» »

JEK 2

JEK 2

Temo vidijo: vsi
««
68 / 158
»»

LightBit ::

Tivar je izjavil:

Več se jih zapre kot zgradi, ampak še vedno se gradijo.

Če misliš tistih zanemarljivih 3 %, sure. ;)

Zakaj se gradijo in zakaj so na kitajskem cene elektrike iz novih jedrskih okoli 50EUR.

So kurac 50 eur! Pokaži vir!! AJa, nimaš ga, ker si cifro potegnil iz riti..

Po spominu. Bolj 70€. Še vedno precej manj.
https://www.researchgate.net/figure/The...

Ja ne vem no kako potem razlagaš te 3%? So jih ponesreči zgradili?

Tivar ::

Po spominu. Bolj 70EUR. Še vedno precej manj.

0. Med 50 € kot si prej trdil in med 70 € kot trdiš zdaj je ogromna razlika.
1. Mi nismo Kitajska. PRi na so cene 170 EUR na MWh kot kažejo študije.
2.Ma kake 70 EUR. Je več. Al samo ne znaš izračunat povprečja? Tvoj lasten graf za prvi reaktor za sredni ulitilizaction rate kaže: 0,76 yuanov na kWh, kar je 0,1 EUR na kWh, kar je 100 EUR na MWh.
Torej za prvi KITAJSKI REAKTOR NA KITAJSKEM je: 100EUR na MWh.za drugega je 65 in za tretjega je 62 EUR na MWh. Povprečje je 75,66 EUR na MWh.
3. Tudi Kitajskih 75 EUR na MWh za jerskih reaktor je še vedno mnogo več od EVROPSKIH 16 EUR na MWh kot je LCOE za Špansko sončno 500 MW (in vse ostale zgrajene nedavno). Če pa primerjamo Kitajske cene z kitajskimi cenami je pa sončna še cenejša in so razlike še večje.

Lobiranje. Jedrske laži. Podkupnine politikov. Zakaj misliš da v Sloveniji vse politične stranke podpirajo jedrske elektrarne kljub temu da je večino stroke proti? Zato ker računajo na PODKUPNINE! Jedrska mafija je močna, tudi pri nas. 3 % je res po nesreči, to je samo en samcat reaktor za celo ogromno ZDA.
Avtor članka ENERGETSKI STROKOVNJAK MATJAŽ VALENČIČ: Jedrska mafija
https://zaensvet.si/jedrska-mafija/

Jedrske laži, prevare in izsiljevanja
https://zaensvet.si/jedrske-lazi-prevar...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tivar ()

Lonsarg ::

PV so bile zelo drage in je politika (tako Kitajska kot tudi Nemčija) poskrbela z vlaganjem in subvencijami da je postalo poceni. Pač tako deluje ekonomija obsega, ko en sektor zalavfaš masovno lahko cene za več velikostnih redov padejo.

Je pa res da Slovenija je tle premali igralec da vpliva na to katera tehnologija je in. Ampak so pa Kitajci pametni in vedo da ne moreš vseh jajc v isti koš in vlagajo precej zadnje desetletje v jedrske, tak da ko bodo materijali dražji za panele bodo Kitajci lepo pametno nam začeli poceni jedrske ponujat, so kar sneaky :)

Jaz bi rekel da mi kot mala države smo težko pametni, če vidimo da velesile gradijo tako sončne panele kot jedrske dajmo pač še mi oboje. Diverzifikacija med oba dobra vira pač, no tudi veternih ni zanemarit, akcija.

Jedrske so na dolgi rok na žalost out, zaradi izjemno visoke cene, izjema je Kitajska in Indija ki nekaj malega vlagata, to je pa to. Tudi če se cena zniža nikoli ne bo na ravni sončnih, veternih ali hidro. Ampak kot sem rekel: ko bo jedrska po isti ceni ko obnovljivi viri energije, takrat jo bomo postavili, danes ko je pa 3 do 5x dražja pa pač ne. Nima smisla jedrska v Sloveniji, nihče si ne želi 3 do 5x dražjih položnic in "pol plače fuknt za položnice". Imamo IZJEMNO dobro naravno danost: hidroenergetski potencial, kar je nekaj kar marsikatera država nima. Izkoristimo to.

Sicer pa uredba EU je da bodo od leta 2025 sončne elektrarne obvezne za vse nove javne stavbe, od leta 2029 pa tudi za vse stanovanjske nove stavbe. Elektriko bo ko dreka. Poceni. Obnovljivo.

Credit Suisse Predicts Renewable Energy That Is "Too Cheap To Meter" By 2025
https://cleantechnica.com/2022/10/15/cr...

Načrt EU: obvezna namestitev sončnih celic na strehe
https://novice.svet24.si/clanek/novice/...

Sončne elektrarne obvezne na vseh novih in prenovljenih stavbah
https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...

Zgodovina sprememb…

Tivar je izjavil:

Po spominu. Bolj 70EUR. Še vedno precej manj.

0. Med 50 € kot si prej trdil in med 70 € kot trdiš zdaj je ogromna razlika.
1. Mi nismo Kitajska. PRi na so cene 170 EUR na MWh kot kažejo študije.
2.Ma kake 70 EUR. Je več. Al samo ne znaš izračunat povprečja? Tvoj lasten graf za prvi reaktor za sredni ulitilizaction rate kaže: 0,76 yuanov na kWh, kar je 0,1 EUR na kWh, kar je 100 EUR na MWh.
Torej za prvi KITAJSKI REAKTOR NA KITAJSKEM je: 100EUR na MWh.za drugega je 65 in za tretjega je 62 EUR na MWh. Povprečje je 75,66 EUR na MWh.
3. Tudi Kitajskih 75 EUR na MWh za jerskih reaktor je še vedno mnogo več od EVROPSKIH 16 EUR na MWh kot je LCOE za Špansko sončno 500 MW (in vse ostale zgrajene nedavno). Če pa primerjamo Kitajske cene z kitajskimi cenami je pa sončna še cenejša in so razlike še večje.

Lobiranje. Jedrske laži. Podkupnine politikov. Zakaj misliš da v Sloveniji vse politične stranke podpirajo jedrske elektrarne kljub temu da je večino stroke proti? Zato ker računajo na PODKUPNINE! Jedrska mafija je močna, tudi pri nas. 3 % je res po nesreči, to je samo en samcat reaktor za celo ogromno ZDA.
Avtor članka ENERGETSKI STROKOVNJAK MATJAŽ VALENČIČ: Jedrska mafija
https://zaensvet.si/jedrska-mafija/

Jedrske laži, prevare in izsiljevanja
https://zaensvet.si/jedrske-lazi-prevar...

Že spet namerno zavajaš z 16€.
Obnovljiva laž.

Nič ne zavajam. Ni res, ni nobena laž. Bova šla skupaj skozi gledati podatke. Sicer bi to moral storit že sam PREDEN si napisal ta bedast krivičen komentar, ampak dobro, očitno ne znaš gledati podatkov in ti bom jst kot dobra duša pomagal.

Španska 500 MW sončna elektrarna postavljena v 2021 je stala 300 milijono evrov: https://www.google.com/search?client=fi...

Glede na to da je garancije ki garantira 87 % outputa kar 30 let, in je degradacija manj kot 0,5 % na leto, lahko mirne duše rečemo da je življenjska doba 40 do 50 let. Ajde upoštevajmo slabši podatek, torej 40 let da se ne boš bunil.

Španija dobi okrog 1650 kWh na 1 kW sončne elektrarne, SLovenija pa 1200 kWh na 1 kW sončne. Bomo poračunali za oba primera: torej če je v Španiji in če je v SLoveniji. Vir: https://globalsolaratlas.info/map?c=42....

Torej:
PROIZVODNJA v 40 letih:
500 MW x 1,650 GWh na 1 MW moči x 40 let= 33.000 GWh= 33.000.000 MWh
Cena je 300 milijonov evrov kot sem že omenil in kot jasno kažejo viri. Prištejmo še nekih 50 milijnov evrov za stroške vzdrževanja in podobno, torej 350 milijnov evrov.

Torej lastna cena se zračuna kot strošek deljeno s cena, torej:
350.000.000 EUR / 33.000.000 MWh = 10,6 EUR na MWh.

Torej ne samo da je 15 EUR na Mwh, ampak je celo POD 11 EUR na MWh!

Koliko bi to bilo v Sloveniji z našo osončenostjo 1200 kWh na 1kwp namesto 1650 kWh na 1 kWp letno? 14,6 EUR na MWh, kar je zaokroženo 15 EUR na MWh.

Zakaj sem zadel tako natančno? Ker sem to računal že pred 1 letom. ;);)

Zgodovina sprememb…

Tivar je izjavil:

Nič ne zavajam. Ni res, ni nobena laž. Bova šla skupaj skozi gledati podatke. Sicer bi to moral storit že sam PREDEN si napisal ta bedast krivičen komentar, ampak dobro, očitno ne znaš gledati podatkov in ti bom jst kot dobra duša pomagal.

Španska 500 MW sončna elektrarna postavljena v 2021 je stala 300 milijono evrov: https://www.google.com/search?client=fi...

Glede na to da je garancije ki garantira 87 % outputa kar 30 let, in je degradacija manj kot 0,5 % na leto, lahko mirne duše rečemo da je življenjska doba 40 do 50 let. Ajde upoštevajmo slabši podatek, torej 40 let da se ne boš bunil.

Španija dobi okrog 1650 kWh na 1 kW sončne elektrarne, SLovenija pa 1200 kWh na 1 kW sončne. Bomo poračunali za oba primera: torej če je v Španiji in če je v SLoveniji. Vir: https://globalsolaratlas.info/map?c=42....

Torej:
PROIZVODNJA v 40 letih:
500 MW x 1,650 GWh na 1 MW moči x 40 let= 33.000 GWh= 33.000.000 MWh
Cena je 300 milijonov evrov kot sem že omenil in kot jasno kažejo viri. Prištejmo še nekih 50 milijnov evrov za stroške vzdrževanja in podobno, torej 350 milijnov evrov.

Torej lastna cena se zračuna kot strošek deljeno s cena, torej:
350.000.000 EUR / 33.000.000 MWh = 10,6 EUR na MWh.

Torej ne samo da je 15 EUR na Mwh, ampak je celo POD 11 EUR na MWh!

Koliko bi to bilo v Sloveniji z našo osončenostjo 1200 kWh na 1kwp namesto 1650 kWh na 1 kWp letno? 14,6 EUR na MWh, kar je zaokroženo 15 EUR na MWh.

Zakaj sem zadel tako natančno? Ker sem to računal že pred 1 letom. ;);)

Zavajaš ker brez hrambe ni ekvivalent jedrski. Čisto možno da je še vedno ceneje, ampak zavajaš.
Laži obnovljive mafije.

-Wall ::

Seveda, obnovljivi mafiji je zadisal denar postavljanja precenjenih smeti na strehe in preprodajanje kitajskih panelov po 2x ceni.

Pri postavitvi nuklearke, pa ne samo, da ne bojo imeli moznosti vtikanja v denarne tokove ker so premajhne ribe, ampak bo se konec z njihovim poslom, ker bomo imeli elektrike prevec pa precej cenejso kot njihov snake-oil.

LightBit je izjavil:

Tivar je izjavil:

...

Zavajaš ker brez hrambe ni ekvivalent jedrski. Čisto možno da je še vedno ceneje, ampak zavajaš.
Laži obnovljive mafije.

Seveda zavaja in se laze, pac zraven zanemarja vse razen panelov in "baterij"(tm). Mu je tule vse lepo izracunal ampak tip se kar svoje reklamne pamflete lepi vsenaokrog.

K sreci nikogar ne brigajo, drzava bo vprasala strokovnjake za energetiko in ti bojo seveda za JE, sploh zdaj, ko se je lepo videlo, kako se je opekla Nemcija.

Tako, da je celotna predstava v tej temi namenjena primarno delanju reklame za prodajo panelov geekom, ki ne znajo razmisliti s svojo glavo.

Tega se vedno ni ovrgel, samo nova mesanja megle dodaja:

Mithrandir je izjavil:

Ker imam ravno malo časa, pa se rad igram s številkami in scenariji.

Recimo da bi radi v Sloveniji zgradili 1GWh novih kapacitet, ki bi nadomestile TEŠ in JE, kako to izvedemo z obnovljivimi viri in koliko to stane ?
TEŠ in JE sta pasovni vir, torej je proizvodnja 8760GWh/leto

Bom optimističen pri računanju.

1kWp solarnih panelov je 400EUR, obrnjeni na jug z idealnim naklonom da 1,3MWh/leto. -> 1MWp panelov potem da 1,3GWh/leto. Da izenačimo bi rabili pa 6738MWp panelov.
To pod črto nanese 2,6952 miljardi EUR samo za panele, ki imajo 8760GWh/leto proizvodnjo.

Torej 2,7 miljardi EUR vir, ki je prisoten samo podnevi, ga pozimi kak teden skoraj ni in viškov še ne znamo doro shranjevati. Pa seveda to je cena samo za panele.

To smo pokrili sončne dni.
Recimo da ko ni sonca piha veter. Ker živimo v zelo idealnem svetu :)

Google pravi 1,2 do 2,2 miljona EUR za MW instalirane moči vetrne turbine pri čemer dobimo za MW inštalirane moči 3 do 6GWh/leto. Torej za primere noči ko ni sonca rabimo vsaj 1460 MW inptaliranih vetrnic, če zanje vdarimo srednjo ceno 1,7 miljona/MW dobimo strošek 2,5 miljarde EUR.

========================================================
Sedaj imamo 2 obnovljiva vira, ki vsak zase v best case scenariju nanese 8760GWh/leto.

skupaj pa staneta 5,2 miljardi EUR, po ZEEEEEELO optimistični ceni.

Še vedno pa ne pokrivamo primerov, ko je oblačno in tudi vetra ni.

Torej koliko miljard EUREUREUR bi nas stalo pokritje še teh niti ne tako robnih primerov ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: -Wall ()

Mimogrede, tule so pa bullshiti, ki jih lepi, ne rabite niti brati, samo avtor je dovolj:
https://focus.si/wp-content/uploads/201...

avtor: Zoran Kus, geograf, sociolog, strokovnjak za podnebno krizo

Geografi in sociologi bojo resevali energetska vprasanja. Japajade, ohmovega zakona ne zna napisat... :)) :)) :))

kow ::

Wall, ce si preplacal svojo tehnicno izobrazbo, ne se zdej jezit na slo-techu.
Ampak pomembneje - se lahko nehata prepucavati? Hvala!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

kow je izjavil:

Wall, ce si preplacal svojo tehnicno izobrazbo, ne se zdej jezit na slo-techu.
Ampak pomembneje - se lahko nehata prepucavati? Hvala!

Naj utihne z zavajanji, pa mu ne bom protiutez drzal. Tako, da hvala za vljudnost ampak ne-hvala.

Zgodovina sprememb…

J.McLane ::

Dejstvo je, da nas bo JEK2, na način kot smo se lotili te zadeve (1x reaktor 1200 MW), močno udarila po denarnici.

Vsak vir elektrike ima svoje pluse in minuse, treba je to čisto analitično pretehtati in tudi ni treba iti samo v en vir, elektrika ima to prednost da jo lahko delamo iz različnih virov. Ne razumem zakaj se nekateri vedno postavljajo v neke skrajnosti na eno ali drugo stran. Morda zato, ker tisti ki smo nekje vmes nimamo kaj pametnega za debatirat :))
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

J.McLane je izjavil:

elektrika ima to prednost da jo lahko delamo iz različnih virov

Le nastej jih. Bos ugotovil, da imas na voljo JE, sonce in veter, HE dvomim, da bomo se kaksno gradili. Potem bo pa kar hitro konec, sploh, ce se boste hoteli voziti z elektricnimi vozili.

J.McLane je izjavil:

Dejstvo je, da nas bo JEK2, na način kot smo se lotili te zadeve (1x reaktor 1200 MW), močno udarila po denarnici.

Seveda, ampak dejstvo tudi je, da ce bi ljudje vrgli denar, ki so zmetali monterjem panelov, v sklad, bi bili ze na dobri poti do JE. Zdaj so ga pa pobasali razni obrtniki.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

Tivar je izjavil:

2. DOkazano po IQju spadam v vrhnjih 1 % populacije.

potem pa to dokaži in priloži fotografijo potredila, oz vsak povej koliko pik si pisal, da vidimo če boš vsaj to zadel :))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Pri elektriki je bilo vedno tako, da potrebuješ dve zadevi za poceni in zanesljivo oskrbo:
1. poceni generatorje, ki pa postanejo hitro dragi če jih želiš prilagajati porabi, tudi JE ki deluje v pasu ni primerna za 100% vir eletrkike, ker poraba preveč niha.
2. drage generatorje, ki se prilagajajo porabi - za to smo koristili plin in to je ves vir problema, ne glede na to kaj imaš za baseload, je trenutni sistem elektrike preveč odvisen od plina. Mi imamo to srečo da imamo dovolj vodnih virov in se to da delati tudi s hidro, Nemčija nima te sreče saj je čisto premalo gorata, kazati s prstom na Nemce da so zaj*** je napačno, ker oni so v vsakem primeru preveč odvisni od plina.

Nasprotniki OVE imate samo nekaj prav, OVE potrebujejo večjo kapaciteto elektrarn/hranilnikov pod točko 2. Danes imajo OVE zagotovlejn odkup kar je narobe in bo predstavljalo problem ko je energije iz OVE preveč, ampak nikjer ne piše da tako mora biti večno. Vse je odvisno od cene, če privat investitorji danes na ta način lepo služijo je to lep dokaz, da je elektrika iz OVE dovolj poceni, naslednji korak bo da se iz OVE ne odkopuje pod vsakim pgojem, to pomeni da bo investitor dobil plačilo recimo samo za polovico elektrike, ki bi jo lahko pridelal, če so OVE res poceni bo to za investitorja še vedno biznis, za omrežje pa bodo OVE vedno bolj podobni "baseload" generiranju in ne bodo predstavljali bremena za omrežje.

Pod točko 2. pa jasno pridejo baterije, hidro je težje umeščati v prostor

Ma ne vem če je kdo tukaj res nasprotnik OVE. Sončne se itak postavljajo. Jaz bi bil tudi za da se zgradi dodatne hidroelektrarne. Vsekakor pa nočem da bomo pozimi potem na veliko kurili nekaj (recimo biomasa ponavadi rečejo OVE ekstremisti).

LightBit je izjavil:

Jaz bi bil tudi za da se zgradi dodatne hidroelektrarne.

Sliko zemljevida in prstek, ki kaze kje. Ker jaz bi imel pa elektrarno na oceanski tok. Samo ti zelo tezko pokazem kje ima Slovenija ocean.

LightBit je izjavil:

Ma ne vem če je kdo tukaj res nasprotnik OVE. Sončne se itak postavljajo. Jaz bi bil tudi za da se zgradi dodatne hidroelektrarne. Vsekakor pa nočem da bomo pozimi potem na veliko kurili nekaj (recimo biomasa ponavadi rečejo OVE ekstremisti).

Jaz sem nasprotnik OVE, stran metanje denarja (ki bi ga lahko uporabili za gradnjo JE, magari privatno-javno partnerstvo) in povzrocanje stale v omrezju. Ko se ukine kakrsnekoli subvencije in garantiran odkup elektrike in/ali se na lastnika OVE vira zvali vse stroske upravljanja omrezja - ki jih zdaj placujemo ostali uporabniki elektrike - takrat mi je pa vseeno, zaradi mene lahko namontirate veterne elektrarne na strehe his in male hidroelektrarne v banje.

Zadeva je en tak moderen bullshit, podobno kot elektricna vozila, ki izgleda na papirju ok in se pri majhni kolicini obnese, ko pa enkrat zadevo prestavis na sirsi obseg, se zacnejo pa pojavljati hudi problemi, ki so s klasicnimi elektricnimi viri ze davno reseni - uganite zakaj? Ker so fucking predvidljivi! In OVE so ze presegle to tocko - elektro noce priklapljati vec soncnih elektrarn na omrezja po dolocenih delih Slovenije.

Zgodovina sprememb…

-Wall je izjavil:

LightBit je izjavil:

Sliko zemljevida in prstek, ki kaze kje. Ker jaz bi imel pa elektrarno na oceanski tok. Samo ti zelo tezko pokazem kje ima Slovenija ocean.

Tam kjer stroka meni da je primerno. Če nikjer ni, pač ne.

Če želiš zadeve prestavit na širši obseg se mora izboljšat tehnologija do te mere da to dopušča. Vse subvencije in investicije v smer OVE so zgolj in samo na tem da bo prihodnost prinesla take tehnološke izboljšave da subvencije in garantiran odkup ne bosta več potrebne.

Nekateri na to stavo gledate kot da je izgubljena, drugi pa pač ne in stavijo dalje. Čas bo pokazal kdo je imel prav.

J.McLane je izjavil:

Nekateri na to stavo gledate kot da je izgubljena

Problem je drugje. Zakaj bi se vozili okrog z vozovi in konji v imenu neke narave, ce smo ze davno izumili avtomobile (elektricne(tm)), ki vprego prekasajo po vseh parametrih.

Zgodovina sprememb…

Narava smo mi vsi, naravo se rešuje zgolj in samo zaradi sebičnosti človeka, da si ohrani okolje kjer bo lahko živel. Kaj prinaša preveč CO2 v atmosferi? Nekako vemo da to ni OK, karkoli že povzroča, ampak sprememba navad in odrekanje pa nobenemu ne diši, zato se išče neke krivine in vzroke drugje ali pa se s tem enostavno ne obremenjuje. Obsojeni smo na to da tehnologija mora prinesti podobno stopnjo udobja z manj okoljske katastrofe, tudi če je ta manj samo nekaj %. Po korakih tako bolj počasi korakamo v propad človeštva, če ne storimo nič bomo propadli pač prej.

V poslušanje priporočam tole (podcast Številke epizoda 216):
https://365.rtvslo.si/arhiv/stevilke/17...

in povzetek v tekstu:
https://www.rtvslo.si/stevilke/tomaz-gr...

J.McLane je izjavil:

Narava smo mi vsi, naravo se rešuje zgolj in samo zaradi sebičnosti človeka, da si ohrani okolje kjer bo lahko živel. Kaj prinaša preveč CO2 v atmosferi? Nekako vemo da to ni OK, karkoli že povzroča, ampak sprememba navad in odrekanje pa nobenemu ne diši, zato se išče neke krivine in vzroke drugje ali pa se s tem enostavno ne obremenjuje. Obsojeni smo na to da tehnologija mora prinesti podobno stopnjo udobja z manj okoljske katastrofe, tudi če je ta manj samo nekaj %. Po korakih tako bolj počasi korakamo v propad človeštva, če ne storimo nič bomo propadli pač prej.

Ne. Kopice smeti po strehah in vetrnice iz plasticnih mas, ne zdrzijo niti treehugerskih argumentov.

In ne bom poslusal nobenega treehugerskega sranja, tudi pri kolicini svinjarije napram kolicini energije, je JE superiorna panelom, klub jederskim odpadkom, pa da ne zacnem o razpolovni dobi plastike, mikroplastika v ribah ipd.

Zgodovina sprememb…

A. Smith ::

Američani so v preteklih letih pod zemljo zakopali 55 tisoč ton odpadnih krakov vetrnih turbin.

Nemce čaka do 2024 70 tisoč ton odpadnih krakov, pa nimajo resursov za to reciklirati.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

• spremenil: A. Smith ()

kow ::

V cudni temi to pises Smith, saj razumes na kaj namigujem?

mn ::

A. Smith je izjavil:

Američani so v preteklih letih pod zemljo zakopali 55 tisoč ton odpadnih krakov vetrnih turbin.

Nemce čaka do 2024 70 tisoč ton odpadnih krakov, pa nimajo resursov za to reciklirati.

Slovenci smo v 2021 zakopali 152.000 ton komunalnih odpadkov. Samo za perspektivo.

Vir stat.si,
Odloženi odpadki na komunalnih odlagališčih [kg/prebivalca]

Poleg tega, lahko kdo izbrska koliko pepela se odloži iz termo elektrarn?

mn je izjavil:

A. Smith je izjavil:

Slovenci smo v 2021 zakopali 152.000 ton komunalnih odpadkov. Samo za perspektivo.

Vir stat.si,
Odloženi odpadki na komunalnih odlagališčih [kg/prebivalca]

Irelevantno glede na temo. JE se bojijo samo popolni tehnoloski brezvezniki.

Zgodovina sprememb…

nirburu ::

Lonsarg je izjavil:

PV so bile zelo drage in je politika (tako Kitajska kot tudi Nemčija) poskrbela z vlaganjem in subvencijami da je postalo poceni. Pač tako deluje ekonomija obsega, ko en sektor zalavfaš masovno lahko cene za več velikostnih redov padejo.

Je pa res da Slovenija je tle premali igralec da vpliva na to katera tehnologija je in. Ampak so pa Kitajci pametni in vedo da ne moreš vseh jajc v isti koš in vlagajo precej zadnje desetletje v jedrske, tak da ko bodo materijali dražji za panele bodo Kitajci lepo pametno nam začeli poceni jedrske ponujat, so kar sneaky :)

Jaz bi rekel da mi kot mala države smo težko pametni, če vidimo da velesile gradijo tako sončne panele kot jedrske dajmo pač še mi oboje. Diverzifikacija med oba dobra vira pač, no tudi veternih ni zanemarit, akcija.

Sorry, ampak ne pristajam na to interpretacijo. Ravno kitajski proizvajalci so uničili nemško PV industrijo (ki je bila prekleto draga že tako ali tako). Nemci so podprli, tako, da so zmetali kup davkoplačevalskega denarja v tole na škodo prebivalcev. Ne vem če je to tista ekonomika PVjev, katero se tako opeva.

Tivar je izjavil:

Jedrske so na dolgi rok na žalost out, zaradi izjemno visoke cene, izjema je Kitajska in Indija ki nekaj malega vlagata, to je pa to. Tudi če se cena zniža nikoli ne bo na ravni sončnih, veternih ali hidro. Ampak kot sem rekel: ko bo jedrska po isti ceni ko obnovljivi viri energije, takrat jo bomo postavili, danes ko je pa 3 do 5x dražja pa pač ne. Nima smisla jedrska v Sloveniji, nihče si ne želi 3 do 5x dražjih položnic in "pol plače fuknt za položnice". Imamo IZJEMNO dobro naravno danost: hidroenergetski potencial, kar je nekaj kar marsikatera država nima. Izkoristimo to.

Sicer pa uredba EU je da bodo od leta 2025 sončne elektrarne obvezne za vse nove javne stavbe, od leta 2029 pa tudi za vse stanovanjske nove stavbe. Elektriko bo ko dreka. Poceni. Obnovljivo.

Credit Suisse Predicts Renewable Energy That Is "Too Cheap To Meter" By 2025
https://cleantechnica.com/2022/10/15/cr...

Načrt EU: obvezna namestitev sončnih celic na strehe
https://novice.svet24.si/clanek/novice/...

Sončne elektrarne obvezne na vseh novih in prenovljenih stavbah
https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...

V zakon smo zapisali, da je obvezno opremiti stavbe z paneli monopolista?

Bodisi imamo retardirance za politike (kar je pri gen 1970+ zelo vrjetno), bodisi bo nekdo mastno zaslužil v prihodnosti.
Kdorkoli si je to zamislil, ni vreden zaupanja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nirburu ()

mn je izjavil:

Point je, da znaten del komunalnih odpadkov razpade, da se lahko elektrofiltrski pepel uporabi za nasipanje in je nenevaren, zakopani kraki turbin pa ostanejo tam na vekov veke in se NE razgradijo.
- General James Mattis

-Wall je izjavil:

LightBit je izjavil:

LightBit je izjavil:

Jaz sem nasprotnik OVE, stran metanje denarja (ki bi ga lahko uporabili za gradnjo JE, magari privatno-javno partnerstvo) in povzrocanje stale v omrezju. Ko se ukine kakrsnekoli subvencije in garantiran odkup elektrike in/ali se na lastnika OVE vira zvali vse stroske upravljanja omrezja - ki jih zdaj placujemo ostali uporabniki elektrike - takrat mi je pa vseeno, zaradi mene lahko namontirate veterne elektrarne na strehe his in male hidroelektrarne v banje.

Zadeva je en tak moderen bullshit, podobno kot elektricna vozila, ki izgleda na papirju ok in se pri majhni kolicini obnese, ko pa enkrat zadevo prestavis na sirsi obseg, se zacnejo pa pojavljati hudi problemi, ki so s klasicnimi elektricnimi viri ze davno reseni - uganite zakaj? Ker so fucking predvidljivi! In OVE so ze presegle to tocko - elektro noce priklapljati vec soncnih elektrarn na omrezja po dolocenih delih Slovenije.

Zato pa menim, da ima vodik prihodnost.
Ker je predvidljiv. Točno veš koliko vodika boš proizvedel pri tolikšni električni proizvodnji.

Ne, itak ne bo niti istega reda ugodnosti kot fisilci. Ampak ko govorimo o trajnosti dosti izbire nimamo.

nirburu je izjavil:

Zato pa menim, da ima vodik prihodnost.
Ker je predvidljiv. Točno veš koliko vodika boš proizvedel pri tolikšni električni proizvodnji

Se sicer strinjam pri avtomobilih. Pri zadevi kot je elektrika, pa JE zmaga.

Narobe smo se razumeli. JE in vodik nista izključujoča. Vodik je hranilnik energije. JE pa jo "proizvaja".

Vodik sicer res ne sodi povsot.
Žal, fosilci so nevrjetna snov in če se mislimo jim odrečt, potem bodo konkretne spremembe v družbi. Konkretne.

nirburu je izjavil:

Narobe smo se razumeli. JE in vodik nista izključujoča. Vodik je hranilnik energije. JE pa jo "proizvaja".

Potem se pa v celoti strinjava. Video poglej, ce ga se nisi videl, el. vozila tudi ne bodo vec dolgo tu, pa se vsi patenti so Nemski (se pravi EU in ne ZDA). Zadeva je ze v uporabi pri nemski vojski za generatorje, rabimo samo se ucinkovit nacin elektrolize, kjer se pa spet na veliko dogaja, ugotovili so, da vecji del neucinkovitosti izvira iz balonckov plina na elektrodah (ki preprecuje stik vode z elektrodami), resitev pa je v odvajanju plina s kapilarnim efektom.

Zgodovina sprememb…

-Wall je izjavil:

Uh, spet tale powerpaste. Ki rabi cel kup drugih elementov poleg vodika.

Kaj je narobe z metanolom namesto kompliciranega powerpaste-a? S tem, da power paste očitno tudi ni ponovno uporaben. Dobiš bruksit (magnezijev hidroksid), ki ga je možno uporabiti za druge stvari. Pa vseno, pri razgradnji ga metanol poseka 100x.
- General James Mattis

energetik ::

Se strinjam, metanol je eden najboljših rezervoarjev za vodik.
vires in numeris

feryz ::

J.McLane je izjavil:

Res je. Postaviti bi morali 2 po 1,2 MW.
Tole bo že v štartu pol premajhno.

A to zato da bi elektriko izvažali, ali zato ker bo poraba v Slo čez 10 let x2 glede na trenutno?

A. Smith je izjavil:

mn je izjavil:

Point je, da znaten del komunalnih odpadkov razpade, da se lahko elektrofiltrski pepel uporabi za nasipanje in je nenevaren, zakopani kraki turbin pa ostanejo tam na vekov veke in se NE razgradijo.

Super če kraki ostanejo taki kot smo jih zakopal, torej ni nobenega vpliva na okolje več, lepo čakajo pod zemljo da jih bodo čez 10.000 let odkopali nezemljanski arheologi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: J.McLane ()

Saj načeloma z izvozom ni nič narobe, če bi imeli ljudi, ki profit uporabijo za investicije v državo in ne kanalizirajo v privatne račune.

MrStein ::

mn je izjavil:

Kar nekaj, sem zadnjič malo gledal.

Se več ne spomnim, ampak količina pokurjenega premoga je znana, procent pepela se najde (nekje 1-4% če se ne motim). Pa delež radioaktivnih snovi v njem je tudi za pogledat.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein je izjavil:

mn je izjavil:

Kar nekaj, sem zadnjič malo gledal.

Se več ne spomnim, ampak količina pokurjenega premoga je znana, procent pepela se najde (nekje 1-4% če se ne motim). Pa delež radioaktivnih snovi v njem je tudi za pogledat.

Ne no, saj iz tega pepela so delali cegle za Velenje, da imajo zdaj najvecjo ogrozenost z rakom v Sloveniji.

A. Smith je izjavil:

-Wall je izjavil:

Uh, spet tale powerpaste. Ki rabi cel kup drugih elementov poleg vodika.

Kaj je narobe z metanolom namesto kompliciranega powerpaste-a? S tem, da power paste očitno tudi ni ponovno uporaben. Dobiš bruksit (magnezijev hidroksid), ki ga je možno uporabiti za druge stvari. Pa vseno, pri razgradnji ga metanol poseka 100x.

Magnezij, eden najbolj pogostih elementov. Razen tega segrejes na 300 stopinj in dodas vodo, kjer polovica vodika pride iz vode? Se pravi dostavis 1kg vodika v obliki powerpasta, se uscijes v tank z dvema litroma urina in dobis ven 2kg vodika? Pa transport nenevaren na atmosferskem pritisku? Obstojnost?

Tale bo bolje razlozila:

Zgodovina sprememb…

Se en detajl, za zgoraj, ne rabis nobene infrastrukture. Prodajas lahko v trgovini, pa se vec vodika hrani kot metanol.

Aja pa mimogrede, naredili so jo tile, da ne bo slucajno kaksnih dvomov o garaznem startupu:
Fraunhofer Society @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

Powerpaste: gravimetrična energetska gostota 5,76 MJ el /kg, volumetrična 6,84 MJ/liter.
Bencin: gravimetrična 41,1 MJ /kg, volumetrična 32,2 MJ/liter.
Metanol: gravimetrična 19,9 MJ /kg, volumetrična 15,8 MJ/liter.

Se pravi, v primerjavi z bencinom je powerpaste eno sranje, metanol pa komaj za silo.

Gasoline @ Wikipedia
https://www.ifam.fraunhofer.de/content/...
- General James Mattis

energetik ::

Poleg tega če prav razumem, moraš potem iz avta skidati Mg(OH)2, da ga sončnice in vetrnice spet predelajo v MgH2?

Medtem ko za metanol potegneš CO2 iz zraka (ali direkt iz raufnka tovarne ali TE), H2 dobiš iz elektrolize na mestu OVE ter pošlješ skozi reaktor. Nobene umazane paste.
vires in numeris

A. Smith je izjavil:

Powerpaste: gravimetrična energetska gostota 5,76 MJ el /kg, volumetrična 6,84 MJ/liter.

Se pravi, v primerjavi z bencinom je powerpaste eno sranje, metanol pa komaj za silo.

Gasoline @ Wikipedia

Seveda, ampak zanemarjas, da je izkoristek bencinskega motorja 20%, plinskega pa 40-60%. Razen tega bodo klasicni motorji slej ko prej prepovedani pa za povrh se monopola na nafto ni - voda je vsepovsod.

Zgodovina sprememb…

Tale Powerpaste je zanimov, sprašujem se samo kaj storiš z ostankom ko pokuriš ves vodik iz te paste? Ostane ti namreč magnezijev hidroksid - Mg(OH)2, za to pasto pa potrebuješ magnezijev hidrid - MgH2

Omenja se neke kartuše, ki naj bi jih menajl človek na črpalki in bi jih potem obnavljali, to bo sigurno ful poceni transport.

energetik je izjavil:

Poleg tega če prav razumem, moraš potem iz avta skidati Mg(OH)2, da ga sončnice in vetrnice spet predelajo v MgH2?

Seveda, na podoben nacin, kot doma vsake toliko casa z rokami ves posran drek izkopljes iz zemlje in ga razlijes po vrtu.

Vsi ostali pa obicajno uporabljamo resitve, ki jih prinese tehnologija in tega ne pocnemo z rokami. Saj ves, kanalizacija in podobne pridobitve tehnologije. >:D

Zgodovina sprememb…

-Wall je izjavil:

A. Smith je izjavil:

Gasoline @ Wikipedia

Seveda, ampak zanemarjas, da je izkoristek bencinskega motorja 20%, plinskega pa 40-60%. Razen tega bodo klasicni motorji slej ko prej prepovedani pa za povrh se monopola na nafto ni - voda je vsepovsod.

Metanol lahko skuriš z gorivnimi celicami, kjer je izkoristek 90%.
- General James Mattis

energetik in A. Smith, priporocam vama, da se na nemce obrneta, preprican sem, da jih bosta lahko kaj novega naucila, zagotovo so se odlocili produktivizirati (gradijo fabriko) neuporabno in predrago resitev napram vajinim idejam. Sploh, ker so Nemci znani po tem.

Zgodovina sprememb…

mn ::

OK, če štartamo s ceno, berem članek zgoraj:

This chart impressively shows the huge potential of POWERPASTE-based power systems for
lightweight applications in comparison with other technologies. POWERPASTE has a hydrogen
content of nearly 10 % (10 kg POWERPASTE releases 1 kg hydrogen). This is a specific energy of
1.6 kWhel per kg and energy density of 1.9 kWhel per liter, or about 10 times the capacity of Liion batteries.

Low manufacturing costs (estimated down to ~ 2 EUR/kg POWERPASTE)

Torej je cena električne energije iz te paste brez stroška naprave, ki proizvaja elektriko (H2 generator, PEM fuel cell, ...) več kot 1 eur/kWh.

Me pa begajo cene PEM gorivnih celic. Koliko je realna cena za 10kW celico?
««
68 / 158
»»