» »

Eden izmed HDD v raidu je mrtev

Eden izmed HDD v raidu je mrtev

homc666 ::

živjo

imam en problem z diski.namreč včeraj mi je računalo zaštekal in ko sem ga resetiral mi je napisalo (za možnostjo vstopa v BIOS) da je 1 disk ok (member disk), na 2 disku pa je napisalo ERROR'S OCCURED.

ok prvo sem pomislil da moram na novo inštalirat windowse. skratka ko sem to naredil je še vedno pisalo enako, tako da sem pač rekel da je en disk šel v maline. Diska sta drugače povezana v RAID (mislim da RAID 1)2x 500Gb. predvideval sem da če odklopim pokvarjen disk bo un ta drug delal normalno. no hitro sem ugotovil da to nebo šlo, ker ko sem računalo zagnal in prišel do inštalacije win8 mi je notri (kjer delaš particije) še vedno pisalo 971Gb prostora (se pravi še vedno misli da sta notri dva diska). Poleg tega ko sem naredil particije mi ni hotelo inštalirati windowsov na nobeno particijo. pri vsaki mi je napisalo da jih ne morem inštalirati in da moram nekaj naštelati v BIOS-u). potem sem un pokvarjen disk priklopil nazaj in probal še enkrat in me ni pustilo naprej. spet je napisalo da ne morem namestiti sistema na nobeno particijo, pa čeprav preden sem prvič odklopil 1 disk sem lahko normalno inštaliral windowse.

ima kdo mogoče kak nasvet kaj narediti? lahko uporabljam samo 1 disk če mi drugi crkne ali moram kupiti nov disk? če ga moram kupiti novega potem bi kupil samo enega (nebi imel več dveh v RAID-u) bi potem to delovalo ali je treba kaj se v bios-u igrati? v biosu sem nekaj videl da se štelati na AHCI ali pa RAID (kar je sedaj naštimano). samo mi lih ni ravno jasno kaj narediti in z biosom se ni ravno dobro igrati če ne veš točno kaj delaš. prosim za pomoč od koga ki ve kako bi to zrihtal. za podatke na disku mi je vseeno, tudi če je potrebno kupiti nov disk mi je vseeno samo da vem da bo potem to delalo. če se pa da uporabljati samo en preostali disk kateri je še v redu pa toliko bolje. prostora na njem je več kot dovolj za moje potrebe.

hvala vnaprej

lp
miha

Hayabusa ::

Če ti piše 971Gb prostora pri dveh 500 gb diskih, potem imaš raid 0.
RAID @ Wikipedia

Katero os ploščo imaš ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

homc666 ::

aha no hvala nisem bil čisto ziher ker raid je :) ker nisem zraven compa trenutno.

matična je pa Gigabyte GA-EP45C-DS3R

hvala

lp
miha

ST-777 ::

homc666 je izjavil:

v biosu sem nekaj videl da se štelati na AHCI ali pa RAID (kar je sedaj naštimano). samo mi lih ni ravno jasno kaj narediti in z biosom se ni ravno dobro igrati če ne veš točno kaj delaš. prosim za pomoč od koga ki ve kako bi to zrihtal. za podatke na disku mi je vseeno ...
Morda ti bo uporaben moj primer. Imam 2 diska in v biosu nastavljeno na AHCI. Prvi disk sem formatiral s HDD Low Level Format Tool in nanj naložil Win 7. Drugi disk nima OS, nanj zapisujem rezervne kopije. Iz vsakega diska je napeljan poseben SATA kabel na matično, napajalni kabel pa imata skupnega.

Z nastavitvami raid se nisem ukvarjal. Oba diska delujeta odlično.

Priporočam, da formatiraš svoja diska, ki ti javljata napako.
"HDD Low Level Format Tool is a freeware utility for low-level hard disk drive formatting. Low Level Format Tool will clear partitions, MBR, and every bit of user data." http://www.softpedia.com/get/System/Har...

homc666 ::

diska sem že formatiral in še vedno kaže za 1 da je ok, za drugega pa ERROR'S OCCURED.
računalo mi je delal kljub temu, dokler nisem izklopil zanič disk in probal še enkrat inštalrati win8.

ko sem videl da v inštalaciji še vedno bere disk enako kot prej (971Gb) kljub temu da sem enega 500Gb odklopil sem unega priklopil nazaj, potem pa ni hotelo niti windowsow inštalirat na nobeno particijo in je napisalo da bi moral nekaj v Bios-u naštimati.

v bistvu sem se itak že odločil da bom zamenjal diske in sicer z SSD diski. razmišljam v tej smeri da bi dal enega 60Gb za OS, in enega 240Gb za igre kar bi bilo za moje potrebe več kot dovolj. mislite da bi bilo to vredu?

Samo me skrbi da ne bom kupil novih diskov in mi potem še vedno nebo delalo ker je potrebno bios naštimat. Dvomim da samo odstranim stara HDD diska in vstavim 2 nova SSD in bo vse delalo tako kot prej :)

prav tako me zanima če kdo ve ali je pri SSD diskih kakšna omejitev z osnovno ploščo? ali delajo na vseh osnovnih?

Pa še to ali moram potem dva nova SSD diska spet imeti v raid-u ali jih lahko samo vstavim v računalnik in mi zaznava vsakega posebej, ker telih raidov bi se rad znebil.

Hayabusa ::

ko sem videl da v inštalaciji še vedno bere disk enako kot prej (971Gb) kljub temu da sem enega 500Gb odklopil sem unega priklopil nazaj, potem pa ni hotelo niti windowsow inštalirat na nobeno particijo in je napisalo da bi moral nekaj v Bios-u naštimati.

Preveri kaj točno ti javijo winsi.

http://download.gigabyte.us/FileList/Ma...
#51
#52

SATA RAID/AHCI Mode (Intel ICH10R Southbridge)
iz raid na disabled ali ahci


SATA AHCI Mode (Intel ICH10 Southbridge)
na ahci

Zakaj potrebuješ raid ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

Hayabusa ::

A. Installing SATA hard drive(s) in your computer
#87


C. Configuring a RAID array in RAID BIOS
#89

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

ST-777 ::

@homc666, imam SSD 120 GB in HDD 1 TB. To je danes minimum (imho).

Preden naložiš OS na SSD v biosu obvezno vklopi AHCI. SSD hitreje dela na matični plošči, ki ima SATA 3.

Hayabusa ::

SSD v 4k radnom r/w še sata1 hitrosti ne dosega :D.V RL običajnega uporabnika so razlike med sata2 in 3 zanemarljive.

homc666 ::

hayabusa bom točno pogledal kaj piše ko pridem domov in bom napisal tukaj kaj točno mi napiše (hvala bogu za pametni telefon da imam dostop do net-a)

sedaj sem se pogovarjal z nekom ki se naj bi spoznal na te stvari, in pravi da se mi ne splača dajati notri 2 SSD diska, ampak naj raje uporabim tistega starega ki še deluje in pa 1 nov SSD disk. vendar če bi že dajal SSD disk bi ga uporabljal tudi za igre, ker za OS mi je v bistvu bolj vseeno kako hitro dela kot igre.

pri meni praktično na računalu laufajo samo igre in zato mi je praktično 240Gb SSD čisto dovolj ker jih več kot 5 itak nimam nikoli inštaliranih. filmov ne gledam oz če jih že jih lovdam enega po enega in ko ga pogledam ga zbrišem. drugega pa ne rabim.

Me zanima ali je to res da ne bi bilo vredu imeti dveh SSD , in sicer 60Gb ki bi bil striktno samo za win8, in pa 240Gb za igre?

ker če bo ne morem imeti iger na SSD potem raje kupim spet HDD. pa še to sem slišal da na moji plati baje SSD ne bo laufal na polno ker je na sata 2. se potem vseeno splača investirati?

hvala vam še enkrat za vaš čas in informacije, saj marsikaj si sam zrihtam sam ko pa pride do biosa in z njem povezanih stvari pa odpovem

ST-777 ::

homc666 je izjavil:

sem slišal da na moji plati baje SSD ne bo laufal na polno ker je na sata 2. se potem vseeno splača investirati?
Da.

@homc666, poglej tole - Are SSDs Good for Gaming?: http://chris.pirillo.com/are-ssds-good-...

mat xxl ::

Treba se je še vprašati, ali rabiš Raid 0, ker s tem povečaš možnost izgube podatkov za 100% !

MIHAc27 ::

jup.. kar je večja datoteka od 4Kb (oz kolikor je definiran 1 sector) se ponavadi že zapiše pol na 1 disk, pol na drugi disk. Če en disk crkne tako izgubiš polovico datoteke. Zaradi tega se mi osebno zdi RAID 0 bedarija. Če se komu gre za hitrost, ga pa SSD itak zmaga.

homc666 ::

yupi včeraj sem usposobil računalo tako da dela samo na en disk. ne vem kako nekaj sem štelal v Biosu glede raida (dal sem ga na off), vendar sem ga potem nastavil nazaj na Raid, resetiram računalnik in win8 inštalacija me je spustila naprej. še vedno je kazal 971Gb disk na katerega nisem mogel nič delat, vendar mi je zaznal tudi posebej disk (cca. 460Gb) na katerega sem lahko ustvaril novo particijo in posnel win8 tako da sem zdaj rešen dokler ne dobim SSD-ja katerega bom danes naročil.

me zanima še nekaj glede SSD. glede na to da imam SATA 2 na osnovni plošči in posledično pretočnost 3Gb, ali se bo poznalo kaj na hitrosti če vzamem SSD ki ima branje recimo 450Mb ali pa 550Mb.

sicer imam namen v kakem letu zamenjati še osnovno in procesor katera sta še edina original elementa iz računalnika. takrat bom seveda kupil SATA 3 ploščo tako da bom lahko uporabljal tudi višje hitrosti.

ne vem pa če se bo na SATA 2 poznala razlika med SSD ki ima 450Mb branje in pa med SSD ki ima 550Mb branja.
v ceni se zelo pozna :) predvidevam da bo v vsakem primeru računalnik hitrejši, vendar ali bo 550Mb še hitrejši od 450Mb glede na to da imam omejitev hitrosti zaradi SATA 2 priključka.

hvala še enkrat za vse info, z vašo pomočjo sem spet zaživel (beri: usposobil računalo) :)

ST-777 ::

homc666 je izjavil:

dokler ne dobim SSD-ja katerega bom danes naročil.

me zanima še nekaj glede SSD. glede na to da imam SATA 2 na osnovni plošči in posledično pretočnost 3Gb, ali se bo poznalo kaj na hitrosti če vzamem SSD ki ima branje recimo 450Mb ali pa 550Mb.
Po mojem mnenju se pri praktični uporabi ne bo poznalo na hitrosti. Preden naročiš SSD, poglej temo na slo-tech.com: https://slo-tech.com/forum/t318356/12349 Ni namreč vseeno katerega kupiš.

Na primer, tale ima precej slabih ocen: http://www.newegg.com/Product/Product.a... ("Hard drive died after 4 days. Not even recognizable by bios.")

Hayabusa ::

trnvpeti ::

ze veckrat
dino je ful drag
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/t...

homc666 ::

heh no nekaj sem na hitro prebral pa vidim da zdaj še manj vem kaj kupit :) se bom malo poglobil v temo vendar je 278 listov kar veliko za prebrati :)

jaz sem mislil vzeti naslednje:
www.avtera.si/src/article.php?articleid...

ali pa

http://www.avtera.si/src/article.php?ar...

ali

http://www.avtera.si/src/article.php?ar...

mogoče kdo ve iz izkušenj kako se kaj obnese oz. kateri bi bil najboljši. sem slišal da naj bi bil Samsung najboljši vendar ga na žalost tukaj nimajo.

vzel bi pa 240 oz. 250 Gb SSD

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: homc666 ()

Hayabusa ::

Zakaj mora biti iz avtera.si ?

homc666 ::

hmmm tale cruical je zelo poceni vidim da dobim za 160€ 240Gb. pa je dober tale disk ali bolj tako tako?

vidim pa da ima zelo nizko hitrost pisanja in sicer 150Mb, kar je nizko v primerjavi z drugimi

mmmm pri avteri lahko dobim nekaj skonta kar je v teh časih zelo fajn. vendar če bi dobil kje drugje disk ki bi bil ceneje, enako ali mogoče malenkost več in bi bil disk boljše kakovosti potem bi ga vzel tudi drugje.(kot vem avtera ni ravno najcenejša)

vidim da imajo na linku od trnvpeti SSD-jev kot pečka, dočim v avteri so zelo omejeni s ponudbo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: homc666 ()

Hayabusa ::

Sandforce pogone imajo...

ST-777 ::

homc666 je izjavil:

sem slišal da naj bi bil Samsung najboljši vendar ga na žalost tukaj nimajo. vzel bi pa 240 oz. 250 Gb SSD
Samsung 250GB 840 EVO za 175€: http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

Ko odšteješ še -2% (koda, ki jo dobiš na slo-tech.com) je še cenejši.

homc666 ::

a to ni vredu? kakšen bi pa moral biti? imaš mogoče kakšen predlog katerega proizvajalca iskati? fak ej kva sm jst en butalc glede tega, še dobro da sm kle napisal jst bi drgač kar kupil nekaj.

waw St-777 tnx tole sem iskal :) cena ista kot bi mene kingstone prišel. a tale nima Sandforce-a al kako?

bi mi tega priporočal?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: homc666 ()

ST-777 ::

Samsung 840 EVO nima Sandforce.

Sedaj imam Samsung 830, z njim sem zelo zadovoljen. Če bi potreboval še kakšen SSD, bi kupil Samsung SSD.

homc666 ::

super ST-777 hvala res, mislim da bom kar tega naročil. nekaj tudi delamo mi z enaa.com jih bom povprašal koliko mi lahko še skonta zrihtajo kot poslovnemu partnerju za osebno rabo :)

drugače bom pa še tistih 2% izkoristil če ne drugega

mi lahko kdo pove tko čist na hitr zakaj sandforce ni ok?

trnvpeti ::

tole je v redu cena na enaa

ST-777 ::

Eno mnenje: "Basically, if you have an SSD that is SandForce based, you *will* lose your data at some point. It is only a matter of time." https://communities.intel.com/message/2...

homc666 ::

ej super res hvala vsem za vse info, se opravičujem če sem bil težek :)

bom javil ko dobim disk kako laufa mašina :)

hvala

lp
miha

homc666 ::

aha še nekaj kako pa izkoristim tiste 2% za Slo-tech člane pri enaa.com?

homc666 ::

sem že zvedel kako koristim ta popust :)

mogoče še to če kdo ve, ko zmontiram disk v računalnik moram kaj v biosu nastavljati?

kot sem že zvedel moram prej naštimati na AHCI preden inštaliram win8, kaj pa z tistim diskom ki še dela naredim, namreč pustil bom delujoči 500Gb disk notri za vsak slučaj, unga ki ne deluje bom pa odklopil.
bo računalnik avtomatsko zaznal dva diska? ne rabim nič nastavljati?

ali naj to raje na servis peljem da bo res tako kot je treba?

ST-777 ::

homc666 je izjavil:

kot sem že zvedel moram prej naštimati na AHCI preden inštaliram win8, kaj pa z tistim diskom ki še dela naredim, namreč pustil bom delujoči 500Gb disk notri za vsak slučaj, unga ki ne deluje bom pa odklopil. bo računalnik avtomatsko zaznal dva diska? ne rabim nič nastavljati? ali naj to raje na servis peljem da bo res tako kot je treba?
Preden sem instaliral WIN, sem od dveh diskov (SSD in HDD) od matične odklopil HDD, v biosu nastavil na AHCI in nato WIN naložil na SSD. Šele ko je bil WIN naložen, sem priklopil HDD. Računalnik je ob ponovnem zagonu avtomatsko zaznal oba diska. Posebne nastavitve niso bile potrebne.

Nov SSD je treba prej seveda formatirati (NTFS). Ves postopek je enostaven, ne potrebuješ servisa.

homc666 ::

evo sem dobil potrdilo da me disk čaka in ga lahko prevzamem :)

grem pol to zmontirat in bom naredil tako kot ST-777 pravi.

še nekaj.......tale NTFS format se lahko opravi takrat ko win8 inštaliraš in delaš particije?

hvala

lp
miha

ST-777 ::

homc666 je izjavil:

tale NTFS format se lahko opravi takrat ko win8 inštaliraš in delaš particije?
Da, takrat ko delaš particije. Ko je to narejeno, win8 instaliraš. Še prej pa nastaviš v biosu na AHCI.

homc666 ::

evo sem zrihtal kot si rekel ST-777 vse deluje tako kot mora. starega HDD zaenkrat ne bom sploh prižigal ampak naj bo za rezervo notri. za win8 in par špilov je disk čisto dovolj velik.

razlika v nalaganju win8 in špilov je očitna tako da se je nakup res splačal. ko bom pa zamenjal matično da bo mela SATA 3 bo pa še veliko bolje.


hvala lepa za vso pomoč

lp
miha

ST-777 ::

Me veseli, da si uredil zadevo. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Počasen SSD (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
10721078 (8345) nsa_ag3nt
»

Nov SSD, star računalnik - Problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
412990 (1223) alkoo
»

SSD in AHCI mode

Oddelek: Strojna oprema
385992 (3983) AC_DC
»

Pocasen SSD

Oddelek: Pomoč in nasveti
453862 (2724) AgiZ

Več podobnih tem