» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
300 / 300
»
»»

musicfreak ::

kaksen dan spet... 1700 plusa... micron in san disk gresta res do nebes. se celo amd se je prebudil. od 10 delnic se edino nvidia 3 procente v minusu. res je uzitek bit na borzi

Zgodovina sprememb…

Čvekator ::

LeQuack ::

Tom Lee pravi da bo zdaj bull market trajal še vsaj dve leti, se pravi nekje 25% letno za S&P. Ampak SBI bo 2x toliko vsaj.
Quack !

iKst_ ::

Ampak, Tom Lee vedno pravi, da bo bull market :)

rini ::

Jaxson11 je izjavil:

rini je izjavil:

Hvala! MSFT je tudi moja največja naložba.

To potem pomeni buy? Itak, kdo bi vedel, ampak vseeno. :O

MSFT, APPL in ASML uporabljam predvsem kot varčevalni račun - ohranjanje vrednosti denarja. S tem da MSFT vidim kot velik potencial pri kvantnem računalništvu.

mtosev ::

Jaz tudi imam Microsoftove delnice. Poleg appla, nvidie in arm holdings.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Jaxson11 ::

Jaz sem šel sedaj v VWCE. Notri je že Microsoft. Posamične so, vsaj za čiste začetnike, kot loto srečka.:D

Imam še SXR8, kar pa je zelo podobno VWCE in pomoje nima smisla. Bo treba še na kakšen trg.

Pa se vam izide potem tisti "drobiž" v te posamične rizične delnice? Vprašanje seveda za neživeče od mamine zize . :D

Posamične so, vsaj za čiste začetnike, kot loto srečka.:D

Tudi za veliko večino "izkušenih" :)

Intel 20 procentov plusa po zaprtju borze, noro.

chrush ::

In jaz trotl bi ga skoraj prodal.

tzpods ::

Verjetno je dober razlog zadaj pa se mi ne da iskat zakaj tak skok, kaksna pogodba z velikim playerjem?

J.McLane ::

Objava rezultatov, ki presegajo napovedi.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Chalky ::

Intelu se je odpeljalo!!!

The US Just Made Nearly $30 Billion on Its Intel Investment
stock is set to open at a fresh all-time high on Friday, topping the chipmaker's previous peak of the dot-com era for the first time in more than a quarter of a century. The move also boosts the U.S. government's stake in the group, which was completed last summer at $23.47 per share, closer to the $38 billion dollar mark.
https://www.barrons.com/articles/us-gov...

Ameriška administracija je vzela 10% delež Intela leto dni nazaj. Ravnokar so naredili 30 milijard čistega dobička. Dovolj da poplačajo celotno vojaško operacijo proti Iranu, ki v tem trenutku presega 28 milijard dolarjev. zanimivo.

Musashi ::

;) delnica pa komaj na vrednosti na kateri je bila 25 let nazaj...

S tem da takrat je Intel dominiral, zdaj so pa luzerji. Tako da delnica nima veze z realnostjo.
Quack !

aborko ::

Danes sem pri 299€ pol AMDja prodal, kupljeno pri 122. Ok je, ne smem biti prepožrešen kot sem bil pri PLTR.

PLTR gre na 500 :)

chrush ::

Jaz sem tudi danes prodal Intel. Ga spet kupim, ko bo po 50$. Ce bo.

kaksen nebeski teden na borzi oz cel mesec. iz 12000 plusa padec na 2000 plusa in sedaj danes na 22500 plusa. clovek bi kar jokal od srece

delavec44 ::

Zapomni si, da ne boš drug mesec spet jokal od žalosti tukaj.

delavec44 je izjavil:

Zapomni si, da ne boš drug mesec spet jokal od žalosti tukaj.

nekateri boste tudi v najbolj soncnih dneh videli dez…

Kako vodite evidence vlaganj? Jaz imam Excel tabele. Za depozite mi ni toliko pomembno, zato sem za delnice dal posebej.

Imam tabelo nakupov, kjer pišem - "ime", "datum", "cena", "količina" in "stroški".

Potem pa imam še 1 tabelo, kjer bom kvartalno vpisoval stanje. Po stolpcih ločeno za ljubljansko borzo in za ETF. Stolpci pa so "vloženo", "trenutno stanje", "dobiček/izguba", "donos [%]".

energetik ::

Zakaj bi to počel, če IBKR omogoča kar hočeš, izvozim 1x letno vse komplet in je. Statistiko mi pa kaže kar njihov portal.
vires in numeris

hunter01 ::

A na IBKR za reporte uporabljate custom flex queries, Activity statement ali kaj tretjega ?

tattoo ::

Kateri Evropski FTEji so zanimivo za long-term investing? Kaj priporočate?

SBITOP če hočeš visoke donose, ostale če hočeš nizke.
Quack !

hunter01 ::

tattoo je izjavil:

Kateri Evropski FTEji so zanimivo za long-term investing? Kaj priporočate?

Npr:
https://www.justetf.com/en/etf-profile.....

HotBurek ::

"long-term", "investing", "etf", "europe" = Amundi Core Stoxx Europe 600 UCITS ETF Acc LU0908500753
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Jaz bom moje ETF-je za štart razporedil med VWCE in SXR8. Sicer je del SXR8 tudi v VWCE, tako da ne vem, če se kaj dosti profitiral.

Res imam v portfelju okoli 35% LJSE, kar je preveč. Seveda je fino, ko raste, ampak zagotovil pa ravno ni.

Ne vem. Tole se mi zdi kolikor toliko zanesljivo na dolgi rok. Ne pričakujem milijonov, nekaj pa bo kapnilo oz. bom imel občutek finančne varnosti.

LJSE ima res visoke stroške proti Trading 212 in ostalim. Tu si lahko privoščim mesečno vlaganje manjših zneskov.

Malo še razmišljam o ETF REIT, QQQ in ETF Gold, da ne bom imel fizičnega zlata za par tisočakov, potem je pa to to. Ostalo je bolj loterija.

Kaj pravite? Je dovolj razpršeno za varnost? Na koncu bom imel:
- 30% LJSE (SBITOP)
- 30% ETF (VWCE, SXR8, Gold, REIT, QQQ)
- ostalo depozit, obveznice in železna rezerva

Kaj pravite?

dev ::

Jaz sem trenutno:
5% LJSE paradni konji
30% MSCI world
15% Stoxx 600
50% v cash na saving accounts
Ne vem, imam občutek, da prihaja energetska kriza in posledično inflacija in bodo boljše priložnosti za deploy denarja, kot so trenutno.
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

energetik ::

hunter01 je izjavil:

A na IBKR za reporte uporabljate custom flex queries, Activity statement ali kaj tretjega ?

Vse od tega. Za trade sem si ravno zaradi FURS naredil custom query, ker nočem poročati o nakupih, ki jih (za zdaj) še ne brigajo. Vključim samo papirje, ki sem jih prodajal.
Za letni izvoz pa naredim kompletni izvoz vsega v CSV in PDF, shranim na disk in backupiram.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Hm... Ima kdo sklade, ki so vezani na zlato? Jaz sem kupil SGLN ETF ACC, pa sem prepozno opazil, da je v GBP. Provizija je bila 0,90 € za 600 € nakup. Ajde, ni panike, ampak zakaj, če ni treba. >:D

Ima kdo katerega od ETF REIT? Zadeva naj bi bila kot varnostni ventil, vendar noben tak sklad nima kaj dosti ali pa sploh nič dobička zadnjih letih. Dvomim, da potem pa kar naenkrat bo.

Kaj danes pravi TOP 6 AI chat bot-ov glede NVDA delince?

Likn: https://www.isqqqq.com

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: HotBurek ()

A tile boti tudi kaj zadenejo? Obstaja kakšna statistika?

Ne vem, kaj je bolj vroče - delnice Nvidie ali @HotBurek? :D

Statistika obstaja za... dan, dva. Imam v planu, da konec tedna dodam vrednost "accuracy", katero se bo izračunalo glede na napoved BUY|HOLD|SELL in kako se je za tisti dan gibala vrednost delnice.

Skratka, koliko je AI bot imel "prav".

To me full zanima, kaj bo pokazalo. Če bo nekaj na random in bo 50%, ali pa bo višje. Če bi bilo 80%, 90%... to bi bilo kr noro.

Glede nVidia delnic pa ja, od vseh daleč najbolj vroča.

karafeka ::

A to kak bot delaš za trgovanje?
Maš kje na netu?

Še ne vem, kaj bo nastalo.

Trenutno samo zbiram podatke, kako 6 različnih AI chat bot-ov predvidi gibanje cene za nekaj delnic.

Potem bom, v kratkem, naredil izračun, koliko so točni. Če bo procent "dober" (recimo točnost 60... 80%) na dolgi rok, zna postati zanimivo.

Se mi pa že v osnovi zdi zanimivo primerjat AI bot-e med sabo. Sploh na primeru vrednosti delnic, kjer so v igri številke.

Je pa zadeva na netu: https://www.isqqqq.com

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: HotBurek ()

Če kupuješ SBITOP, poleg 50+% rasti dobiš še delnice, kar efektivno še poviša rast. Torej zastonj denar, zakaj bi kdo vlagal v katerikoli drug trg?

Ljubljanska borza: Dividende rastejo, tečaji pa še bolj
https://si.bloombergadria.com/financni-...
Quack !

mtosev ::

Težko za verjet, a Nvidia mi je up 255%. :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Procenti gor in dol. Bolj je zanimiv dobiček. Jaz bi tudi vrgel tistega jurja v Microsoft in Nvidio, ampak to je bolj za sproti. Več pa ne bi kar razmetaval. :(

SBITOP je kar kul.:D Jaz sem od septembra na 3,5k€ plusa, pa sem večino kupil sedaj. Da bi le šlo še tako naprej. ;(

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Jaxson11 ()

Bud_Bundy ::

Kaj priporočate od domačih delnic z dividendami? Imam trenutno okoli 90 delnic KRKG, še okoli 5000€ bi dal nekam. Petrol mogoče? Cinkarna Celje ima kar dobre dividende, samo ne poznam toliko podjetja, zgleda, kar stabilna dejavnost....

tony1 ::

Bila je stabilna, potem pa je EU njihov glavni proizvod TiO2 preiskovala za kancerogenost. Dodaten udarec je bila še kitajska konkurenca. Kaj bo s CC dolgoročno ni jasno.

Koliko je pa povezana s "staro cinkarno" in ne vem kakšnimi odškodninami, ali kaj bi se tam lahko pojavilo?

tony1 ::

najbrz nic. take reči pri nas plačamo davkoplačevalci, tako kot dekontaminacijo Salonita anhovo :-)

Velki ::

Je pa klima v podjetju baje slaba. Danes je tako da precej velikih firm v SLO laufa izključno na južnjakih. Če se tam doli razmere v kratkem času precej poboljšajo bo verjetno kar jeba za slovensko proizvodnjo. Če pa bi to vplivalo na delnice je pa druga štorja, bi prej rekel da ne glede na to kaj se danes vse dogaja (10% manj nafte pa se na njeni ceni skoraj nič ne pozna - očitno so se finančni trgi že dolgo nazaj odklopili od fizičnih dobrin). Verjetno bodo šle delnice v tem primeru še bolj gor :8)

Malidelničar ::

Torej ne priporočate all-in oz. YOLO na CICG? :|
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

tzpods ::

Jaz bi raje PETG, trenutno ima v SBITOP zelo visko dividendo (najvisjo?) 4.6%, ki se pa zelo kmalu priblizijejo presecnemu datumu, plus delnica je imho neupraviceno padla zaradi mahinacij z nafto, dobicek je se vedno lep.

Bom najbrž kar Petrol potem. Tudi lažje spremljam kot cinkarno. Krke ni težko spremljati, ker dela pol žlahte tam.

Dodaten plus je, da manj boli ko polniš gorivo.
««
300 / 300
»
»»