Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
Spura ::
Saj imajo spodobne dividende.
Če delnica pade za znesek dividende vsakič, brez da se pobere, potem nimaš nič od dividende.
To je nemogoce v praksi. Na neki tocki bi bila vrednost delnice 0. Ne samo, da je firma ki placuje dividende vredna vec kot 0, nizja kot je cena, visji je % dividende.
Malidelničar ::
Ja, Slovenske delnice so letos res slabe, SBITOPTR YTD je samo 41,14% /s
Upajmo na kakšen 'dip', da dokupimo
KRKG se drži kar visoko, PETG isto, LKPG je na ATH-jih, POSR je sploh potegnila gor na ATH, ZVTG je gor, CICG se pa malce obrača dol, UKIG je pa itak crash
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
111111111111 ::
Jaz čakam na KRKG. :) Žal mi je da pred korono nisem imel jajc in kupil po 80€. :)
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
LeQuack ::
Zakaj pričakujete padec, glede na to da slovenske delnice zadnje pol leta skoraj niso nič rasle, medtem pa v ZDA in Evropi vsak dan novi rekordi padajo.
Quack !
Ja ja, pardon NLBR je nazaj na ATH-ju po kratkem dip-u. NLBR-ja nisem imel na radarju in sem itak zamudil tisti masovni bull-run.
11(ful enic): ja jaz imam celo nekaj KRKG po ceni 58 EUR (!) in isto mi je žal, da nisem izkoristil koronskega crasha in koronske nestabilnosti (zaradi osebnih razlogov si ravno takrat nisem mogel narediti cash pozicije ) Tako, da moja nakupna cena overall je višja (sem pa kar zelo lepo v plusu vseeno) Sem pa pri KRKG zaenkrat samo buy&hold
Ja glede crasha se pa spominjam Slo-Tech foruma, da je kot edini nudil nekaj 'sanity' v časih marčevskega COVID-nega zloma. Tako, da če bo kakšen crash v 2025 upam, da bomo lahko imeli zanimivo debato (in ne v stilu, da je konec sveta). Pa da se kakšni stari mački spet bolj angažirajo v delniški debati, npr. Tilen, pa trgovec35 itd.
LeQuack: morda kakšen overreaction na LJSE: se mi zdi, da naša borza bolj počasi raste, dip-i so bistveno daljši, ko je pa panika pa hitro leti denar ven in je hitro lahko velik padec v roku 1 meseca. Delnice so imele od začetka leta kar lepo trajektorijo in če bo karkoli da se pri nas ekonomsko zamaja (pa še mediji pri nas napihnejo) potem imamo lahko pullback.
11(ful enic): ja jaz imam celo nekaj KRKG po ceni 58 EUR (!) in isto mi je žal, da nisem izkoristil koronskega crasha in koronske nestabilnosti (zaradi osebnih razlogov si ravno takrat nisem mogel narediti cash pozicije ) Tako, da moja nakupna cena overall je višja (sem pa kar zelo lepo v plusu vseeno) Sem pa pri KRKG zaenkrat samo buy&hold
Ja glede crasha se pa spominjam Slo-Tech foruma, da je kot edini nudil nekaj 'sanity' v časih marčevskega COVID-nega zloma. Tako, da če bo kakšen crash v 2025 upam, da bomo lahko imeli zanimivo debato (in ne v stilu, da je konec sveta). Pa da se kakšni stari mački spet bolj angažirajo v delniški debati, npr. Tilen, pa trgovec35 itd.
LeQuack: morda kakšen overreaction na LJSE: se mi zdi, da naša borza bolj počasi raste, dip-i so bistveno daljši, ko je pa panika pa hitro leti denar ven in je hitro lahko velik padec v roku 1 meseca. Delnice so imele od začetka leta kar lepo trajektorijo in če bo karkoli da se pri nas ekonomsko zamaja (pa še mediji pri nas napihnejo) potem imamo lahko pullback.
energetik ::
Haha, danes je moj dan.
PFE, XMME, paladij +2%
RIO, LITU +5%
ICGA +8%
PFE, XMME, paladij +2%
RIO, LITU +5%
ICGA +8%
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
prozac ::
A kdo ve zakaj so sli danes kitajci gor (od 5 do 9%), srebro 11%, nemci 2-4%, mag7(1-2%), mining tud kr fajn gor?
se mi zdi prov cudno, cel portfelj je zrasel za skoraj 2%, pa nikjer nisem zasledil nobene udarne novice, da bi kdorkoli kaj naredil...
upam, da mi do konca tedna ne zaniha vse na -2%
se mi zdi prov cudno, cel portfelj je zrasel za skoraj 2%, pa nikjer nisem zasledil nobene udarne novice, da bi kdorkoli kaj naredil...
upam, da mi do konca tedna ne zaniha vse na -2%
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: prozac ()
NajiM ::
Kje pa ti novice bereš, na 24kur?
https://finance.yahoo.com/news/china-ea...
(Bloomberg) -- China's top leaders signaled bolder economic support next year using their most direct language on stimulus in years, as Beijing braces for a tr...https://finance.yahoo.com/news/china-ea...
Pa srebro je šlo 2,7% ne enajst, pa mag7 je v glavnem minus (nvda probe kitajci), pa dax je tud že v minusu.
https://finance.yahoo.com/news/china-ea...
(Bloomberg) -- China's top leaders signaled bolder economic support next year using their most direct language on stimulus in years, as Beijing braces for a tr...https://finance.yahoo.com/news/china-ea...
Pa srebro je šlo 2,7% ne enajst, pa mag7 je v glavnem minus (nvda probe kitajci), pa dax je tud že v minusu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: NajiM ()
za srebro sem "pozabil napisat" da mam etf 3x lev, za kitajce sem pa malo poguglal in prebral (vseeno hvala za link)
danes so me presenetili nemski avti, ker skoz padajo :(
drugace pa dnevno ne spremlam novic iz trga (pa bi se mogu mal bl navadt)
Haha, danes je moj dan.
PFE, XMME, paladij +2%
RIO, LITU +5%
ICGA +8%
Jaz imam tudi presenetljivo zeleno praktično vse. Preveč je zeleno, ni mi všeč tole. Moram v tem trgu najti kaj podcenjenega.
bobby ::
za srebro sem "pozabil napisat" da mam etf 3x lev, za kitajce sem pa malo poguglal in prebral (vseeno hvala za link)
Kater etf pa imaš to, Amplify SILJ? Do tega evropejci ne moremo, pa me zanima,..
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.
Sparkxl ::
Wallstreat je zavohal argentino
https://oilprice.com/Energy/Energy-Gene...
Zdaj pa poglejte če upate kaj te delnice delajo zadnje 2 leti :) In vse to brez da bi se jih wallstreat sploh dotaknil
BMA
Cresy
Loma
YPF
PAM
CEPU
Sam imam 15% izpostavljenost argentini...za več nimam jajc, ker take rakete se hitro lahko obrnejo. Imam bogate izkušnje s takimi zgodbami :-/ Ampak z vstopom big playerjev bo pomoje šlo še konkretno višje
https://oilprice.com/Energy/Energy-Gene...
Zdaj pa poglejte če upate kaj te delnice delajo zadnje 2 leti :) In vse to brez da bi se jih wallstreat sploh dotaknil
BMA
Cresy
Loma
YPF
PAM
CEPU
Sam imam 15% izpostavljenost argentini...za več nimam jajc, ker take rakete se hitro lahko obrnejo. Imam bogate izkušnje s takimi zgodbami :-/ Ampak z vstopom big playerjev bo pomoje šlo še konkretno višje
NajiM ::
Tesla je naslednji kripto, raste brez nekega razloga že od Trumpove izvolitve. Čeprav jim prodaja upada, sploh na Kitajskem.
Quack !
mikhaair ::
Tesla je naslednji kripto, raste brez nekega razloga že od Trumpove izvolitve. Čeprav jim prodaja upada, sploh na Kitajskem.
Edini razlog Trump+Musk, mogoče nov FSD?, čeprav ne verjamem, napoved novega Y tudi ne bi porinila delnico x2, si ne predstavljam zakaj bi tam obstala...danes je že 410$. Noro.
MikeRotch ::
Q3 2024 je bil za Teslo rekorden po prihodkih in po dobičku. Ta kvartal pa tudi ne kaže ravno slabo. November je bil na Kitajskem odličen, december naj bi bil še boljši. Jaz ne vidim nekih hudih pretresov, rezultati so glede na makro razmere odlični.
Musk se vam zahvaljuje za denar Tesle, prvi človek ki je dosegel 400 milijard net worth. The rich get richer.
Quack !
redtech ::
Dober praktični primer, zakaj moraš zelo paziti na katerih borzah kupuješ. Londonski AIM mi najprej pade na pamet, ki je skoraj 0 reguliran
Je pa pri vseh tako in lepo do cash-out eventa :)
https://www.sciencedirect.com/science/a...
The focal point of the study is a market segment named the Alternative Investment Market (AIM), which is a London based growth market governed by the London Stock Exchange (LSE). Since its establishment in 1995 the AIM market has experienced substantial growth in its number of listings among small and newly founded firms. Compared to other markets, the distinctive feature of AIM is its relatively light touch on regulation and listing requirements, which gives rise to at least two plausible listing patterns across venues.
Je pa pri vseh tako in lepo do cash-out eventa :)
https://www.sciencedirect.com/science/a...
The focal point of the study is a market segment named the Alternative Investment Market (AIM), which is a London based growth market governed by the London Stock Exchange (LSE). Since its establishment in 1995 the AIM market has experienced substantial growth in its number of listings among small and newly founded firms. Compared to other markets, the distinctive feature of AIM is its relatively light touch on regulation and listing requirements, which gives rise to at least two plausible listing patterns across venues.
kow ::
Musk se vam zahvaljuje za denar Tesle, prvi človek ki je dosegel 400 milijard net worth. The rich get richer.
Taki nas ne motijo. Motijo nas izredno bogate familije, ker imajo prednika, ki je bil podjeten pred 100 leti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Eno neumestno vprašanje: A ima kdo izkušnje s trgovanjem na segmentu SLO borze, SI.ENTER?
(tu je kotacija: https://sienter.si/si/seznam-izdajatelj...
Staribevskač ::
Malidelničar je izjavil:
Eno neumestno vprašanje: A ima kdo izkušnje s trgovanjem na segmentu SLO borze, SI.ENTER?
404 napaka! Stran ne obstaja (več)!
Verjetno je šlo za prevarante!??
Ribarjenje, če bi kdo vtipkal svoje geslo in podatke!??
Typo, evo to je link SI.ENTER: https://sienter.si/si/seznam-izdajatelj...
Mene zanima, ker se je recimo na tem trgu trgovalo z delnicami SLO elektrodistributerjev in je kar nekaj delničarjev kupilo te deleže. Ampak ne vidim, da bi bilo kaj prometa zdaj gor...
Mene zanima, ker se je recimo na tem trgu trgovalo z delnicami SLO elektrodistributerjev in je kar nekaj delničarjev kupilo te deleže. Ampak ne vidim, da bi bilo kaj prometa zdaj gor...
Taki nas ne motijo. Motijo nas izredno bogate familije, ker imajo prednika, ki je bil podjeten pred 100 leti.
No, saj te razumem in razumem, kaj hočeš povedati!
Bi bil pa vseeno vesel, da bi tole, ZAKAJ te (take) družine motijo.
Motijo me zato, KER ....
Zadnja tedna so začeli predvajati (novo?) nadaljevanko na eni od osnovnih tv kanalov. Če koga zanima, lahko tudi pogledam za kanal... Zapisani smrti ali tako nekako prevajajo. 4 epizode 1 serije so se že odvrtele, nekaj tudi ponavljajo. Danes in jutri zvečer ob 8 ali 9h zvečer boš zagotovo naletel nanjo. Dogaja se v starem Rimu, skoraj 2000 let pred izumom tiska! Oblast,cesarstvo, igre in vse, kar paše zraven! Priznam, da malo povleče na pocukrano limonado, vendar je vse ostalo, okoliščine in razmere, kakor tudi metode, ambicije, želje in njihovo doseganje prav fenomenalno in neverjetno, kako primerljivo z današnjim časom.
Včeraj sem dodal:
BAK 5.0
Ciklična, znižujem cost avg., še vedno ni jasno kaj bo z deležem NOVONOR-a/prodaja.
NEM 42
NEM sedaj konsolidira Newcrest, odprodaja Tier 2 rudnike, odpušča srednji management. Ima praktično polovico vseh Tier 1 rudnikov.
SSRM has announced that it has signed a definitive purchase agreement with Newmont Corporation NEM to acquire the Cripple Creek & Victor Gold - tukaj sem bil uspešen.
SEPL 190p
Škoda, da sem zgrešil flush na 150p, sedaj sem odprl začetno pozicijo na 190, če gre nafta nižje dodajam.
RSG.AX 0.415
Špekulacija Mali... CEO in še dva so pridržali zaradi spora glede dajatev.
Ujel sem, da se Barrick že pogaja in gredo stvari v pravo smer.
The Malian authorities this week issued an arrest warrant for Barrick Gold CEO Mark Bristow, whom they accuse of "money laundering". Barrick Gold owns an 80% share of one of the world's largest gold mines, the open-pit Loulo-Gounkoto site in western Mali, with the Malian state owning the remaining 20%
Nova hunta naj bi zahtevala 30% delež... (nepreverjena informacija).
BAK 5.0
Ciklična, znižujem cost avg., še vedno ni jasno kaj bo z deležem NOVONOR-a/prodaja.
NEM 42
NEM sedaj konsolidira Newcrest, odprodaja Tier 2 rudnike, odpušča srednji management. Ima praktično polovico vseh Tier 1 rudnikov.
SSRM has announced that it has signed a definitive purchase agreement with Newmont Corporation NEM to acquire the Cripple Creek & Victor Gold - tukaj sem bil uspešen.
SEPL 190p
Škoda, da sem zgrešil flush na 150p, sedaj sem odprl začetno pozicijo na 190, če gre nafta nižje dodajam.
RSG.AX 0.415
The Malian authorities this week issued an arrest warrant for Barrick Gold CEO Mark Bristow, whom they accuse of "money laundering". Barrick Gold owns an 80% share of one of the world's largest gold mines, the open-pit Loulo-Gounkoto site in western Mali, with the Malian state owning the remaining 20%
Slovenske delnice so pa čisti poraz. Sredi leta so se odločile, da ne bodo več sodelovale in zdaj so čisto flat, medtem ko ostali svet gre naprej. Ubistvu dobra prispodoba za našo državo kot tako. Likvidnosti pa tudi ni nobene, par deset transakcij na dan in to je to.
To so (samo tvoji) občutki in seveda opažanja! Če ti še prevedem, zadeva je zelo subjektivna, kar pomeni, da je odvisna od osebe, osebka, ki jo gleda (in od nje nekaj pričakuje)!
Ne samo zadnje pol leta! Lahko bi ti pritrdil, da tvoje razmišljanje velja tudi za celotno prejšnje leto!! Nisi se nikamor premaknile, pa še celo nekatere dividende niso izplačale, ker če bi jo, bi morale vračati državno pomoč (za elektriko!)
Ko sem jaz zbral en tak kupček denarja, ki ga je vredno nekam vložiti, bilo je na začetku prejšnjega leta. Pomislil sem, da bom to verjetno storil itak zadnjič, kakor že dvakrat pred tem. In gledam in premišljujem, kam bi vložil, koga podprl in mu izkazal zaupanje!?
Ni bilo lahko! Delnica Krke je bila takrar 120€ in že to se mi je zdelo kar nekako veliko, drago po domače! In sem tuhtal in prežvekoval vse možnosti, ki so se mi zdele primerne in nekako spremenljive...
Na koncu sem vložil ponovno v Krko. So bila tudi obdobja, ko sem bil razočaran nad njo! Vendar, sem si rekel, kakorkoli, gre za paradnega konja slo in najbolj likvidno delnico! Če imajo oni jajca in denar, da odkupujejo lastne delnice, si lahko to privoščim tudi jaz!!
Zdaj je res že nekaj časa tam okoli natančno 138€, € gor ali dol.
Pričakujem, da bo drugo leto, poleti 150€! To je tako, neobvezno, če bi stvari šle po normalni poti naprej. Kar pa seveda nikoli ni povsem predvidljivo.
Če se vrnem na začetek in tvojo izjavo:
Zadnje pol leta se slo delnice res niso nikamor premaknile! To in taki so tvoji OBČUTKI! In ker so tvoji, so (tebi) POMEMBNI!!
Nekako jih boš moral (raz)rešiti, prebroditi, iti preko njih!?
Tako je življenje (in investiranje)!
Včeraj sem dodal:
BAK 5.0
NEM 42
SEPL 190p
RSG.AX 0.415
Če/KO si bom nabavil UI, chep GPT ali karkoli že se temu reče, za moje borzno poslovanje, si zamišljam in predstavljam, da se bo učila, delovala in preračunavala kakor ti!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Staribevskač ()
redtech: haha, NEM imam kot hedge z izpostavljenostjo zlatu tudi jaz Majhna pozicija, ampak bom če kaj pade pod nakupno ceno, dokupil. Skoraj sem zadel dno, kot so ga na Finančnem Popcastu takrat (pa ideje za NEM nisem dobil pri njih sicer, sem poznal že prej)
Sicer ima NEM nekaj finančnega underperforminga kljub visoki ceni bullion zlata, nekaj se spreminja v managementu.
Sem ga pa spremljal kako se giblje in niha in je zanimivo, ker res ko gre performance total marketa dol, je šel NEM v zadnjem letu zelo gor in mi je lepo kompenziral za ostale pozicije, zdaj pa od Trumpove zmage (in ob bullish obetih za ameriško gospodarstvo) pada nazaj dol (edino je tu catch da pa zlato še ni v korekciji).
Sicer ima NEM nekaj finančnega underperforminga kljub visoki ceni bullion zlata, nekaj se spreminja v managementu.
Sem ga pa spremljal kako se giblje in niha in je zanimivo, ker res ko gre performance total marketa dol, je šel NEM v zadnjem letu zelo gor in mi je lepo kompenziral za ostale pozicije, zdaj pa od Trumpove zmage (in ob bullish obetih za ameriško gospodarstvo) pada nazaj dol (edino je tu catch da pa zlato še ni v korekciji).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()
@Staribevskač
Je zelo velik riziko, če bo pobiral podatke iz slo-techa :D
@Malidelničar
Tier 2 jih vleče dol, v reportu imajo AISC za te rudnike, vsi nad $1400, najboljši performance ima AEM - Agnico Eagle. Rick Rule je že dolgo nazaj izpostavil za oba Barrick in Newmont, da oba postaja neučinkovita zaradi majhnih rudnikov, sploh Barrick. Majhen ali velik redunik, oba imata enako tveganje, samo upside je večji.
Verjamem, da bodo to spravili v red, ne bo pa poceni.
Je zelo velik riziko, če bo pobiral podatke iz slo-techa :D
@Malidelničar
Tier 2 jih vleče dol, v reportu imajo AISC za te rudnike, vsi nad $1400, najboljši performance ima AEM - Agnico Eagle. Rick Rule je že dolgo nazaj izpostavil za oba Barrick in Newmont, da oba postaja neučinkovita zaradi majhnih rudnikov, sploh Barrick. Majhen ali velik redunik, oba imata enako tveganje, samo upside je večji.
Verjamem, da bodo to spravili v red, ne bo pa poceni.
gruntfürmich ::
a muskovi otroci pa bodo revni?Musk se vam zahvaljuje za denar Tesle, prvi človek ki je dosegel 400 milijard net worth. The rich get richer.Taki nas ne motijo. Motijo nas izredno bogate familije, ker imajo prednika, ki je bil podjeten pred 100 leti.
jim foter ne bo nič zapustil da bodo začeli iz nule?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
MikeRotch ::
Ko sem jaz zbral en tak kupček denarja, ki ga je vredno nekam vložiti, bilo je na začetku prejšnjega leta. Pomislil sem, da bom to verjetno storil itak zadnjič, kakor že dvakrat pred tem. In gledam in premišljujem, kam bi vložil, koga podprl in mu izkazal zaupanje!?
Tole je IMHO velika napaka.
Vsak euro se splača investirati. Daljša kot je investicija, višji bodo donosi. Najslabše kar lahko narediš je šparanje na TRR in potem enkratni vložek vsega naenkrat.
Na ta način ne izkoristiš časa, ki ga porabiš, da nabereš ta "kupček vreden vlaganja", denar ti leži na TRR in izgublja vrednost. Poleg tega pa razporeditev vložka na malo daljše obdobje pomaga pri izravnavi ekstremov.
Investirati se splača resno, avtomatično po v naprej določenem planu. Tudi, če je to samo 100€ na mesec.
heretik ::
Par strani na začetku in na koncu sem pogledal, vseh 191 pa res ne... imam namreč začetniško vprašanje:
Katerega posrednika izbrati, če želim investirati v delnice (vključno s slovenskimi) z namenom koriščenja dividend. Gre se za večje zneske, ki jih ne bi požirala inflacija, hkrati bi iz tega prišel dohodek. Ne zanima me trgovanje, samo pasivni zaslužek.
Kolikor razumem so dividende tipično v razponu 0-10 %, potem je treba računati davek na kapitalski dobiček, ki ta procent zbije za 1-2%, potem pa pobere še posrednik svoje. Seveda so te provizije zakomplicirano razpršene, da je težko na hitro primerjati. Ena opcija je recimo NLB, ki pa sigurno pobere kar precej, hkrati nimajo tujih delnic (?). Potem so spletni ponudniki kot recimo e-toro. Ne vem pa koliko bi tja zaupal več 100k, kakšna je varnost?
Depoziti odpadejo, ker jih vedno prehiti inflacija, nepremičnine pa so tvegane z vidika neplačnikov/ne-izselitve. Tako da ciljam na manjši nabor delnic v upanju, da dobim ven nekje 4-5 % čistega dobička (po vseh dajatvah). Kaj vi uporabljate?
Še enkrat poudarjam, ker gre za večje zneske, je varnost pomemben element.
Katerega posrednika izbrati, če želim investirati v delnice (vključno s slovenskimi) z namenom koriščenja dividend. Gre se za večje zneske, ki jih ne bi požirala inflacija, hkrati bi iz tega prišel dohodek. Ne zanima me trgovanje, samo pasivni zaslužek.
Kolikor razumem so dividende tipično v razponu 0-10 %, potem je treba računati davek na kapitalski dobiček, ki ta procent zbije za 1-2%, potem pa pobere še posrednik svoje. Seveda so te provizije zakomplicirano razpršene, da je težko na hitro primerjati. Ena opcija je recimo NLB, ki pa sigurno pobere kar precej, hkrati nimajo tujih delnic (?). Potem so spletni ponudniki kot recimo e-toro. Ne vem pa koliko bi tja zaupal več 100k, kakšna je varnost?
Depoziti odpadejo, ker jih vedno prehiti inflacija, nepremičnine pa so tvegane z vidika neplačnikov/ne-izselitve. Tako da ciljam na manjši nabor delnic v upanju, da dobim ven nekje 4-5 % čistega dobička (po vseh dajatvah). Kaj vi uporabljate?
Še enkrat poudarjam, ker gre za večje zneske, je varnost pomemben element.
chrush ::
Ce gre za enkraten vecji znesek, potem Ilirika. Ne bom dejal, da so najcenejsi, ampak pri enkratnem nakupu vzames to v zakup. Za tuje pa najbrz Trade Republic. Ce pa bos kupoval vsak mesec za velik znesek, potem pa samo Trade Republic. To je moje mnenje.
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers
Od tujih bi jaz najbolj zaupal IBKR.
Sicer pa ECB je ravno znižala obrestne mere za 0,25 %. Gledam če bodo moje EU gov obveznice kaj poskočile, ampak verjetno je bilo to že priced-in.
Sicer pa ECB je ravno znižala obrestne mere za 0,25 %. Gledam če bodo moje EU gov obveznice kaj poskočile, ampak verjetno je bilo to že priced-in.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
chrush ::
Kaksni so kaj realni donosi na EU obveznice na leto? Nic kaj ne spremljam? Kater sploh imas? Tiste z daljso rocnostjo ali s krajso?
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers
En ETF imam z 25y+ ročnostmi, drugi pa vse enakomerno od 1y+ naprej. DBXG in pa XGLE, če te zanima.
Tale drugi ima 2,6% letno, prvi pa 3,6% letno od dec 2007 naprej. Tudi jaz se šele učim, zdaj naj bi bile podcenjene, počakal bom na rast, nato prodal. Ni moj namen jih držati, ker ko bo ECB enkrat spet štartala z višanjem obresti, bosta ta 2 ETF strmoglavila.
Tale drugi ima 2,6% letno, prvi pa 3,6% letno od dec 2007 naprej. Tudi jaz se šele učim, zdaj naj bi bile podcenjene, počakal bom na rast, nato prodal. Ni moj namen jih držati, ker ko bo ECB enkrat spet štartala z višanjem obresti, bosta ta 2 ETF strmoglavila.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
Hvala za info. Sicer kakor vidim nima slovenskih delnic...
Kako pa se gibljejo obveznice v primerjavi z depozitom? To mi nikoli ni bilo jasno. Glavnica ni fiksna? Daš noter 100 EUR, čez eno leto imaš...?
Machete ::
Musk ima lahko milijarde, ampak je tudi delničarjem ustvaril bogastvo. Če pada z mize, ne vidim težave.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Ce gre za enkraten vecji znesek, potem Ilirika. Ne bom dejal, da so najcenejsi, ampak pri enkratnem nakupu vzames to v zakup. Za tuje pa najbrz Trade Republic. Ce pa bos kupoval vsak mesec za velik znesek, potem pa samo Trade Republic. To je moje mnenje.
Ilirika se zdi kar v redu, niso od včeraj in so fizično prisotni. Ampak potem je tudi NLB aktualen, posebej če so kaki popusti za komitente. Imajo tudi tuje trge, ampak brez trgovalnega računa se ne da nič videti.
Kakšni delnic?Od tujih bi jaz najbolj zaupal IBKR.
Kako pa se gibljejo obveznice v primerjavi z depozitom? To mi nikoli ni bilo jasno. Glavnica ni fiksna? Daš noter 100 EUR, čez eno leto imaš...?
Nisem jaz kupil obveznic, da bi jih držal do konca ročnosti. To je obvezniški ETF. Če kupiš obveznico direktno na primarnem trgu, ko jo izdajo, je tako da daš 100€ in vsako leto dobiš fiksen obresti, ki so pripisane obveznosti. Ob ročnosti, dobiš ven tudi 100€ vložka.
Seveda pa lahko to obveznico kadarkoli prodaš na trgu, kjer je njena vrednost odvisna od mnogih zadev, tu reči ratajo komplicirane.
vires in numeris
rkobarov ::
Intel je trenutno zelo poceni, a še kdo verjame v njihov povratek?
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q
Sparkxl ::
Seštej si te 4 točke in si sam odgovori:
1. kje so zdaj
2. kje delajo svoj promet https://www.statista.com/statistics/263...
3. kaj dela konkurenca https://www.reuters.com/technology/arti...
4. In zraven upoštevaj, da se to področje deli na 2 pola, ki sta med seboj izklučujoča. Pomeni nobenih kitajskih čipov v usa+priveski in obratno.
1. kje so zdaj
2. kje delajo svoj promet https://www.statista.com/statistics/263...
3. kaj dela konkurenca https://www.reuters.com/technology/arti...
4. In zraven upoštevaj, da se to področje deli na 2 pola, ki sta med seboj izklučujoča. Pomeni nobenih kitajskih čipov v usa+priveski in obratno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Sparkxl ()
pingme ::
Obveznica ima fiksno obrestno mero. Če je 3% boš do dospetja dobil 3% vsako leto in celotno glavnico.
Ampak … ko so bile ECB obrestne mere okoli nič (ali celo pod) si recimo kupil 20 letne obveznice z 1% obrestmi. Čez eno leto je inflacija in ECB poviša obrestno mero na 3% in se sedaj nove primerljive obveznice dobi s 3% ali vešjimi obrestmi.
Ja, če boš svoje obveznice z 1% prodal čez 19 let, boš dobil celotno glavnico in obresti, če pa želiš prodati sedaj, jo boš moral prodati po več deset odstotkov nižji ceni, ker se sicer tistemu, ki kupuje bolj splača kupiti novo z višjo om, ker se seveda upošteva končni znesek.
Enako seveda velja tudi v obratni smeri, če si kupil obveznico s 4%, sedaj se pa izdajajo s 3%, ima tvoja višji celotni donos do dospetja in dosega višjo ceno kot ob nakupu.
Avstrija je recimo leta 2020 izdala 100 letno obveznico z manj kot 1% kuponom. V dveh letih je nato vrednost obveznice padla za več kot 60%. Dober deal.
Matej_K ::
Vir: Finance.si - 12.12.2024 10:47
Vlagatelji, pozor: objavljen je predlog zakona o individualnih naložbenih računih
Prek INR bi lahko začeli vlagati čez leto dni, davek pa bo nižji od zdajšnjega davka na dividende in obresti; objavljamo glavna predlagana pravila.
Od predvidoma 1. januarja 2026 bomo lahko posamezniki odpirali tako imenovane individualne naložbene račune (INR). Bistvena rešitev je: skoraj vsi zaslužki od obresti in dividend, doseženih v EU in OECD, bodo med tem, ko se bodo stekali na vaš INR, neobdavčeni. Davek boste plačali šele ob prvem izplačilu, bo 15-odstoten oziroma ga po 15 letih ga ne bo.
To se bo zgodilo, če bodo predlogi zakona o INR in spremembah dohodninske zakonodaje, ki so trenutno v javni obravnavi in jih lahko preverite na tej povezavi, tudi sprejeti.
Poglejmo podrobnosti sprememb, ki so jih pripravili pri ministrstvu za finance Klemna Boštjančiča.
Bodite na tekočem s temo tega članka
Kliknite [+] in prejmite e-sporočilo, ko objavimo nov članek s to značko.
borze davki varčevanje denar finančni instrumenti
1. Kaj so INR
Predlog zakona o INR predvideva:
INR je poseben račun, namenjen vlaganju v finančne instrumente, ki ga lahko odpre le fizična oseba, posameznik (torej ne, denimo, kot s. p. oziroma fizična oseba z dejavnostjo s. p.), ki je slovenski davčni rezident;
odprete lahko le en INR samo enkrat, razen v primeru prenosa INR na drugega ponudnika;
imetnik INR lahko v prvem letu po odprtju INR nanj vplača največ 20 tisoč evrov, nato letno največ pet tisoč evrov;
skupna omejitev vseh vplačil z leti bo 150 tisoč evrov, skupna vrednost sredstev (torej naložbe skupaj z dividendami, denimo) pa ni omejena;
vplačila se bodo lahko izvajala izključno v evrih;
tako boste lahko vlagali v delnice, obveznice, zakladne menice, enote kolektivnih naložbenih podjemov za vlaganja v prenosljive vrednostne papirje (to so skaldi) in ETF, ki kotirajo na organiziranih trgih ali drugem večstranskem sistemu trgovanja v EU, EGP ali OECD;
ne glede na zgornje omejitve se lahko na INR pridobivajo tudi dolžniški vrednostni papirji Republike Slovenije, s katerimi se ne trguje na organiziranem trgu;
predvideni sta dve možnosti upravljanja sredstev: samostojno upravljanje imetnika INR ali upravljanje ponudnika INR v okviru storitve gospodarjenja s finančnimi instrumenti (denimo borzni posredniki);
nadzor bo opravljala agencija za trg vrednostnih papirjev, centralni register imetnikov INR bo vodil Furs;
imetniki INR boste imeli tudi obveznost biti aktiven vlagatelj: z namenom oživitve slovenskega trga kapitala se predlaga določba o tako imenovani minimalni alokaciji. V vsakem koledarskem letu boste morali vsaj 50 odstotkov skupnega zneska na novo izvedenih naložb naložiti v finančne instrumente, ki so jih izdale ali sklenile družbe, ki so rezidenti Slovenije ali druge države EU ali držav pristopnic k sporazumu o evropskem gospodarskem prostoru, če imajo stalno poslovno enoto v Sloveniji. Po domače: polovico denarja, ki ga boste v enem letu vložili, boste morali vložiti v družbe, ki imajo poslovno enoto v Sloveniji;
predvideno je devetmesečno prehodno obdobje od uveljavitve zakona do začetka njegove uporabe, kar bo omogočilo ustrezno pripravo vseh deležnikov na izvajanje zakona.
Kaj pa davki?
Sprememba dohodninske zakonodaje predvideva:
davek bo 15-odstoten, in ne 25-odstoten, kot je na običajno izplačilo dividend. Pri tem je pomembno, da se bo plačal samo ob izplačilu z INR, in ne v času, ko se bodo dividende stekale na vaš INR;
če si z INR 15 let ne boste izplačali nič, bo davek ob prvem izplačilu ničen (podrobnejša razlaga spodaj);
davčna osnova je izplačan donos, to pa je pozitivna razlika med vrednostjo sredstev na INR na dan nastanka davčne obveznosti in zneskom vplačil.
Podrobnejša razlaga je: dohodnina se tako ne plača pri prvem izplačilu z INR, ki je bilo opravljeno po poteku 15 let od dne odprtja INR, če si v obdobju pred tem zavezanec ni izplačal nič z INR. Navedeno pomeni, da je dohodnine oproščeno le prvo izplačilo z INR, če sta izpolnjena naslednja pogoja:
takšno prvo izplačilo je bilo opravljeno po poteku najmanj 15 let od dne odprtja INR (to je od dne sklenitve pogodbe o INR), pri čemer se v primeru prenosa INR na drugega ponudnika 15-letni rok začne šteti od dne sklenitve prvotne pogodbe o INR;
zavezanec si v obdobju pred tem (to je pred izplačilom) nikoli ni izplačal z INR;
navedeno tudi pomeni, da se dohodnina plačuje od vsakega naslednjega izplačila z INR, četudi je opravljeno po poteku 15 let od dne odprtja INR.
Primera izračuna
Povzemamo in razlagamo iz predloga ministrstva:
fizična oseba je v letu 2026 odprla INR in vplačala pet tisoč evrov, nato pa v letih 2027-2035 vsako leto po tri tisoč evrov. Fizična oseba je torej na INR vplačala 32 tisoč evrov;
v letu 2036 se fizični osebi z INR izplača 15 tisoč evrov;
vrednost sredstev na INR na dan izplačila je 55 tisoč evrov (to so vložena sredstva 32 tisoč evrov in donos 23 tisoč evrov);
davčna osnova od izplačanega donosa: ker je izplačanih 15 tisoč evrov manj od celotnega donosa 23 tisoč evrov, je davčna osnova 15 tisoč evrov. Stanje vseh vseh vplačil na INR pa je še vedno 32 tisoč evrov;
če bi bilo izplačilo 25 tisoč evrov, kar je več od celotnega donosa 23 tisoč evrov, bi bila davčna osnova maksimalen donos, torej 23 tisoč evrov. Stanje vseh vplačil na INR pa bi znašalo dva tisoč evrov manj (razlika med izplačanimi 25 tisoč evri in celotnim donosom 23 tisoč evrov) kot v zgornjem primeru, torej 30 tisoč evrov.
Kakšne bodo finančne posledice?
Na ministrstvu o številkah ne govorijo: vpliv ne bo znaten, so napisali v uvodu predloga zakona: "Uvedba INR bo imela določen vpliv na prihodke iz naslova dohodnine od dobičkov iz kapitala, vendar ta vpliv ne bo znaten. Pričakuje se določen izpad davčnih prihodkov zaradi odloga plačila davka. Poleg tega bo učinek omejen zaradi omejitev višine vplačil v INR, pa tudi zaradi dejstva, da bo šlo predvsem za preusmeritev prihrankov iz bančnih vlog v finančne instrumente."
Dolgoročno pa ministrstvo pričakuje, da bo INR prispeval k večjemu obsegu trgovanja in kapitalskemu trgu ter večjim davčnim prihodkom iz tega naslova.
Vlagatelji, pozor: objavljen je predlog zakona o individualnih naložbenih računih
Prek INR bi lahko začeli vlagati čez leto dni, davek pa bo nižji od zdajšnjega davka na dividende in obresti; objavljamo glavna predlagana pravila.
Od predvidoma 1. januarja 2026 bomo lahko posamezniki odpirali tako imenovane individualne naložbene račune (INR). Bistvena rešitev je: skoraj vsi zaslužki od obresti in dividend, doseženih v EU in OECD, bodo med tem, ko se bodo stekali na vaš INR, neobdavčeni. Davek boste plačali šele ob prvem izplačilu, bo 15-odstoten oziroma ga po 15 letih ga ne bo.
To se bo zgodilo, če bodo predlogi zakona o INR in spremembah dohodninske zakonodaje, ki so trenutno v javni obravnavi in jih lahko preverite na tej povezavi, tudi sprejeti.
Poglejmo podrobnosti sprememb, ki so jih pripravili pri ministrstvu za finance Klemna Boštjančiča.
Bodite na tekočem s temo tega članka
Kliknite [+] in prejmite e-sporočilo, ko objavimo nov članek s to značko.
borze davki varčevanje denar finančni instrumenti
1. Kaj so INR
Predlog zakona o INR predvideva:
INR je poseben račun, namenjen vlaganju v finančne instrumente, ki ga lahko odpre le fizična oseba, posameznik (torej ne, denimo, kot s. p. oziroma fizična oseba z dejavnostjo s. p.), ki je slovenski davčni rezident;
odprete lahko le en INR samo enkrat, razen v primeru prenosa INR na drugega ponudnika;
imetnik INR lahko v prvem letu po odprtju INR nanj vplača največ 20 tisoč evrov, nato letno največ pet tisoč evrov;
skupna omejitev vseh vplačil z leti bo 150 tisoč evrov, skupna vrednost sredstev (torej naložbe skupaj z dividendami, denimo) pa ni omejena;
vplačila se bodo lahko izvajala izključno v evrih;
tako boste lahko vlagali v delnice, obveznice, zakladne menice, enote kolektivnih naložbenih podjemov za vlaganja v prenosljive vrednostne papirje (to so skaldi) in ETF, ki kotirajo na organiziranih trgih ali drugem večstranskem sistemu trgovanja v EU, EGP ali OECD;
ne glede na zgornje omejitve se lahko na INR pridobivajo tudi dolžniški vrednostni papirji Republike Slovenije, s katerimi se ne trguje na organiziranem trgu;
predvideni sta dve možnosti upravljanja sredstev: samostojno upravljanje imetnika INR ali upravljanje ponudnika INR v okviru storitve gospodarjenja s finančnimi instrumenti (denimo borzni posredniki);
nadzor bo opravljala agencija za trg vrednostnih papirjev, centralni register imetnikov INR bo vodil Furs;
imetniki INR boste imeli tudi obveznost biti aktiven vlagatelj: z namenom oživitve slovenskega trga kapitala se predlaga določba o tako imenovani minimalni alokaciji. V vsakem koledarskem letu boste morali vsaj 50 odstotkov skupnega zneska na novo izvedenih naložb naložiti v finančne instrumente, ki so jih izdale ali sklenile družbe, ki so rezidenti Slovenije ali druge države EU ali držav pristopnic k sporazumu o evropskem gospodarskem prostoru, če imajo stalno poslovno enoto v Sloveniji. Po domače: polovico denarja, ki ga boste v enem letu vložili, boste morali vložiti v družbe, ki imajo poslovno enoto v Sloveniji;
predvideno je devetmesečno prehodno obdobje od uveljavitve zakona do začetka njegove uporabe, kar bo omogočilo ustrezno pripravo vseh deležnikov na izvajanje zakona.
Kaj pa davki?
Sprememba dohodninske zakonodaje predvideva:
davek bo 15-odstoten, in ne 25-odstoten, kot je na običajno izplačilo dividend. Pri tem je pomembno, da se bo plačal samo ob izplačilu z INR, in ne v času, ko se bodo dividende stekale na vaš INR;
če si z INR 15 let ne boste izplačali nič, bo davek ob prvem izplačilu ničen (podrobnejša razlaga spodaj);
davčna osnova je izplačan donos, to pa je pozitivna razlika med vrednostjo sredstev na INR na dan nastanka davčne obveznosti in zneskom vplačil.
Podrobnejša razlaga je: dohodnina se tako ne plača pri prvem izplačilu z INR, ki je bilo opravljeno po poteku 15 let od dne odprtja INR, če si v obdobju pred tem zavezanec ni izplačal nič z INR. Navedeno pomeni, da je dohodnine oproščeno le prvo izplačilo z INR, če sta izpolnjena naslednja pogoja:
takšno prvo izplačilo je bilo opravljeno po poteku najmanj 15 let od dne odprtja INR (to je od dne sklenitve pogodbe o INR), pri čemer se v primeru prenosa INR na drugega ponudnika 15-letni rok začne šteti od dne sklenitve prvotne pogodbe o INR;
zavezanec si v obdobju pred tem (to je pred izplačilom) nikoli ni izplačal z INR;
navedeno tudi pomeni, da se dohodnina plačuje od vsakega naslednjega izplačila z INR, četudi je opravljeno po poteku 15 let od dne odprtja INR.
Primera izračuna
Povzemamo in razlagamo iz predloga ministrstva:
fizična oseba je v letu 2026 odprla INR in vplačala pet tisoč evrov, nato pa v letih 2027-2035 vsako leto po tri tisoč evrov. Fizična oseba je torej na INR vplačala 32 tisoč evrov;
v letu 2036 se fizični osebi z INR izplača 15 tisoč evrov;
vrednost sredstev na INR na dan izplačila je 55 tisoč evrov (to so vložena sredstva 32 tisoč evrov in donos 23 tisoč evrov);
davčna osnova od izplačanega donosa: ker je izplačanih 15 tisoč evrov manj od celotnega donosa 23 tisoč evrov, je davčna osnova 15 tisoč evrov. Stanje vseh vseh vplačil na INR pa je še vedno 32 tisoč evrov;
če bi bilo izplačilo 25 tisoč evrov, kar je več od celotnega donosa 23 tisoč evrov, bi bila davčna osnova maksimalen donos, torej 23 tisoč evrov. Stanje vseh vplačil na INR pa bi znašalo dva tisoč evrov manj (razlika med izplačanimi 25 tisoč evri in celotnim donosom 23 tisoč evrov) kot v zgornjem primeru, torej 30 tisoč evrov.
Kakšne bodo finančne posledice?
Na ministrstvu o številkah ne govorijo: vpliv ne bo znaten, so napisali v uvodu predloga zakona: "Uvedba INR bo imela določen vpliv na prihodke iz naslova dohodnine od dobičkov iz kapitala, vendar ta vpliv ne bo znaten. Pričakuje se določen izpad davčnih prihodkov zaradi odloga plačila davka. Poleg tega bo učinek omejen zaradi omejitev višine vplačil v INR, pa tudi zaradi dejstva, da bo šlo predvsem za preusmeritev prihrankov iz bančnih vlog v finančne instrumente."
Dolgoročno pa ministrstvo pričakuje, da bo INR prispeval k večjemu obsegu trgovanja in kapitalskemu trgu ter večjim davčnim prihodkom iz tega naslova.
... .. .
Boljše kot nič, še najbolj me moti obveznost 50% vplačila v SLO papirje. Bo pa uporabno za SLO zakladne menice namesto bančnih depozitov ali MM ETF.
Nič ni napisano o stroških in provizijah.
Nič ni napisano o stroških in provizijah.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…