Forum » Loža » Betoniranje - do koliko stopinj še to gre?
Betoniranje - do koliko stopinj še to gre?
floyd1 ::
Zanima me, do kakšne temp. še lahko brez skrbi betoniraš - konkretno imam ploščo v hiši v delu in mojster je sicer rekel, da so delali že tudi v bolj mrzlem, kot je zdaj (ponoči), sploh, ker vseeno ne delamo zunaj ampak v koliko-toliko zaprtem prostoru, ki ga lahko malo grejemo s plinskim grelcem.
Torej me zanima:
- kako je po vašem z betoniranjem plošče ("rapidka oz. monta") v trenutnih temperaturah (majhen minus ponoči - zunaj)
- kako dolgo je v takih razmerah (počasnejše sušenje) nizka temperatura za beton še kritična? Je to le nekaj dni, ali še ves mesec?
- ker v vsakem primeru načrtujem nabavo kakega poceni "grelca" (glej sosednjo temo), bi lahko ponoči, ko se res ohladi, kakega električnega tudi nastavil na timer, da bi se kakih 2-3x vklopil za pol ure (prvič bi pač bil tam in pogledal, koliko pomaga) - ravno toliko da ne bi kaj zmrzovalo, če je res nizka temp. zunaj...
Torej me zanima:
- kako je po vašem z betoniranjem plošče ("rapidka oz. monta") v trenutnih temperaturah (majhen minus ponoči - zunaj)
- kako dolgo je v takih razmerah (počasnejše sušenje) nizka temperatura za beton še kritična? Je to le nekaj dni, ali še ves mesec?
- ker v vsakem primeru načrtujem nabavo kakega poceni "grelca" (glej sosednjo temo), bi lahko ponoči, ko se res ohladi, kakega električnega tudi nastavil na timer, da bi se kakih 2-3x vklopil za pol ure (prvič bi pač bil tam in pogledal, koliko pomaga) - ravno toliko da ne bi kaj zmrzovalo, če je res nizka temp. zunaj...
M-XXXX ::
Dobra (ali slaba lastnot) betona je, da se med sušenjem greje. In glede na to, da ga imaš malo večjo količino predvidevam, se bo vse skupaj kar lepo grelo, da bo še toliko višja temperatura.
Doda se kemikalija ki drži do -20
Glede teh kemikalij sem dobil malo mešane občutke (eni so precej proti, nisem pa dobil pravega argumenta za to, da se tega ne bi uporabljalo - mogoče samo "stara šola"). Sicer pride beton iz betonarne in oni bodo verjetno tudi vedeli, kaj bodo dali ven tisti dan (glede na temperature). Upam...
Dobra (ali slaba lastnot) betona je, da se med sušenjem greje.
Točno, tudi to mi je nekdo omenil. Pa se to toliko pozna?
Invictus ::
V Rusiji betonirajo do -40.
In potem ogrevajo beton z elektriko na približno 10 stopinj da se prav suši.
In potem ogrevajo beton z elektriko na približno 10 stopinj da se prav suši.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Vikking ::
Varno je betonirati nad +5. Tam okoli ničle se že dodajajo dodatki in tudi segreva se voda.
Dodatki so problem ker znižujejo marko betona. Pri betonski ploščah pri vlivanju v nižjih temperaturah pa predstavlja večji problem armatura. Temperatura ponoči pade in vlaga na armaturi zamrzne. Kar lahko predstavlja oprijem betona na armaturo.
Kot je že povedal Invictus, spustiti štrom skozi armaturo :)
Drugače pa tukaj je malo bolje opisano: http://www.jadranka.si/files/betoniranj...
Dodatki so problem ker znižujejo marko betona. Pri betonski ploščah pri vlivanju v nižjih temperaturah pa predstavlja večji problem armatura. Temperatura ponoči pade in vlaga na armaturi zamrzne. Kar lahko predstavlja oprijem betona na armaturo.
Kot je že povedal Invictus, spustiti štrom skozi armaturo :)
Drugače pa tukaj je malo bolje opisano: http://www.jadranka.si/files/betoniranj...
Super, hvala za ta link. Vidim, da bo danes padlo na gradbišču še precej vprašanj...
Vidim, da bom kar hitro šel nabavit kak konvektorki radiator ali dva. Jebat ga, plata je plata, druge ne mislim delat...
Vidim, da bom kar hitro šel nabavit kak konvektorki radiator ali dva. Jebat ga, plata je plata, druge ne mislim delat...
111111111111 ::
+1 za 5+ stopinj, sem pač stare šole. Okoli 0 se ni dobro igrat in delat fasaderskih in gradbenih del. Na kemikalije se pa ne spoznam.
Kako dolgo pa bi moral to temperaturo (5+) vzdrževat? Za ziher?
Vem, da se beton v bistvu "suši" (pridobiva na trdnosti) še tudi po 50 ali 100 letih, ampak kako dolgo bi moral vzdrževati +, da bi bil na "varni" strani?
Vem, da se beton v bistvu "suši" (pridobiva na trdnosti) še tudi po 50 ali 100 letih, ampak kako dolgo bi moral vzdrževati +, da bi bil na "varni" strani?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: floyd1 ()
Sem spregledal, v članku je omenjeno vsaj 3 dni na +11 za "tanjše" elemente (pod 30 cm). To bomo že nekako zmogli...
Hvala vsem za nasvete, smo že zrihtali.
Betonirali smo dopoldne pri 6,5 stopinjah (v prostoru seveda), do večera sem temp. s pomočjo plinskega typhoona in 3 električnih grelcev (5 kW skupaj) že spravil na 8,4 stopinje, tudi do jutra ni padla za več kot 1 stopinjo. Hudič je, ker plinskega ne upam pustit prižganega, ko nisem tam, pa zunanje temp. so bile precej nižje, kot je bilo še dan prej napovedano . V betonu pa je sicer dodatek proti zmrzovanju in "stric" iz betonarne je rekel, da kurim povsem brez veze, ker tudi nek rahel minus tu ne sme biti problem, ampak... Do sobote zjutraj bom še zmogel teh 5kW, potem bom videl dalje .
Betonirali smo dopoldne pri 6,5 stopinjah (v prostoru seveda), do večera sem temp. s pomočjo plinskega typhoona in 3 električnih grelcev (5 kW skupaj) že spravil na 8,4 stopinje, tudi do jutra ni padla za več kot 1 stopinjo. Hudič je, ker plinskega ne upam pustit prižganega, ko nisem tam, pa zunanje temp. so bile precej nižje, kot je bilo še dan prej napovedano . V betonu pa je sicer dodatek proti zmrzovanju in "stric" iz betonarne je rekel, da kurim povsem brez veze, ker tudi nek rahel minus tu ne sme biti problem, ampak... Do sobote zjutraj bom še zmogel teh 5kW, potem bom videl dalje .
zlobcek ::
Vazno, da ti voda v betonu ne zmrzne. Za tisto, ki ti jo izrine, je naceloma vseeno.
Tako da z dodatki se v lastni režiji komot betonira do -5. Brez dodatkov je pa bolje, da temp v parih dneh ne pade pod 0.
Stari rek pa pravi, da se beton meša dokler macesen ne odvrže iglic. Potem se ti pa že malo mudi:D
Tako da z dodatki se v lastni režiji komot betonira do -5. Brez dodatkov je pa bolje, da temp v parih dneh ne pade pod 0.
Stari rek pa pravi, da se beton meša dokler macesen ne odvrže iglic. Potem se ti pa že malo mudi:D
feryz ::
Pa saj pravi, da je že naredil!!!
Še bolje bi bilo, da je počakal kak dan.
Danes je pri nas (Notranjska) že cel dan okrog 10 stopinj.
Še bolje bi bilo, da je počakal kak dan.
Danes je pri nas (Notranjska) že cel dan okrog 10 stopinj.
HomeEdition ::
Živjo,
če so dodali dodatek proti zmrzovanju kuriš čisto brezveze, glede na to da se obeta otoplitev, bi osebno s kurjenjem kar takoj prekinil...
lp
če so dodali dodatek proti zmrzovanju kuriš čisto brezveze, glede na to da se obeta otoplitev, bi osebno s kurjenjem kar takoj prekinil...
lp
Saj vem, ampak sem pri takih stvareh ziheraš. Napovedovali pa so tudi za sredo 4-6 stopinj plusa, potem pa smo imeli -2 zunaj. Po mojem je vseeno fajn, da sem malo "pregrel" bajto, se lepše suši (plata je seveda že čisto trdna). Glede na ceno celotne plate (nekje od 5-6k) je 50-60 EUR za kurjavo pravi drobiž - pa četudi sem kuril le zaradi mojega boljšega spanca.
111111111111 ::
Saj vem, ampak sem pri takih stvareh ziheraš. Napovedovali pa so tudi za sredo 4-6 stopinj plusa, potem pa smo imeli -2 zunaj. Po mojem je vseeno fajn, da sem malo "pregrel" bajto, se lepše suši (plata je seveda že čisto trdna). Glede na ceno celotne plate (nekje od 5-6k) je 50-60 EUR za kurjavo pravi drobiž - pa četudi sem kuril le zaradi mojega boljšega spanca.
Sam sem delal isto, ker sem deval estrihe v sosedovo hišo. Tistih nekaj 10€ za štrom ne odtehta mirnega spanca in počenega parketa/ploščic itd.
Tako da +1 z moje strani.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | škarpa 20x2mOddelek: Loža | 19408 (16112) | fikus_ |
» | Ogrevanje "slabo zaprtega" prostora - gradbiščaOddelek: Loža | 2640 (2486) | floyd1 |
» | Kakšna "mešanica" za betonOddelek: Loža | 24543 (24054) | M-XXXX |
» | Odprt najvišji viadukt na svetuOddelek: Novice / Ostale najave | 4503 (4503) | Myth |
» | Tiskanje hišeOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 3009 (3009) | Marjan |