Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
Spura ::
Malidelničar ::
Kaj se vam zdi v tem trenutku največji hedge na ATH market?
Jaz sem bolj izpostavljen energetiki, materialom in kmetijstvu. Naslednje leto bom kmetijski sektor še malce povečal po mojem.
Plus diverzifikacija stran od ameriških delnic delno v podcenjene evropske (in seveda klasično imam kar nekaj LJSE).
Jaz sem bolj izpostavljen energetiki, materialom in kmetijstvu. Naslednje leto bom kmetijski sektor še malce povečal po mojem.
Plus diverzifikacija stran od ameriških delnic delno v podcenjene evropske (in seveda klasično imam kar nekaj LJSE).
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
energetik ::
Največji hedge, ne vem. Sem pa dodal nekaj EU gov bonds. Skoraj zihr bodo še nižali obresti, in bi znale obveznice lepo skočit.
Tudi jaz sem sem ogromno (preveč?) v energetiki, materialih, zraven pa zdravstvu. Ali delam prav, bom še videl.
Tudi jaz sem sem ogromno (preveč?) v energetiki, materialih, zraven pa zdravstvu. Ali delam prav, bom še videl.
vires in numeris
musicfreak ::
Za te ETFe in delnice je res treba met dobre zivce ce mas velik del svojih prihrankov noter. Zjutraj se 300 evrov plusa v prvih dveh tednih od nakupa, 8 ur kasneje ze 600 minusa :D Svaka cast tistim, ki jim uspe nikoli preverjat stanja. Upam da me bo minilo s casom.
Eh, se navadiš. Sploh pa z leti, ko nikoli več ne greš "v minus", ko imaš le še več ali manj dobička.
Pomaga tudi kripto terapija; ko greš enkrat čez kriptozimo in bull run, se ti zdi nihanje delnic smešno
Je pa res, ko sem prvič prišel do kripta in delnic iz izključno bančnih depozitov, priznam da sem bil nervozen. Nekaj ti mora preklopit v glavi, da ni konec sveta, če greš kdaj tudi pod svoj vložek.
Pomaga tudi kripto terapija; ko greš enkrat čez kriptozimo in bull run, se ti zdi nihanje delnic smešno
Je pa res, ko sem prvič prišel do kripta in delnic iz izključno bančnih depozitov, priznam da sem bil nervozen. Nekaj ti mora preklopit v glavi, da ni konec sveta, če greš kdaj tudi pod svoj vložek.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
delavec44 ::
Enako. Če je to dolgoročna investicija, je brez veze gledati tečaj 2x dnevno. Pa ne rečem, da mi to vedno uspe
Sparkxl ::
Kripto je najboljši trening za želodec. Ker tam -30% na dan ni nič neobičajnega, sploh kake bolj obskurne zadeve. Če ne kripto, pol pač tesla delnica. To ima iste premike kot shitcoins.
Ko to doživiš so gibanja tečajev delnic šala mala. Aja pa ne gledat tudi zelo pomaga kot preventiva pred neumnimi potezami
Ko to doživiš so gibanja tečajev delnic šala mala. Aja pa ne gledat tudi zelo pomaga kot preventiva pred neumnimi potezami
LeQuack ::
Kripto je najboljši trening za želodec. Ker tam -30% na dan ni nič neobičajnega, sploh kake bolj obskurne zadeve. Če ne kripto, pol pač tesla delnica. To ima iste premike kot shitcoins.
Kripto gre gor 10%, dol pa 1% mogoče. Preveri za zadnji mesec kakšen graf. Kripto ni volatilen kot delnice.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
Groot ::
Kripto gre gor 10%, dol pa 1% mogoče. Preveri za zadnji mesec kakšen graf. Kripto ni volatilen kot delnice.
Hahaha ti pa nisi ravno dolgo v kriptu a
rkobarov ::
kripto je dobra terapija za delnice :D
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q
Ok in kdaj je šel bitcoin ali etherium dol recimo 10% v enem dnevu? Tudi pri Nvidii in ostalih je bilo to že letos ne tako redek pojav.
Quack !
enemon ::
musicfreak je izjavil:
Za te ETFe in delnice je res treba met dobre zivce ce mas velik del svojih prihrankov noter. Zjutraj se 300 evrov plusa v prvih dveh tednih od nakupa, 8 ur kasneje ze 600 minusa :D Svaka cast tistim, ki jim uspe nikoli preverjat stanja. Upam da me bo minilo s casom.
Meni +2000 ali -2000 dnevno ne pomeni več nič, sem čisto flegma, pride z izkušnjami.
javor33 ::
če želi nekdo zaečet vlagat v delnice, kovine, crypto... bi svetovali kake sklade, ki pokrivajo vse to, kjer si lahko posameznik kaj zbira, ali posamićne naložbe? in če da katere sklade, in katere app?
Kake dobre vsebine za začetnike se tudi nebi branil... oz linka, kjer je že kaj napisano o tem.
Hvala
Kake dobre vsebine za začetnike se tudi nebi branil... oz linka, kjer je že kaj napisano o tem.
Hvala
tony1 ::
Skladi imajo mnogo, mnogo predrage stroške. Sprejemljivo je do 0,2% letnega stroška, ostalo te bo samo spravilo v revščino.
GregiB ::
Ok in kdaj je šel bitcoin ali etherium dol recimo 10% v enem dnevu?
4.8.24 -10%
9.11.22 -10%
13.6.22 -14%
6.3.22 -11%
7.9.21 -12%
12.5.21 -14%
17.4.21 -14%
15.3.21 -10%
21.1.21 -11%
10.1.21 -12%
9.5.20 -13%
12.3.20 -33%
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
barakus ::
SP500 ath tudi mene skrbi da bo v 2025 vse zgrmelo in povleklo sabo še zlato in bitcoin, razmišljam da bi dal še kaj v eu/slo v medical, agro, prehrambena industrija...
MikeRotch ::
Zakaj naj bi bil ATH problem?
"Expanding out a bit more, the S&P 500 has spent 44% of trading days since 1952 within 5% of an ATH compared to just 40.5% of the time when the index has been down 10% or more from an ATH."
S tem, da so trenutno tudi dobički podjetji v SP500 zelo blizu ATH.
https://www.macrotrends.net/1324/s-p-50...
"Expanding out a bit more, the S&P 500 has spent 44% of trading days since 1952 within 5% of an ATH compared to just 40.5% of the time when the index has been down 10% or more from an ATH."
https://www.macrotrends.net/1324/s-p-50...
Sparkxl ::
Da si prebereš vsaj zadnjih 20 strani te teme, ker se zdaj že tedensko pojavljajo taka vprašanja
NajiM ::
Vi pametnjakoviči bi pa tudi lahko vedeli da so etf tudi skladi in sploh ne veste ali je s skladi mislil na vzajemne ali pa na "electronically traded" sklade...
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: tony1 ()
Vi pametnjakoviči bi pa tudi lahko vedeli da so etf tudi skladi in sploh ne veste ali je s skladi mislil na vzajemne ali pa na "electronically traded" sklade...
hvala :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: javor33 ()
111111111111 ::
SP500 ath tudi mene skrbi da bo v 2025 vse zgrmelo in povleklo sabo še zlato in bitcoin, razmišljam da bi dal še kaj v eu/slo v medical, agro, prehrambena industrija...
Jaz sem že prodal Bitcoin, pričakujem korekcijo nekje konec decembra, začetek januarja. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
BlaY0 ::
musicfreak je izjavil:
Ja, heba s psiho vidika je, ko začneš in ti gre takoj vse v minus in potem nekaj cajta niha iz minusa v plus. Meni je šlo na začetku prva dva meseca tudi samo dol, se pravi v minus. Sem pa moral prav pogledat, ker se tega niti nisem spomnil oziroma sem bil prepričan, da sploh nikoli zares nisem šel v minus. Letos kolikor gledam, imam drope celotnega portfelja tudi za par k, oni v začetku avgusta je bil recimo za 10k. Tako da chill, saj bo.
To pa ne pomeni dosti. Recimo da bi dobicek rastel 5% na leto linearno, cena delnice pa 20% linearno. Taka delnica bi bila po nekaj letih zelo precenjena, kljub temu, da je dobicek vedno na ATH.
In to se dogaja, namrec celoten S&P ima vedno visji P/E, torej cene delnic rastejo hitreje kot dobicki. Delnice kot sta Costco in Tesla imajo naravnost fantazijske cene.
TESKAn ::
Vemo, samo so cenejši kot 'aktivno upravljani'.
Kripto me je naučil, da 'aktivno trejdanje' pomeni da boš kupoval drago in prodajal poceni, izgubljal denar za provizije, čez leta pa ugotovil da če bi samo na miru pustil začetni vložek bi imel x10 ali več. Zato vlagaš kar si lahko privoščiš (da nimaš problema kupit nov hladilnik, če star crkne) in ob dropih, kot je bil nekaj časa nazaj ko je šlo dol 10% samo grizeš nohte in ne prodajaš v paniki.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
Pričakovano so mi lepo začele delati EU obveznice. DBXG (25+ letne) samo ta teden 4% gor.
vires in numeris
kaksno je vase mnenje o rocket lab? je kdo poglobljen v to? bi blo kaj za prihodnost?
https://finance.yahoo.com/quote/RKLB/?g...
musicfreak je izjavil:
kaksno je vase mnenje o rocket lab? je kdo poglobljen v to? bi blo kaj za prihodnost?
Meme delnica, enako kot ostale Trump related delnice ki so poskočile od izvolitve. Gor 500% v zadnje pol leta, še memecoini niso tako optimistični. Ko bo Trump prišel v pisarno in se bo blišč razblinil in bodo ljudje videli da je same old Trump, se zna poznati tudi na delnicah.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
Menite, da bosta šla GOOGL, MSFT kaj dol? Ali pa ASML?
Je sploh kaj podcenjenega na IT sektorju, kakšen podsektor, player iz Russell2000?
Je sploh kaj podcenjenega na IT sektorju, kakšen podsektor, player iz Russell2000?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()
MikeRotch ::
Zanimiv video o podcenjenosti oz. precenjenosti vsega:
tl;dw: Vse je "precenjeno" :) Še vedno je problem, ker to ne pomeni nujno, da ne bo vseeno šlo vse še naprej gor. Zato keep calm and DCA.
tl;dw: Vse je "precenjeno" :) Še vedno je problem, ker to ne pomeni nujno, da ne bo vseeno šlo vse še naprej gor. Zato keep calm and DCA.
Malidelničar je izjavil:
Kljub temu da delam pri ASML in vem kako veliko je narocil in kako se vse siri, da je planirana podvojitev prometa do 2030, si ne bi upal dat denarja v ASML delnice. Ker ce kitajska napade tajvan bo sla ASML delnica zelo nizko, ker na kitajsko se proda polovica masin trenutno iz prometa in amerika bo potem zahtevala da se preneha komplet vse prodajat tja. Brez dvoma se bodo nasli novi trgi, ampak bo trajalo en cas.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: musicfreak ()
musicfreak je izjavil:
Malidelničar je izjavil:
Kljub temu da delam pri ASML in vem kako veliko je narocil in kako se vse siri, da je planirana podvojitev prometa do 2030, si ne bi upal dat denarja v ASML delnice. Ker ce kitajska napade tajvan bo sla ASML delnica zelo nizko, ker na kitajsko se proda polovica masin trenutno iz prometa in amerika bo potem zahtevala da se preneha komplet vse prodajat tja. Brez dvoma se bodo nasli novi trgi, ampak bo trajalo en cas.
Kaj pa kakšen player nižje v verigi od ASML-ja? Ki ni vezan na Tajvan in TSMC?