» »

Kakšna "mešanica" za beton

Kakšna "mešanica" za beton

bauci ::

Vem da tole ni glih ta prav forum za moje vprašanje ampak vseeno lahko poskusim.
Zabetonirati moram podstavek za cisterno velikosti 100cmX100cm. Ker do sedaj še nikoli nisem nič betoniral mi prosim povejte v kakšnem razmerju mora biti cement:pesek in koliko vode dodati. Mešal bom na star način - na lopato.

harvey ::

Cement: šodr = 1:3, ostalo voda (tole je močna varinata, lahko greš tudi na 1:4)

Najprej zmešaš na suho cement in pesek. Dodajaš vodo (najbolje kar s kanglo), do neke primerne konsistence in toje da ni prav tekoče in niti ne prav suho.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: harvey ()

bauci ::

Betonsko ploščo moram narediti na "zemlji". Ali beton vlijem kar na zemljo ali naj spodaj dam kakšen filc in gor nasujem nekaj peska ali kamenja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bauci ()

Lukzii ::

Ko sem jaz delal ploščad na zemlji sem odkopal cca 20 cm več, nasul grob pesek in kamenje, posul s peskom granulacije cca 12mm, pustil kakšen teden, nato pa še dodatno povaljal. Glede betona pa imaš več možnosti, lahko narediš ti. suh beton, ki je primeren za tlake ipd., ali pa "župco", ki jo lahko dobesedno ulivaš...kar se pa cementa tiče pa ne šparat ;)...ponavadi pa imajo majstri navado na 10 lopat peska, 1 cementa, ampak to je bolj švoh...jaz dam na polno karjolo peska, pol vreče cementa (25kg vreča).

pa uspešno zidanje!

bauci ::

Hvala obema za konkretne odgovore. Sedaj pa samo še lopato v roke in gremo :).

krneki0001 ::

Na 5 lopat peska, daš 1 lopato cementa in 1 lopato apna. Apno ni nujno potrebno.

Za podstavek zabetonirat odkopli ene 10 do 20cm zemlje, nasuj 5cm peska, potem pa šele betoniraj na tem, tako kot ti je lukzii povedal.

Narediš iz dil okvir, potem pa v karjoli zmešaš pesek in cement in ga zliješ v okvir. Najbrž boš potreboval 2 ali pa 3 polne karjole. Pustiš par ur da se beton sprime, potem pa okvir odmakni, da se bo lepše sušilo. Če bo prevroče, pa boš moral malo polivat (škropit) z vodo.

harvey ::

Podlago pripravi tako kot je predlagal Lukzii, odkoplji, potem notri dodaj nasutje grobe kugle (oprane, da ni vse od zemlje) - podlaga naj bo utrjena. Nato napravi "šolngo" - okvir za plošče, da se ti beton ne razlival. Na te kugle daj še lepo armaturo iz železa (mrežo), da ti ne bo plošča pokala. Naredi pa ene 10 cm debelo ploščo in si zmagal. Beton potem drugi dan polij z vodo in čez ene 2 do 3 dni lahko odstraniš okvir.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Pixy222 ::

Pred kratkim sem delal betonsko podlago za vrtno lopo. Betona sicer nisem sam zmešal, ker bi bilo preveč lahko pa ti tudi jaz dam nasvet za podlago. Če bo cisterna zelo težka se priporoča skopati vsaj 50cm ampak to verjetno nebo tako da bi moralo 20cm zadostovati. V pripravljeno luknjo sem beton vlil direktno brez peska na dnu, seveda je bilo vse prej zašolano in potem na koncu vanj položil in malo 'zahodil' železno armaturko, da beton ne začne pokat. Za enkrat drži vse kot je treba.

lp

Isotropic ::

zakaj z vodo, zaradi raztezanja oz. pokanja na soncu?

lmfao ::

Točno tako, da ne poči, če se prehitro suši, to je pomembno pri večjih ploščah, a tudi pri tvoji ne bo škodilo, veliko pozornosti posveti utrdbi tal preden betoniraš.

Highlag ::

Apno se daje v malto ne v beton. k4harvey je napisal kar pravšnji recept.

Nisi napisal kakšno debelino oziroma za kakšen podstavek gre?
Beton lahko uliješ direktno na zemljo, paziti moraš le da premešanega ne umažeš z zemljo (robovi so lahko). Običajno se za ploščo izkoplje vsaj 40cm zemlje in nasuje gramoz, nato pa daš čez kakšno nepremočljivo folijo, da beton ne zalije gramoza. Naredi se lesen okvir in zalije z betonom. Če je obremenitev velika, se da v beton kakšno jekleno mrežo.

Zakaj se zemljo izkoplje? Ker zemlja pozimi zmrzne in nabrekne. Potem se stvar, ki je na vrhu dvigne. Odkoplje se toliko zemlje, da odstraniš debelino, ki zmrzne. Če to ni problem, lahko zemljo pustiš.
Never trust a computer you can't throw out a window

bauci ::

Betonski podstavek rabim za cisterno za vodo - 1000 litrov. A rabim za to težo armaturo?

Highlag ::

Odvisno od debeline betona. Če je samo za kakšno kapnico, niti ne rabiš kopat pretirano. (če zadeva ni povezana s kakimi togimi cevmi.
Never trust a computer you can't throw out a window

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Highlag ()

krneki0001 ::

Za cisterno za vodo imam jaz samo 6 betonskih ceglov in nanje postavljeno cisterno, tok da je od tal odmaknjena. Pozimi jo pa pospravljam, ker ni dobro da v njej voda zmrzne.

marvin42 ::

moj fotr je pol bajte naredil z na roko zmešanim betonom, na 5-6 lopat peska je dal lopato cementa, vodo pa po občutku, odvisno za kaj rabiš. Če delaš prvič, boš imel manj težav, če boš dal malo več vode. Saj imaš "šolngo" za okvir, ne?

neumestno: včasih je bila mešanica za beton pol litra piva in štamperle šnopsa.
Mostly Harmless

joze28 ::

Zakaj bi želel imeti betonsko ploščo za cisterno? Nasuj pesek ali pa podstavi cegle in/ali polena, plohe....

SlimDeluxe ::

Ojla,
moj oče je železokrivec in pravi, da bi potreboval Q mrežo 8mm (ne vem če se tako napiše, on reče "ku", gre se pa za to, da je v obe smeri nosilna), postavljeno ~ 5 cm od tal. Če imaš zelo mehko zemljo, pa bi potreboval dve, eno daš ~ 5cm od zemlje (spodaj daš šodr + nekaj betona), drugo pa ~ 3cm od vrha plošče.

LP
Desktop: R5 3600X | MSI MPG B550 | RX580 8GB | 32GB DDR4 | be quiet! 650W
Laptop: Lenovo ThinkPad T15 G2 | i7-1165G7 | 32GB DDR4 | 15" FullHD IPS

bauci ::

Do sedaj sem tudi jaz imel cisterno za vodo na betonskih ceglih pa se je lesena paleta z leti polomila. Ker se je utrudil tudi material cisterne (pri odtoku so se pojavile razpoke) moram nabaviti nove cisterne (rabim 4) in sem se odločil, da bom nabavil cisterne s plastično oz kovinsko paleto in jih postavil na betonsko ploščo, da bodo dlje zdržale.

KandazaR ::

Armaturo obvezno v beton. Vzameš mrežo Q 283. Za beton je razmerje med cementom in vodo od 0.44 do 0.55 odvisno ali gre za cem 1 ali cem 2 (anhovo cem 2 in uporabiš faktor 0.44 kar pomeni 44 litrov vode na 100kg cementa). Več vode kot je potrebno dela samo škodo betonu. Ta odvečna voda se ne veže z cementom ampak ostane v porah v betonu in zato je kasneje, ko voda izhlapi beton porozen. Za beton vzameš agregat z največjim zrnom 16. Cementno agregatno razmerje naj bo 1:4 (po domače na 4 lopate agregata 1 lopata cementa). Za podstavek odkopli 40 cm nasuj (cca 20cm) kamenja oz. šodra nato na to podlago začneš kipati beton (5cm na debelo). Namestiš armaturo in nato na njo še 15cm betona. Pa ne pozabi na vibriranje betona. Pa še glede nega betona. Beton je potrebo zaščititi pred izgubljanjem vlage vsaj 3 dni po betoniranju (razopažiš lahko že naslednji dan). Pripravljen beton ima dovolj vlage vsebi za vezavo betona. Pred betoniranjem je zato potrebno opaž za betoniranje navlažiti z vodo (da nam les ne pobira vlage iz betona). Po betoniranju pa se beton lahko zaščiti z navlaženim filcem (položiš preko te plošče) ali pa sledi polivanje z vodo (seveda ne takoj). Aja pa še to. Beton doseže 70% trdnost po 7 dneh. Po 28 dneh pa končno trdnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

M-XXXX ::

Jao ste zakompliciral... Za neko cisterno, ki je velika 1x1m bi delal pol metrov temeljev, mrežo, 20cm betona in ga celo vibriral? Al ne gradi stolpnice...

Ti samo skoplji ene 15cm, ene 5-10cm peska/šodra pa ene 5-10cm betona pa boš imel vrh glave dosti...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

streha proti toči

Oddelek: Loža
304356 (2810) TheBlueOne
»

Stara Hiša

Oddelek: Loža
327364 (5209) zobnik
»

Betoniranje - do koliko stopinj še to gre?

Oddelek: Loža
1511161 (10337) 111111111111
»

Nakup baterijskega vrtalnika - pomoč (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8922854 (16183) T0RN4D0
»

Stara "greznica" postane hranilnik deževnice, a vode ne drži. Kako rešiti problem?

Oddelek: Loža
1610491 (9909) levaky

Več podobnih tem