nilfs2...

mojca ::

Hvala za tale hint, tega nisem vedela. Linux je sicer nameščen na read-only particiji prav s tem namenom, vendar sta verjetno tako linux particija kot podatki na "standardnem" filesystem-u (morala bi preveriti).

Za katere medije vse drži, da so običajni filesystemi problematični? In ali obstaja na linuxu tudi kakšna dobra diagnostika, ki bi jo recimo pognala enkrat na dan ali teden, da mi pove, če je kartica slučajno v zadnjih izdihljajih, da se jo pravočasno menja?

(Kljub vsemu moram kupiti nove kartice, tako da je vprašanje o kvalitetnih karticah še aktualno.)

mojca ::

Bom pa zastavila še drugo vprašanje. Recimo, da OS hipotetično zasede 3 GB in da imam 200 MB svojih podatkov, ki se sproti generirajo in pošiljajo dalje (v resnici je ta številka bliže 2 MB/dan + logi in ostala "svinjarija", ki se samodejno generira na sistemu). Bi imela 8 ali 16 GB kartica z enakimi karakteristikami in podvrženostjo napakam kot 4 GB kartica bistveno daljšo življensko dobo, ker se hipotetično isti sektor manjkrat prepiše?

Brane22 ::

Če je read-only, potem je verjetno vseeno. Če stvar kljub vsemu ne modificira kakih časov dostopa itd.

Temu se izogneš z "noatime" mount opcijo.

In BTW, kaj je to zaena aplikacija ?

Zdi se kot da streljaš muhe z bazuko in da bi šlo to lažje s kakim mikrokrmilničkom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

mojca ::

Hvala. Bom preverila še "noatime". OS-a nisem jaz nameščala, ga bom pa morala tokrat.

Gre za neke vrsto merilno postajo. Preko RS-232 je potrebno vsako sekundo zaprositi za podatke, te podatke (1-5 številk) prebrati in jih preko GPRS-a poslati na strežnik, kjer se podatki zbirajo in obdelujejo. Trenutno so v mreži tri take škatle, vezane na nek še kar drag GPRS router, ki je pogosto off-line zaradi prezasedenosti omrežja.

Ja, z mikrokrmilnikom bi šlo, verjetno ceneje, ne pa nujno "lažje". Assemblerja se ne grem (kar sem znala, sem pozabila), ni pa izključeno, da bi opremo nekoč zamenjala s kakšnim Arduinom. Ampak moram rešiti najprej vse ostale probleme, ki so bistveno bolj pereči od potencialno neoptimalne postavitve treh kompjutrčkov.

Če že govorimo o "bazuki", je trenutno bistveno hujši problem to, da se zna ena od merilnih naprav ta hip pogovarjati (preko RS-232, ki je speljan v USB) izključno z nekim pregrešno dragim ultrabookom, na katerem teče windows XP in proprietary binarna koda. Sem že poskusila, a programa nisem znala prestaviti na drugo mašino, tako da utegnem končati z osciloskopom na RS-232 žičkah, če bo proizvajalec še naprej nekooperativen. Na nek čuden način so nameščeni gonilniki in dela izključno na enem USB portu. Če bi želel prestaviti na drugi port, je potrebno vse skupaj prekonfigurirati (brez navodil in softvera, niti v binarni obliki ne). Needles to say si nihče ne upa pustiti prenosnika v baraki, kamor so že vlomili (in verjetno še bodo) in kjer strela uničuje vse podolgem in počez. Če gre, lahko kvečjemu od proizvajalca kupiš nov ultrabook po ekskluzivno visoki ceni in vmes dva meseca gledaš v luft, ker znajo samo oni namestiti softver nanj. Ampak nazaj on-topic ... Kartice.

jebiveter2 ::

Mjaaaa. Je ? kaj OS dela s kartico.

Upam da jo ne uporablja za dinamičen swap.

Novejše kartice sicer imajo wear-leveling, tako da nebi smele umreti tako hitro. Še vedno pa poglej v smeri, da je nekaj narobe s tvojim napajanjem.

Druga opcija je kakšen hiter USB 3.0 ključek

Ali še bolj utrgana, dober SSD disk preko sata-ide-cf konverterja.



To imate drugače neko vremensko postajo ?

Kakšna je sicer praksa pri uveljavljanju garancije spominskih medijev? Kako dolga je običajno garancija? Ponekod vidim napisano 10 let. Pa ti kartico po devetih letih dejansko zamenjajo ali je to bolj larifari, tako kot 30-letna garancija na nahrbtnike, kjer ti vedno dokažejo, da si sam kriv, da se ti je strgal?

To je najbolje vprašati prodajalca.

Sicer če crkne 1 na 2 leti - to ni nek hud strošek. Ne rečem, se nabere, samo najbolj sitna je še vedno menjava.
Če vam pa zadeva crkuje vsakih par mesecev pa bi šel iskati napako drugje.

Brane22 ::

Saj a se ne da povezati mikrokrmilnika s kakim GPRS modulom direktno ?

Če se ne motim, se te stvari dobijo za zmeren denar in ni treba čarati s telefončkom.

Potem je pa stvar dokaj enostavna, kot da bi imel pred seboj modem.

"Zavrtiš cifro" in počakaš da se zveza vzpostavi in pošlješ, kar imaš.

mojca ::

Zahteve za napajanje so specificirane kot "Power: DC jack or passive POE, min. 7V to max. 20V" in preko "DC jacka" priključene na 12 V akumulator (ki je ves čas priklopljen na napajalnik). Res je, da napetosti nihče ne meri, da zmanjka elektrike in da udarja strela, ampak dovoljen rang iz specifikacije ni ravno ozek in z izjemo strel dvomim, da pade izven ranga ...).

Z USB ključkom lahko za hec poskusim (čeprav je na forumu debata, da je to prekleto hroščato). USB 3 ni podprt, ampak ne vidim razloga, da dvojka ne bi bila dovolj hitra (če sploh dela). Iz firbca: kakšne prednosti pa ima SSD disk pred CF-jem? So SSD-ji bolj zanesljivi od CF-ja? Je bilo mišljeno nekaj takega? http://www.amazon.com/KingSpec-1-8-inch... Klasičen disk bi terjal novo ohišje.

Kartice ne crkujejo po ena na dve leti. Po mojem naivnem štetju je od osmih kupljenih kartic po letu in pol živa samo še ena kartica, morda dve (eno je sicer do sv. Petra pospremila strela).

@Brane22: ne čaram s telefončkom. Imamo običajen router s SIM kartico in štirimi UTP porti za priklop računalničkov. Ja, mikrokrmilnik bi nedvomno bil mogoče alternativa, vendar v tem hipu zahteva preveč učenja in preveč dela, pri čemer je še cel kup drugih stvari, ki so bolj urgentne od prehoda na mikrokrmilnike in ne vidim nobene tehtne prednosti razen ukinitve potrebe po CF karticah in potrebe po nekem drugem pomnilniškem mediju. In da zdaj lahko po potrebi ssh-jaš na mašino, popraviš program, ga ponovno zaženeš ali hipotetično preveriš, če se dogaja kaj čudnega. Če bi morali delati vse na novo, bi lahko vzeli mikrokrmilnike, tako pa je to zgolj dodatno delo nekje nizko na prioritetni lestvici.

jebiveter2 ::

USB 3.0 ključ samo zaradi hitrosti, imajo boljše krmilnike noter.

SSD ima boljši wear level kot cf - če je dober seveda

oh, ~8 kartic letno je precej huda.

Brane22 ::

Rešuitev z mikrokrmilnikom bi opdravila praktično vse hibe, ki vas tepejo zdaj.
Energijska poraba bi bila verjetno daleč nižja, ravno tako privlačnost zadeve za tatove itd itd.

Update softverja pa tudi ni nek nerešljiv problem za mikrokrmilnik.

misek ::

Uporabljam distribucijo Voyage Linux, kjer je kartica mountana read-only. Po treh letih 24/7 obratovanja (v stanovanju) ni bilo nobenih težav.

hojnikb ::

Še tako zanič cf kartice ti nebi smele crkovat tako pogosto, sploh pa ne 8 na 1.5leta...

Kaj točno se zgodi z cf kartico, ko je "fuč" ?

specifikacije tega PCja tut nebi škodle...
#brezpodpisa

mojca ::

http://pcengines.ch/alix3d3.htm, tudi Voyage. Ampak kaj boste s tem podatkom?

Kakšni so bili defekti na karticah, ne vem, ker me ni bilo zraven, pa tudi dvomim, da je kdo poganjal kakšno napredno diagnostiko. Ko je kartica šla, so enostavno vzeli drugo. Sicer imam še tri pokvarjene na voljo za morebitno diagnostiko ...

Trenutna vezava je sicer:
pretvornik ADC -> RS232 ali RS485 -> pretvornik na optiko -> nekaj sto metrov optičnega kabla -> pretvornik iz optike -> RS232 -> PC -> UTP kabel -> GPRS router ...> strežnik

(vsaka merilna naprava v svoj pc; čeprav zaradi motenj ni najbolj zaželjeno, tudi ni povsem izključeno, da bi kakšen majhen kos elektronike stal na drugem koncu optike, predvsem kakšen termometer)

Kakšen mikrokrmilnik bi bil sicer primeren? Nujna je tudi redna sinhronizacija ure. Ampak res: najprej potrebujem nekaj, kar bo delalo out-of-the-box (in s kakšno malo bolj zanesljivo kartico, če je tako moč dobiti), ker so drugje hujši problemi za rešit, potem pa se lahko spravim na menjavo hardvera.

Ampak če smo že off-topic, me zanima še, ali obstaja kakšen dober način, da bi iz ADC pretvornika shranjeval na dve enoti zaradi redundance, če en PC oz. disk/kartica ali mikrokrmilnik uniči.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: mojca ()

hojnikb ::

Da niso kaka nihanja napetosti oz. kaki drugi pojavi z napajanjem pobil te kartice.
Same od sebe pri normalnem workloadu nebi smele crknat. In tudi če bi jim izrabil celice, bi še vedno delale, samo pisat se nebi dal po njih..
#brezpodpisa

misek ::

Potem pa kupi Industrial ali pa Military Grade verzijo pa mora biti mir. Razen če je res kaj električnega.
Voyage Linux ničesar ne piše po kartici tako da od zapisovanja zagotovo ni odpovedala. Da ni kriv mraz, vročina, vlaga, ...

Tudi jaz poganjam dve alix plošči z navadnimi karticami.

skyline ::

Samo še tri pokvarjene kartice imaš - kaj pa ostale, ste jih zmetali stran?

Zastopnik za SanDisk je sicer precej kul - pošlješ zjebano kartico skupaj z računom, v parih dneh ti pošljejo novo. Zaenkrat mi še niso komplicirali.

mojca ::

Vprašala sem zastopnike v Mariboru in pravijo, da je garancija na serijo Extreme 30 let, na serijo Ultra pa 10. E. Pokvarjene kartice jim bom poslala naslednji teden, potem bom pa videla, kaj in kako dalje. Serija Extreme naj bi bila bolj odporna na ekstremne temperature in vlago od serije Ultra.

Imajo sicer neke industrijske kartice, a po besedah uvoznika naj bi bile približno enake "potrošniškim".

Samo nekaj mi ni jasno. 8 GB Extreme 60MB/s kartice se prodajajo po uradni ceni 50 EUR (35, če jo dobiš s "kao popustom"), tale 16 GB s 120 GB/s branjem in 60 GB/s zapisovanjem je pa 61 EUR? (No, pa spodaj piše "samo" 10 let garancije.)

hojnikb ::

a ni tole mal overkill za en simpl logger ?
#brezpodpisa

Brane22 ::

Zanimivo bo videt, do kod boste prignali aplikacijo, ki bi jo lahko poganjal PIC za €1 ob najceneši SSD kartici.

Novi in novi layerji "poenostavitev", ki prinašajo svoje glavobole, za katere so potem potrebni novi elementi itd itd.

driver_x ::

Eno banalno vprašanje, ali je šla kartica ali samo FS na kartici?

mojca ::

Ja, po eni strani je overkill (tistega s 16 GB kartico sicer nisem mislila resno, samo CF kartice se mi zdijo v primerjavi z SDjkami drage in sodeč po starejših računih so se še konkretno podražile), po drugi pa je to še najmanjši strošek v primerjavi z ostalim. In ta oprema je že na voljo, drugo pa bi bilo potrebno najprej zlotati, sprogramirati, ... in bi tako v človek-urah kot v primeru najema nekoga, da to naredi, stalo bistveno več. Verjetno se bo šlo v to, samo ne še v tej fazi.

Kar se cene kartic tiče: zdijo se mi predrage, a dokler ostanemo pri CF karticah in obstoječih loggerjih, je lažje dat kakšen euro več za malo bolj obstojne kartice kot da moraš za vsako figo na drugi konec Slovenije gazit v sneg, da menjaš kartico in imaš poleg tega še izpade dragocenih podatkov.

Če kdo ve za alternativo "GPRS overkillu", bom pa nadvse hvaležna. PSTN priključki kak kilometer stran obstajajo, ampak ... strelaaaaaa.

@sammy73: kaj je FS in kako lahko preverim? Če je to filesystem - poskusim samo na novo formatirati kartico in preverim, če vse dela?

hojnikb ::

probi ponovno formatirat, ja..
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

Brane22 ::

V bistvu če vse sešteješ bodo te poenostavitve prišle _bistveno_ dražje od poštene rešitve v prvem šusu.

Bi pa pomagalo vedeti več o aplikaciji. Takrat bi se lahko odločil o področjih optimizacije.

driver_x ::

kartico lahko preveriš tudi z badblocks programom, ki ti jo večkrat prepiše in prebere vsebino.

Da bi se kartica tako hitro izrabila pri normalni uporabi, se meni zdi čudno. O filesystemu pa sem vprašal zato, ker omenjaš, da pokvarjenih kartic niste gledali.

Brane22 ::

Mislim,d a ne bi smel biti problem narediti aplikacijo, kjer:

- je vse na elcheapo SSD kartici
- je na kartici celoten "rolling log", se pravi da stvar vpisuje podatke v sklenjeno klobaso- ko pride do konca, začne spet na začetku
- ima vsak vpis svoj ID in checksum
- se zna z oddaljeno postajo zmenit o tem, od katerega IDja naj pošilja podatke pri tej vzpostavitvi zveze
- je možen tako oddaljen kot lokalen zajem podatkov- se pravi, če vse ostalo odpove, se zakotališ do postaje in bodisi zamenjaš SSD kartico bodisi jo prebereš in vstaviš nazaj
- da v tem času stvar hrani podatke lokalno v FLASHu mikrokrmilnika
- da stvar dela kompresijo podatkov, tako da ni treba prenašat ponavljajočih se vzorcev
- da stvar omogoča dostop skozi več medijev ( lahko je rtecimo GPRS ali lokalna radijska zveza )
- da ima stvar watchdog in druge zaščite in se zna sama pobrati, če se ji strklja
- da se jo da povezati na solarcelico in aku in da zna sama upravljati s polnjenjem in prabo energije in poročati o stanju

- aja in da vse to laufa zanesljivo in dolgo elcheapo 8-bitni mikrokontrolerček od začetka do konca vesolja, če je treba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

hojnikb ::

Zakaj bi sploh razkiral obrabo flasha, če pa lahko vsak log zapišeš v ram in ga takoj pošleš preko gprs na strežnik ?
Nobene potrebe po pisanju a.k.a ti flash zdrži "večno".
#brezpodpisa

Brane22 ::

Zato ger pošiljanje paketkov stane. In če se ne motim, je treba za gprs "vzpostaviti zvezo", kar spet stane.

Saj obraba flasha ni problem, če se ne jebeš s filesystemi.

Če je dnevnih podatkov za cca 2MiB, potem 4GiB kartica lahko hrani log za 2000+ dni pri enkratnem vpisu vsakega sektorja. To je več kot 6 let. Če računaš na recimo 1000 vpisnih ciklov, se bo vmes že civilizacija zamenjala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

hojnikb ::

Povezava je lahko skos, če je GPRS skos povezan in maš uzad en mobilni paket z vkjučenim podatkovnim prenosom.

In če je sistem absolutno readonly, ni šans da pride do curruptanja.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

Brane22 ::

Fajn. In če imaš takim merilnih mest 1.000 ?

hojnikb ::

OP se ni zjasno, koliko jih je, tak da je to težko komentirat :)

itk pa, tudi če jih je 1000; sj ne rabi vsaka met svojga GPRS modema.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

Brane22 ::

Že, ampak kaj se zgodi, če zi izpade link ?

Kaj če so meritve preveč pomembne, da bi jih kar tako izgubil ?

itk pa, tudi če jih je 1000; sj ne rabi vsaka met svojga GPRS modema.


Tega ne veš. Če so toliko ločene, da žični link med njimi ni izvedljiv, potem se lahko zgodi da rabi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

mojca ::

Preden se stepete glede tisočih merilnim mest: merilno mesto je trenutno eno samo (z nekaj zelo dragimi senzorji, na katerih vsaka malo bližja strela naredi za kakšnega jurja in več škode ter povzroči izpad delovanja za kak mesec, ker je treba senzor popraviti, po možnosti s servisom na drugi celini).

En GPRS modem (ki ima zakupljen mesečni prenos podatkov, torej ne stane vsaka vzpostavitev zveze posebej) je dovolj, da pokrije vse senzorje. Ampak ja - meritve so preveč dragocene, da bi jih izgubili samo zato, ker je bila tisti hip bazna postaja prezasedena ali ker slučajno en teden ni bilo elektrike (če pride do izpada elektrike, morajo meritve teči dalje).

misek ::

Saj je bilo rečeno da je uporabljeni operacijski sistem Voyage Linux - ta ničesar ne piše po disku. Samo bere.
Razen če je skonfiguriran drugače in je postavljen v read-write način.

mojca ::

Doslej sta bili dve particiji. Ena read-only za linux in ena za podatke, od koder se je vsake toliko z rsync-om preneslo podatke na strežnik (slednje se bo spremenilo).

Brane22 ::

mojca je izjavil:

Preden se stepete glede tisočih merilnim mest: merilno mesto je trenutno eno samo (z nekaj zelo dragimi senzorji, na katerih vsaka malo bližja strela naredi za kakšnega jurja in več škode ter povzroči izpad delovanja za kak mesec, ker je treba senzor popraviti, po možnosti s servisom na drugi celini).


Pa si ziher da to ni zaradi inducirane napetosti v liniji med senzorjem in postajo ?

Kakšem sploh je ta senzor ? In kaj meri ? Temperaturo, svetlost, vlažnost, hitrost vetra ali kaj sedmega ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

mojca ::

Med senzorjem in postajo je optični kabel. Je pa napajalni kabel, po katerem pride 12 V, dovolj dolg (cca. 50 m), da se lahko tam inducira napetost. Napetost se seveda lahko inducira tudi na samem senzorju, glede na to, da je na njem kar nekaj tuljav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: mojca ()

Hayabusa ::

Lahko so tudi udari strel v bližini imeli kaj s tem.

mojca ::

Ne lahko. Dokazano. (Niso pa udari strel edini dogodki, ko skuri kartice.)

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: mojca ()

driver_x ::

torej jih dejansko skuri?

Brane22 ::

Kako je speljano napajanje ?

S Je za centralno enoto ločeno od senzorskega ali je nek genijalec to kar skup zvezal ?

mojca ::

Preverila sem in računalniček se iz USB-ja se noče bootati, tako da so CF kartice očitno edina možnost, razen če je mogoče kaj pohekat. Kartice sem na hitro pregledala in od štirih je samo ena SanDisk Ultra konkretno pokvarjana (program za delanje particij zgolj "neskončno" časa melje in ne pokaže, kaj je na kartici), ostale (vse SanDisk Extreme) prikažejo vsebino kljub temu, da je nekdo na nekatere izmed njih zapisal "okvarjena". Torej niti filesystem ni pokvarjen. Bom pognala badblock, ko bom spet v bližini kakšnega čitalca kartic in skušala ugotoviti, zakaj so bile kartice deklarirane za okvarjene. Ostale kartice so verjetno že romale v smeti, ne bi vedela.

Na karticah je ext2.

zee ::

Morda sformatiras na ext3...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

tony1 ::

hojnikb je izjavil:

Da niso kaka nihanja napetosti oz. kaki drugi pojavi z napajanjem pobil te kartice.
Same od sebe pri normalnem workloadu nebi smele crknat. In tudi če bi jim izrabil celice, bi še vedno delale, samo pisat se nebi dal po njih..


Tudi sam bi zagovarjal teorijo, da je flash crknil zaradi prenapetosti, ne zaradi obrabe celic. Tudi sam sem že zmetal stran več CF kartic, ampak vse zaradi strele...

Malo bom poenostavil, a vseeno: OS pripravite tako, da se bo ob bootu naložil v particijo v RAMU in nato od tam zbootal. Samo pisanje ne_velikih podatkov iz senzorjev pa na več giga veliko kartico itak ne prepisuje celic ves čas...

Zato je po moje bolj važna ureditev dobre prenapetostne zaščite (UPS je verjetno že overkill za tole).

Brane22 ::

mislim, da lahko uporabiš utility badblocks ali nekaj takega.

Tega nastaviš na read-write test in prečekiraš celo kartico.

Čeprav ni videti veliko možnosti, da bo vpis uspel. Iz nekega razloga je vdelani kontroler odpovedal sodelovanje in tu ej vprašanje, če se splača še kaj praskat. Sploh ker gre kartica na oddaljeno lokacijo in ker stane inštalacija in možna jebada več od kartice.

Kar se poskusa z ext3 tiče, je brezpredmeten. Glavbna razlika med ext2 in ext3 je samo journal. Če ext2 formatiranje faila, kartici ne bi zaupal, tudi če bi šel ext3 format skozi...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

mojca ::

tony1 je izjavil:

Zato je po moje bolj važna ureditev dobre prenapetostne zaščite (UPS je verjetno že overkill za tole).


Ampak million-dollar-question: kaj je dobra prenapetostna zaščita in kako jo narediš?

Kaj je bilo mišljeno glede UPS-a? Neke posebne "UPS škatle" nimamo, ker je tam že za cca. 300-400 Ah akumulatorjev.

mojca ::

@Brane22: ext2 formatiranje ne spodleti. Pokvarjene kartice sploh formatirati ni mogoče, ker je sistem sploh zazna ne. Ta gre na servis v garancijsko menjavo.

Vprašanje badblocksa je relevantno zgolj za ostale kartice, na katere je nekdo napisal "okvara", pa se na prvo žogo zdi, da delajo in lahko nekaj naključnih datotek brez težav preberem. Ugotoviti moram, če je katera od teh kartic "dovolj pokvarjena", da je zrela za menjavo.

francek1 ::

mojca je izjavil:

Med senzorjem in postajo je optični kabel. Je pa napajalni kabel, po katerem pride 12 V, dovolj dolg (cca. 50 m), da se lahko tam inducira napetost. Napetost se seveda lahko inducira tudi na samem senzorju, glede na to, da je na njem kar nekaj tuljav.

Glede na navedeno me zanima, če uporabljate kakršnokoli prenapetostno zaščito?
Aha, sem prebral zdaj zgornja dva posta; mislim, da bi že dober Belkin rešil težavo s stelami.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: francek1 ()

tony1 ::

mojca je izjavil:

tony1 je izjavil:

Zato je po moje bolj važna ureditev dobre prenapetostne zaščite (UPS je verjetno že overkill za tole).


Ampak million-dollar-question: kaj je dobra prenapetostna zaščita in kako jo narediš?

Kaj je bilo mišljeno glede UPS-a? Neke posebne "UPS škatle" nimamo, ker je tam že za cca. 300-400 Ah akumulatorjev.


Kako pa akumulatorji prenašajo strele? Delajo še vedno b.p.?

Prenapetostna zaščita pomeni, da je treba dati na vse, kar po bakru pride v mašino (el. napajanje, POTS linij nimate) na kvalitetno prenapetostno zaščito (kjer bodo varovalke odklopile prenapetost - vendar ne vem, če ni tu z varovalko zaščiten samo fazni vodnik??), še boljše pa na on-line UPS, kjer UPS gladi vse špice, oprema pa se napaja izključno iz akumulatorja v njem. Po regelcih bi morala v primeru večje prenapetosti najprej odpovedati ali prenapetostna zaščita oziroma UPS.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

BlaY0 ::

@mojca: Glede na to da ste nabavili Alix-e... zakaj niste pri PC Engines nabavili tudi SLC CF kartic? Kar se tiče arhitekture... zadevo je potrebno narediti tako, kot so narejeni routerji. V končni fazi tisti router na katerega imaš povezane Alix-e nima notri nič drugega kot SLC NAND Flash. Glede na to, da je tehnologija podobna ma zanima, kolikokrat ste menjali router? Včasih se je dalo dobiti CF kartice brez AT kontrolerja kjer si imel pač en layer abstrakcije manj, ki ti v primerih kot ga opisuješ itak samo škoduje. Ne vem, če se takšne kartice sploh še dobi. V glavnem kar se tiče shranjevanja podatkov bi šel jaz v tem primeru vsaj dol oziroma mimo FS-ja. Osredotočil bi se na par eraseblock-ov ki bi jih prepisoval z nekim low level orodjem dokler se ne bi izrabili, potem bi se prestavil na druge. Kar se tiče sistema je itak dobro da je read-only po možnosti kompresiran, recimo kak squashfs, piše se pa lahko v ram (tmpfs) čez pa potegneš kakšen mini_fo ali kaj podobnega. Več ne nucaš.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Totalen format - ne moreš nič dobiti nazaj

Oddelek: Programska oprema
325167 (3698) Jupito
»

SSD diski uničujejo digitalne dokaze (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6118967 (14189) Jst
»

SSD disk

Oddelek: Strojna oprema
171787 (1310) RejZoR
»

Micron izboljšal vzdržljivost NAND-flasha (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
647105 (6164) Pyr0Beast
»

IBM testira 4 TB SSD tehnologijo

Oddelek: Novice / Diski
164882 (3091) BaRtMaN

Več podobnih tem