Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
J.McLane ::
Pa na INR imaš še nek strošek na prejete dividende, če se ne motim.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
pingme ::
Pa na INR imaš še nek strošek na prejete dividende, če se ne motim.
To pa ni svar INR ampak cenikov slovenskih brokerjev, torej implementacije ;-) Tudi na navadnem trgovalnem računu zaračunavajo prejem dividend, recimo na Iliriki lahko plačaš do 50€ za eno dividendo, na INR je pa manj.
Ok, ampak zaenkrat še ne obstaja INR račun, ki tega nebi zaračunaval. Obstaja pa mnogo (večina) on-line brokerjev, ki tega ne zaračunavajo (seveda za tuje delnice).
boyx ::
Pri običajnem trgovalnem računu pa ti za dividende v tujini avtomatično odtrgajo davek(uk tega ne počne)potem pa še naši dacarji dodajo 15% …
Tudi če imaš INR plačaš v tujini enako davka na dividende kot na navadnem trgovalnem računu.
FURS prizna max. 15% v tujini, torej če v tujini plačaš 15% ali več, boš pri nas še dodatnih 10% na navadnem tr, na inr pa nič.
Tako da kar se dividend tiče profitiraš na inr običajno zgolj 10% za tuje, za slovenske pa 25%.
Tako je zato pa se INR splača samo za slovenske delnice in pogojno za UK ,ker so stroški oderuški kljub temu da so manjši kot na običajnem trgovalnem računu.Res mi ni jasno zakaj bi nekdo trgoval prek slovenskih brokerjev,če pa rabiš slovensko podporo pa pač vzameš recimo Optimtrader kjer so provizije drastično nižje in za 50 eur letnih stroškov ti sami zgenerirajo napoved za davkarijo.
ripmork ::
Tako je zato pa se INR splača samo za slovenske delnice in pogojno za UK ,ker so stroški oderuški kljub temu da so manjši kot na običajnem trgovalnem računu.
Podobno ugotavljam. Se mi je sprva zdel "no-brainer", da se INR s 15% davek bolj splača kot običajno trgovanje, sam ko greš kalkulirat stroške za vsak nakup...
musicfreak ::
kaksna raketa spet navzgor danes. trenutno je res uzitek gledat vsakih par minut v portfelj in bit investiran.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: musicfreak ()

FUCK OFF ::
USA je šla v restock mode, samo v opozorilo.. :) Da ne bo spet commit die čez 3 dni... ni tako enostavno..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FUCK OFF ()

mtosev ::
Nvidia up 234%.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: gen Maister ()
musicfreak ::
pujsekpepe je izjavil:
Intel je kdo dokupil? Noro se printa kes
jaz sem raje dokupil micron in izkoristil 5 procenti popust 2 dni nazaj.
prozac ::
pri vseh vasih stavah svetujem nastavitev stop loss oz. stop sell ali ekvivalenten izraz na vasi trgovalni platformi
kakor si jaz razlagam gospodarske kazalnike ni druge kot popravki nekje jesen-zima
kakor si jaz razlagam gospodarske kazalnike ni druge kot popravki nekje jesen-zima
HotBurek ::
Ko se v ponedeljek zapre borza, bo cena NVDA:
Trenutna cena: 201.68$
agent |price |probability| -------+-------+-----------+ ChatGPT|198.10$|23% | Gemini |200.95$|55% | Claude |203.15$|11% |
Trenutna cena: 201.68$
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: HotBurek ()
Jaxson11 ::
A se vas večina gre acc ETF-je? Ciljam na Vanguard, MSCI, S&P500, kar izgleda kar zanesljivo na dolgi rok in recimo, da bo po več desetletjih letni donos res povprečno nekje 10%.
Kaj pa kakšni ETF-ji z rednimi dividendami? Če imaš par tisočakov notri, je dividend za par deset evrov. To je res malo.
Ne bi pa zdaj dajal v razne paladije po 10 in 20k€.
Sam razmišljam, da bi imel v portfelju nekje 20% ETF-jev. Od tega recimo 80% omenjeni skladi (Vanguard...). Trenutno imam preveč v SBITOP in obveznicah. Kakšna 1/4 od teh 20% pa v bolj rizične (paladij).
Ali se splača tudi zlato vsaj na dolgi rok? Imam pripravljenih okoli 10k€? Ne bi rad dajal po 100€/leto za trezor.
Ali je kdo gledal tudi ETF REIT? Kakšno mnenje imate tu?
Hvala za vse odgovore. Tudi tebi Energetik.
Btw ... a si ti tisti iz SSFS foruma?
Kaj pa kakšni ETF-ji z rednimi dividendami? Če imaš par tisočakov notri, je dividend za par deset evrov. To je res malo.
Ne bi pa zdaj dajal v razne paladije po 10 in 20k€.
Sam razmišljam, da bi imel v portfelju nekje 20% ETF-jev. Od tega recimo 80% omenjeni skladi (Vanguard...). Trenutno imam preveč v SBITOP in obveznicah. Kakšna 1/4 od teh 20% pa v bolj rizične (paladij).
Ali se splača tudi zlato vsaj na dolgi rok? Imam pripravljenih okoli 10k€? Ne bi rad dajal po 100€/leto za trezor.
Ali je kdo gledal tudi ETF REIT? Kakšno mnenje imate tu?
Hvala za vse odgovore. Tudi tebi Energetik.
Btw ... a si ti tisti iz SSFS foruma?
Han ::
acc ETF so zanimivi predvsem za INR, a če so naši posredniki nedosledni pri preverjanju naložbene strukture sklada oziroma se le ta kasneje spremeni, lahko po nekaj dneh, tednih, mesecih ali letih od nakupa dobiš obvestilo, da moraš delnice zaradi neskladja z zakonodajo v treh mesecih prodati.
redtech ::
SPX/Platinum
https://www.tradingview.com/x/GaBMA1aH/
Razni paladiji lahko prehitevajo SPY za +70%...vsaj trend tako kaže enako, kot obrestna mera.
SPX/Palladium
https://www.tradingview.com/x/CbWp1BBc/
Smo si različni. V kovinah je ujeto delo in energija. Brez tveganj, ki jih imajo minerji, CAPEX, OPEX, politika,...
Razni paladiji lahko prehitevajo SPY za +70%...vsaj trend tako kaže enako, kot obrestna mera.
SPX/Palladium
Smo si različni. V kovinah je ujeto delo in energija. Brez tveganj, ki jih imajo minerji, CAPEX, OPEX, politika,...
Dist ETF so bolj simple.
Razlog: Pri acc "rabiš" razmišljat, kdaj je pravi trenutek, da prodaš delež. In potem, če gledaš za nazaj, se lahko sekiraš, da si ob "napačnem" času prodal. Da bi moral še malo "počakat". Pri dist ni pa nobenega razmišljanja in sekiranja, da si kaj narobe naredil, ker nič ne delaš.
Drugo pa je davek.
Razlog: Pri acc "rabiš" razmišljat, kdaj je pravi trenutek, da prodaš delež. In potem, če gledaš za nazaj, se lahko sekiraš, da si ob "napačnem" času prodal. Da bi moral še malo "počakat". Pri dist ni pa nobenega razmišljanja in sekiranja, da si kaj narobe naredil, ker nič ne delaš.
Drugo pa je davek.
Zgodovina sprememb…
Ja, saj to. Potem neke dividende dobivaš sproti. Recimo tale Vanguard FTSE All-World ETF ima dividende po 2,5%. Recimo, da imaš vloženih 20k€. Dividende so 500€ in po odštetem davku 375€. Za 375€ danes dobiš več, kot pa boš dobil čez 10 let. Prav tako je razlika celotne naložbe pri tako majhnih zneskih vidna šele čez desetletje. Iz teh acc si lahko tudi izplačaš del naložbe in pač tam plačaš nek davek, ki pa z leti pada. Pri dividendah pa je vedno 25%.
Po drugi strani pa bi že sedaj rad kaj imel od tega. Kaj veš, koliko časa boš živel.
Po drugi strani pa bi že sedaj rad kaj imel od tega. Kaj veš, koliko časa boš živel.
energetik ::
Kva? Lej, pri dist. boš vedno plačeval 25% na dividende. Pri Acc, če si preudaren vlagatelj, boš skoraj zihr neobdavčeno izplačeval po FIFO. Ker če misliš prodajat že po par letih, potem delaš nekaj narobe, ali pa si Trump mlajši. Splošni delniški ETF-i se načeloma kupujejo za vsaj tam 10let+.
In če si še v fazi investiranja, torej še hodiš na šiht, ti dividende nič ne koristijo, kvečjemu škodijo. Vplačaš vsak mesec v ETF, potem pa vsakih par mesecev nazaj dobiš dividende, plačaš davek in kaj si zdj naredil?
In če si še v fazi investiranja, torej še hodiš na šiht, ti dividende nič ne koristijo, kvečjemu škodijo. Vplačaš vsak mesec v ETF, potem pa vsakih par mesecev nazaj dobiš dividende, plačaš davek in kaj si zdj naredil?
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Za dividende "lahko" računaš 5%. Amundi ima izplačilo 1x letno, začetek decembra.
Amundi Stoxx Europe Select Dividend 30 - UCITS ETF Dist LU1812092168
Pri 20k je to 1000 EUR oz. 750 EUR. Ena penzija na leto je pokrita.
Poleg tega, ker vrednost delnic raste, je tudi končno izplačilo vsako leto višje in ni fix 1000 EUR, ampak gre tudi gor.
Poleg tega, ker vrednost delnic raste, je tudi končno izplačilo vsako leto višje in ni fix 1000 EUR, ampak gre tudi gor.
Zgodovina sprememb…
Mislim, da državnih obeznic z 5% yield ni.
Za dividende "lahko" računaš 5%. Amundi ima izplačilo 1x letno, začetek decembra.
Ali jaz nekaj ne razumem ali pa ti ne. Pri acc ETF se dividende reinvestirajo, in te dividende sklad dobi po bolj ugodnih davčnih stopnjah kot bi jih ti (Irska, Luksenburg). Ker se te dividende reinvestirajo, seveda rastejo tako kot raste točka sklada ni to denar, ki leži nekje posebej v skladu. Za investitorja te notranje mahinacije in reinvestiranje niso nobena komplikacija, ker so navzven čisto nevidne in jih nikjer posebej ne vodiš ali da bi jih moral kje posebej prijavljat. Pri dist ETF imaš več komplikacij, ker kljub temu da samo akumuliraš točke sklada moraš vsako leto prijavljat dobičke od dividend, pa čeprav ti potem ta isti denar spet porabljaš za nakup točk sklada.

gruntfürmich ::
SPX/Platinum
SPX/Palladium
redtech in njegova razmerja...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Kako se znebim dodatnih stroškov nakazila? Tistih 2000EUR sem že porabil. Ali preko banke, v mojem primeru je to Gorenjska banka, gre zastonj? https://ibb.co/6cCx85gB https://postimg.cc/ZWpKBDts
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Jaxson11 ()
pingme ::
Kako se znebim dodatnih stroškov nakazila? Tistih 2000EUR sem že porabil.
Ali preko banke, v mojem primeru je to Gorenjska banka, gre zastonj?
https://ibb.co/6cCx85gB
https://postimg.cc/ZWpKBDts
Na banki plačaš toliko kot za katerokoli drugo položnico, na strani brokerja ti pa itak piše, da je 0€. In pri večini je sedaj itak denar v parih sekundah na računu, čeprav še vsi vsedno pišejo, da je do 3 bd. Na TR pride recimo takoj, ker imaš lastni iban, na IBKR pa traja kakšno uro, da poknjižijo.
Malidelničar ::
Kakšno je vaše mnenje glede LJSE?
Jaz sem naredil kar pluse in zaenkrat puščam moj "šopek" LJSE šampionov nedotaknjen zaradi mastnih dividend.
Lahko pričakujemo kakšen močan crash oz pullback navzdol, nekaj podobnega kot 2007-2009 ali pa ob koroni 2020?
Jaz sem naredil kar pluse in zaenkrat puščam moj "šopek" LJSE šampionov nedotaknjen zaradi mastnih dividend.
Lahko pričakujemo kakšen močan crash oz pullback navzdol, nekaj podobnega kot 2007-2009 ali pa ob koroni 2020?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
trhja ::
Jaz sem ravno danes dokupil POSR, najbrz bom v naslednjih dneh se NLBR, tako kot si rekel zaradi mastnih dividend.
Ni idealno ker mi bo sel PNC gor ampak ok, itam gre na dolgi rok vse gor :)
Za kratkotrajne crashe pa imo samo kristalna krogla.
Ni idealno ker mi bo sel PNC gor ampak ok, itam gre na dolgi rok vse gor :)
Za kratkotrajne crashe pa imo samo kristalna krogla.
Kako se znebim dodatnih stroškov nakazila? Tistih 2000EUR sem že porabil.
Ali preko banke, v mojem primeru je to Gorenjska banka, gre zastonj?
https://ibb.co/6cCx85gB
https://postimg.cc/ZWpKBDts
Na banki plačaš toliko kot za katerokoli drugo položnico, na strani brokerja ti pa itak piše, da je 0€. In pri večini je sedaj itak denar v parih sekundah na računu, čeprav še vsi vsedno pišejo, da je do 3 bd. Na TR pride recimo takoj, ker imaš lastni iban, na IBKR pa traja kakšno uro, da poknjižijo.
Jaz sem nakazal hitro plačilo pred 2 urama in ni še nič. Vpisal sem referenco in dal razred SI00.
Recimo, da bo šlo skozi.
J.McLane
...pa čeprav ti potem ta isti denar spet porabljaš za nakup točk sklada.
Plan je, da ta denar (dividende) uporabiš za to, da lahko živiš. Kruh, mleko, pa to. Penzija, ane.
Če imaš pa drug vir, ki ti omogoča življenje, potem pa ja, greš v "Acc" ETF.
Plan je, da ta denar (dividende) uporabiš za to, da lahko živiš. Kruh, mleko, pa to. Penzija, ane.
Zgodovina sprememb…
karafeka ::
Libanon, Venezuela, Turčija, Argentina, Južnoafriška Republika, Ghana, Kolumbija, Brazilija, Mehika, Angola, Kongo...
Tveganje zna bit tu v igri.
Tveganje zna bit tu v igri.
Zgodovina sprememb…
Ascendor ::
J.McLane
V vsakem primeru, tudi če ga porabljaš za življenje, se davčno gledano bolj splača ACC.
karafeka ::
GupeM ::
Je kdo odpiral trgovalni/INR račun na Iliriki brez obiska poslovalnice? Naj bi bilo možno, ampak meni že cca 3 tedne piše, da je moj račun trenutno v pregledu in da me bojo obvestili, ko bo pregled zaključen. Pa tako se hvalijo, da lahko kar iz naslonjača odpremo račun ...
Revolut, N26, TradeRepublic ipd delajo praktično instant ...
J.McLane
Če si sedaj imel gotovino in si pred pokojem potem morda to še drži. Če pa v sklad želiš najprej 20 let postopno vlagat, pa šele potem nekaj od tega imet je pa vsekakor boljša opcija acc ETF.
Eni zagovarjajo ta obrestno obrestni račun kot neko 10 čudo. Je fin, ne rečem, ampak kaj ti bo denar v penziji. Denar rabiš, ko si mlad. Vsi se bomo upokojevali z 200k€ na računu. 
Danes sem že zaslužil 24€. Razmišljam, da kar oddidem iz pisarne. Za danes je to to.
Danes sem že zaslužil 24€. Razmišljam, da kar oddidem iz pisarne. Za danes je to to.
Alamar ::
Je kdo odpiral trgovalni/INR račun na Iliriki brez obiska poslovalnice? Naj bi bilo možno, ampak meni že cca 3 tedne piše, da je moj račun trenutno v pregledu in da me bojo obvestili, ko bo pregled zaključen. Pa tako se hvalijo, da lahko kar iz naslonjača odpremo račun ...Tu je nekaj narobe. Meni so INR račun odprli v roku pol ure. Raje pokliči na info številko. Če boš hotel gor naložiti več kot 15k, boš moral opraviti še video identifikacijo, ki jo izvaja zunanje podjetje. Potem bodo sredstva na voljo za investiranje. Nekdo je omenil, da je aplikacija slaba. Meni za vlaganje na SLO trgu deluje solidno in pregledno. Za ostalo se INR itak ne splača. Prav tako imajo v aplikaciji zavihek, kjer lahko naročiš polog delnic vzajemne brez osebnega obiska poslovalnice.
teh 24EUR si prodal?
ker drugace imas samo nerealiziran dobicek, pa se davke moras placat
Doh stari. Fora.
Je že šlo na 40 in sedaj padlo na 10EUR.
Mimogrede ... Kje lahko vložim v Richter Gedeon?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Jaxson11 ()
GregiB ::
No, "the wheels are coming off".... Včeraj je še Tucker Carlson, verjetno največji desničarski mnenjski influencer ameriške desnice šel gung ho proti Taco-tu. Priznal je, da je ljudi zavajal in da sta z bratom sokriva, da je na prestolu nizko karakterska oseba, kar smo kobajagi itak vsi vedeli...
Camp Taco se hitro topi, na vseh koncih. Ajde za gajbo pera, da bo izbor za nominacijo na republikanski strani za 2028 med Vance-om, Rubiom in Carlsonom (ima npr. podporo MTG)...
Camp Taco se hitro topi, na vseh koncih. Ajde za gajbo pera, da bo izbor za nominacijo na republikanski strani za 2028 med Vance-om, Rubiom in Carlsonom (ima npr. podporo MTG)...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica