Forum » Znanost in tehnologija » JEK 2
JEK 2
Temo vidijo: vsi
Tivar ::
Ali pa vaskega FDVjevca, ki se dela bolj pametnega kot je.
Nisem FDVjevec, imam fakulteto naravoslovne smeri s poudarkom na energetiki! ;) ;) ;) Kar pa se povedal so dejstva, če ti to dojameš kot "delanje se pametnega" pa tudi prav. Sem pa pameten, stestirano spadam v vrhnjih 1 % populacije po IQju, pa se ne hvalim.
Ampak za vse ostale, ki jih poizkusa nategnit -
Nobenega ne poskušam nategnit, povedal sem resnico.
jaz iz mojih besed ne morem kovati dobicka.
Jaz tudi ne.
Jih lahko pizdun Tivar?
Ne. In pizdun si ti, ne jaz. Tvoje zemrjanje mojih argumentov NE OVRŽE, moji argumenti trdno stojijo! Ad hominem se greste samo otročaji ki zganjajo togoto ko resnica ni taka kot si oni želijo.
nirburu ::
Spravit JE na teh mitičnih 30€/MWh je pravzaprav trivialno. Bistveno lažje kot celice.
Zgolj standardizirat moramo komponente in naredit nekaj tovarn, ki jih podprejo veliki igralci.
Praktično ni elementa v JE, ki ga ni zmožna narediti ena srednje razvita država.
Celice pa so bistveno high tech.
Vse kar preprečuje tako nizke cene JE so retardiranci na oblasti.
Zgolj standardizirat moramo komponente in naredit nekaj tovarn, ki jih podprejo veliki igralci.
Praktično ni elementa v JE, ki ga ni zmožna narediti ena srednje razvita država.
Celice pa so bistveno high tech.
Vse kar preprečuje tako nizke cene JE so retardiranci na oblasti.
Razen, ce bo omrezje 5x cenejse zaradi NEK2
KAKO KURAC BO OMREŽJE zaradi jedrske 5x cenejše, če je pa jedrska 5x dražja, razloži ta fenomen?! Jebote.
cesar se vedno nisi dokazal v nasprotno smer - kar tudi ne bos, ker si poln bullshita.
Poln bullshita si ti, kot pravim: nabijanje mitov lokalnega pijančka. Kar sem jaz povedal so dejstva. Podatki jasno pravijo da imam prav in pravijo da imaš ti narobe. Ker ni težko imeti prav: samo fucking vzameš si stotine ali pa tisoče ur da zadevo naštudiraš zadevo v nulo in nato rečeš točno to kar rečejo podatki. In nato imaš prav. Simpl. ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tivar ()
Tivar, ti gledaš jedrske narejene al a cart. Itak da so drage. Praktično ni jedrske na svetu, ki ima standardizirane komponente.
Takoj ko to pade, bo težka predla celicam v nemčiji.
Takoj ko to pade, bo težka predla celicam v nemčiji.
Spravit JE na teh mitičnih 30EUR/MWh je pravzaprav trivialno.
Ja? BOSTE DOKAZALI! Kar spravite jo na 30 EUR na MWh. KO IN ČE bo jedrska kdaj po 30 EUR na MWh, takrat jih bomo postavili, prej pa ne!
Zgodovina sprememb…
-Wall ::
Zakaj tega niste že prej naredili? Misliš da bo to ceno res znižalo na 30 EUR na MWH? Logika pravi da ne, ampak veselo na delo! Standardizirajte, delajte kar čete, ČE bo cena kdaj 30 EUR na MWh bomo rekli JA, drugče pa bomo rekli ne. Sej jst nisem proti jedrski energiji. Se mi zdi kul tehnologija. Sem pa proti jedrski po taki ceni. 5x dražji ceni.
Zgodovina sprememb…
Ali pa vaskega FDVjevca, ki se dela bolj pametnega kot je.
Nisem FDVjevec
Seveda si, kaj mislis, da ti bo po tvojem SEOtu se kdo nasedel? Navaden nesposoben gnoj, ki se mora lagati po internetu, da zasluzi za prezivetje.
1. Kar sem povedal je resnica. Podatki jasno pravijo da imam prav in pravijo da imaš narobe. Ker ni težko imeti prav: samo fucking vzameš si stotine ali pa tisoče ur da zadevo naštudiraš zadevo v nulo in nato rečeš točno to kar rečejo podatki. In nato imaš prav. Simpl. ;) Tebi se ne da iti "extra mile" da bi naštudiral zadevo in jo zato tudi nisi naštudiral. Zato se pa tudi motiš. Jebiga.
2. Gnoj si ti, ne jaz. Zmerjanje mojih argumentov na tvojo žalost NE OVRŽE ali negira! ZDej pa v jok pa na drevo. ;)
3. Ne služim prav nič z tem pisanjem, moje strokovno področje je čisto drugje. Če te moti beseda sončna elektrarna jo pač po želji zamenjaj z hidroelektrarna. Problem solved.
Zgodovina sprememb…
Ne razumeš. Ekonomski problem JE ni fizikalno-tehnične narave. Je politične.
In takoj ko potegnemo glave vn iz riti je hitro rešen. Ampak tam notri je marsikomu zelo udobno in noče vn.
In takoj ko potegnemo glave vn iz riti je hitro rešen. Ampak tam notri je marsikomu zelo udobno in noče vn.
LightBit ::
Dejmo takole na hitrco preranat koliko je cena za energijo doma za domačo sončno elektrarno:
-10 kW sončna pride 10.000 €
- enratna zamenjava inverterja (ima 25 let garancije) je 2000 €
-40 let x 40 € na leto za zavardovanje proti toči in podobno je 1600 €
Skupaj: 13.600 €
Na leto proizvede 12 MWh (1,2 MWh na 1 kW moči, to so uradni podatki za Slovenijo), torej to pomeni 480 MW v 40 letih.
Torej cena je: 13.600 € / 480 MWh = 28 € na MWh.
In to je ta mala elektrarna taka na strehi gospodinjstva, ta velike sončne na veliki skali so še 40 % cenejše od tega.
Večino te proizvedene elektrike vržeš stran, ko pa jo potrebuješ je pa ni dovolj.
Trenutno se mogoče izide če oddajaš v omrežje, ampak če spremenijo iz letnega na mesečni obračun pa ne bo več tako super.
1. Ne, ne vržeš stran. Porabi tvoj sosed ali sosed eno ulico desno (porabi se lokalno v veliki večini).
2. Tudi če nič ne izvoziš in letni obračun spremniš v mesečnega še vedno lahko porabiš ranga 70 % svoje energije na letni ravni. Pozimi veliko manj, poleti pa skoraj vse sam pridelaš. Bo pomoči baterijskega zalogovnika seveda. Tudi če bi bil novi izračun mesečni, še vedno bi se zelo splačalo.
3. Na ravni velikih sončnih elektrarn v mreži, ne tistih na strehi nima veze letni ali mesečni obračun, ker elektriko že danes prodajajo na trgu in so profitablne, hkrati pa so zelo poceni vir (najcenejši vir poleg vetra).
4.Nova uredba EU po 2024 ne pridvideva mesečnega obraćuna, ampak plačilo omrežnine za elektriko ki jo vlečeš iz omrežja in porabiš.
Nam so sami rekli da se nam ne splača, ker premalo porabimo. Zdej ne vem lahko pa da so jedrski mafijci.
Valvoline ::
Toriumski reaktor bo proizvajal verjetno pod 10 usd za mwh, mogoce tudi za manj k 1usd mwh + bonus zasluzek pri kurjenju obstojecega jedrskega odpada. Projekcije kazejo 100-1000x cenejsi strom primerjano trenutnim reaktorjem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Valvoline ()
Ekonomski problem JE ni fizikalno-tehnične narave. Je politične.
Elaborate. Problem JE je problem ekonomije/ekonomike. Ni tehnični problem, seveda ne. Nihče si ne želi 5x dražje elektrike iz jedrskih in fuknit skoraj pol plače za elektriko. Danes mi doma plačamo 140 EUR povprečno na mesec (je toplotna, cela ta velka bajta okrog 300 kvadratov površine, 3 skrinje, nevem kok računalnikov, 2 hladilnika, pečica, sušilni stroj, folka za 2 gospodinjstva, 3 televizorji ipd. ipd). Plačamo 140 EUR na mesec. Kaj bi ti fucking rad da bi plačali vsak mesec 700 EUR za elektriko?! Pa si ja nor?!
Zgodovina sprememb…
Danes mi tipkanje ne gre od rok. Delam neke kikse.
Želel sem povedati, da problem je politično-sociološki, ne tehničen ali resursni, kot je za celice.
Takoj ko se kot družba odločimo, da je JE rešitev, cene bodo dramatično padle. Nismo pa še tam.
Butasta logika. Ti danes plačaš samo 140, ravno zato ker ti PrimoZ_ rihta poceni jedrsko elektriko.
Želel sem povedati, da problem je politično-sociološki, ne tehničen ali resursni, kot je za celice.
Takoj ko se kot družba odločimo, da je JE rešitev, cene bodo dramatično padle. Nismo pa še tam.
Elaborate. Problem JE je problem ekonomije/ekonomike. Ni tehnični problem, seveda ne. Nihče si ne želi 5x dražje elektrike iz jedrskih in fuknit skoraj pol plače za elektriko. Danes mi doma plačamo 140 EUR povprečno na mesec (je toplotna, cela ta velka bajta okrog 300 kvadratov površine, 3 skrinje, nevem kok računalnikov, 2 hladilnika, pečica, sušilni stroj, folka za 2 gospodinjstva, 3 televizorji ipd. ipd). Plačamo 140 EUR na mesec. Kaj bi ti fucking rad da bi plačali vsak mesec 700 EUR za elektriko?! Pa si ja nor?!
Butasta logika. Ti danes plačaš samo 140, ravno zato ker ti PrimoZ_ rihta poceni jedrsko elektriko.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nirburu ()
problem JE je politično-sociološki,
Problem ni tehnični, ampak EKONOMSKI.
ne tehničen ali resursni, kot je za celice.
Celice nimajo nobenega tehnčnega ali resurnega problema.
Takoj ko se kot družba odločimo, da je JE rešitev, cene bodo dramatično padle.
Zakaj potem z POVEČEVANJEM kapacitete jedrske na svetu cene NARAŠČAJO, ne pa padajo? Glej graf par postov gor. Cena za jedrsko gre GOR, ne pa dol.
POlej kaj je na X osi in kaj na Y osi in kaj ti kaže graf.
Zgodovina sprememb…
problem JE je politično-sociološki,
Problem ni tehnični, ampak EKONOMSKI.
ne tehničen ali resursni, kot je za celice.
Celice nimajo nobenega tehnčnega ali resurnega problema.
Takoj ko se kot družba odločimo, da je JE rešitev, cene bodo dramatično padle.
Zakaj potem z POVEČEVANJEM kapacitete jedrske na svetu cene NARAŠČAJO, ne pa padajo? Glej graf par postov gor. Cena za jedrsko gre GOR, ne pa dol.
Celice porabijo ogromno rafiniranih materialov, ki niso povsot dostopni. Celice so bistveno bolj omejene z resursi in skejlanje proizvodnje tudi ni trivialno. Tiste diamantne žage žežejo kolikor režejo.
Cene JE naraščajo, ker vsi delajo "as you go". Manjka standardni reaktor, ki ti ga zlije skupaj vsaka malo večja livarna.
Celice porabijo ogromno rafiniranih materialov, ki niso povsot dostopni.
Jih je tudi v Evropi polno. Ni to problem nikakršen. :)
Celice so bistveno bolj omejene z resursi
Niso, zakaj bi bile?
skejlanje proizvodnje tudi ni trivialno
Lažje in predvsem MNOGO HITREJE je postaviti mega sončno elektrarno, kot pa jedrsko elektrarno ki se v Evropi tipično gradi preko 10 let, v Franciji celo 17 let..
Finnish Nuclear Plant Under Construction Since 2005 Faces Yet Another Delay
https://www.powermag.com/finnish-nuclea...
Zgodovina sprememb…
Tocno tako, serijski tovarnisko izdelan reaktor bi bil najmanj 100x cenejsi na mwh output. SMRji in podobno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Valvoline ()
feryz ::
Toliko plačuješ zaradi jedrske. Če bi plačeval samo termo, bi plačal še 1x do 2x več. Če bi plačeval nadomestke ove, ki jih pozimi ni ali zelo malo, brez JE, bi plačeval 10x več.
Tocno tako, serijski tovarnisko izdelan reaktor bi bil najmanj 100x cenejsi na mwh output. SMRji in podobno.
Sanjaš. Lepo je sanjati, nič ne rečem, ampak realnost pa ni taka. Jedrske nikoli ne bodo niti blizu cene obnovljivim virov energije. Ampak zaradi mene investiraj stotine milijard svojega lastnega keša v razvoj standardiziranih reaktorjev zato da boš MOGOČE prišel pod 100 € na MWh. Medtem ko je hidroelektrarna ŽE DANES po 18 € na MWh. Glej dravske elektrarne in njihovo letno poročilo, je objavljeno na netu.
Karkoli ni standardiziranega je hudo dražje.
Zato pa v moderne avione dostikrat vgradijo staro tehnologijo, enostavno zato ker je certificirana in preizkušena reč cenejša, kot na novo nekaj izumljat.
Je ima identični problem. Vsakiš na novo certificirat nek visokotemperaturni, antikorozijski vod je najbrž jebeno, še posebej v evropi.
Ko se bo nekdo opogumil in naredil standardnega, bodo vsi kopirali.
Zato pa v moderne avione dostikrat vgradijo staro tehnologijo, enostavno zato ker je certificirana in preizkušena reč cenejša, kot na novo nekaj izumljat.
Je ima identični problem. Vsakiš na novo certificirat nek visokotemperaturni, antikorozijski vod je najbrž jebeno, še posebej v evropi.
Ko se bo nekdo opogumil in naredil standardnega, bodo vsi kopirali.
Standardizirano pa še vedno blazno drago: Tudi majhni modularni jedrski reaktorji se soočajo s tvegano ekonomiko
https://slo-tech.com/novice/t774939
https://slo-tech.com/novice/t774939
Zgodovina sprememb…
Modularnega reaktorja sploh še ni na trgu.
Tisto reč so naročili nekomu da pošvasa skupaj. Ni to serijska proizvodnja.
Tisto reč so naročili nekomu da pošvasa skupaj. Ni to serijska proizvodnja.
Modularnega reaktorja sploh še ni na trgu.
Seveda ga še ni na trgu. Komercialno na veliki skali. AMpak poglej kaj piše članek preden komentiraš. To so osnove olike.
Zgodovina sprememb…
tvegan, dolgotrajen postopek gradnje, zaradi katerega po tekočem traku odpadajo investitorji in partnerji.
Kateri del je tu fizikalni?
Težave imajo, ker se nihče ne upa investirat, ker so vsi pohlepni kratkoročneži.
Zakaj potvojem pa so PV tako konkretno cenejši napram 15 let nazaj?
Ker se je sončni output tako povečal al neki?
Ne nakladaj FDVjevec, blage nimas o tehniki. Vsaj 9 voltno baterijo si na jezik priklopi, da se bos lahko zgovarjal, da si elektriko vsaj obcutil, ce ze nimas nobenih izkusenj z njo.
1.NIsem FDVjevec, imam tehnični faks naravoslovne smeri s poudarkom na energetiki. Nekaj kar ti ne boš nikoli imel. ;)
2. Za razliko od tebe imam veliko pojma o tehniki, ti pa POJMA NIMAŠ!!
3. Z elektriko imam veliko izgušenj, tudi lastnih projetov. Z energetiko ravno tako.
Kateri del je tu fizikalni?
Težave imajo, ker se nihče ne upa investirat, ker so vsi pohlepni kratkoročneži.
Sem rekel da je problem jedrskih fizikalni ozrima tehnični? NE. Torej? Problem jedrskih je EKONOMSKI in to sem tudi jasno povedal.
Zakaj potvojem pa so PV tako konkretno cenejši napram 15 let nazaj?
Odgovor je na linku:Why did renewables become so cheap so fast?
https://ourworldindata.org/cheap-renewa...
Zgodovina sprememb…
Toliko plačuješ zaradi jedrske. Če bi plačeval samo termo, bi plačal še 1x do 2x več. Če bi plačeval nadomestke ove, ki jih pozimi ni ali zelo malo, brez JE, bi plačeval 10x več.
Toliko plačuješ zaradi jedrske. Če bi plačeval samo termo, bi plačal še 1x do 2x več.
Tehnično to drži, energija iz JEK Krško ki po 35 EUR na MWh, medtem ko je teš6 po 100 EUR na MWh. Vendar to je zaradi tega ker je bila zgrajena POCENI 45 let nazaj. Danes so jedrske najdražji vir energije by far. Danes je cena energije iz novih jedrskih 170 EUR na MWh.
če bi plačeval nadomestke ove, ki jih pozimi ni ali zelo malo, brez JE, bi plačeval 10x več.
Jedrska laž! Danes je cena energija iz OVE 4 do 5x nižja kot iz NOVIH jedrskih elektrarn!!
Jedrske laži, prevare in izsiljevanja
https://zaensvet.si/jedrske-lazi-prevar...
Ne dopustite da nasedete na laži jedrske mafije, avtor članka je energetski strokovnjak Matjaž Valenčič:
Jedrska mafija
https://zaensvet.si/jedrska-mafija/
Zgodovina sprememb…
Sem rekel da je problem jedrskih fizikalni ozrima tehnični? NE. Torej? Problem jedrskih je EKONOMSKI in to sem tudi jasno povedal.
Odgovor je na linku:Why did renewables become so cheap so fast?
https://ourworldindata.org/cheap-renewa...
"Ekonomski".
Zakaj so renewables tako poceni pa je samo en razlog. Zato ker se je partija odločila, da bo undercut-ala obstoječo industrijo in so brez moralnih zadržkov zgradili megatovarne, ki so efektivno državni monopoli. 10 let nazaj je PV imel iste težave kot JE. Nihče ni res želel investirati, ker se ni splačalo. Dokler ni nekdo v CCP udaril po mizi in rekel "dajmo jih zjebat!".
Vse ostalo je feel-good bullšit, ki si ga pripovedujete za lahko noč.
Tudi če bi res držale tvoje pravljice, PA KVA POL?! Danes so sončna, veterna in hidro energija IZREDNO POCENI, jedrska pa je izjemno draga, tako pač je. Zdej mi lahko razpravljamo ZAKAJ je temu tako, ampak dejstvo pa je da temu JE TAKO. Nima veze razlog zakaj so poceni. Pač so poceni in ŠOPAJMO ČIM VEČ hidroelektrarn in ostalega da bomo imeli čim cenejši štrom! Sej meni je vseeno kaj šopamo, važno da je štrom poceni in čist. Pri jedrski je relativno čist, ampak je blazno drag, zato jedrske odpadejo. Čist in hkrati zelo poceni štrom imajo samo obnovljivi viri energije. Če bodo kdaj jedrske po 30 EUR po MWh tako kot danes OVE, potem bomo šopali tudi njih, prej pa ne!
Zgodovina sprememb…
Našel sem tudi take ki so bili močno v korist jedrski. Ta zgleda dokaj kredibilen vir.
Izračuni so morda jasni v predstavi tistega ki si je izmislil predpostavke. Še posebej pri obnovljivih virih kjer govorimo o projekcijah.
Še enkrat: velika večina virov jasno pove da so obovljivi viri mnogo cenejši. Minotity kot je ta tvoj vir pa ima zadaj neko angendo, in če boš šel gledati zadaj kaj vso so upoštevali boš to lahko tudi sam videl.
Saj pravim da imate vsi agendo.
Kar vsi neodvisni znanstveniki se po tvoje motijo lol. Se ti ne zdi da če pride do situacije kjer ti misliš da se cel svet moti in imaš samo ti prav da si pa mogoče ti tisti ki po avtocesti vozi v napačno smer?
Tudi če bi res držale tvoje pravljice, PA KVA POL?! Danes so sončna, veterna in hidro energija IZREDNO POCENI, jedrska pa je izjemno draga, tako pač je. Zdej mi lahko razpravljamo ZAKAJ je temu tako, ampak dejstvo pa je da temu JE TAKO. Nima veze razlog zakaj so poceni. Pač so poceni in ŠOPAJMO ČIM VEČ hidroelektrarn in ostalega da bomo imeli čim cenejši štrom! Sej meni je vseeno kaj šopamo, važno da je štrom poceni in čist. Pri jedrski je relativno čist, ampak je blazno drag, zato jedrske odpadejo. Čist in hkrati zelo poceni štrom imajo samo obnovljivi viri energije. Če bodo kdaj jedrske po 30 EUR po MWh tako kot danes OVE, potem bomo šopali tudi njih, prej pa ne!
To je dejstvo, zgolj dokler pridno fafamo tiča avtokratski mafijski združbi na drugem koncu sveta. Ko se nam bodo nekega dne odločili zapret pipico, boš videl kako drago je stekleno vlakno od špancev, epoksidna smola od italijanov in monokristalna silicijeva rezina švabov.
Glej. Jaz nisem proti obnovljivim virom. Zgolj ne nam prodajat pravljice in nas pri tem prikrito deindustrializirat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nirburu ()
Ko se nam bodo nekega dne odločili zapret pipico, boš videl kako drago je stekleno vlakno od špancev, epoksidna smola od italijanov in monokristalna silicijeva rezina švabov.
1. Sončne elektrarne lahko delamo doma. Tudi v Sloveniji bi jih lahko delali če bi bila želja/potreba.
2. A ker celotno jedrsko pa lahko naredimo v Sloveniji z slovenski materiali in komponentami? PA KAJ ŠE! Veliko večino jedrske elektarne so deli in materiali iz tujine. Like 90 %!
3. Ne prodajam pravljic, podatki so jasni in sem jih tudi pošteno in jasno povedal. PRavljice prodajaš ti če trdiš da bodo pa neki trenutno imaginarji mal modularni reaktorji pa cenejši od obnovljivih virov. KO IN ČE BODO JIM BOMO POSTAVILI, prej pa ni šanse. Upam da si happy zdej. Cilj je da imamo čim cenejši štrom, to omogočajo obnovljivi viri energije, jedrske tega ne omogočajo.
Zgodovina sprememb…
Kmalu ne bomo znali nic vec naredit, parazitizem bo pustil katastrofalne posledice, racun za zapitek sele prihaja.
Kar vsi neodvisni znanstveniki se po tvoje motijo lol. Se ti ne zdi da če pride do situacije kjer ti misliš da se cel svet moti in imaš samo ti prav da si pa mogoče ti tisti ki po avtocesti vozi v napačno smer?
Za znanstvenike ne vem koliko so neodvsni, ampak vsak podaja drugačne cene.
Jaz nisem podal nobenih cen. Jaz stojim na nadhodu čez avtocesto in opazujem pa ne vem kateri pas je za v katero smer.
Ko se nam bodo nekega dne odločili zapret pipico, boš videl kako drago je stekleno vlakno od špancev, epoksidna smola od italijanov in monokristalna silicijeva rezina švabov.
1. Sončne elektrarne lahko delamo doma. Tudi v Sloveniji bi jih lahko delali če bi bila želja/potreba.
2. A ker celotno jedrsko pa lahko naredimo v Sloveniji z slovenski materiali in komponentami? PA KAJ ŠE! Veliko večino jedrske elektarne so deli in materiali iz tujine. Like 90 %!
3. Ne prodajam pravljic, podatki so jasni in sem jih tudi pošteno in jasno povedal. PRavljice prodajaš ti če trdiš da bodo pa neki trenutno imaginarji mal modularni reaktorji pa cenejši od obnovljivih virov. KO IN ČE BODO JIM BOMO POSTAVILI, prej pa ni šanse. Upam da si happy zdej. Cilj je da imamo čim cenejši štrom, to omogočajo obnovljivi viri energije, jedrske tega ne omogočajo.
Slovenija nima niti slučajno tako čistega rudnika kremena. Še manj pa srebra.
V jedrski pa ni visoke tehnologije. Zgolj standardna skalirana.
Juga, je prektično imela vse, za naredit JE, sam pač ni se splačalo izumljat tople vode.
Za PV rabiš ekspertno kemijo, precizno mehaniko in napredno merilno tehniko, da lahko delaš panele s tako visokim izkoristkom.
Ne predstavljam si koliko odmeta je v tovarnah, rezin, ki ne dosegajo performansev. Najbrž ni tako malo, oz jih prodajo na alibabi po znižani ceni.
V JE je najzahtevnejši element parna turbina in morda kak izmenjevalec. In seveda gorivo, ki mora biti v tistih kapsulah. Ampak to je druga zgodba.
JE je intrinzično robustna tehnologija.
Jaz nisem podal nobenih cen. Jaz stojim na nadhodu čez avtocesto in opazujem pa ne vem kateri pas je za v katero smer.
Če res stojiš na podhodu in opazuješ avtocesto, potem si lahko opazil da cel svet opušča jedrsko energijo in cel svet gre v smeri obnovljivih virov energije.
Opušča se pa premog, plin in jedrsko:
Zgornji grafi so sicer za Ameriko, ampak približno tako je povsod po svetu.
Zgodovina sprememb…
Zato pa se lahko delaš pametnega in praviš, da je JE draga. Zato ker nihče noče investirat. CCP ni imel teh problemov pri PV.
miha98 ::
Ne, prav nič ne nasedam na nobeno propagando. Zakaj misliš da se tega ne lotevamo na pravi način? Argumentiraj. Ne izpadem noben butl, butl je tisti ki se o stvari ni pozanimal. Jaz sem se.
v resnici pa ti kradejo denar za v štartu propadle zelene projekte, ki so prvotno mišljeni samo za krajo davkoplačevalskega denarja in uvajanje tiranije, in nič drugega.
Se ti ne zdi da je ravno obratno, glede na to da se propagira jedrsko energijo, ki je dokazano z študijami 4 do 5x dražja od obnovljivih virov. Ti lahko dam obilo oglasov jedrskega lobija, ki odkrito oglašuje na Facebooku in drugih medijih in se pri tem niti ne skriva (lepo piše nad objavo "spozurirano"). O kakšni tiraniji sanjaš mi tudi ni jasno.
In lej gruntfürmich, ti delaš v jedrski elektrarni Krško, razumem da ti ni všeč da je jerska energija draga in da so obnovljivi viri tako poceni, ampak to TVOJ interes, ne pa interes Slovenije in 99,99 % Slovencev. 99,99 % Slovencev želi da je elektrika poceni, tega pa z jedrsko energijo ni možno doseči. Morda kaj izboljšanja glede cene obetajo majhni modularni jedrski reaktorji, bomo videli, ampak močno dvomim da bodo dosegli ceno 30 EUR na MWh po kolikor sta sonce in veter danes. Sploh z oziroma na to da novi klasični jedrski reaktorji dosegajo ceno 120 do 150 EUR na MWh. Ampak nikoli ne reci nikoli, pustimo se presenetiti. Ko in ČE bo jedrska kdaj po 30 EUR na MWh, takrat jo bomo postavili. Ker nam in celotnemu gospodarstvu je v interesu da je elektrika čim bolj poceni, da je gospodarstvo konurenčno in da se izboljša naš življenjski standard. TEBI pa je v interesu da ohraniš službo, te razumem, ampak interes Slovencev in celotnega sveta pa je drugačen od tvojega.
Mislim da je Stane Rožman v nekem prispevku govoril o ceni JEK energije po 35 evrekof na mgwh... ?
https://www.delo.si/dpc-energetika/nukl...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: miha98 ()
Juga, je prektično imela vse, za naredit JE, sam pač ni se splačalo izumljat tople vode.
Za PV rabiš ekspertno kemijo, precizno mehaniko in napredno merilno tehniko, da lahko delaš panele s tako visokim izkoristkom.
Ne predstavljam si koliko odmeta je v tovarnah, rezin, ki ne dosegajo performansev. Najbrž ni tako malo, oz jih prodajo na alibabi po znižani ceni.
V JE je najzahtevnejši element parna turbina in morda kak izmenjevalec. In seveda gorivo, ki mora biti v tistih kapsulah. Ampak to je druga zgodba.
Tudi v Sloveniji imamo rudnike kremena, brez skrbi. Srebra je pa za vzorec v solarnih panelih, pa še ta se lahko nadomesti z drugimi elementi (samo one pozave med celicami so posrebrene, zato ker je srebro dokaj poceni in odporno na korozijo (v primerjavi z zlatom ki je mnogo dražje). Lahko pa bi te povezave naredili tudi z drugimi prevodnimi kovinami. Kakorkoli boš obračal: jedrska je dosti bolj komplicirana tehnologija od solarne.
Ne, prav nič ne nasedam na nobeno propagando. Zakaj misliš da se tega ne lotevamo na pravi način? Argumentiraj. Ne izpadem noben butl, butl je tisti ki se o stvari ni pozanimal. Jaz sem se.
v resnici pa ti kradejo denar za v štartu propadle zelene projekte, ki so prvotno mišljeni samo za krajo davkoplačevalskega denarja in uvajanje tiranije, in nič drugega.
Se ti ne zdi da je ravno obratno, glede na to da se propagira jedrsko energijo, ki je dokazano z študijami 4 do 5x dražja od obnovljivih virov. Ti lahko dam obilo oglasov jedrskega lobija, ki odkrito oglašuje na Facebooku in drugih medijih in se pri tem niti ne skriva (lepo piše nad objavo "spozurirano"). O kakšni tiraniji sanjaš mi tudi ni jasno.
In lej gruntfürmich, ti delaš v jedrski elektrarni Krško, razumem da ti ni všeč da je jerska energija draga in da so obnovljivi viri tako poceni, ampak to TVOJ interes, ne pa interes Slovenije in 99,99 % Slovencev. 99,99 % Slovencev želi da je elektrika poceni, tega pa z jedrsko energijo ni možno doseči. Morda kaj izboljšanja glede cene obetajo majhni modularni jedrski reaktorji, bomo videli, ampak močno dvomim da bodo dosegli ceno 30 EUR na MWh po kolikor sta sonce in veter danes. Sploh z oziroma na to da novi klasični jedrski reaktorji dosegajo ceno 120 do 150 EUR na MWh. Ampak nikoli ne reci nikoli, pustimo se presenetiti. Ko in ČE bo jedrska kdaj po 30 EUR na MWh, takrat jo bomo postavili. Ker nam in celotnemu gospodarstvu je v interesu da je elektrika čim bolj poceni, da je gospodarstvo konurenčno in da se izboljša naš življenjski standard. TEBI pa je v interesu da ohraniš službo, te razumem, ampak interes Slovencev in celotnega sveta pa je drugačen od tvojega.
Mislim da je Stane Rožman v nekem prispevku govoril o ceni JEK energije po 35 evrekof na mgwh... ?
Res je, cena 35 € na MWh je za STARO JEDRSKO KRŠKO in to sem tudi jaz jasno povedal. Beri moje prispevke na nazaj. Na NOVO JEDRSKE ELEKTRARNE je pa cena 170 € na MWh, kar jasno kažejo viri. Treba je ločit med NOVIMI jerskimi elektrarnami in starimi že odplačnimi jedrskimi iz juge ki so bile poceni zgrajene. Cena jedrske energije je šla zelo gor, cena obnovljivih virov je pa MOČNO MOČNO padla in to v zadnje 10 letih!
Zgodovina sprememb…
miha98 ::
Jah pol pa samo počakajmo še , da bodo jedrskim elekrarnam padle cene in smo win win .... Lahko čakamo še vsaj do 2043... Neki plani so da bi še naj delala do 2063...
Tole so cene za elektarne v Sloveniji:
Cene so sicer iz leta 2008, danes teš6 ni več po 62 EUR na MWh, ampak po 100 EUR na MWh (cena emisijskih kuponov je šla gor in to se je že pred gradnjo vedelo da bo šla gor). Dravske hidroelektrarne pod 28 EUR na MWh. Lani Dravske elektrarne 18 EUR na MWh. Predlani pod 19 EUR na MWh. NOVA JEDRSKA 170 EUR na MWh. Treba je ločiti med NOVO in staro jedrsko. Vse piše v njihovih letnih poročilih, vsi podatki so javno dostopni.
Cene so sicer iz leta 2008, danes teš6 ni več po 62 EUR na MWh, ampak po 100 EUR na MWh (cena emisijskih kuponov je šla gor in to se je že pred gradnjo vedelo da bo šla gor). Dravske hidroelektrarne pod 28 EUR na MWh. Lani Dravske elektrarne 18 EUR na MWh. Predlani pod 19 EUR na MWh. NOVA JEDRSKA 170 EUR na MWh. Treba je ločiti med NOVO in staro jedrsko. Vse piše v njihovih letnih poročilih, vsi podatki so javno dostopni.
Zgodovina sprememb…
Tudi v Sloveniji imamo rudnike kremena, brez skrbi. Srebra je pa za vzorec v solarnih panelih, pa še ta se lahko nadomesti z drugimi elementi (samo one pozave med celicami so posrebrene, zato ker je srebro dokaj poceni in odporno na korozijo (v primerjavi z zlatom ki je mnogo dražje). Lahko pa bi te povezave naredili tudi z drugimi prevodnimi kovinami. Kakorkoli boš obračal: jedrska je dosti bolj komplicirana tehnologija od solarne.
Res je, cena 35 € na MWh je za STARO JEDRSKO KRŠKO in to sem tudi jaz jasno povedal. Beri moje prispevke na nazaj. Na NOVO JEDRSKE ELEKTRARNE je pa cena 170 € na MWh, kar jasno kažejo viri. Treba je ločit med NOVIMI jerskimi elektrarnami in starimi že odplačnimi jedrskimi iz juge ki so bile poceni zgrajene. Cena jedrske energije je šla zelo gor, cena obnovljivih virov je pa MOČNO MOČNO padla in to v zadnje 10 letih!
Srebro omogoča dovoljšni izkoristek celic, če še tako slab izkoristek še dodatno zmanjšamo, pol se ekonomika spremeni. In srebra ne gre niti tako malo.
Kaj točno je pri JE high tech pa boš moral razložiti. JE so sestavili v enei kleti tam 70 let nazaj.
Jah pol pa samo počakajmo še , da bodo jedrskim elekrarnam padle cene in smo win win .... Lahko čakamo še vsaj do 2043... Neki plani so da bi še naj delala do 2063...
Kaj naj rečem. Dokler investitorji negativno gledajo na njihov prospekt, cene ne bodo nižje. Edino kitajska in indija imata še kaj šanse, ker država veliko investira v to.
Če res stojiš na podhodu in opazuješ avtocesto, potem si lahko opazil da cel svet opušča jedrsko energijo in cel svet gre v smeri obnovljivih virov energije.
Opušča se pa premog, plin in jedrsko:
Zgornji grafi so sicer za Ameriko, ampak približno tako je povsod po svetu.
Ja kakor jaz vidim se jedrske tudi gradijo. Ja seveda je vedno več obnovljivih virov. Opažam pa tudi da se pogosto hvalijo z obnovljivimi viri v resnici pa se pogosto zanašajo na premog ali plin.
PrimozR ::
A lahko nehate odgovarjati temu plačanemu trollu? A res še niste dojeli, da odgovarjanje pomeni samo več sranja od njega? Ignore je edina rešitev.
Srebro omogoča dovoljšni izkoristek celic, če še tako slab izkoristek še dodatno zmanjšamo, pol se ekonomika spremeni. In srebra ne gre niti tako malo.
1. Ne. ISto funkijo kot jo ima srebro (kot prevodnik) se da doseči tudi z drugimi kovinami, recimo z usrezno debelejšim ponikljanim bakrom. Vendar bo povezava debelejša in zadeva ni toliko korozijsko odporna kot srebro. Pol so tu še drugi materiali, ampak tenutno je srebro najcenejša in najbolj enostavna opcija zaradi visoke prevodnosti in korozijske odpornosti. PrimozR: nisem noben plačan trol, niti podrazno ne. Zdi se mi smiselno da se pogovarjamo Z ARGUMENTI, ne pa z zmernjanjem in ad hominem logical fallacy. Jaz bi tudi lahko zate rekel da si član plačane jedrske mafije, pa vendar takšno zmerjanje na osebenm nivoju ni vredno strokovne debate. Kakšno sranje? Iščemo resnico. Tebi ker si zaposlen v jedrsko Krško resnica ni všeč, in te razumem da ti ni vščeč, ampak dejstva so pač dejstva, ne glede na to če so nam všeč ali ne. Srebra je samo kakšen gram po panelu, ni veliko (ranga 0,5 EUR stroška).
Ja kakor jaz vidim se jedrske tudi gradijo.
Verjetno si zamešal grafa. Drugi graf ti kaže OPUŠČANJE elektrarn. PRVI graf kaže GRADNJO elektrarn. In na prvem grafu kar 70 % novih kapacitet predstavljata sonce in veter in samo 3 % jedrska. Medtem ko se opušča jedrske 14 procentno. Poglej si grafa bolj podrobno.
Zgodovina sprememb…
Več se jih zapre kot zgradi, ampak še vedno se gradijo. Zakaj se gradijo in zakaj so na kitajskem cene elektrike iz novih jedrskih okoli 50EUR.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LightBit ()
Več se jih zapre kot zgradi, ampak še vedno se gradijo.
Če misliš tistih zanemarljivih 3 %, sure. ;)
Zakaj se gradijo in zakaj so na kitajskem cene elektrike iz novih jedrskih okoli 50EUR.
So kurac 50 eur! Pokaži vir!! AJa sej res: NIMAŠ GA, ker si cifro potegnil iz riti..
Sicer pa mi nismo Kitajska nevertheless, za nas so relevatne cene v Evropi. Pa niti na Kitajkem cene niso niti blizu 50 EUR na MWh..
Why nuclear plants are shutting down
Zgodovina sprememb…