Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
GregiB ::
koliko bi moral minimalno kupit delnic recimo BASF na INR da bi bil v solidnem plusu napram normalnem kupovanju... Je to smiselno?
Samo jest ne razumem vprašanja? Kupovanje vs. normalno kupovanje? Whut?
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica
Alcarinnn ::
koliko bi moral minimalno kupit delnic recimo BASF na INR da bi bil v solidnem plusu napram normalnem kupovanju... Je to smiselno?
Samo jest ne razumem vprašanja? Kupovanje vs. normalno kupovanje? Whut?
kupovanje preko INR vs trading 212 je mišljeno kupovanje vs normalno kupovanje, oprosti za nejasnost.
energetik ::
Eno vprašanje... Je kdo naredil nek breakdown, koliko bi moral minimalno kupit delnic recimo BASF na INR da bi bil v solidnem plusu napram normalnem kupovanju... Je to smiselno?
Saj za vse delnice in ETF na INR velja podobno - posamezni nakup mora biti velik vsaj tam 3-4k, skupni portfelj pa vsaj tam 20-30k, da postanejo fiksni stroški transakcije in vzdrževanja stanja znosni. Torej - prvo leto moraš od nekje nakazat 20k in kupit max tam do 5 različnih produktov; nato vsako leto 5k novega nakazila in nakupa v 1 kosu. Verjetno za povprečnega, sploh mladega investitorja nerealno.
vires in numeris
Eno vprašanje... Je kdo naredil nek breakdown, koliko bi moral minimalno kupit delnic recimo BASF na INR da bi bil v solidnem plusu napram normalnem kupovanju... Je to smiselno?
Saj za vse delnice in ETF na INR velja podobno - posamezni nakup mora biti velik vsaj tam 3-4k, skupni portfelj pa vsaj tam 20-30k, da postanejo fiksni stroški transakcije in vzdrževanja stanja znosni. Torej - prvo leto moraš od nekje nakazat 20k in kupit max tam do 5 različnih produktov; nato vsako leto 5k novega nakazila in nakupa v 1 kosu. Verjetno za povprečnega, sploh mladega investitorja nerealno.
Torej dejansko če bi kupil recimo 10k nekih delnic ki prinašajo neke dividende (recimo 6%) in jih pustil na INR in samo reinvestiral vse dividende v te iste delnice, se torej to ne bi splačalo in je bolj kupit to na normalnem trgovalnem računu in plačat 25%-37% davka na dividendo? (Ene delnice jemlje že nek tax izvorna država in pol še FURS ali pa se moraš jebat zato sem napisal 37% oz. cca.)
Ps: Vem da je bolje kupit accumulating ETF, to že imam VUEE in vlagam not, ampak iščem način kje bi se mi najbolj splačalo investirat tam cca 10k v dividendne delnice za dobo 10-20 let...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Alcarinnn ()
pingme ::
Poglejte tableo o letosnjih spremembah oziroma donosih, noben nima za burek proti LJSE
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/borz...
V članku omenjajo Madžarsko, niso je pa dali v tabelo donosov, ki so kar konkretno višji kot LJSE ;-)
BUX YTD je 25%, zadnje leto pa:
V zadnjem letu je BUX pridobil 82 odstotkov (v evrih, vključujoč reinvestirane dividende), medtem ko je indeks ljubljanske borze SBI TOP zrasel za 42,3 odstotka.

mtosev ::
Delnica nVidie 225% gor.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

gruntfürmich ::
intel... western digital... seagate... micron...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
trhja ::
Poglejte tableo o letosnjih spremembah oziroma donosih, noben nima za burek proti LJSE
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/borz...
V članku omenjajo Madžarsko, niso je pa dali v tabelo donosov, ki so kar konkretno višji kot LJSE ;-)
BUX YTD je 25%, zadnje leto pa:
V zadnjem letu je BUX pridobil 82 odstotkov (v evrih, vključujoč reinvestirane dividende), medtem ko je indeks ljubljanske borze SBI TOP zrasel za 42,3 odstotka.
Ce bomo imeli desno vlado tako kot oni, jih bomo ujeli :)
krneki ::
Pri NLB je recimo strošek nakupa 100 delnic ZVTG pri trgovalnem računu 58 EUR, pri INR pa 16 EUR.
LeQuack ::
SBI gre toliko gor vsak teden, da hitro pokriješ vse provizije. To je res free money machine, in potem razni "experti" pravijo da je trgovanje težko, rizično, da moraš poznati vse živo o poslovanjih firm in ne vem kaj še vse. Se mi zdi da več ko kompliciraš, manj služiš.
Quack !
Za reinvestirat dividende jih boš moral nabirat vsaj kako leto, sicer ti jih bodo stroški ponovnega nakupa požrli.Eno vprašanje... Je kdo naredil nek breakdown, koliko bi moral minimalno kupit delnic recimo BASF na INR da bi bil v solidnem plusu napram normalnem kupovanju... Je to smiselno?
Torej dejansko če bi kupil recimo 10k nekih delnic ki prinašajo neke dividende (recimo 6%) in jih pustil na INR in samo reinvestiral vse dividende v te iste delnice, se torej to ne bi splačalo in je bolj kupit to na normalnem trgovalnem računu in plačat 25%-37% davka na dividendo? (Ene delnice jemlje že nek tax izvorna država in pol še FURS ali pa se moraš jebat zato sem napisal 37% oz. cca.)
Ps: Vem da je bolje kupit accumulating ETF, to že imam VUEE in vlagam not, ampak iščem način kje bi se mi najbolj splačalo investirat tam cca 10k v dividendne delnice za dobo 10-20 let...
V glavnem jaz se tega ne grem, kupujem acc ETF; niti ne bom odprl INR, ker nimam nobenega namena ali razloga da bi po 15+ letih vse dvignil naenkrat. Moj namen je ven jemati po potrebi po FIFO. Če že, bom odprl navaden TR v SLO in vrgel gor v 1 kosu vse kar še imam v Vzajemcih in v 1 kosu kupil IWDA ter pustil na miru.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Za reinvestirat dividende jih boš moral nabirat vsaj kako leto, sicer ti jih bodo stroški ponovnega nakupa požrli.Eno vprašanje... Je kdo naredil nek breakdown, koliko bi moral minimalno kupit delnic recimo BASF na INR da bi bil v solidnem plusu napram normalnem kupovanju... Je to smiselno?
V glavnem jaz se tega ne grem, kupujem acc ETF; niti ne bom odprl INR, ker nimam nobenega namena ali razloga da bi po 15+ letih vse dvignil naenkrat. Moj namen je ven jemati po potrebi po FIFO. Če že, bom odprl navaden TR v SLO in vrgel gor v 1 kosu vse kar še imam v Vzajemcih in v 1 kosu kupil IWDA ter pustil na miru.
Mislim ja, saj jaz kvartalno vlagam v VUAA to ni dilema (Accumulating) ampak iščem varianto kjer bi se MORDA splačalo imeti tudi posamezno delnico zaradi dividende, pa imam težavo da tega ne najde,...
Če bi bili dividende obdavčene z 0% bi bil tak način super za pasiven prihodek.
Zakaj rabiš pasivni prihodek? Si že v penziji? Pa tudi takrat je bistveno bolj ugodno po potrebi prodati delček acc ETF, ko in kolikor rabiš. Po 15-letih vsakič brez davka.
vires in numeris

FUCK OFF ::
SBI gre toliko gor vsak teden, da hitro pokriješ vse provizije. To je res free money machine, in potem razni "experti" pravijo da je trgovanje težko, rizično, da moraš poznati vse živo o poslovanjih firm in ne vem kaj še vse. Se mi zdi da več ko kompliciraš, manj služiš.
Nostradumbus strikes again.
:(
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FUCK OFF ()
Kaj naj bi videli iz te slike? Zdaj če si naredil tolk v enem mescu super, ampak zihr ni brez rizika tako kot če bi samo SBI držal.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
SBI ponovno 1% gor, v tem tempu bomo pričakovanih 60% dosegli že pred koncem leta.
https://si.bloombergadria.com/financni-...
https://si.bloombergadria.com/financni-...
Quack !
aborko ::
Haha kak naslov "SBI se približuje 3 tisočakom", pogledaš pa graf pa vidiš da je 3 jurje bil že konec feburarja.
musicfreak ::
Danes na sestanku zaposlenih pri ASML nam je direktor povedal da smo za naslednji 2 leti polni z narocili in da se za prihodnost ni bati. Bolj zanimiva je bila informacija, da si veliko obeta od sodelovanje z SK Hynix v prihodnosti in se mu zdi razburljivo podjetje katerega je treba opazovati. To je isti direktor, ki je lani junija isto rekel za Micron in vidimo kje je danes delnica.
iKst_ ::

Musashi ::
musicfreak je izjavil:
Danes na sestanku zaposlenih pri ASML nam je direktor povedal da smo za naslednji 2 leti polni z narocili in da se za prihodnost ni bati. Bolj zanimiva je bila informacija, da si veliko obeta od sodelovanje z SK Hynix v prihodnosti in se mu zdi razburljivo podjetje katerega je treba opazovati. To je isti direktor, ki je lani junija isto rekel za Micron in vidimo kje je danes delnica.
ASML -6%, buy the rumor sell the news

Kaj naj bi videli iz te slike? Zdaj če si naredil tolk v enem mescu super, ampak zihr ni brez rizika tako kot če bi samo SBI držal.
Razlika je v tem, da sem toliko naredil in dejansko realiziral profit, medtem, ko ti držiš brez "rizika" dokler te nekega dne Rastoder dumpne v minus. Neki govoriš kako je vse enostavno in free money brez rizika, medtem ko maš ves denar na marketu v rokah par posameznikov. XD
Zgodovina sprememb…
musicfreak je izjavil:
ASML -6%, buy the rumor sell the news
po objavi rezultatov vse pade v zadnjem casu. micron celo 10 procentov pa poglej kje je par tednov kasneje vedno

Musashi ::
Ste videli Allbirds? V enem dnevu kot SBI v 10 letih. Samo objavili da so zdaj namesto firma čevljev AI firma. Koji joke...
trhja ::
Razlika je v tem, da sem toliko naredil in dejansko realiziral profit, medtem, ko ti držiš brez "rizika" dokler te nekega dne Rastoder dumpne v minus. Neki govoriš kako je vse enostavno in free money brez rizika, medtem ko maš ves denar na marketu v rokah par posameznikov. XD
A si shortal nafto?

A si shortal nafto?
Ne, po tvojem postu sem "razmislil" in šel long. :)
Zgodovina sprememb…
Ker prihaja recesija, but you do you.
Ne bo recesije, sploh pa ne v Sloveniji. To govorijo ze 15 in vec let, in se naslednjih 15 let bodo.
Quack !
nurmaln ::
Ne bo recesije, sploh pa ne v Sloveniji. To govorijo ze 15 in vec let, in se naslednjih 15 let bodo.
Je že tu, samo čutite je še ne vsi. Kar precej odpuščanj se pričakuje.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln
even if I have to do it myself!" - nurmaln
Ne se spraševati zakaj, to je SBI, samo verjemi da bo rasel in do sedaj še ni razočaral. To je trg ki se ga da najlažje napovedati, ker je tako konsistenten.
Quack !

gruntfürmich ::
Je že tu, samo čutite je še ne vsi. Kar precej odpuščanj se pričakuje.
tako kot 3 leta nazaj... bomo videli.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
Malidelničar ::
Telekom po ceni prvič po 11 letih presegel prejšnjo prevzemno ponudbo Cinven-a.
https://www.finance.si/finance-vlagatel...
https://www.finance.si/finance-vlagatel...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
In potem musicfreak še vedno raje kupuje razne Microne in ne vem kaj še vse, tu pa imaš domače delnice ki jih premagajo v vsem.
Quack !
GregiB ::
Dolar spet pada... Napram EUR sploh...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica
Jaxson11 ::
Kaj pa tale članek o madžarski borzi? Predvidevam, da je"Krka = Gedeon Richter"?
Kaj pravite? Se to izplača? Zgodovinsko je fino, dividende tudi.
Dodatno bom dal nekaj v ETF. Zanima me, ali se splača dati v ta podjetja, ki imajo že par desetletij rednih izplačilo dividend? Nekatera tudi po 8 %. Pač denar bi rad tudi sedaj, ko sem mlad. Kaj mi bo potem, ko sem v penziji, če jo bom sploh doživel?
Kot sem nekako razumel je dajanje v nek palantir precej bolj rizično, kot pa v skupek 500 tehnoloških podjetij?
Saj res lahko taka reč zraste, vendar če imaš potem v tem tistega jurja, je to kar nekaj.
Na ljubljanski borzi se denar dejansko "zaklene" za 15 let. Ali se ga na drugih lahko tudi izplača? Kje so te haklci?
Vidim, da sem recimo z trgovalnim računom pri NLB precej zapravil pri nakupu, kot pa bi lahko kje drugje.
Ja, začetnik sem.
Je pa škoda, ker nisem vlagal že mlajši. Ampak, kaj češ.
Dodatno bom dal nekaj v ETF. Zanima me, ali se splača dati v ta podjetja, ki imajo že par desetletij rednih izplačilo dividend? Nekatera tudi po 8 %. Pač denar bi rad tudi sedaj, ko sem mlad. Kaj mi bo potem, ko sem v penziji, če jo bom sploh doživel?
Kot sem nekako razumel je dajanje v nek palantir precej bolj rizično, kot pa v skupek 500 tehnoloških podjetij?
Saj res lahko taka reč zraste, vendar če imaš potem v tem tistega jurja, je to kar nekaj.
Na ljubljanski borzi se denar dejansko "zaklene" za 15 let. Ali se ga na drugih lahko tudi izplača? Kje so te haklci?
Vidim, da sem recimo z trgovalnim računom pri NLB precej zapravil pri nakupu, kot pa bi lahko kje drugje.
Ja, začetnik sem.
Je pa škoda, ker nisem vlagal že mlajši. Ampak, kaj češ.
boyx ::
Ima kdo INR odprt pri Iliriki?
Bolj bedno platformo si težko predstavljaš ampak ok jaz vidim ,da bi lahko prek inr Ilirike kupil tudi kriptovalute,zlato,etf s kitajskimi deleži???oziroma vse kar naj ne bi bilo dovoljeno pravzaprav se že mislil ,da so mi odprli trgovalni račun namesto INR ampak polog imam omejen na 20.000 tako kot mora biti pri INR za prvo leto.Drugo pa mi ni jasno kaj naj bi pomenili čudni dividendni donosi pri tujih delnicah.Za UK mi je jasno razlika med GBX in GBP ampak recimo delnico kupiš po GBX dividenda pa ti kaže potem recimo 0,001 ampak podobno je tudi pri ameriških delnicah recimo podjetje s 4% dividendo pri iliriki kaže 0,0...
Bolj bedno platformo si težko predstavljaš ampak ok jaz vidim ,da bi lahko prek inr Ilirike kupil tudi kriptovalute,zlato,etf s kitajskimi deleži???oziroma vse kar naj ne bi bilo dovoljeno pravzaprav se že mislil ,da so mi odprli trgovalni račun namesto INR ampak polog imam omejen na 20.000 tako kot mora biti pri INR za prvo leto.Drugo pa mi ni jasno kaj naj bi pomenili čudni dividendni donosi pri tujih delnicah.Za UK mi je jasno razlika med GBX in GBP ampak recimo delnico kupiš po GBX dividenda pa ti kaže potem recimo 0,001 ampak podobno je tudi pri ameriških delnicah recimo podjetje s 4% dividendo pri iliriki kaže 0,0...
Kaj pa tale članek o madžarski borzi? Predvidevam, da je"Krka = Gedeon Richter"?
Ja, začetnik sem.
Je pa škoda, ker nisem vlagal že mlajši. Ampak, kaj češ.![]()
Živjo
pri dividendah moraš vedeti da to ni kar neto dobiček ker po presečnem dnevu delnica ki ti prinese dividendo pade največkrat ravno za toliko kot znaša dividenda glede LJ borze pa ni nikjer nič zaklenjeno za 15 let
nov dan, novih 800 eurov plusa. trenutno je res lepo ziveti. 12000 evrov plusa v zadnjih 2 tednih. se celo amd je zlezel iz minusa, sedaj cisto vse delnice v plusu
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: musicfreak ()

Fajn slišat, da si preživel temačna obdobja. :)
Zgodovina sprememb…
Jaxson11 ::
Ja, začetnik sem.
Živjo
pri dividendah moraš vedeti da to ni kar neto dobiček ker po presečnem dnevu delnica ki ti prinese dividendo pade največkrat ravno za toliko kot znaša dividenda glede LJ borze pa ni nikjer nič zaklenjeno za 15 let
Ja, ok dividende so pač takoj obdavčene s 25 %.
Da se denar na ljubljanski borzi zaklene za 15 let pa sem namenoma dal v narekovaje. Ciljal sem na davek, ki z leti pada proti ničli.
Ja, začetnik sem.
Živjo
Ja, ok dividende so pač takoj obdavčene s 25 %.
Da se denar na ljubljanski borzi zaklene za 15 let pa sem namenoma dal v narekovaje. Ciljal sem na davek, ki z leti pada proti ničli.
davek z leti pada proti ničli neglede na to kaj in kje ali prek koga trguješ z delnicami razen če misliš na INR račun tu pa je drugačen sistem,Davka ne plačaš če si ne izplačaš denarja iz računa 15 let in nima veze na to koliko prodaj narediš oziroma koliko dividend prejmeš.Pri običajnem trgovalnem računu pa ti za dividende v tujini avtomatično odtrgajo davek(uk tega ne počne)potem pa še naši dacarji dodajo 15% ampak to je drugo kar sem ti napisal ,da vrednost delnice na dan ki ne prinaša več dividende običajno pade ravno za toliko kot je dividenda oziroma nekoliko manj.
pingme ::
Pri običajnem trgovalnem računu pa ti za dividende v tujini avtomatično odtrgajo davek(uk tega ne počne)potem pa še naši dacarji dodajo 15% …
Tudi če imaš INR plačaš v tujini enako davka na dividende kot na navadnem trgovalnem računu.
FURS prizna max. 15% v tujini, torej če v tujini plačaš 15% ali več, boš pri nas še dodatnih 10% na navadnem tr, na inr pa nič.
Tako da kar se dividend tiče profitiraš na inr običajno zgolj 10% za tuje, za slovenske pa 25%.