» »

Maticna plosca v okvari?

Maticna plosca v okvari?

Scorpia ::

Gre se gigabyte maticno plosco, tocen model ne znam na pamet. Je pa nizji cenovni razred. Racunalnik se ni prizigal kaksen mesec in pol, v tem casu je bil tudi odklopljen iz elektrike. Ko sem ga na novo uklopil, je prvo kar je pisalo, da se je prvi bios sesul (plata ima dva "uefi" bios) in ga tudi uspesno kopiral, ter normalno deloval. Nato ga spet nekaj casa nisem uporabljal, niti se nisem ukvarjal zakaj je prislo do tega. V tem casu ga nisem prizgal in sem se lotil manjse nadgradnje, ne da bi preveril ce deluje. Nadgradnje sem se lotil samo malo boljse graficne in mocnejsi napajalnik. Racunalnik se je, po nadrgadnji, brez tezav prizgal in tudi normalno delal.... en dan.... Ze naslednji dan, se ni hotel prizgati, ampak se je samo zaganjal,niti do biosa ni prisel niti kakrsnekoli slike na ekranu. Umes se je uspel prizgati in je spet zacel postopek resevanja biosa. Po tem, se spet ni hotel prizgati in se je samo zaganjal. Umes sem probal drugo graficno, drugi napajalnik, ter brez diskov. Racunalnik se vseeno ni hotel zagnati, tudi ce si ram dal ven, je plosca isto ponavljala zaganjanje, brez slike. Le enkrat umes se je spomnila, da more piskati, ker ni ram-a. Takrat se je tudi dala zbuditi in po tem sem uspel v windowse in bios priti. Takrat racunalnik, deluje normalno, pa tudi v bisou nic ne kaze, da bi napetost nihala. Po restartu ali v biosu ali windowsu, pa spet..... Prisel sem do sklepa, da nekak v vezi z biosom ok, da ne pride do zagona.
Dokler ne odnesem v servis (ima garancijo), lahko se kaj probam, kar sem sam spregledal?
////
  • spremenil: Scorpia ()

Han ::

Menjaj gumbek baterijo.

Scorpia ::

Sem probal tudi v drugem ohisju, torej tudi drug gumb, napaka ostaja. Baterijo sem izmeril in ima dovolj napetosti, bom za foro z drugo probal.
////

Oldi ::

Da izkoristim temo.
Imam dober in slab PC s kompatibilnim procom v brezpinski obliki (samo pozlačeni krogci na spodnji strani proca) Core 2 Duo E7400(2.80GHz,1066FSB,L2:3MB,rev.R0).
Kaj je bolje, dati potencialno slab proc v dober PC ali dober proc v potencialno slabo mamaplato Asus p5ql pro, na kateri ne dela čisto nič, samo LED v notranjosti gori, kot gori že v standbayu. Napajalnika sta OK.

Da razložim okvaro, če bo kdo bral.
V moji enourni odsornosti mi je odpovedal računalnik, ki med tem ni počel nič konkretnega. Ni bilo slike, le miška je svetila in ventilator je tekel. Po ponovnem vklopu ne dela nič, le disk se sliši kako se zažene.
Zamenjam napajlanik in je isto, odstranim vse 3 kartice, RAM in isto, samo disk, nič piskov ali kake signalizacije z LEDko na mamaplati, ki edina gori.
Ko računalnik prižgem se po cca 5 s sam ugasne in po cca 5s spet prižge in tako ostane dokler ga ne ugasnem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

dxx ::

Poizkusi vstaviti palčko rama, zresetiraj bios in poročaj.

Oldi ::

Sem probal z obema palčkama pa isto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

Oldi ::

Svašta, po temle navodilu resetiral Bios in dela

dxx ::

No vidiš, me veseli da sva rešila problem :D

Oldi ::

Na misel mi ne bi prišlo, da se lahko BIOS "pokvari" med normalnim delovanjem. Morda je pa šel v kak dipslip in se tam nekje zaštrikal. Čeprav ne vem ali sploh kdaj kaj šari po CMOSu?
Hvala za prihranjene muke in na koncu novo mamaplato.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Retro PC ne pokaže slike (in se ne zažene)

Oddelek: Pomoč in nasveti
192089 (1159) opeter
»

Računalnik se ne zažene (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
535289 (4225) svetetko
»

Računalnik se ne prižge

Oddelek: Pomoč in nasveti
4317212 (13335) G_mAn
»

Sistem mi obstoji! (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
513360 (2786) DT232
»

ZAGON NOVEGA PC ?!?!

Oddelek: Pomoč in nasveti
391864 (1161) Domini

Več podobnih tem