»

Prevzemi odlična priložnost za kupce napačnih delnic

Slo-Tech - Prevzemi podjetij, zlasti kadar jih izvajajo velikani, kot je Google, so priložnost, da si lastniki prevzemnih tarč omastijo brke. Kadar gre za mlada podjetja, so to navadno ustanovitelji, medtem ko je situacija precej drugačna, ko tarča že kotira na borzi. Tedaj je ponudba praviloma nad borzno ceno, premija pa se lahko meri v desetinah odstotkov.

Včasih pa zaradi pomot in špekulacij obogati še kdo drug. Google je ta teden najavil prevzem podjetja Nest. Omenjeni izdelovalec pametnih termostatov in detektorjev monoksida ne kotira na borzi.

Spoznajte podjetje Nestor. Če zanj prvič slišite, niste edini, ker gre za ostanke podjetja, ki je nekdaj prodajalo prometno signalizacijo, sedaj pa je že od leta 2009 pod prisilno upravo. Delnice...

5 komentarjev

Ta teden na borzo prihaja Twitter

V tem letu so tečaji delnic družabnih omrežij in iskalnikov prehitevali splošno rast trga (indeks S&P 500).

Slo-Tech - Že nekaj časa nismo spremljali kakšnega IPO-ja (javne prodaje delnic) velikana družabnih omrežij, zato Twitterjev vstop na borzo ta teden dober lakmus za dogajanje na kapitalskih trgih. V sredo bo Twitterjev IPO, v četrtek pa bo prvi dan kotacije njegovih delnic. Veliko vprašanje je, ali je njegove delnice smotrno kupiti že v IPO-ju ali pa mogoče počakati na začetek trgovanja.

Cena za delnico bo v razponu med 17 in 20 dolarji, kar pomeni, da bo Twitter zbral okrog 1,4 milijarde dolarjev svežega kapitala (delnic bo 70 milijonov). Ta številka lahko še nekoliko zraste do 1,6 milijarde dolarjev, če bodo trenutni delničarji prodali več delnic (vseh še zdaleč ne smejo). To je bistveno manj od Facebooka lansko...

3 komentarji

Groupon na zgodovinsko nizkih nivojih, hedge sklad kupil desetino podjetja

New York Times - Velik hedge sklad Tiger Global Management je v ponedeljek v poročilu za ameriškega nadzornika trga vrednostnih papirjev razkril, da so kupili 9,9-odstotni delež v Grouponu. Niso razkrili, koliko so za delnice odšteli. Tržna vrednost paketa je v ponedeljek znašala 200 milijonov, saj je Groupon kotacijo zaključil pri 3,11 dolarja za delnico.

V skladu so povedali, da kljub velikem nakupu ne načrtujejo nobenih sprememb v vodenju Groupona. Njihova investicija je pasivna oziroma finančna. Z drugimi besedami to pomeni, da je po njihovem mnenju Groupon podcenjen. To je priložnost, da si pogledamo, kako kotirajo tudi ostale delnice podjetij, ki se ukvarjajo s družabnimi omrežji. Ko smo to počeli sredi avgusta,...

2 komentarja

Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje

Finance - Rusko podjetje Digital Sky Technoglogies, ki upravlja največjega ruskega ponudnika elektronskih naslovov Mail.ru, je oktobra razpisalo prvo javno ponudbo delnic (IPO). Naprodaj so postavili 17 odstotkov podjetja, zbrati pa so nameravali 876 milijonov dolarjev (27,70 dolarja na delnico). Investitorji so planili po podjetju in poslali kar 20-krat več ponudb od ponujenega deleža, najvišja ponudba pa je bila 1,1 milijarde dolarjev za 17-odstotni delež.

Delnice bodo uradno na Londonski borzi začele kotirati v četrtek, trenutno pa se z njimi trguje pogojno. Njihova vrednost je na borzi poletela vse do 39 dolarjev na delnico in se ustalila pri 35 dolarjih. To postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 7 milijard dolarjev, s čimer je Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje.

Zbrani denar od javne ponudbe delnic nameravajo med drugim porabiti za nakup 7,5-odstotnega deleža v podjetju Vkontakte, ki upravlja ruski družabni servis. Mail.ru že ima četrtinski delež v Vkontaktu,...

4 komentarji

Corsair bo ponudil svoje delnice

Daily Tech - Corsair Memory je znano ime v svetu računalništva. Posebej znano je navijalcem, ki cenijo njegove kakovostne pomnilniške module, v zadnjem času pa se podajajo tudi na trg polprevodniških pogonov. Vseh šestnajst let delovanja je bilo podjetje v zasebni lasti, a to se kani kmalu spremeniti, saj je podjetje napovedalo javno ponudbo za prodajo delnic (IPO). Podjetje je namreč pri ameriškem SEC-u (njihov ekvivalent slovenskega ATVP-ja) prijavilo javno ponudbo navadnih delnic podjetja. Koliko delnic in po kakšni ceni bodo ponudili, se še niso dogovorili. Trenutno najverjetnejša vsota, ki jo želijo zbrati s prodajo, je 86 milijonov dolarjev, s čimer želijo prebroditi recesijo. Delnice bodo kotirale na newyorški borzi z oznako CRSR.

3 komentarji

Googlova ustanovitelja prodajata del podjetja

CNet - Ustanovitelja Googla Larry Page in Sergey Brin sta objavila načrt, po katerem bosta v naslednjih štirih letih postopoma prodala pet milijonov delnic v podjetju Google v vrednosti 5,5 milijarde dolarjev, s čimer bosta njun vpliv v podjetju znižala z 59 na 48 odstotkov. Načrt bo trajal štiri leta, da bosta lahko delnice odsvojila brez naglice, ki bi lahko preplašila vlagatelje na borzi.

Googlova lastniška struktura sicer obstoji iz dveh razredov delnic. Delnice razreda A so bile izdane leta 2004 v javni ponudbi (IPO), z njimi se trguje na borzi in imetnikom dovoljujejo en glas na delnico na skupščini delničarjev. Pomembnejše so delnice razreda B, s katerimi se ne trguje na organiziranem trgu. Te so v lasti ustanoviteljev, direktorjev in menedžerjev ter lastnikom dajejo deset glasov na delnico. Brin in Page imata zato v lasti 18 odstotkov delnic podjetja in 59 odstotkov delničarskih glasov.

Zaposleni v ključnih položajih na Googlu sicer trenutno obvladujejo 70,9 odstotka glasov,...

13 komentarjev