» »

Prevzemi odlična priložnost za kupce napačnih delnic

Prevzemi odlična priložnost za kupce napačnih delnic

Slo-Tech - Prevzemi podjetij, zlasti kadar jih izvajajo velikani, kot je Google, so priložnost, da si lastniki prevzemnih tarč omastijo brke. Kadar gre za mlada podjetja, so to navadno ustanovitelji, medtem ko je situacija precej drugačna, ko tarča že kotira na borzi. Tedaj je ponudba praviloma nad borzno ceno, premija pa se lahko meri v desetinah odstotkov.

Včasih pa zaradi pomot in špekulacij obogati še kdo drug. Google je ta teden najavil prevzem podjetja Nest. Omenjeni izdelovalec pametnih termostatov in detektorjev monoksida ne kotira na borzi.

Spoznajte podjetje Nestor. Če zanj prvič slišite, niste edini, ker gre za ostanke podjetja, ki je nekdaj prodajalo prometno signalizacijo, sedaj pa je že od leta 2009 pod prisilno upravo. Delnice tega podjetja so praktično ničvredne, saj se je z njimi trgovalo po okrog 0,2 centa. Penny stocks, kot jim pravimo, so silno tvegana zadeva, še zlasti če se z njimi trguje neorganizirano (over-the-counter). In tako so po najavi Nestovega prevzema delnice podjetja Nestor pridobile 1900 odstotkov.

Razlog je banalno preprost. Nestor ima v borznih tečajnicah štiričrkovno oznako NEST, zato so nekateri podjetje kupili po pomoti. Zanimivo je, da je promet tako visok, da gre sklepati, da so nekateri v resnici špekulirali, da se bo kdo zmotil, in so delnico kupili, čeprav so vedeli, da ne gre za Nest. Nestor se je potem spektakularno sesedel z 9 centov na 2-3 cente, a to je še vedno 10-krat več, kot je bila delnica vredna pred vso zmešnjavo.

To ni osamljen primer. Ko je na borzi začel kotirati Twitter (z oznako TWTR), je to v višave katapultiralo delnice podjetja Tweeter z oznako TWTRQ. Tekom dneva je njena vrednost zrasla za 10-krat, potem pa je dan zaključila pri +659 odstotkih.

In če smo povsem pošteni, moramo omeniti isti spodrsljaj. Že oktobra lani, ko se je prvikrat špekuliralo, da bi lahko bil Nest tarča prevzema, je k višku odneslo iste delnice Nestorja.

Ko torej slišite, da je dogovorjen prevzem nekega podjetja, ni tako neumna taktika kupiti delnice podobno zvenečih podjetij. Na internetu pa se pojavlja zanimivo vprašanje. Če delate v Googlu ali Nestu in veste za prevzem pred javnostjo, seveda ne smete kupiti Nestovih delnic. Kaj pa nakup Nestorjevih delnic? Bi bilo tudi to trgovanje z notranjimi informacijami?

5 komentarjev

slovenec_89 ::

Naslov je potrebno popravit.. =)

Drugače pa, a so ti brokerji resno totalni idioti?

dice7 ::

Ko je na borzi začel kotirati Twitter (z oznako TWTR), je to v višave katapultiralo delnice podjetja Tweeter z oznako TWTRQ. Tekom dneva je njena vrednost zrasla za 10-krat, potem pa je dan zaključila pri +659 odstotkih.


na podlagi česa sploh lahka kar tak iz lufta zrastejo vrednosti teh delnic? kje je tisti oprijemljivi dokaz, da je to zdaj za tolk % več vredno, kot pa včeraj

jlpktnst ::

Cena raste če je folk pripravljen dat več/se grebejo za omejene resorse. A ni logično? "iz lufta" ni ravno, je pač nekdo tolk nor da to kupuje :)

Highlag ::

Še en dokaz, da je s tujim kurcem lahko po koprivah mahat.
(Mislim na bankirje, ki mešetarijo s tujim denarjem)
Never trust a computer you can't throw out a window

Tilen ::

Zanimivo je, da je promet tako visok, da gre sklepati, da so nekateri v resnici špekulirali, da se bo kdo zmotil, in so delnico kupili, čeprav so vedeli, da ne gre za Nest.


Tisti, ki se grejo takšne igrice, jim je to drobiž in so ga pripravljeni v celoti izgubiti že naslednjo sekundo po nakupu. Volume je v količini in ne USD. Celotno podjetje je danes "vredno" 585.000 USD.

2.25 milijonov kosov predstavlja pri ceni 0.04 USD (skupnega) prometa točno 100.000 USD.

Ko torej slišite, da je dogovorjen prevzem nekega podjetja, ni tako neumna taktika kupiti delnice podobno zvenečih podjetij.


Zelo neumna! Nikar v nizko likvidne OTC.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kam investirati 100€ / mesec (Non-Crypto) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5423781 (12418) janez89
»

Musku bodo Teslo pomagali kupiti Savdijci

Oddelek: Novice / Rezultati
116834 (4779) Zheegec
»

Pokemon Go Nintendu ne bo prinesel milijard, delnice strmo padle

Oddelek: Novice / Rezultati
88424 (6334) PaX_MaN
»

Prevzemi odlična priložnost za kupce napačnih delnic

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
55934 (5433) Tilen

Več podobnih tem