Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
BlaY0 ::
Shares of Super Micro Computer are down over 15% heading into the cash open after the server company said it would be delaying its 10-K filing for FY 2024. The delay comes one day after short seller Hindenburg Research alleged "fresh evidence" of accounting manipulation at the company.
SMCI je že itak precej volatilen. V zadnjega pol leta imaš več takorekoč "hipnih" skokov gor/dol za 20%. Jaz sem iz tega vlaka izstopil v začetku marca, preveč stresno vse skupaj
Utk ::
Malidelničar je izjavil:
Če koga zanima, Matej Rigelnik je na X-u objavil svoj portfelj. Kakšen komentar, kakšne se vam zdijo njegove naložbe?
P.S. pravi da ne trejda in da je long-term investitor
https://x.com/Matej_R81/status/18288111...
Opisuje tudi eno svojo naložbo, ki je imela večjo donosnost kot Apple:
"Se še spomnite balkanskih delnic? Ja, zgodba se je za večino vlagateljev slabo končala. Če pa ste delnice kupili ob pravem času, je na primer donosnost Messer Tehnogasa presegla donosnost ameriškega Apple-a. Delničar sem natanko 12 let. In vrednost naložbe se je poenajsterila."
https://x.com/Matej_R81/status/18288064...
Tukaj je prikazal, da ima 19,8% donosnost v zadnjih 10 letih. Kar majstore ni kaj.
https://x.com/Matej_R81/status/18288227...
Skoraj vsaka slovenska "uspešna" zgodba se začne, za devetimi gorami in devetimi vodami, je moj foter prikoritnik ukradel...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Malidelničar ::
Okej ampak kakšen se vam glede na vaše izkušnje zdi njegov portfelj?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
pingme ::
redtech ::
marjan_h ::
Jaz bi kupil tuje delnice (Nvidia). Rabim tuj trgovalni račun?
Če ne želiš dodatne razlage zakaj ni dobro kupovati pri domačih brokerjih, ne, ne rabiš tujega trgovalnega računa, lahko ga odpreš in kupiš Nvidio in ostale tudi pri SLO ponudnikih (banke in Ilirika).
Lahko mi ponudiš dodatno razlago, zakaj ni dobro delnice kupovati pri domačih bankah. Verjetno visoke provizije?
Ali pa vsaj link, da ti ni treba pisati na dolgo in široko. Nvidia ima lepe poslovne rezultate.
enemon ::
Malidelničar je izjavil:
Okej ampak kakšen se vam glede na vaše izkušnje zdi njegov portfelj?
Meni se zdi preveč skoncentriran na Slovenijo in s tem preveč tvegan.
enemon: zanimivo. Čeprav tu je vprašanje - a je to bolj fama, da je SLO tako tvegana???? Ker to folk skos piše. Kaj pa če sta pravzaprav visoka dividendna donosnost ter obenem nizek PE družb na LJSE - skrivna priložnost? ;););)
enemon ::
Ne da je toliko bolj tvegana - je tudi, zaradi nepredvidljivih intervencij države in slabe likvidnosti borze, bolj zato ker nima praktično nobene geografske razpršenosti. Po teoriji trga naj bi trg sredstva vrednotil ustrezno in visoka dividendna donosnost pomeni več dobička, več dobička pa načeloma dobiš, če bolj tvegaš.
marjan_h ::
tony1 ::
Malidelničar je izjavil:
enemon: zanimivo. Čeprav tu je vprašanje - a je to bolj fama, da je SLO tako tvegana???? Ker to folk skos piše. Kaj pa če sta pravzaprav visoka dividendna donosnost ter obenem nizek PE družb na LJSE - skrivna priložnost? ;););)
Tako je, visoke dividende so pomemben plus, zdi se, da jih zahteva tudi država, češ ali bodo dividende ali pa bodo letele glave :-)
Težava je, kot so že pisali, državno lastništvo, politično parkiranje/odstavljanje kadrov v firmah in celo izkoriščanje firm za koristi politike (krediti politično povezanim, ki so bili tako samoumevni in ogromni, da so skoraj potopili večino bančnega sektorja)... Obenem pa politično nastavljeno vodstvo družb nima nobene odgovornosti za neumnosti, ki jih naredijo (npr. Telekomovo kupovanje firm po Balkanu, ki so jih zdaj večino že odprodali), saj politika svojih ne bo šla žagati...
Sam vlagam samo v firme, ki se politiki zdijo manj zanimive (Triglav, Krka)... Zadnje čase so zanimive tudi NLB (ki vsaj ni več v večinski lasti države) in Telekom... Petrola in Luke pa se iz principa ne dotaknem, preveč sta na vidna na radarju vsakokratne politike...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
pingme ::
Glavni razlog so vsekakor velike provizije.
OK, dajmo počakati da @pingme odgovori. Mogoče je on mislil še kaj.
Zgleda, da ga je treba pingat :)
Seveda sem mislil na stroške, pa ne samo provizije ampak tudi na vzdrževanja portfelja, izplačilo dividend - vse to računajo domači brokerji.
september se je zacel...ta mesec kupujemo ane? :)
Jaz nimam več dry powderja :( :(
Vse pokuril ob nakupih poleti med junijem in avgustom.
Upam, da trg ne zbezlja preveč gor do decembra.
musicfreak ::
Mi lahko kdo pove prosim kaksni so ekstra stroski, ce kupis recimo za 50.000 evrov nekega ETFa oz. kaksni so ekstra stroski ce kupis za 50.000 bitcoina?
CRUDE
-3,5%
https://finance.yahoo.com/quote/CL%3DF/
Nafta nižje, priča o tem v kako dobrem stanju je ekonomija.
-3,5%
gruntfürmich ::
CRUDE
-3,5%
jp, nafta danes nižje, nafta v podnu, huuuda kriza...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
chrush ::
Zanimivo. Na zdanjem srecanju so mocno oklestili dnevno crpanje, celo vec od pricakovanega in je nafta zgolj za nekaj dni poskocila, pa se to ne pretirano.
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers
energetik ::
Dajmo še kakšno reči o equal weight ali pa small cap ETF-ih. Mislim na dolgoročno vlaganje. Meni se zdi trenutno magnificent 7 preveč napihnjenih in gruntam, če bi raje nekaj časa DCA-jal vsaj v equal weight S&P500 ali pa celo v small cap, npr. Russell2000. Je to dobra ideja ali pa bi se kar držal SPPW?
vires in numeris
Torej če prav vidim, bi bila izbira nekako:
- https://www.justetf.com/en/etf-profile....
in/ali
in/ali
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
ripmork ::
Tale Equal Weight S&P 500 se mi zdi dolgoročno zelo dobra izbira (pa še Accumulating je), enako MSCI World. Russell (small caps) zna po zniževanju obrestnih mer kar pridobit v bližnji prihodnosti, bo pa ob kakem zvišanju spet prvi padel,... dolgoročno so po mojem razumevanju big capsi še vedno boljša varianta (čeprav se povsem strinjam, da so trenutno Mag 7 prenapihnjene).
Sam se zdaj držim sprotnega mesečnega dca splita v VWCE in VUAA (ki imata sicer kar velik presek v big caps). Občasno bom pa še kaj dodal v BRK-B, kadar bo dovoljšen padec - edina posamezna delnica, ki jo še kupim (se obnaša praktično kot sklad) :)
Sam se zdaj držim sprotnega mesečnega dca splita v VWCE in VUAA (ki imata sicer kar velik presek v big caps). Občasno bom pa še kaj dodal v BRK-B, kadar bo dovoljšen padec - edina posamezna delnica, ki jo še kupim (se obnaša praktično kot sklad) :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
111111111111 ::
Res ni lepšega od tega, da za 1000€ kupiš Nvidie, potem pa krepne za 10%. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
hunter01 ::
Občasno bom pa še kaj dodal v BRK-B, kadar bo dovoljšen padec - edina posamezna delnica, ki jo še kupim (se obnaša praktično kot sklad) :)
Vprašanje kaj bo z BRK, ko gospod Buffet umre? Ima konec koncev 94 let. Ne vem če bo naslednik lahko stopil v tako velike škornje? Kako kaj na to gledaš (tudi ostali)?
111111111111 je izjavil:
Res ni lepšega od tega, da za 1000EUR kupiš Nvidie, potem pa krepne za 10%. :D
Buy high, sell low :-)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hunter01 ()
ripmork ::
Zelo dobro vprašanje (ki ponavadi prvo pride na plan, ko je debata o Berkshire) :)
Občasno bom pa še kaj dodal v BRK-B, kadar bo dovoljšen padec - edina posamezna delnica, ki jo še kupim (se obnaša praktično kot sklad) :)
Vprašanje kaj bo z BRK, ko gospod Buffet umre? Ima konec koncev 94 let. Ne vem če bo naslednik lahko stopil v tako velike škornje? Kako kaj na to gledaš (tudi ostali)?
Naj bi bilo podjetje nasplošno v zelo dobrih rokah (po Buffetovih besedah pa že nekaj časa vse splanirano tudi za ta scenarij), res pa ni nobenih zagotovil za prihodnost. Osebno si ne bi upal velik del portfelja tu dat (max kakih 15%).
Sem en od tistih, ki je relativno pozno (letos Junija) prišel v to sceno, sem pa vsaj dovolj razpršil prve vložke (če sem že v začetku preveč optimistično tudi v tech delnice vlagal). Mislim, da Nvidia še ni dočakala svojega vrha, bo pa še mal trajalo.111111111111 je izjavil:
Res ni lepšega od tega, da za 1000EUR kupiš Nvidie, potem pa krepne za 10%. :D
Buy high, sell low :-)
Sicer nas čaka volatilen September (vsaj zadnja štiri leta en slabših mesecev), potem pa še volitve... konec leta naj bi pa šlo gor (baje, če je verjeti preteklim trendom). 100% nihče ne ve :)
PrihajaNodi ::
111111111111 je izjavil:
Res ni lepšega od tega, da za 1000€ kupiš Nvidie, potem pa krepne za 10%. :D
Z denarjem od dadatkov. Tud ce vse zgubis ni panike
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()
Kateri sektorji se vam trenutno zdijo podcenjeni?
Jst gledam sektor materialov, surovine.
Jst gledam sektor materialov, surovine.
Litij in baterije je na podnu. Vprašanje je le, kdaj se bo to pričelo dvigovati, nekateri omenjajo po 2028. Jaz vsake toliko kaj vržem notri, točneje v LITU.
vires in numeris
energetik: nekaj gledam nafto, ki pa ni tako padla od vrhov na dno, ki ga je imela 2020, 2021. Iščem kakšnega podcenjenega.
Sem pa kar lepo zadel zadnji val rasti zlata, ampak to imam samo kot mini hedge v portfelju.
Sem pa kar lepo zadel zadnji val rasti zlata, ampak to imam samo kot mini hedge v portfelju.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()
Edini sektor ki je meni zanimiv že par mesecev je keš na računuTorej pričakuješ ne samo korekcijo, ampak konkretnega medveda?
vires in numeris
Sparkxl ::
Čisto odkrito...ne vem kaj pričakujem. Investiran sem do jaja, večinoma v daleč podcenjenih sektorjih, donosi so bili precej boljši zadnja leta kot s&p500 in ne mislim svoje sreče še naprej provocirati. Nič ne prodajam, ampak gotovina, ki bo prav prišla ob kakih konkretnih padcih pač ne more škoditi.
Zadnja moja poteza je bila marca. Prodal ves kripto in vse preselil v delnice. Od takrat naprej niti ne gledam kaj se dogaja. Pogledal bom 31.12.
Zadnja moja poteza je bila marca. Prodal ves kripto in vse preselil v delnice. Od takrat naprej niti ne gledam kaj se dogaja. Pogledal bom 31.12.
aborko ::
Podobno, v nekaj zadnjih tednih sem zarinil ene 30% vseh prihrankov v ene 8 ETFov, 5% kripto, ostalo mam fiat na TR s 3,75% obresti. Me kr malo srbijo prsti ob razprodajah, da bi še dokupil ETFe, ampak bom počakal vsaj da tale september mine, ne vem sicer zakaj taka panika vsak faking september.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: aborko ()
WDS Woodside
WDS je trenutno na supportu iz leta 20 (odboj od COVID low-a), padel je že čez obe podpori 27, 25 iz leta 21. Če gre navzdol proti 18, začnem dodajati - počasi.
BPT.AX podobno zanimiv nivo pri 0,5 - 0,70 ali Santos 3 - 5.
WDS je trenutno na supportu iz leta 20 (odboj od COVID low-a), padel je že čez obe podpori 27, 25 iz leta 21. Če gre navzdol proti 18, začnem dodajati - počasi.
BPT.AX podobno zanimiv nivo pri 0,5 - 0,70 ali Santos 3 - 5.
musicfreak ::
Podobno, v nekaj zadnjih tednih sem zarinil ene 30% vseh prihrankov v ene 8 ETFov, 5% kripto, ostalo mam fiat na TR s 3,75% obresti. Me kr malo srbijo prsti ob razprodajah, da bi še dokupil ETFe, ampak bom počakal vsaj da tale september mine, ne vem sicer zakaj taka panika vsak faking september.
meni potece 3,8 obresti pri banki konec oktobra, tak da grem tudi prvic nekam noter. verjetno bom dal vse v kak MSCI World, upam na 9 procentov na leto.
mislim pa da bi bilo se dobro pocakat na konec volitev v ameriki
musicfreak je izjavil:
Če boš čakal par desetletij, potem to verjetno drži. Sicer pa je slaba ideja zarinit cel znesek notri, če presneto dobro ne veš, kaj delaš. In se mi zdi še bolj slaba ideja, ker je ta index trenutno blizu ATH.Podobno, v nekaj zadnjih tednih sem zarinil ene 30% vseh prihrankov v ene 8 ETFov, 5% kripto, ostalo mam fiat na TR s 3,75% obresti. Me kr malo srbijo prsti ob razprodajah, da bi še dokupil ETFe, ampak bom počakal vsaj da tale september mine, ne vem sicer zakaj taka panika vsak faking september.
meni potece 3,8 obresti pri banki konec oktobra, tak da grem tudi prvic nekam noter. verjetno bom dal vse v kak MSCI World, upam na 9 procentov na leto.
mislim pa da bi bilo se dobro pocakat na konec volitev v ameriki
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Sparkxl ::
Me vedno znova fascinira kako ljudje ob vsej silni tehnologiji ne zanjo uporabljati gugla in ne razumejo osnov grafov.
Poglej kje je bil recimo s&p500 leta 2000. Na takratnem ath. Leto ali 2 je rabil da se je pobral?
Nope, 8 let, da je prišel na prejšnji vrh.
Zdaj pa si predstavljamo, da naš muzikant danes vse potisne not in jutri se začne dolga skoraj 3 letna pot navzdol. Kaj bo naš muzikant naredil? Isto kot 99% ostalih...po max 2 letih bolečine prodal, ker wtf ne bo mu nič jasno kako pada, če pa je nekje prebral, da je donos 9%.
Na te scenarije so redki pripravljeni, ker grafov niti ne znajo brati. Vejo samo da zadnjih 15 let vse raste.
Ne rečem da se bo to zgodilo, ampak ni nemogoč scenarij. Predvsem pa: teorija je eno, psihologija pa nekaj čisto drugega
Poglej kje je bil recimo s&p500 leta 2000. Na takratnem ath. Leto ali 2 je rabil da se je pobral?
Nope, 8 let, da je prišel na prejšnji vrh.
Zdaj pa si predstavljamo, da naš muzikant danes vse potisne not in jutri se začne dolga skoraj 3 letna pot navzdol. Kaj bo naš muzikant naredil? Isto kot 99% ostalih...po max 2 letih bolečine prodal, ker wtf ne bo mu nič jasno kako pada, če pa je nekje prebral, da je donos 9%.
Na te scenarije so redki pripravljeni, ker grafov niti ne znajo brati. Vejo samo da zadnjih 15 let vse raste.
Ne rečem da se bo to zgodilo, ampak ni nemogoč scenarij. Predvsem pa: teorija je eno, psihologija pa nekaj čisto drugega
delavec44 ::
Ne gledam tako daleč nazaj. In kaj ti predlagaš, da čaka in drži fiat na banki?
Pa spet ne vem kaj ti vsi ti grafi pomagajo. Pač rukneš v en ETF (po možnosti DCA) in čez 15 let ali več vzameš ven. Kaj se vmes dogaja niti ni važno.
Pa spet ne vem kaj ti vsi ti grafi pomagajo. Pač rukneš v en ETF (po možnosti DCA) in čez 15 let ali več vzameš ven. Kaj se vmes dogaja niti ni važno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Malo zgodovinske statistike za vse dat v sp500 ali DCA v sp500
https://investor.vanguard.com/investor-...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hunter01 ()
Malo zgodovinske statistike za vse dat v sp500 ali DCA v sp500
Dobro ajde, 3 mesece ni baš neki DCA.
Outperformance is based on comparing wealth after a one-year investment horizon with a lump-sum strategy versus a three-month cost averaging split (splitting a lump sum into three equal parts and investing each one a month apart).
Glavni problem je, da ni univerzalnega pravila na kako obdobje razporedit, če npr dobiš v nekem trenutku večji znesek (ne s klasičnim DCA primerjat)?
Podeduješ 100k, na koliko časa razporedit vložke sedaj? 100 mesecev, po 1000?, 200 po 500? 1x na leto po 10k? Sploh ob neki predpostavki, da nimaš izkušenj in znanja - glavni faktor tukaj je, kot tudi v članku piše, kak odnos imaš do tveganj in morebitnih padcev, bolj te to skrbi, daljše obdobje za DCA potrebuješ. Ker obstaja možnost, kot je bilo zgoraj omenjeno, da trg rabi več let, da pride nazaj na isto (2000->2007, 2007->2013)
Podeduješ 100k, na koliko časa razporedit vložke sedaj? 100 mesecev, po 1000?, 200 po 500? 1x na leto po 10k? Sploh ob neki predpostavki, da nimaš izkušenj in znanja - glavni faktor tukaj je, kot tudi v članku piše, kak odnos imaš do tveganj in morebitnih padcev, bolj te to skrbi, daljše obdobje za DCA potrebuješ. Ker obstaja možnost, kot je bilo zgoraj omenjeno, da trg rabi več let, da pride nazaj na isto (2000->2007, 2007->2013)
To se strinjam. Verjetno bi dca kakšnih 2k na mesec in čakal na padec, da takrat kupim več. Zadeti dno je pa drug problem.
Fizikalko ::
Ravno dca bi te rešil v tem primeru. Ker če si vložil leta 90 v Nikkei, si sedaj absolutno na isti vrednosti (index je šele zdaj dosegel vrh iz 90ih let), relativno pa zaradi inflacije globoko v minusu.
Ravno dca bi te rešil v tem primeru. Ker če si vložil leta 90 v Nikkei, si sedaj absolutno na isti vrednosti (index je šele zdaj dosegel vrh iz 90ih let), relativno pa zaradi inflacije globoko v minusu.Če si pa mesečno DCA-jal v Nikkei od leta 90, pa si v debelem plusu že kar nekaj časa.
vires in numeris