Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
BadYoYo ::
Meni se zdi neverjetno, da nekdo v istem sestavku priporoča nakup PUT opcij in hkrati omeni, da se je poskušal registrirat na Interactive Brokers, a se mu je proces zdel preveč dolgotrajen.
samovprasam ::
Meni se zdi neverjetno da imamo ameriskega predsednika z plenickami, da letalom odpadajo vrata med poleti, da intel zajebe celotne generacije procesorjev, da ves denar Evrope in Amerike roma v meko korupcije, da je glavna tema pogovora v teh casih digitalna ponzi shema... in se bi lahko nasteval.
Tebi pa se zdi neverjetno da se mi je zdel prevec dolgotrajen proces registracije na IBKR? Zanimivo!
Tebi pa se zdi neverjetno da se mi je zdel prevec dolgotrajen proces registracije na IBKR? Zanimivo!
Ajinca ::
Tip je trol, ne se ukvarjat s takimi. Opcije za dca etf vlagatelje ;)))
Aja, pa je današnji članek na Financah verjetno prebral in izvedel da obstajajo opcije. Ta pa sploh zmaga da bi nekaj bolj enostavnega kot je ibkr in bi trgoval z opcijami ;)
Aja, pa je današnji članek na Financah verjetno prebral in izvedel da obstajajo opcije. Ta pa sploh zmaga da bi nekaj bolj enostavnega kot je ibkr in bi trgoval z opcijami ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ajinca ()
LeQuack ::
samovprasam je izjavil:
Tako da kupis zavarovanje.
Options sluzijo kot zavarovanje. Placas majhno premijo v kolikor pride do malo verjetne ampak drasticne situacije pride do velikega izplacila.
Tako da sedaj lahko kot zavarovanje se kupuje "put options".
Ko smo ze pri tem, a ve kdo pri katerem ponudniku se da trgovati z "options"? Vem da interactivebrokers jih ima, ampak rad bi nekaj bolj enostavnega recimo kot je revolut(samo mislim da nima te opcije) ali pa Robinhood(ne deluje za slovence kolikor vem).
Torej pri katerem ponudniku lahko najhitreje trgujem te "options"? Nimam namena prav trgovati, ampak le "investirati" in se zavarovati na daljsi rok.
Jaz sem malo gledal glede options, ampak problemi ki jih vidim so:
- opcije znajo postat drage, sploh če je vse volatilno in veliko ljudi kupuje puts. Tu je še gamble katero vrednost vzeti, in dolžino trajanja, vse pa seveda vpliva na ceno.
- V Sloveniji so opcije noro obdavčene, in sicer 40%. Tako da tudi navkljub temu da riskiraš s svojim denarjem in ti uspe, pride zraven država in ti ukrade skoraj pol.
Kakor vem za long term vlagatelje še vedno priporočajo samo hold in pa DCA, ker opcije se dolgotrajno ne splačajo. Da bi bi dovolj natančno predvideval dogodke, da bi lahko samo kratkoročno nabavil opcije, pa je spet timing the market je kar težko.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
redtech ::
Na IBKR imajo sito, da moraš znati pravilno izpolniti podatke o premoženju, potem dobiš permission za opcije.
Malidelničar ::
LeQuack: kje je logika za tako noro obdavčitev opcij v Sloveniji?
Btw. kako je s temi obdavčitvami v ostalih državah EU-ja? Je nasploh Evropa bistveno bolj neprijazna do vlaganja kot ZDA oz. ali obstaja v Evropi država, ki bi bila izjema in bližje Američanom? Morda Britanija, Švica?
Btw. kako je s temi obdavčitvami v ostalih državah EU-ja? Je nasploh Evropa bistveno bolj neprijazna do vlaganja kot ZDA oz. ali obstaja v Evropi država, ki bi bila izjema in bližje Američanom? Morda Britanija, Švica?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
pingme ::
Logika je verjetno v tem, da opcije na LJSE sploh niso dovoljene.
In če niso dovoljene pri nas, potem pač obdavčijo tisto, kar je v tujini dovoljeno.
Sicer so pa tudi razlike med EU in USA call/put opcijami in pa naked call/put afaik v EU sploh ni dovoljen.
Načeloma v covered call/put ne vidim nič slabega ali pretirano riskantnega (tj. če kupiš put ali prodaš call), ampak če se imaš za dolgoročnega investitorja, potem nekako ni logično da "staviš" na bolj ali manj kratkoročni upad oz. ne verjameš, da bo cena preveč zrasla.
No, pa prodaja put je pravzaprav tudi smiselna - namesto, da se postaviš v vrsto za nakup po nižji ceni, pač prodaš put. Ali boš kupil po nižji ceni, ali pa boš zaslužil z opcijo.
In če niso dovoljene pri nas, potem pač obdavčijo tisto, kar je v tujini dovoljeno.
Sicer so pa tudi razlike med EU in USA call/put opcijami in pa naked call/put afaik v EU sploh ni dovoljen.
Načeloma v covered call/put ne vidim nič slabega ali pretirano riskantnega (tj. če kupiš put ali prodaš call), ampak če se imaš za dolgoročnega investitorja, potem nekako ni logično da "staviš" na bolj ali manj kratkoročni upad oz. ne verjameš, da bo cena preveč zrasla.
No, pa prodaja put je pravzaprav tudi smiselna - namesto, da se postaviš v vrsto za nakup po nižji ceni, pač prodaš put. Ali boš kupil po nižji ceni, ali pa boš zaslužil z opcijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pingme ()
samovprasam ::
Pas mater.. 40%?!? Pa najbolje da nam se ledvico zraven poberejo.
A kaj pomaga ce imas SP, ali je se vedno kar univerzalnih 40%?
ps. ne razumem zakaj mislijo da trollam? Sem slucajno rekel kaj takega kar ne drzi? Meni se zdi kot da nas zivljenje trolla trenutno, zato pa bi rad nakupil putse.
A kaj pomaga ce imas SP, ali je se vedno kar univerzalnih 40%?
ps. ne razumem zakaj mislijo da trollam? Sem slucajno rekel kaj takega kar ne drzi? Meni se zdi kot da nas zivljenje trolla trenutno, zato pa bi rad nakupil putse.
BlaY0 ::
Sampling pomeni, da so delnice nekaterih podjetij v indeksu lahko izpuščene, zato, da upravljalec sklada privarčuje pri stroških. Slaba lastnost samplinga je, da sklad lahko slabše sledi indeksu, dobra pa manjši TER. Če gre za sampling pri najmanjših 1000 podjetjih v FTSE All-World indeksu, je načeloma sampling čisto OK.
Hvala za tole. No pa da nadaljujem... konkretno tale dva:
LCUW 0,12% Amundi MSCI World V UCITS ETF Acc
EUNL 0,20% iShares Core MSCI World UCITS ETF USD Acc
...oba okrog 1400 podjetij. Prvi ima bistveno nižji TER kljub temu da je full replicated. Razlika je v bistvu samo v velikosti sklada, prvi je precej manjši saj je tudi "mlajši".
Torej zakaj se recimo (vsaj tako opažam) velika ljudi odloča raje za EUNL, ki ima bistveno višji TER, oziroma sploh ne vzame v obzir LCUW?
Malidelničar je izjavil:
Imaš države kjer je davčna politika bistveno ugodnejša od SLO, po drugi strani pa je več tistih kjer je davčna politika manj ugodna od SLO.
Torej ugodne so Švica (ni EU), Belgija, Luksemburg, Slovaška, Češka, Malta ter tudi Hrvaška in Madžarska:
https://taxfoundation.org/data/all/eu/c...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
BadYoYo ::
Amundi ima sicer zgodovino upravljanja premoženja, ampak na trg pasivnih ETF-ov so vstopili šele 2022 z nakupom Lyxorja, tako da so po popularnosti nekoliko zadaj.
So pa v 2024 naredili preboj z WEBN, TER 0,07%, čez 1 milijarde sredstev v upravljanju v pol leta in PRAW, TER 0,05%, tudi čez 1 milijarda AUM. Oba sledita world indeksoma novega evropskega indeks providerja Solactive, ki tudi išče svoje mesto z nizko ceno. PRAW je developed large & mid cap, WEB pa vključuje še developing trge.
Mani se ta kombinacija najnižji TER, evropski sklad in evropski indeks provider zdi super.
So pa v 2024 naredili preboj z WEBN, TER 0,07%, čez 1 milijarde sredstev v upravljanju v pol leta in PRAW, TER 0,05%, tudi čez 1 milijarda AUM. Oba sledita world indeksoma novega evropskega indeks providerja Solactive, ki tudi išče svoje mesto z nizko ceno. PRAW je developed large & mid cap, WEB pa vključuje še developing trge.
Mani se ta kombinacija najnižji TER, evropski sklad in evropski indeks provider zdi super.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BadYoYo ()
Če še niste opazili tega članka. Zelo zanimive info:
Ali vrednost slovenskih blue chipov dvigujejo mali delničarji?
https://si.bloombergadria.com/financni-...
Ali vrednost slovenskih blue chipov dvigujejo mali delničarji?
https://si.bloombergadria.com/financni-...
gruntfürmich ::
verjetno je to kolerirano z dejstvom, da lahko krko in nlb kupimo direktno preko trgovalnih platform, ostalo srovšno pa preko oderuhov.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
gruntfürmich je izjavil:
verjetno je to kolerirano z dejstvom, da lahko krko in nlb kupimo direktno preko trgovalnih platform, ostalo srovšno pa preko oderuhov.
Dvomim, na Varšavski borzi je za KRKG smešno malo prometa (okoli 20x !!! manj kot na LJSE).
gruntfürmich je izjavil:
Dvomim, na Varšavski borzi je za KRKG smešno malo prometa (okoli 20x !!! manj kot na LJSE).
Ko kupiš Krko prek Trade Rapublic, jo kupijo zate prek LJSE.
gruntfürmich je izjavil:
Ko kupiš Krko prek Trade Rapublic, jo kupijo zate prek LJSE.
Ja in ne. TR res posredno (tj. ne direktno, ker niso vpisani v register) kupuje delnice na LJSE, ampak ne v tvojem imenu, torej nisi ti zapisan v delniški knjigi, poledično torej te transakcije sploh niso vodene da jih je izvedla fizična oseba. Še več - večina transakcij na TR se na LJSE sploh ne vidi, ampak gre zgolj za interno poravnavo, zato tudi lahko nudijo toliko nižje provizije (kar sicer kompenzirajo v višjim spreadom), ker KDD ne plačajo nič.
Primer: na TR kupiš 100 delnic, nekdo pa je teh 100 delnic prodal. TR samo v interni knjigi preknjiži teh 100 delnic, vse gre mimo KDD in LJSE.
TR sicer nisem omenjal, ampak je bil odgovor zgolj na to, da je verjetno razlog za visoko število malih vlagateljev za KRKG in NLBR ta, da kotirajo tudi izven LJSE, kar ni res, ker je tam promet mizeren (pa že na LJSE ni visok).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pingme ()
J.McLane ::
Tako nekako, edino da te izvenborzne transakcije ne izvaja direktno TR ampak Lang & Schwarz, oni pa to nudijo tudim drugim brokerjem, recimo jaz lahko na Vitrade prav tako kupim KRKG preko L&S in tak posel se lahko poravna direktno z nekom ki je oddal prodajno naročilo na TR.
Torej ti izvenborzni partnerji so na svoji strani naredili eno svojo borzo, ki jo pa seveda z arbitražo potem glihajo na pravi borzi.
Torej ti izvenborzni partnerji so na svoji strani naredili eno svojo borzo, ki jo pa seveda z arbitražo potem glihajo na pravi borzi.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
gruntfürmich ::
aha, teh ostalih ponudnikov ala Trade Republic se pa nisem spomnil...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
Tako nekako, edino da te izvenborzne transakcije ne izvaja direktno TR ampak Lang & Schwarz, oni pa to nudijo tudim drugim brokerjem, recimo jaz lahko na Vitrade prav tako kupim KRKG preko L&S in tak posel se lahko poravna direktno z nekom ki je oddal prodajno naročilo na TR.
Ja, saj to mi je vse jasno, moj point je bil, da je konkretno KRKG oziroma KN8 v tem primeru do L&S prišla z LJSE in ne iz Varšave ali Londona kjer tudi kotira.
Eno vprašanje poleg tega... a na Clearstreamu vedo da sem jaz lastnik KRKG, če so bile kupljene prek TR oziroma L&S? Po moje bi morali?
Zgodovina sprememb…
BAYER
Bloomberg reported on Thursday that the 3rd US Circuit Court of Appeals in Philadelphia ruled in favor of Bayer's Monsanto, shielding the German company from a lawsuit brought by a Pennsylvania groundskeeper. This decision could open the door for a crucial review by the US Supreme Court, potentially paving the way to finally resolve the ongoing litigation nightmare
https://www.zerohedge.com/markets/bayer...
Sem odprl pozicijo 2% na 29, danes ni najboljši dan, bom pa počasi dodajal, če gre pod 25.
Bloomberg reported on Thursday that the 3rd US Circuit Court of Appeals in Philadelphia ruled in favor of Bayer's Monsanto, shielding the German company from a lawsuit brought by a Pennsylvania groundskeeper. This decision could open the door for a crucial review by the US Supreme Court, potentially paving the way to finally resolve the ongoing litigation nightmare
https://www.zerohedge.com/markets/bayer...
Sem odprl pozicijo 2% na 29, danes ni najboljši dan, bom pa počasi dodajal, če gre pod 25.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
RRL.AX
Trading halt
THE HON TANYA PLIBERSEK MP
MINISTER FOR THE ENVIRONMENT AND WATER...
Crucially, my decision is not to stop the mine. The company has indicated to me that it has assessed around four sites and 30 potential options for the tailings dam.
Tanya ima SLO korenine:
Plibersek was born in Sydney, the youngest of three children born to Joseph and Rose Plibersek. Her elder brother Ray is a lawyer, and her eldest brother Phillip (d. 1997) was a geologist. Her parents were born in small Slovenian villages, arriving in Australia unknown to each other as part of the post-war immigration scheme. Her mother (née Rosalija Repič) was born in Podvinci, and came to Australia via Italy. Her father (né Jože Pliberšek) was born in Kočno pri Polskavi, and came to Australia via Austria.
Da vidimo, kako bo globoko bo Tanja porinila Regis v ponedeljek:)
Trading halt
THE HON TANYA PLIBERSEK MP
MINISTER FOR THE ENVIRONMENT AND WATER...
Crucially, my decision is not to stop the mine. The company has indicated to me that it has assessed around four sites and 30 potential options for the tailings dam.
Tanya ima SLO korenine:
Plibersek was born in Sydney, the youngest of three children born to Joseph and Rose Plibersek. Her elder brother Ray is a lawyer, and her eldest brother Phillip (d. 1997) was a geologist. Her parents were born in small Slovenian villages, arriving in Australia unknown to each other as part of the post-war immigration scheme. Her mother (née Rosalija Repič) was born in Podvinci, and came to Australia via Italy. Her father (né Jože Pliberšek) was born in Kočno pri Polskavi, and came to Australia via Austria.
Da vidimo, kako bo globoko bo Tanja porinila Regis v ponedeljek:)
trgovec35 ::
Jaz se šer kar držim ta velikih, AMZN je bil pred 14 dnvi noro poceni, zato držim po 153$ par 100 komadov. Prepričan sem, da bo v septembru zlezel spet preko 200$, konec leta pa bo blizu 250$. Res pa dvigujem stop loss limit za primer večjega nihaja navzdol. Če me vrže ven ni panike, pokasiram nekaj nižje dobičke in počakam na naslednji vlak, ko spet kupim.
bluefish ::
Pordečeli, namesto osebnega prepucavanja se vrnite na topic - predlogi, analize, strategije, komentarji trga,...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
bluefish ::
Mimogrede. Literatura za tehnično analizo (tako bukve kot online)? Investopedia ima serijo člankov, ampak je struktura na momente nepregledna.
hunter01 ::
Ko zaprete neko pozicijo in čakate naslednjo priliko, kam z denarjem? Ga pustite na broker računu, nazaj na banko? Kak varčevalni račun? Sploh obstaja kak varčevalni račun, ki nima 0.05% obresti (revolut za FURS ni banka ali kako že in obresti niso obresti)? Torej kam z denarjem v vmesnem obdobju?
Revolut ima 2,12% na EUR, IBKR 2,18% nad 10k, če ne presežeš plafona si opravičen plačila davka.
Jaz ob priliki, če se pojavi :), pogledam dolgoročni trend valut in pustim na računu, ne gledam na obresti.
Da bi imel 5%, verjetno tudi večji riziko:
FF Ciper
Freedom Finance (imam majhen račun tam za pozicijo v Kazakstanu)
5.35% per annum in USD
SB Singapur
Za malo večje vsote dobiš lahko tudi 8% na EUR, 200% zavarovan kredit.
To je še najboljši risk/reward, ki se ga kdaj našel.
https://www.silverbullion.com.sg/P2P-Ma...
Jaz ob priliki, če se pojavi :), pogledam dolgoročni trend valut in pustim na računu, ne gledam na obresti.
Da bi imel 5%, verjetno tudi večji riziko:
FF Ciper
Freedom Finance (imam majhen račun tam za pozicijo v Kazakstanu)
5.35% per annum in USD
SB Singapur
Zgodovina sprememb…
ripmork ::
(revolut za FURS ni banka ali kako že in obresti niso obresti)?
Hm, Revolut tehnično je banka. Vsaj sam sem ga prijavil kot tuj račun, zato predvidevam, da bo treba tudi obresti na fleksi depozitu prijavit. Etoro recimo je pa zgolj trgovalni račun in ga ni treba prijavit (vsaj ko sem sam poizvedoval, sem do takšnih informacij prišel).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
delavec44 ::
Trade Republic ima 3,75% do 50k€ na neinvestirana sredstva. Če imaš tam delnice in prodaš, se ti takoj začne obrestovati.
Ali pa kupiš XEON in prodaš, ko rabiš spet sredstva za nakup drugih delnic.
Ali pa kupiš XEON in prodaš, ko rabiš spet sredstva za nakup drugih delnic.
Revolut je banka, samo Savings produkt/podračun ki ga ponujajo ni fleks račun kot ga poznamo s SLO bank ampak MMF investicijski. Posledično se obresti ki jih dobivaš od tam štejejo kot druge obresti in ne kot obresti na denarne vloge/depozite, zato na njih ni 1000 EUR "olajšave"! Plača se torej 25% davka na bruto vse obresti.
Trading 212 (Ciper) ti da 4,2% na neinvestirana EUR sredstva (5,1% na USD). Tvoj denar sami od sebe razparcelirajo na več bank + v MMF.
Trading 212 (Ciper) ti da 4,2% na neinvestirana EUR sredstva (5,1% na USD). Tvoj denar sami od sebe razparcelirajo na več bank + v MMF.
Zgodovina sprememb…
ripmork ::
Aha, torej je treba na Revolut fleksi account-u v vsakem primeru plačat 25% od obresti,... škoda :) (hvala za info!)
Oil & gas danes zelo navzdol, nafta niti ne.
Gareth Soloway je v današnjem videu komentiral, da sta S&P in nafta šla oba vzporedno navzgor od zadnje korekcije.
Potem se je nafta obrnila navzdol (big money), S&P pa gre še navzgor ampak ob rekordno nizkem volumnu (retail).
https://m.youtube.com/watch?v=9l4-YGXor...
Gareth Soloway je v današnjem videu komentiral, da sta S&P in nafta šla oba vzporedno navzgor od zadnje korekcije.
Potem se je nafta obrnila navzdol (big money), S&P pa gre še navzgor ampak ob rekordno nizkem volumnu (retail).
https://m.youtube.com/watch?v=9l4-YGXor...
tony1 ::
SB Singapur
Koliko se to obdavči pri nas?
@tony1 25%
Na Freedom24 sem danes pogledal imajo za dolgoročne fiksne vezave 3, 6, 12 mesecev.
Up to 8,78% per annum in USD
Up to 5,98% per annum in EUR
Na Freedom24 sem danes pogledal imajo za dolgoročne fiksne vezave 3, 6, 12 mesecev.
Up to 8,78% per annum in USD
Up to 5,98% per annum in EUR
Sparkxl ::
Isto kot vsi eu proizvajalci. Dobički padajo, ker filajo z njimi gromozanske luknje, ki jih povzročajo EVji.
In seveda ne smemo pozabit, da je EU komisija trdno odločena uničit to industrijo.
MS copilot pravi:
Yes, there has been a noticeable trend of falling profit margins among European Union carmakers. Despite some recent years of high profitability, the industry is facing several challenges that are impacting their margins:
Transition to Electric Vehicles (EVs): The shift from traditional petrol and diesel vehicles to electric ones is costly. The production costs for EVs remain higher, which puts pressure on profit margins
Regulatory Changes: Stricter environmental regulations, such as the proposed Euro 7 emission standards, are expected to increase costs for carmakers. These regulations aim to reduce pollution but require significant investment in new technologies
Jaz bi to kupil, ko najavijo konec eko teroristične agende
In seveda ne smemo pozabit, da je EU komisija trdno odločena uničit to industrijo.
MS copilot pravi:
Yes, there has been a noticeable trend of falling profit margins among European Union carmakers. Despite some recent years of high profitability, the industry is facing several challenges that are impacting their margins:
Transition to Electric Vehicles (EVs): The shift from traditional petrol and diesel vehicles to electric ones is costly. The production costs for EVs remain higher, which puts pressure on profit margins
Regulatory Changes: Stricter environmental regulations, such as the proposed Euro 7 emission standards, are expected to increase costs for carmakers. These regulations aim to reduce pollution but require significant investment in new technologies
tony1 ::
delnica BMW, kako mnenje?
Zdi se, da je zares profitabilna postala 20,25 let nazaj, ko so zares začeli šparati na kvaliteti in z eksplozijo palete modelov tudi veliko prodali. Nekaj časa so bili v tehnološki špici tudi na področju avto digitalij, ampak nato jih je Tesla prehitela za 20 let... Na kapitalski trg se čisto nič ne spoznam, ampak ne vidim nič pretirano dobrega :-).
Danes se zdijo že precej izgubljeni, kakovost je mnogo slabša kot pred 30imi leti, nimajo pa več vizije kaj dober avto sploh je. Okej, navijajo konje in tlačijo v avte švabske hibridne pogone, ki so smešno zanič narejeni in čakajo, da se jim counter obrne na nulo, ko bodo nehali delati (poglejte si novega hibridnega M5 z bolane 2,5 tone mase; pa čeprav je bil M5 od nekdaj zelo težak avto). Ampak ne vejo pa več, kaj je avto, poglejte novo serijo 7, ki ima v kabini ene 10 zaslonov in je v bistvu bolj dnevna soba kot avto. Smešne scene, to bi bilo morda smiselno, če bi se avto vozil sam in sploh ne bi imel volana...
Nekaj časa so bili v špici elektrombilnosti (i3, čeprav je čuden avto za popizdit), zdaj so izgubljeni nekje v povprečju. Da sploh ne začnem o dizajnu za kitajce (težišče svetovnega kapitala se je pač premaknilo v Azijo), kdo pri zdravi pameti tak avto sploh z veseljem pogleda?
Ker vsaj posameznik avto kupuje s čustvi in če je pol avta tako grdega, da ga v garažo vedno z nosom naprej parkiraš, da ti ga ni treba gledati, to ni ravno pozivna stvar :-).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
trgovec35 ::
Tony1 dobro si me nasmejal???, pa vse je res. Prošla su ta BMW vremena. Mimogrede, v 30tih letih trgovanja nisem kupil ene avtomobilske delnice. Ne vidim posebnega potenciala v zelo "odrasli" industriji z ubogo rastjo delnic. Kupujem pz recimo BE, Bloom energy, ki se zelo predvidljivo giblje med 9 in 17$,okrog 11 je dobra cena, 50% zna skočit zelo hitro, stop loss 10,20
chrush ::
Tony glede lepote je to zgolj tvoje mnenje in ga ne mores posplosevati. Glede kvalitete se pa strinjam, da so vsi nemski na ravni dacie.
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers
Matejjjjj ::
torej, berem argumente in vidim da ste se zopet izgubili. gre za ceno delnice, ne za romantiko. pri delnicah ni čustev
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Matejjjjj ()
Zavarovalnica Triglav je poletela zadnje čase:
Delnica Triglava je dočakala svoj vzpon: +7,44%
https://www.finance.si/vlagatelj-maks/d...
SMCI
https://hindenburgresearch.com/smci/
All told, we believe Super Micro is a serial recidivist. It benefitted as an early mover but still faces significant accounting, governance and compliance issues and offers an inferior product and service now being eroded away by more credible competition
Retail z odzivom "buy the dip"...
Se spomnem reporta od IEP Icahn, delnica je že 1 maja padla, 2 maja je Hinderburg objavil report, dobro leto kasneje še vedno ni konca..
US settles with billionaire Carl Icahn for using company to secure personal loans worth billions.
https://hindenburgresearch.com/smci/
All told, we believe Super Micro is a serial recidivist. It benefitted as an early mover but still faces significant accounting, governance and compliance issues and offers an inferior product and service now being eroded away by more credible competition
Retail z odzivom "buy the dip"...
Se spomnem reporta od IEP Icahn, delnica je že 1 maja padla, 2 maja je Hinderburg objavil report, dobro leto kasneje še vedno ni konca..
US settles with billionaire Carl Icahn for using company to secure personal loans worth billions.
LeQuack ::
Malidelničar je izjavil:
Zavarovalnica Triglav je poletela zadnje čase:
Zato ker imajo rekordni dobiček, zaradi vseh podražitev zavarovanj.
Quack !
chrush ::
Sam razmisljam, da bi prodal delnice triglava in denar investiral v katero drugo.
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers
Po moje SMCI ne bo šel toliko dol. Konec koncev proizvajajo nekaj IEP pa nič. Trenutno kompleten IT infrastrukturni sektor ni sposoben slediti povpraševanju, tako da nič bat, še nekaj časa bodo delali, prodajali in tudi rasli na ta račun, čeprav so si malo nabustali računovodske izkaze.
Nekaj mora delati, ker imata podoben revenue, ciljal sem bolj na to, da Hinderburg report ni za ignorirati.
SMCI danes - 20%... pa še nižje je bilo.
SMCI danes - 20%... pa še nižje je bilo.
Zgodovina sprememb…
Shares of Super Micro Computer are down over 15% heading into the cash open after the server company said it would be delaying its 10-K filing for FY 2024. The delay comes one day after short seller Hindenburg Research alleged "fresh evidence" of accounting manipulation at the company.
Spura ::
Isto kot vsi eu proizvajalci. Dobički padajo, ker filajo z njimi gromozanske luknje, ki jih povzročajo EVji.
Ma nima to veze. Preprosto gre za ciklicno industrijo, in na zacetku 2023 so imeli BMW p/e 4, Stellantis p/e 2.7. Od takih cifer gre lahko samo navzdol.
Kupovat zdej je brezveze ker smo ravno po vrhuncu cikla in zdej bo padec. Kupuj cez 5 let.
Če koga zanima, Matej Rigelnik je na X-u objavil svoj portfelj. Kakšen komentar, kakšne se vam zdijo njegove naložbe?
P.S. pravi da ne trejda in da je long-term investitor
https://x.com/Matej_R81/status/18288111...
Opisuje tudi eno svojo naložbo, ki je imela večjo donosnost kot Apple:
"Se še spomnite balkanskih delnic? Ja, zgodba se je za večino vlagateljev slabo končala. Če pa ste delnice kupili ob pravem času, je na primer donosnost Messer Tehnogasa presegla donosnost ameriškega Apple-a. Delničar sem natanko 12 let. In vrednost naložbe se je poenajsterila."
https://x.com/Matej_R81/status/18288064...
Tukaj je prikazal, da ima 19,8% donosnost v zadnjih 10 letih. Kar majstore ni kaj.
https://x.com/Matej_R81/status/18288227...
P.S. pravi da ne trejda in da je long-term investitor
https://x.com/Matej_R81/status/18288111...
Opisuje tudi eno svojo naložbo, ki je imela večjo donosnost kot Apple:
"Se še spomnite balkanskih delnic? Ja, zgodba se je za večino vlagateljev slabo končala. Če pa ste delnice kupili ob pravem času, je na primer donosnost Messer Tehnogasa presegla donosnost ameriškega Apple-a. Delničar sem natanko 12 let. In vrednost naložbe se je poenajsterila."
https://x.com/Matej_R81/status/18288064...
Tukaj je prikazal, da ima 19,8% donosnost v zadnjih 10 letih. Kar majstore ni kaj.
https://x.com/Matej_R81/status/18288227...