» »

Racunalniska mreza prek elekricnega omrezja ?

Racunalniska mreza prek elekricnega omrezja ?

Cokolesnik ::

Racunalniska mreza prek elekricnega omrezja ?

Slisi se zelo dobro, ce pomislimo, da naenkrat ne potrebujemo tistih UTP, FTP in drugih kablov, ni vec ovir za povezavo racunalnikov v eni stavbi ipd. (seveda v okviru ene transformatorske postaje)? Pomislite tudi: pridete nekam in lepo vtaknete notesnik v elektricno omrezje in ze ste connected na njihov server v bajti.

Imate kaksne izkusnje, argumente ZA in PROTI, osebno in strokovno mnenje?

Clankopisci in ostali stvarniki slotecha gotovo veste povedati kaj, glede na to da je slotech racunalniski "klub".

Upostevajte tudi to, da imate pri vsakem racunalniku ustrezno napravico - vmesnik med pcjem in elektricno vticnico in da ne gre za lastno izgradnjo tehnologije.

:\

fRiK0 ::

Jaz sm mislu nardit modem pa povezavo preko električnega omrežja, (najdu načrt za prenašanje zvoka): Teoretičnobi stvar lahko delovala če sta recimo rač. na isti transformatorski postaji. (na transformatorski postaji dušijo vse razen 50Hz dušeno). Ampak recimo rač ima v napajalniku na začetku en kondenzator ki enako duši vse razen 50Hz tko da je zelo malo možnosti da stvar deluje, toda če se full zanimaš nared pa sporoč...
Hvala

LP Tadej

Duhec ::

V hiši bodo delali 'električni modemi' samo v tistih vtičnicah, ki so na isti fazi in ne v katerikoli.

Cokolesnik ::

Duhec: nisem elektro expert zato prosim malce razlozi svojo razlago glede faz in nedelovanja.

frenk ::

Mreža v el. omrežju dosega 14Mbaudou, praujo pa da se da pridt tud do 100Mbaudou. Poznamo dva standarda(edn bo al pa je že izumru) in tisti trenutno delujoč deluje podobno kot xDSL tehnologije. Ustvari več kanalov, po katerih potem pošilja signale. Nova tehnologija sicer baje ni zelo občutljiva na motnje, pri ta stari pa so tisti, ki so imeli tako omrežji rekli, da se je prenos drastično pomanjšal tudi ko so vklopili fen. Večina teh omrežij deluje na 110V in ne delujejo v Sloveniji. Tako je blo takrt ko sem pisal o tem seminarsko, sedaj pa se je že veliko spremenilo, tako da je najbolje, da malo pobrskaš po Googleu. Sicer pa na trg množično prodirajo wireless načini povezave in so cene že kar precej nizke, tako da ne vem zakaj bi potreboval to zastareo tehnologijo. Technology goes on and so do we:D

Cokolesnik ::

a pol mislite, da v trzenju in prodaji te tehnologije ni dovolj potenciala, temvec da se bolj splaca razmisljati o ponudbi brezzicnih tehnologij ?

Gandalfar ::

ce nic drugega bos imel problem prepricati uporabnika, da se ne bo nic 'grdega' zgodilo z njegovim rac., ce b vtakntil mrezni kabel v 220V

Cokolesnik ::

sej je napravica vmes, med mreznim kablom in elektricno vticnico. al si vseeno mnenja, da folk ne bi zaupu?

res pa je, da je elektrika nevarna in usodna za rac. opremo.

kaj pravis, pravite?

ToniT ::

Verjetno so tudi problemi s kakimi elektromotrji itd...
Zunaj testirajo tudi dostop do interneta preko električnega omrežja in se močno trudijo okoli tega.
Še en članek o mreži po električnem omrežju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ToniT ()

Sandi79 ::

res pa je, da je elektrika nevarna in usodna za rac. opremo.


Točno to že ves čas trdim zato tudi uporabljam za napajanje računalnika gospodinjske sveče..>:D >:D >:D

Kar se pa tiče Ineta prek E+ bi pa bila finančno zelo slaba naložba
in hudo neumna....

Gapi ::

...........Kar se pa tiče Ineta prek E+ bi pa bila finančno zelo slaba naložba in hudo neumna....

Tko je da ima vsaka bajta, no skoraj vsaka svoj priključek za električno omrežje zakaj to ni izvedljivo da bi lahko v vsako bajto prišel internet po zmerni ceni in nebi bili odvisni od telekoma in kabelskega omrežja ki ponekod še ni zgrajen. Sej podatke lahko prenašamo po vsaki žici tudi uni za elektriko. Nisem glih strokovnjak na tem področju mislim pa da bi to bilo izvedljivo. Kako pa mislite da se prenaša teletext po tv signalu,nekako tako bi se podatki prenašali tudi po električnem omrežju. Vsi vemo kako so zgrajeni paketki pri omrežju (podatki o pošiljatelju podatki o prejemniku kontrolni podatki in podatki sami) Koliko podatkov se prenese v enem urinem ciklu vašega procesorja toliko bi se lahko preneslo podatkov v tistih 50 Hz če bi jih znali izkoristit.
No person is rich enough,to buy back his past.

frenk ::

Gapi>>u cpuju je vzporedni prenos podatkou. Sicer si pa lahko delovanje električnega interneta pogledate na www.howstuffworks.com.

gorjanc ::

razlog zakaj je tako težko narediti mrežo preko električnega omrežja so motnje ki jih na električnem kablu kar mrgoli. Saj ni zasedena le frekvenca 50 HZ ampak zaradi višjih harmonskih motenj vsak večkratnik osnovne frekvence se pravi 100 150 200 itd. To pomeni zelo veliko motenj če pogledate da telefonski modem uporablja frekvenčni pas 3200-4000 Hz se pravi kar 80 višje harmonskih frekvenc da ne omenjam motenj ki jih povzročajo kolektorski motorji( sesalci ,kavni mlinčki, feni itd) to je še večji izziv saj se pri njih pojavi šum za katerega ne moreš izdelati filtra saj se razteza od 0 hz pa do nekaj ghz preden zažne slabeti. Iz tega lahko sklepate da je takega je za samogradnjo zelo težko če ne praktično nemogoče narediti

krneki0001 ::

Na vegovi smo to naredl pred 12 leti. Tisti, ki še hodte na vegovo vprašejte kake učitle, ki so bili že na šoli pred tokimi leti in naj vam kake papirje iz tistih lepih časov dajo.
Mislim da je bil eden izmed učencev, ki je delal s tem Julij Zornik.
Povezali smo v mrežo 2 komada 286 preko 220V vtičnic. Stvar sicer ni delala hitro ampak glede na današnjo tehnologijo bi se dal to mal poštimat.

LP
Nebivedu

Cokolesnik ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj se dogaja z evropskim električnim omrežjem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
13749255 (39183) Oldi
»

Internet preko elektrike

Oddelek: Omrežja in internet
243888 (2846) salesky
»

mreža po električnem omrežju

Oddelek: Strojna oprema
61493 (1305) ameba256
»

Kmalu konkurenca Telekomu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
192300 (2300) wishmaster
»

električni internet

Oddelek: Omrežja in internet
171965 (1655) edmund

Več podobnih tem