» »

Očala: ZA ali PROTI ?

Očala: ZA ali PROTI ?

Golden eye ::

Pozdravljeni,

Zanimam me kakšno imate mnenje glede nošenja očal? Jih redno menjujete/nosite ali jih zamenjate šele ko vidite precej slabše?

Moja zgodba:
Prek kratkim sem imal tako dioptrijo, da nisem potreboval vedno nositi očala (ponavadi samo za vožnjo avtomobila ali gledanje TV). Sedaj se mi je vid še malo poslabšal, zato sem šel k okulistu, kjer smo odkrili da imam tudi cilindre in kote:

Oko, dioptrija, cilinder, kot
Desno: -1,00, -0,75, 135°
Levo : -1,25, -0,50, 65°

Ker imam zelo "slabe" kote, mi je okulistka rekla, da morem nekaj tednov nosit očala, da se oči privadijo globine. Ker sedaj, ko dam očala na nos, imam čuden občutek (slika se malo "zvija" ko premikam glavo).

Vglavnem sedaj sem malo v dilemi ker:
1. Na internetu in v knjigah sem že velikokrat zasledil, da so očala berglje za oči in da jih čim manj nosit oz. raje manjšo dioptrijo. (PROTI očalam)
2. Na monitor še nekako vidim tudi brez očal, vendar slika ni več tako ostra. Oči se zato vrjetno bolj napenjajo in poslednično utudijo. (vrjetno ZA očala)

Še vedno bi rab očala nosil samo takrat ko ji potrebujem ampak mi cilindri to onemogočajo :(
Sedaj bom probal nekaj časa nosit nova očala, da vidim kako bo čez čas... (prve dni mi je še vse bolj čudno)

Engineer_ ::

če imaš dioptrijo in ne vidič nič brez očal...kaj ti to pove? Da moraš nosit očala ali ne?


Sem že nekajkrat slišal to kar si ti zapisal pod prvo točko..da je bolje če jih nosiš čim manj oziroma manjšo dioptrijo vendar sam v tem ne vidim nobene poante. Če s ti bodo oči neprestano naprezale, ker slabo vidiš, se ti bo vid samo še dodatno poslabšal ker bodo oči utrujene.

moje mnenje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Engineer_ ()

hojnikb ::

pr taki dioptriji bo kr treba nosit očala.
#brezpodpisa

RejZoR ::

Osebno sovražim očala. Štorasta, nadležna, ne moreš nosit sončnih, poleti ti je pod njimi vroče, pozimi se ti non stop rosijo, ko ti zašvica nos mahajo naokoli, če se skloniš, pri športnih zadevah moraš pazit oz če imaš kakšno nesrečo ti nabije okvir v faco, okvir moti vidni kot in nasploh se slika deformira zaradi odmaknjenosti leč od dejanskega očesa itd itd. Pa še estetska mi niso čeprav imam taka, da se komaj vidijo (spet drugi si namensko navlačijo neke ogabne cvikerje s pol metrskim črnim okvirjem).

Brez seveda ne morem bit, ker za vozit in pri delu pač moram na dokaj daleč vidit majhne napise, tko da sem se ustavil pri lečah. Leče nosim že ene 4 leta in so da best. Ko ti vstavljanje postane rutina z lahkoto požreš strošek, ker je udobje neprimerljivo. Z lečami sem kot da mi nič ne fali, edino kar moraš pazit je, da si z rokami ne drezaš preveč v oči, ker lahko lečo nehote potisneš ven. In pa pri kakšnem potapljanju/plavanju moraš mal pazit, da ti voda glih ne gre v oči (oz za takrat uporabiš enodnevne, pa ti je potem vseeno).

Je pa tko da imaš dost nizko dioptrijo. Men so z -1,75 ful moril pri delanju izpita nakar sem nazadnje pri podaljševanju vozniške na medicini dela videl, da se do -2 smatra kot da vid sploh nimaš bistveno okvarjen. Go figure... sam vseeno nosim leče, ker pač raje vidim lepo ostro kot pa da se mučim, kar je itaq instant glavobol. Izboljšalo se ti zarad tega ne bo nič, da boš izboljšal vid moraš spremenit navade (fiksna razdalja do ekrana je killer za oči) ter imet prave gene. Sam imam recimo že ves čas isto dioptrijo in se mi ni popolnoma nič spremenila, pa nosim leče skoraj 24/7...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

blackbfm ::

1. Je larifari. Kako se ti lohk oci "naprezajo"? Mas cisto, sfokusirnano sliko al je pa nimas..ni vmesne varjante.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

carota ::

Nepreverjeno: cilindre naj bi se dalo odpraviti v dveh tednih. Če sem si prav zapomnil, je fora da mišice, ki premikajo oko napete in ga malo deformirajo ter s tem kvarijo sliko. Z nekaj vaje se da to odpravit in zmanjšat cilindre in dioptrijo. Cilindri gredo baje še posebej hitro. Ponavljam nisem preveril, a je morda vredno 2-tedenskega eksperimenta. Več knjig je na to temo, sigurno tudi videov na Youtubeu, search for Leo Angart (?).

To, da nosiš očala z manjšo dioptrijo kot predpisana, je zaradi tega, ker da se oči ne bi še bolj "polenile" in dioptrija spet poslabša.

hojnikb ::

tiste vaje so navadn bull, ker zadeva ni trajna.
#brezpodpisa

Hayabusa ::

Izkušnje večih ljudi, ko so začeli nositi očala, dioptrija je šla z leti samo gor, od -0.75 do -3 in več.

Leče, če se ti odgovarjajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

blackbfm ::

Izkušnje večih ljudi, ko so začeli nositi očala, dioptrija je šla z leti samo gor, od -0.75 do -3 in več.


ne boš verjel temu pojavu se reče STARANJE, očala nimajo vpliva, bolj genetika:D

Hayabusa ::

Starši brez očal do 50 leta, in še takrat v +.
Toliko o genetiki.

In med 7 in 14 letom je veliko staranja.
sarkazm off.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

hojnikb ::

Hayabusa je izjavil:

Starši brez očal do 50 leta, in še takrat v +.
Toliko o genetiki.

In med 7 in 14 letom je veliko staranja.

sarkazm off.

puberty much ?
#brezpodpisa

Hayabusa ::

Ne
Puberteta @ Wikipedia
Pri fantih se puberteta začne približno med štirinajstim in šestnajstim letom in traja vse do (približno) dvajsetega leta. Pri dekletih se puberteta začne med desetim in štirinajstim letom in traja (približno) do dvajsetega leta.

hojnikb ::

nope
On average, girls begin puberty at ages 10-11; boys at ages 11-12.[1][2] Girls usually complete puberty by ages 15-17,[2][3][4] while boys usually complete puberty by ages 16-17

+1 tega, se lahko prične še prej, saj je to le povprečen podatek,
#brezpodpisa

blackbfm ::

Starši brez očal do 50 leta, in še takrat v +.
Toliko o genetiki.


nekateri pr 50 tut niso nič plešasti, drugi pa že pri 20:O

In med 7 in 14 letom je veliko staranja.
sarkazm off.


jp, je ogromna transformacija

Hayabusa ::

Zaradi pubertete se ti potem vid poslabša ?
-bb

izvem

blackbfm ::

Zaradi pubertete se ti potem vid poslabša ?


zarad slabih genov, nepopolno oko pa to

hojnikb ::

slabi geni + zaradi rapidnih sprememb v puberetit je ta padec vida najbolj izražen. Nima to nič veze z nošenjem očal (vsaj ne v taki meri, kot ti to želiš pokazat).
#brezpodpisa

Hayabusa ::

Tudi z geni nima, saj so bili starši/stari starši prvih 50 brez očal in še potem so dobili očala za branje samo.

Po tej logiki bo naslednja generacija slepa kot človeška ribica.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

RejZoR ::

Lol, še dobr se ni začel thread pa je not že tolk neumnosti, da se valjaš po tleh od smeha.

Če imajo starši do 50 leta super vid, to en drek pomeni, če pa si ti ravno preskočil genske karakteristike. Slednje se ne prenašajo vedno in včasih tud preskočijo kakšen rod.

Tud to da se vid slabša kljub očalom je lahko dejavnik starosti al pa dejavnik življenskega sloga (dela). Zgoraj omenjeni starši verjetno niso pol delovnega časa buljili v fiksno oddaljen ekran. Spet lahko z gotovostjo trdim, da to ni pogoj, ker se men ni nič spremenilo, pa še vednos koz buljim v ekran...

Oči se najbolj spreminjajo tja do nekje 25 leta, potem bi se moralo stabilizirat na neki dioptriji (kar ni nujno da se slabša ali izboljšuje). Besede dohtarce. Je pa spet odvisno od drugih dejavnikov (celodnevno buljenje v fiksno oddaljen ekran).
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Killermode ::

Pa da še iz izkušenj povem da leče niso pri cilindru čist nič udobne in je veliko bolj praktično očala nosit.

Problem je pri lečah, da mora leča biti pri cilindru točno pod določenim kotom v očesu in se "nastavlja" z mežikanjem. Sem učas mogo tud z prstom obračat lečo v očesu, ker se ni hotla prav obrnt..

Pa cilinder niso neke mišice preveč zategnjene to so mislal 20 let nazaj...

Unknown_001 ::

Če še kolikortoliko dobro vidiš, pust očala pr miru. Mojemu bratrancu se je pri 10 letih vid poslabšal in je mogu nost očala. Čez 2 let je blo slabš, pol ko so ga pa že pošteno motile, jih je pa nekam za posteljo skril in jih ni več nosil. And guess what? Danes, po 11 letih vidi normalno in zelo oser vid ima za detajle tudi na daljše razdalje. Se pravi se mu je fokus tako ojačal, med leti ko je bil večinoma zunaj in gledal v daljavo, da se mu je vid dejansko popravil. Tudi tiste vaje, ki jih je nekdo omenil, bom pa jaz osebno povedal, da pomagajo. Priporočljivo jih je delati po kakšnem daljšem obdobju gledanja na kratko razdaljo... In pa še nekaj. Ekrani telefonov so katastrofa za oči tudi preverjeno iz lastnih izkušenj, ker sem zaradi dolgotrajnega buljenja v telefon ko je bil še nov in seveda je bilo treba vse probat itd... Leto zatem sem opazil, da sem imel težave celo z gledanjem na uro, pa čeprav je ta bila oddaljena le 20metrov . Od takrat naprej sem zasovražil telefon, začel malo več hodit ven, poskušal z vajami za oči in podobno. Po dveh mesecih je bil napredek opazen. Vsi, ki boste rekli, da se izmišljujem, prav, ampak zame je to delovalo. Lp!
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

RejZoR ::

"Cilinder" niso nobene zategnjene mišice ampak gre za obliko očesa, ki ni popolnoma sferično ampak je npr. bolj jajčaste oblike (tle ne govorimo, da imaš čuden uč ampak že minimalna odstopanja vplivajo na vid), kar posledično prinese slabši vid, ker se slika v očesu na mrežnico ne projecira kot bi se morala.

Pa tole nakladanje o tem da pustiš očala na miru in se ti bo vid magično izboljšal je en velik larifari. Jezst jih tud prvo nisem nosil, pa se mi ni nič nikamor izboljšalo, samo na živce mi je šlo, ker nisem dobro videl. Če ti geni in okoliščine diktirajo, da se ti bo vid poslabšal se ti bo, pa če očala skriješ v najbolj skrivni kotiček. Oz lahko nosiš očala/leče, pa bo vid ostal enak al pa se ti bo še naprej slabšal.

Največja fora je, da folk misli, da se jim je zaradi leč/očal vid poslabšal, v resnici pa že prej niso nič videli, samo sploh niso vedeli kako bolj oster je svet, če ga vidiš kot je treba. In ko se enkrat navadiš na to čudovito ostrino, ti je svet brez leč ali očal še 10x bolj meglen, čeprav imaš še vedno povsem isto dioptrijo. Gre zgolj za percepcijo možganov, da se ti zdi, da slabše vidiš. Ampak če se ti dioptrija po znanstveno merljivih metodah ne spreminja, potem gre zgolj za faktor percepcije in ne tega, da se ti vid dejansko slabša.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

denisbegood ::

Moje izkušnje:
1. Očala čim manj, s čim manjšo dioptrijo, drugače se mišice ulenijo in s tem dioptrija veča. Ko sem hodil k okulistom, vsako leto vsaj za 1 večja dioptrija, sedaj stoji
2. Leo Angart-bi delovalo, samo kako leto treninga-bil na delavnici
3. Zdenko DOmančič-brez slabšanja vida v zadnjih 5 mesecih-zaenkrat zelo OK

mihec87 ::

Očala za na daleč nosim od male šole 2.5 vmes se mi je dioptrija povečala na 5 ter cilinder na enem očesu sedaj pa je tako že vsaj od 18tega leta(od vsega začetka očala zjutraj gor zvečer dol)...Sestrične so ravno tako tu nekje dobile očale isto na daleč manjša dioptrija sicer pa so očale dale gor samo za tv itd.. torej par ur na dan no tudi njim se je povečala tako da imajo sedaj skoz gor očala/leče..

Z res malimi dioptrijami se gre igrat razne ne očal, ko pa je dioptrija tako visoka da začne vplivat na življenje/glavoboli od škiljenja oz napenjanja da se vidi želeno...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

Yohan del Sud ::

Stvar genetike in življenskega sloga bi rekel, ker je moja izkušnja v glavnem kontra splošni praksi. Pri 20 sem začel opažat slabši vid. Nimam dokazov, ampak sumim male CRT zaslone. Pri 25-ih sem za stalno nabavil špegle (-1,5 in -0,75), čez nekaj let sem rabil pol toliko in jih nosil le občasno, nato več kot desetletje nič. Nimam dokazov, ampak sumim prehod na LCD zaslone. Sedaj jih pa spet rabim nazaj. Sumim starost. Ob naslednji generalki bom terjal pregled po dolgem času in napotnico za ene frišne socialne špegle, pa poročam, kaj reče stručko.
www.strancar.com

Uporabnik-1 ::

Ok še jaz bi malo izkoristil tole temo in vprašal zase ...

Moja zgodba je taka - na levo oko vidim perfektno, upam si trditi da imam 0.00 ... Vidim na njega bolje kot pa vsi ostali ... Vendar na desnega pa imam precej slabšo sliko. Če bi ugibal bi rekel da je dioptrika nekje -1,25 ali manj (sem si za par sekund sposodil nekaj očal in probaval). Skratka na daleč ne vidim tako ostro kot na levega, sicer iz približno 5-10 metrov še vedno vidim na tablo (ampak bolj spacano vse skup), vidim podnapise na TV (107cm) približno 8m stran brez problema. Vendar slika ni čista! Recimo če pogledam samo na desno oko (slučajno se neka glava postavi pred mano in zapre vidno polje levega očesa) neke tablice na avtomobilih čez cesto črke res težko razberem oziroma jih ne morem. Takrat moram oko nujno napeti - to storim tako da, levega zaprem in na desnega skoraj zamižim in ga močno napnem. Tako vidim na desnega kot da ne bi bilo dioptrije ...

In ko gledam z obema očesoma mi na daleč fokusira samo levo oko, desno kot da bi bilo mrtvo. Od blizu ko berem pa mi fokusira samo desno?!?!? Vidim kot sokol, vendar me vseeno moti, recimo ko si v neki množici in se ti nekdo nastavi z leve - takrat vidim nek zmazek na daleč. Neprijetno...

Ali je kakšna rešitev, da bi vid na desnemu očesu VSAJ približno izboljšal? Vaje??

Skratka čudno mi je to, da se mi je malo minusa pojavilo samo na enemu očesu. Medtem ko v moji družini nima nobeden očal, tisti starejši pa vsi + dioptrijo.


Resno me zanima kaj hudiča je šlo narobe, da se mi je to začelo dogajati. Opažam pa ta problem zadnji dve leti. Prej ga nisem imel 8-O In če so kakšne vaje za izboljšanje vida se priporočam. Očal pa ne rabim.

Lp

Riff ::

sem slišal za lasersko korekcijo vida

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Riff ()

Golden eye ::

Riff je izjavil:

sem slišal za lasersko korekcijo vida

A je že 100% varno? Ne?! No, potem pa ne hvala!

Hayabusa ::

Uporabnik-1
Imaš dominantno oko, začni nositi gusarsko prevezo, tako boš omogočil delovanje drugega očesa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

thramos ::

Golden eye je izjavil:

A je že 100% varno? Ne?! No, potem pa ne hvala!


Tudi nošenje očal, leč pa sploh, ni 100% varno.

RejZoR ::

Ker na svetu je toliko 100% zanesljivih stvari ane? Tud leče sploh niso tak bavbav kot eni strašijo, da takoj fašeš noro infekcijo, če leče nosiš 1 uro dlje al pa da mesečne potegneš za kakšen dan dlje. Če se držiš par čist osnovnih pravil higiene pa nima kaj bit narobe.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

thramos ::

Nekje sem enkrat bral, da je verjetnost, da pri dolgotrajni uporabi leč fašeš resno infekcijo večja, kot nevarnost zapletov pri operaciji. Nimam pojma, če je res ...

WarpedGone ::

1. Na internetu in v knjigah sem že velikokrat zasledil, da so očala berglje za oči in da jih čim manj nosit oz. raje manjšo dioptrijo. (PROTI očalam)

To je že upoštevano ko ti predpišejo očala - lomni kot očal je enmalmanj kot maš slabe oči ergo se morajo oči še vedno čistomalo trudit držat pravi fokus.

Ne mislit, da boš kr tko na internetih najdu globoko resnico, katero komplet zdravstvo ignorira. To so že zarote brez profita.
Zbogom in hvala za vse ribe

Uporabnik-1 ::

Hayabusa je izjavil:

Uporabnik-1
Imaš dominantno oko, začni nositi gusarsko prevezo, tako boš omogočil delovanje drugega očesa.



Sem danes bral o očesnih napakah in mislim, da gre pri meni za astigatizem na desnemu očesu (na levo oko kot sem že omenil vidim perfektno - tablico preberem iz 100m zlahkoto). Medtem ko gledam skozi desno oko (levo pokrijem) na neko oddaljeno točno (recimo veje dreves) vidim sliko rahlo spacano in malo bolj gor premaknjeno. Če pa od spodaj pritinsem na oko in ga rahlo napnem se mi pa slika zbistri :O Skoraj siguren sem, da mi težave na desnemu očesu povzroča astigmatizem oz. cilinder po domače. Tudi barve na desnemu očesu vidim drugače - svetlo zelena trava postane temnejša.
Bi pa prosil nekoga, če pozna kakšne vaje, da vsaj obdržim trenutno stanje vida ali pa da ga izboljšam. Ker se bojim poslabšanja. Neumno se mi zdi, da bi moral samo zaradi rahle napakice na desnemu očesu čez par let že nositi očala ...

PINki ::

Hayabusa ::

Uporabnik-1
Pojdi na temeljit pregled k okulistu, ti imaš neke druge probleme z očesom.

Uporabnik-1 ::

Kakšne probleme? Obisk okulista :| Misliš, da je kaj resnega? Jaz sem siguren, da gre za rahlo obliko astigmatizma, ker jo imajo tudi nekateri v daljnem sorodstvu. Skratka nič kaj pretresljivega, vendar je vseeno moteče na momente. Zato mi je želja, da bi nekje dobil tiste vaje za vid in stvar izboljšal.

P.S. ko je sonce tega problema "nimam", pojavi se mi ob slabi svetlobi - v gozdovih, megla, projektor, umetna svetloba (razne CFL, neonke in to sr**je). Evo ponoči je pa tako -


Mogoče pa je še bolje če je tako, z desnim očesom namreč vidim zelo zelo dobro na kratkih razdaljah. Uspe mi skoraj nemogoče za nekatere, ki nimajo dioptrije - brez problema berem zelo droben tisk (časopis) na 1-2m... Ko pa pogledam nekam daleč stran pa je vse skup bolj spacano... Z levim očesom pa ravno obratno; Na daleč vidim kot sokol, zelo droben tisk na 1-2m pa preberem težje (vendar ga še vseeno vidim).


Ah bolje, da pozabim na vse skupaj, ker več kot mislim na to slabše je :D

Zgodovina sprememb…

goldenratio ::

K0K0 ::

A mogoče kdo ve kakšna je meja za obvezno nošenje očal med vožnjo za B kategorijo ?
V zakonu se omenja 0,6. A je z tem mišljeno da do -0,6 ne rabiš očal ? http://www.uradni-list.si/files/RS_-201...!/pdf

St235 ::

Nope, mišljeno je tole:
Za telesno in duševno zmožnega za vožnjo motornih vozil se šteje kandidat za voznika oziroma voznik (v nadaljnjem
besedilu: voznik), za katerega se z zdravstvenim pregledom ugotovi, da je njegovo zdravstveno stanje v skladu z
merili
po vseh točkah ocenjevanja duševne in telesne zmožnosti za vožnjo, ki so določeni v tej prilogi.

Torej samo in le na podlagi zdravniškega pregleda se lahko ugotovi ali je obvezna uporaba očal ali ne. Pri čemer merila določajo:
2. Vozniku prve skupine se lahko izda ali podaljša zdravniško spričevalo, če izpolnjuje naslednje pogoje.

To omejuje predvsem v smeri, da zdravnik NE sme izdat potrdila, če tvoj vid ne izpolnjuje vseh navedenih meril. Ima pa zdravnik vso pravico predpisat obvezno uporabo očal pri vožnji tudi, če je tvoja dioptrija manjša od 0,6. Našteto so pač robni pogoji, na konkretnem primeru pa je stvar presoje zdravnika.

Eliaz ::

Da se še kdo ne opeče prek Doktor1A oziroma Doktor 1a oziroma https://www.doktor1a.com/ - prek https://knezovic.com.hr/sl/

V opozorilo drugim, naj pojasnim nateg. Disclaimer: Operacija je vseeno ok, le zavajujoča, enako dobite v Sloveniji za polovico cene, in sicer:

Naj pojasnim postopek, kako te zvabijo v navaden PRK s tem, da ga ne definirajo kot PRK:

Doktor 1A te kontaktira in ti ponudi premium ,,no cut" PALLIKARIS metodo.

Rečejo da je "No cut"

2. Na website od knezoviča:https://knezovic.com.hr/en/about-us/edu...Laser removal of the diopter- dr. Knezovic implemented the no-cut method by prof. Pallikaris in Croatia. This method has many advantages over LASIK method, because it doesn't weak the retail tissue, it does not cause any damage on lacrimal film, it doesn't cause ,,aberrations of high order ", respectively, the ,,eqotic" dioptry. Unlike the PRK method, during the surgery, alcohol is not used and it has lower likeness to cause haze. After the operation, you cannot see that the surgery has been done, because the eye looks untouched.

Edino, kjer je omenjeno no cut piše "unlike the PRK metod" oz "za razliko od PRK metode" iz česar jasno sklepaš da to NI PRK.

3. Cene

Takšen PRK je v Sloveniji po očesu od 540 EUR naprej.

4. Glede na to, da povsod Doktor 1A kjer pogooglaš obljubla 30-50% popust misliš, da ti res ponudijo nekaj premium, ubistvu ti izvedejo navaden PRK za 1890 EUR

Da ne govorim, da so mi na kliniki Knezovič rekli, da je cena za obe oceči 3780 EUR ampak da imam prek doktor 1A 50% popust. Izgleda še sami ne vejo, da imajo ceno 1420 EUR po očetu na svojem website - to je normalno, saj je ta cenik kar tako malo, kar je normalno, glede na to, da izvajajo PRK za ceno LASIKA imajo takšne marže, da pomoje sploh ne poznajo svojega cenika, ker se jim itak smeji, ko kasirajo ko norci.

Dejansko pa ima knezovič na svojem ceniku PALLIKARIS metodo za 1400 po očetu in je 1900 (sploh ne poznajo svojega cenika)

4. Kako vem, da so mi izvedli PRK in ne lasik ? Ker so mi po operaciji vsadili začasno lečo za 4 dni:

AFTER PRK A special bandage that's similar to a contact lens is put on top of the cornea to help the tissues beneath heal.

Medtem ko te leče po operaciji LASIK ni.





Povzetek: Zvabijo te, da na hrvaškem opraviš navaden PRK metodo pod pretvezo, da gre za boljšo operacijo. Cena je 1890 EUR. PRK je v Sloveniji od 540 EUR po očesu, se pravi 1100 EUR, premium metode pa so v Sloveniji 2000 EUR+. Torej plačaš dejansko 50% VEČ prek doktor 1A za navadno PRK metodo, ki jo samo lepše poimenujejo :)

Ko sem jih postavil pred to dejstvo, so rekli, da gre za izboljšal PRK brez kemikalij. Kaj pomeni brez kemikalij sem vprašal na kliniki. To pomeni, da brez alkohola. Nato sem poiskal študije:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl...



Conclusion: Alcohol-assisted and mechanical epithelium removal are comparable in terms of efficacy and side effects. The method of epithelial debridement in PRK may be left to the surgeon's choice.

Da se ne bo še kdo opekel in preplačal navadnega PRK prek DOktor 1A kot sem ga jaz.



Sicer je operacija kul, da ne bo pomote in storitev ni na čisto nič slabšem nivoju kot v Sloveniji. Ampak isto dobite v Sloveniji za 30% ceneje. Doktor 1A pa obljublja 30% popust in ne 30% podražitev. Skratka, zavajanje. Kot da bi šel na https://kuponko.si/ in nakoncu ugotovil, da je vse v bistvu 30% dražje.
Zgodovina sprememb…


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Operacija oči (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11923963 (3643) Gagatronix
»

Laserska operacija oči (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
809269655 (21829) trancer01
»

Laserska korekcija vida

Oddelek: Loža
247527 (6274) gnss
»

Kako odstraniti dioptrijo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7921829 (15986) Bananovec
»

očala... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
709737 (8179) nevone

Več podobnih tem