» »

električni internet

električni internet

ro3b ::

zdravo!
a je že kdo slišal za električni internet in kako bo to delovalo v Ameriki ga že testirajo govorijo pa da bo bolš kot to navadno sranje ko ne gre nikamor (internet)


l.p.:)

gunner ::

za tom sm slisu ze ene 3leta nazaj. problem so samo transformatorji k morjo vse zamenjat pa ne vem kaj se vse. naj bi bil pa kr uporabno ja

Zipper ::

Transformatorjev ni potrebno zamenjati, temvec na transformatorskih postajah vgraditi neke posebne clene nekaksne " koncentratorje". Problem je menda v tem, da je ta je ta tehnologija se zelo draga, ker zahteva ogromne investicije za dostop do ponudnika. Kanada ima ze bogate izkusnje..... Ne vem, ce bomo to docakali pri nas.:(
---------------------------------------
Type Win to enter Windows ME
---------------------------------------

Miran ::

Se mi zdi da je ELES tud že neki ekspirementeru s tem ...0:)
Overclock yourself !

Elemen_T ::

Res je. V sloveniji se je tudi že nekaj dogajalo okoli tega..nevem točno kdo je to izvajal, vem pa da je zlo drag poseg...hitrost in zanesljivost pa sta zagotovljena...to pa je itak samoumevno.

Lp

edmund ::

to je xDSL (nevem točno kaj je namesto Xsa, ker je tega zelo veliko...) V nemčiji na enem unijo to na veliko testirajo. So hoteli v Sloveniji probat (ker ni velika), pa so naši politiki zajebali...
[28-Jun-2003 15:55:08] Body temperature above normal (error type 215)
[28-Jun-2003 15:55:08] No brain activity (error type 265)

Znida ::

edmund: Ne. Nimaš prav...>:D

Loki ::

Ce ni to, a ti ves, kaj je Znida?
I left my wallet in El Segundo

Znida ::

Ja, mislim da vem. Blo bi naj nekako takole:
Vštekaš modem v vtičnico 230V pa preko elek. omrežja prenašaš podatke. Problem je v transformatorjih, kot je bilo že prej povedano. Mislim, da to v Sloveniji ne bo laufal... Preveč konkurence(xDSL, Kabel...). Upam pa vseeno da bo.

Cr00k ::

ja znida ma prov :)...xDSL tehnologija temelji na telefonskem (ISDN) omrezju...tale el. internet pa na El. omrezju...to sta u bistu 2 pojma :)...k kabl pa isdn :)...prek obeh na net prides

jeti ::

hja, kar ste rekli, je večinoma kar prav, to sloni na električnem omrežju, ki ga ima vsaka bajta, podatki se blazno hitro prenašajo preko električnih žic, a je zaenkrat vse skupaj še bolj v povojih (zdaj verjetno že malo manj), zato je stvar draga (kot ste povedali, neke zamenjave, jaz tudi ne vem točno, kaj, samo vem, da je drago).

Prenosi? Hm, ne vem, govora je bilo (ko sem jazo že doooolgo časa nazaj bral) o nekaj 100kB/s, kar pa bi se z razvojem in optimizacijo verjetno še izboljšalo...
Bolje vrabec v roki kot (p)tič v riti!
Včasih je bil http://come.to/jeti

hatch ::

DSL - digital subscriber line



Gre torej za digitalno podpisovanje, in to lahko delamo na skoraj kakrsnikoli analogni liniji.



Posiljanje podatkov preko elektricnega omrezja je gorzno stara stvar.. nekatera slovenska podjetja so imela to realizirano ze 10 let nazaj. Vendar hitrosti niso bile velike, zaradi visokofrekvencnih motenj v elektricnem omrezju.

Naslednji problem so ze zgoraj omenjeni transformatorji... ki so nizkofrekvencni in imsjo visoko feromagnetna jedra in nizko vhodno induktivnost torej se viskofrekvencni signal (ki ga proizvede nas modem) skoraj povsem filtrira.

Moznost bi bila sicer, da bi bil filter in po moznosti tudi dslam pred transformatorjem.



Samo vam lahko zagotovim, da preko elektricnega omrezja visokih hitrosti in stabilne povezave ne boste dobili. Nekdo ugasne luc (kdorkoli, ki je priklopljen na isti transformator), se pojavi spike na omrezju in gre cel ppp/eth/ip (odvisno od enkapsulacije) paket v maloro.

Elemen_T ::

Hatch...napisano je lepo..vendar videz malce vara. Hitrosti so namreč gromozanske. Fora je ta da ko bi nadgradili transforamtorje nebi bilo to isto kot pa direkten prenos po elek.žicah...ampak bi bilo vse skupaj bolj izpopolnjeno...z vsem skupaj pa tudi hitrost.8-)

hatch ::

Zaradi stvari, ki sem jih napisal so hitrosti borne. Kolikor so pri nas to testirali, niso dosegli hitrosti nad 9600bps. In se to pri razmeroma mirnem omrezju z malo gospodinjstvi.

jeti ::

hm, a nisi rekle, da je bilo to 10 let nazaj?
takrat so bile hitrosi 9600kbps gromozanske:P

jaz sem bral o nekaj sto kB/s.
če ne bi bile možne take hitrosi verjetno sploh en bi več testirali, kajne?
Bolje vrabec v roki kot (p)tič v riti!
Včasih je bil http://come.to/jeti

hatch ::

Dosegel bi lahko hitrosti do nekaj sto kbps, samo v absolutno mirnem omrezju. Torej bi morale imeti VSE elektricne naprave v VSEH gospodinjstvih na istem omrezju posebne filtre, da nebi povzrocale viskofrekvencnih motenj.

Ce ima kdo od vas kak dober osciloskop in nekaj znanja elektrotehnike lahko preveri koliko motenj je.

Dax ::

Ermm... a vam mal seka?

A vi bi modem kr v šteker vklopl, pa surfal pol? Kdo bi pa podatke nazaj do serverja prenašal?

Fora je, da bi za povezavo uporabli ločen signalni kabel, ki ELES-u sporoča o porabljeni elektriki. Stvar se uporablja enkrat na mesec, ma pa kapaciteto ADSL-ja. Torej rabiš pretvornik v elektro omarci, od tam pa isto ko ADSL naprej.

Fora je ista ko pri kabelskih sistemih, preveč dela na omrežju in premala rentabilnost. Zato se je eles odloču raje za širše povezave med mesti, ki nosjo več casha.

edmund ::

Kolko jaz vem, je ena sorta xDSL tudi po bakreni/železni žici, tak da za elektriko pride v poštev. No, nebi ligh dal roke za to. Vendar pa je druga polovica zgornjega posta resnična. Na tistem uniju mam dobre veze ;)
[28-Jun-2003 15:55:08] Body temperature above normal (error type 215)
[28-Jun-2003 15:55:08] No brain activity (error type 265)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Powerline in WAN linija

Oddelek: Omrežja in internet
5999 (733) ebitom
»

Internet za vse Fince

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
416507 (4757) dj cotto
»

ADSL brez ISDNja ???

Oddelek: Omrežja in internet
413040 (1711) shock
»

Kaj bo po ADSLju?

Oddelek: Omrežja in internet
221567 (1070) jolandic
»

Racunalniska mreza prek elekricnega omrezja ?

Oddelek: Strojna oprema
141651 (1391) Cokolesnik

Več podobnih tem