Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

jnovak ::
1- tošiba super, intel junk (vsaj sandforce pogoni), kingston junk, ocz hit or miss, sandisk super, če je marvell, seagate utter junk, crucial super.Hvala za odgovor in vse informacije!
2- srce ssdja. razlike so kr velike... marvell, samsung, dx3700intel, veljajo za dobre kontrolerje
3- v število bitov na celico. SLC absolutno
4-ne gledat pointless
5-majo vsi opcijo upgrejda
6- gleda se IOPS. Hitrost se ne zmanjšuje opazno, če je trim prisoten
Na tvojem mestu bi vzel m500; čimvečjega ko ko si ga lahko privoščiš.
Torej večina SSD-jev, ki jih v SLO prodajajo, je NO-GO (skoraj povsod so Intel, Kingston & basic SanDisk, ki pa -če sem prav zasledil- ima SandForce kontroler). Na izbiro (v entry-level) ostanejo 3 diski ... primer za 1/4 TB:
A) Toshiba Q (256 GB ... 175 EUR)
B) Samsung 840 EVO (250 GB ... 170 EUR)
C) Crucial M500 (240 GB ... 158 EUR)
€/GB je 2 centa razlike :)
Kake strategije imajo naši IT trgovci - ste v preteklosti že dobili kako zadevo po super ugodni decemberski, praznični ponudbi, ali je bolj na random za pričakovati take akcije?

hojnikb ::
Vzemi m500, ker je super zadeva in ma MLC flash. Pa dodatne kondije za power loss in full disk enkripcijo podprto z win8.
Kupi pa iz tujine, če se le da..
Kupi pa iz tujine, če se le da..
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()

darkolord ::
Pa dodatne kondije za power lossTale kondi - ne rečem da je slab - je sicer bolj kot prednost pred konkurenco "fix" za hude probleme, ki jih je mel M4 z napajanjem.

glajda ::
Tudi sam se odločam med M500 in 840 EVO, 240GB
V čem naj bi bil M500 boljši izbor, po testih je Samsung hitrejši?

Pa dodatne kondije za power lossTale kondi - ne rečem da je slab - je sicer bolj kot prednost pred konkurenco "fix" za hude probleme, ki jih je mel M4 z napajanjem.
kake probleme z napajanjem ??
ti kondiji so enterprise feature na client ssdju.če ti zmanjka štroma, lepo poflusha kar je v internem dram cache-u.
Tudi sam se odločam med M500 in 840 EVO, 240GB
evo je malo hitrejši, m500 bi mogu v teoriji zdržat dalj časa (MLC flash proti TLC).
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

Je ta razlika v hitrosti bolj akademske narave v testih oz. koliko se to opazi v praksi?
Podobno, koliko dlje naj bi zdržal MLC proti TLC? Po nekaterih testih naj bi EVO bil kar primerljiv z MLC, so pa najbrž bolj kot ne špekulacije.
Očitno je, da se bo treba odločiti ali za hitrost ali za zanesljivost, zato me zanimajo razlike med obema.
Podobno, koliko dlje naj bi zdržal MLC proti TLC? Po nekaterih testih naj bi EVO bil kar primerljiv z MLC, so pa najbrž bolj kot ne špekulacije.
Očitno je, da se bo treba odločiti ali za hitrost ali za zanesljivost, zato me zanimajo razlike med obema.

kake probleme z napajanjem ??Išči: crucial m4 power
M4 se fuuuul rad zalocka ko nenadoma zgubi napajanje in gre v nek fail-safe mode, kjer se sploh ne pojavi v sistemu in moraš narediti "power cycle" proceduro. Po uradni proceduri priporočajo, da priklopiš samo napajanje in počakaš 20 minut, da se resetira. In to ponoviš še enkrat. No, na rečo deluje tudi, če prižgeš kišto, greš v BIOS (ali boot meni ali nekaj) in tam počakaš "samo" 10-15 minut.
Na enem laptopu se mi recimo to zgodi vedno, ko mi zmrzne tako, da mu moram vzeti štrom ali ko pride do thermal shutdowna (GPU). Na ostalih pa tu in tam.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()

Invictus ::
Je ta razlika v hitrosti bolj akademske narave v testih oz. koliko se to opazi v praksi?
Ni preveč opazno v praksi. V praksi navaden uporabnik tako najbolj občuti dostopni čas ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x

Ni preveč opazno v praksi. V praksi navaden uporabnik tako najbolj občuti dostopni čas ...
Se pravi, razlika v hitrosti med M500 in 840 EVO ne bo opazna, lahko pa bo M500 zdržal dlje časa?
Če je tako, potem je res verjetno boljša izbira M500.

5pellfire ::
Se pravi, razlika v hitrosti med M500 in 840 EVO ne bo opazna, lahko pa bo M500 zdržal dlje časa?
V bistu sta obe razliki akademski
...m500 (MLC) naj bi zdržal več kot 840 EVO (TLC) v praksi pa boš SSD menjal dosti prej kot pa
bi kateri doživel teoretični konec življenjske dobe
...840 EVO naj bi bil hitrejši ker uporablja turbowrite (RAM cache) in Rapid mode, m500 pa naj bi imel
malo počasnejši MLC flash kot naprimer 840 Pro ...v praksi pa jaz me vidim neke razlike med 840 EVO 120GB
in m4 64GB ki sem ga še do nedavnega uporabljal (nov SSD sem nabavil ker je bil m64 premali).
840 EVO pa sem vzel tudi zaradi Samsung Magician software (maš vse na enem mestu)
...5 minut pa je skopiralo sistem iz m4 na EVO ...do zdaj nobenih problemov ...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 5pellfire ()

kake probleme z napajanjem ??Išči: crucial m4 power
M4 se fuuuul rad zalocka ko nenadoma zgubi napajanje in gre v nek fail-safe mode, kjer se sploh ne pojavi v sistemu in moraš narediti "power cycle" proceduro. Po uradni proceduri priporočajo, da priklopiš samo napajanje in počakaš 20 minut, da se resetira. In to ponoviš še enkrat. No, na rečo deluje tudi, če prižgeš kišto, greš v BIOS (ali boot meni ali nekaj) in tam počakaš "samo" 10-15 minut.
Na enem laptopu se mi recimo to zgodi vedno, ko mi zmrzne tako, da mu moram vzeti štrom ali ko pride do thermal shutdowna (GPU). Na ostalih pa tu in tam.
no od ssdja pa res nemorš pričakovat, da bo delal normalno, če mu pa vzameš štrom, brez da bi se sistem prej ustavo. Sicer pa prvič slišim za ta power cycle.Meni je na m4 že dostikrat zmanjkal štroma in nikol nobenih problemov. Imaš tazadn firmware ?
V bistu sta obe razliki akademski
...m500 (MLC) naj bi zdržal več kot 840 EVO (TLC) v praksi pa boš SSD menjal dosti prej kot pa
bi kateri doživel teoretični konec življenjske dobe
...840 EVO naj bi bil hitrejši ker uporablja turbowrite (RAM cache) in Rapid mode, m500 pa naj bi imel
malo počasnejši MLC flash kot naprimer 840 Pro ...v praksi pa jaz me vidim neke razlike med 840 EVO 120GB
in m4 64GB ki sem ga še do nedavnega uporabljal (nov SSD sem nabavil ker je bil m64 premali).
840 EVO pa sem vzel tudi zaradi Samsung Magician software (maš vse na enem mestu)
...5 minut pa je skopiralo sistem iz m4 na EVO ...do zdaj nobenih problemov ...
turbo write ni noben ram cache, ampak samo način kako ssd piše podatke na flash. Pri turbo write je del TLC rezerviranga in se simulira SLC flash, kateri je hitrejši (namesti da celice tretira kot 3bitne, piše le en 1bit noter, kar posledično pomen bolši write).
rapid mode je bedarija in je posledično zelo destructive zadeva, če nimaš upsa. Obstajajo bolše alternative keširanja kot ta od samsunga.
In MLC v m500 ni počasnejš, kvečjemu hitrejši, ampak EVO uporablja grde trike, da pride do takih hitrosti.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

no od ssdja pa res nemorš pričakovat, da bo delal normalno, če mu pa vzameš štrom, brez da bi se sistem prej ustavo. Sicer pa prvič slišim za ta power cycle.Meni je na m4 že dostikrat zmanjkal štroma in nikol nobenih problemov. Imaš tazadn firmware ?Zakaj pa ne bi mogel tega pričakovat, če še HDD zna parkirat glave ob izgubi napajanja? Za morebitne podatke v cache-u je jasno, da se ne zapišejo, mi pa ni jasno, zakaj gre ssd v lockdown.
Se pa dogaja z vsemi firmware-i to, ja. Lahko imaš srečo in tega nikoli ne opaziš, samo to ne spremeni dejstva, da ta problem obstaja.

jah če maš tako shitty napajanje, pač ne kupiš tega.. itk pa m4 ni v prodaji več..
pa si ga sploh zamenjal, če bi slučajno bil hardware defekt ?
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

Obstajajo bolše alternative keširanja kot ta od samsunga.
In MLC v m500 ni počasnejš, kvečjemu hitrejši, ampak EVO uporablja grde trike, da pride do takih hitrosti.
Kaj to pomeni? Da je bolje vzeti M500, ker bo bolj obstojen?

jah če maš tako shitty napajanje, pač ne kupiš tega.. itk pa m4 ni v prodaji več..Napajanje je iz laptopa in je OK. Se mi je to na večih zgodilo, ni hardware defekt. Pač kao "feature", ki zazna napako s power supplyem in gre v lockdown.
Vem da ni v prodaji, je pa M500, ki ima kondije tut zaradi tega, da ne bi do tega prihajalo.

ja v teoriji je stvar bolj obstojna, čeprav katerga je bolje vzet, je pa na teb... oba imata isto garancijo..
jah če maš tako shitty napajanje, pač ne kupiš tega.. itk pa m4 ni v prodaji več..Napajanje je iz laptopa in je OK. Se mi je to na večih zgodilo, ni hardware defekt. Pač kao "feature", ki zazna napako s power supplyem in gre v lockdown.
Vem da ni v prodaji, je pa M500, ki ima kondije tut zaradi tega, da ne bi do tega prihajalo.
v vsakem primeru, če stvar ni destructive narave, še ni taka panika. Je pa annoyance.
Čeprav to ni nič v primerjavi z problemi, ki jim retardiran bratec od m4 -- V4.... do not buy..
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

ja v teoriji je stvar bolj obstojna, čeprav katerga je bolje vzet, je pa na teb... oba imata isto garancijo..
Saj zato pa sprašujem, ker se na te stvari ne spoznam. Oba imata približno enako ceno, na papirju je Samsung nekoliko hitrejši, Crucial pa malo bolj obstojen (koliko hitrejši in koliko bolj obstojen je najbrž diskutabilno).
Naj vržem kovanec ali mi kdo lahko svetuje, katerega od teh dveh naj vzamem?

odloči se sam..
vzemi v zakup tole..
Samsung:
-TLC flash (1k prepisov)
-3 leta garancije
+Magician software
+Inhouse kontroler, firmware, dram in flash
+hitrejši
+temp senzor za throttle
Crucial:
-Malo počasnejši (predvsem IOPS, read/write sta si enaka, ko enkrat odmisliš turbowrite)
-Ni nobenga software-a (kar mogoče za nekoga ni tak minus)
-3 leta garancije
+Crucial/Marvell zanesljivost
+MLC flash (3k prepisov)
+Full disk enkripcija kompatabilna z win8
+temp senzor za throttle
vzemi v zakup tole..
Samsung:
-TLC flash (1k prepisov)
-3 leta garancije
+Magician software
+hitrejši
+temp senzor za throttle
Crucial:
-Malo počasnejši (predvsem IOPS, read/write sta si enaka, ko enkrat odmisliš turbowrite)
-3 leta garancije
+MLC flash (3k prepisov)
+temp senzor za throttle
#brezpodpisa

no od ssdja pa res nemorš pričakovat, da bo delal normalno, če mu pa vzameš štrom, brez da bi se sistem prej ustavo. Sicer pa prvič slišim za ta power cycle.Meni je na m4 že dostikrat zmanjkal štroma in nikol nobenih problemov. Imaš tazadn firmware ?
Vrteči čipi v SSDju se morajo parkirat ....

Vrteči čipi v SSDju se morajo parkirat ....
hahah zelo si smešen...
Kdo bo flushal podatke iz drama ?
#brezpodpisa

Kot da se je ta problem pojavil šele s SSDji. Tukaj to reši en mali super kondenzator.

Kot da se je ta problem pojavil šele s SSDji. Tukaj to reši en mali super kondenzator.
Ali veliko mini kondezatorjev. Kar ima m500..
#brezpodpisa

Dr_M ::
Kdor ima doma tezave z elektriko, si bo nabavil UPS, ne pa SSD z nekimi brezveznimi kondezatorji.

Kdor ima doma tezave z elektriko, si bo nabavil UPS, ne pa SSD z nekimi brezveznimi kondezatorji.
ti kondezatorji so daleč od brezveznega, sicer jih enterprise ssdji nebi mel..
#brezpodpisa

Enerprise sistemi imajo mnogo vec varoval in najbolj osnovni je UPS, ki ti resi veliko vec, kot pa kondenzatorji na SSDju.
Ampak tebe boli kita, za morebitni projekt, ki ga delas, vazno da se ne zbrise vsebina dram predpomnilnika (kjer praviloma ni uporabniskih podatkov). Cetudi ti gre vec ur dela v nic.
Logika dela 100 na uro, bravo.
Ampak tebe boli kita, za morebitni projekt, ki ga delas, vazno da se ne zbrise vsebina dram predpomnilnika (kjer praviloma ni uporabniskih podatkov). Cetudi ti gre vec ur dela v nic.
Logika dela 100 na uro, bravo.

Tudi ups ni 100% zadeva..
sploh pa, če je tako brezveze, zakaj se potem trudijo in jih popajo gor ?
#brezpodpisa

Saj je tudi turbowrite kvazi brezvezna funkcija, pa jo samsung vključi v paket...
Yup.
Je treba dat ovacam hitre sekvenčne hitrosti, ker to se prodaja

#brezpodpisa

Tudi ups ni 100% zadeva..
Seveda ni 100%, je pa definitivno boljsa, kot karkoli drugega.
Ti je darkolord odgovoril, zakaj na m500 popajo gor kondenzatorje.
kar je pa seveda totalna bedarija, ker m500 uporablja drug kontroler kot m4..
#brezpodpisa

Zanimivo, SF2200, cez katerega tako rad pluvas, je tudi drug kontroler, kot je SF1200, pa glej ga zlomka, imata zelo podobne hibe.

Zanimivo, SF2200, cez katerega tako rad pluvas, je tudi drug kontroler, kot je SF1200, pa glej ga zlomka, imata zelo podobne hibe.
sj ni drug kontroler. Je sf1200 z sata6gbit..
nwm kaj imate tako proti marvell kontrolerjim..
#brezpodpisa

Nimam nc proti, meni se zdijo super (Crucial C300 po 22000h+ se vedno dela bp), sam ni mi usec, da tako grozno povelicujes stvari, ki so tebi ql, pa ponizujes tiste, ki ti niso ql.

Nimam nc proti, meni se zdijo super (Crucial C300 po 22000h+ se vedno dela bp), sam ni mi usec, da tako grozno povelicujes stvari, ki so tebi ql, pa ponizujes tiste, ki ti niso ql.
Sj nisem edini, ki mu gre sandforce na kurac in ma težave z njim....
In nikjer nisem trdil, da je marvell perfekten. Daleč od tega. Ampak je pa boljša zadeva kot sandforce, sploh v kombinaciji z tapravim firmware-om.
Sj dokler stvar deluje, tak ni panike. Ampak zakaj kupit ssd z kontrolerjom, ki ima večje šanse, da fašeš kake probleme ? sploh ko za podoben denar dobiš bolše zadeve v vsakem pogledu..
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

Seveda, samsung pravtako spada med tiste bolj zanesljive. Kakorkoli obrnes.
nihče ni trdil nasprotno..
#brezpodpisa

The 9187 is a speed/feature bump over the 9174
kar še ne pomen, da niso odravl napak prejšnega.
#brezpodpisa

Mnja, ocitno so sli na ziher, pa so en workaround naredil.
Ucasih se pojavi kaksna tezava, ki je enostavno ne mores kar tako odpravit oz potegne prevec stvari za sabo. Lahko da sploh ne odkrijes tocnega vzroka, potem pa pac probas omilit zadevo.
Ucasih se pojavi kaksna tezava, ki je enostavno ne mores kar tako odpravit oz potegne prevec stvari za sabo. Lahko da sploh ne odkrijes tocnega vzroka, potem pa pac probas omilit zadevo.

če je problem res globje narave, potem bi res bil potrebn redesign celotnega kontrolerja.. kar pa *87 očitno ni..
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

Čeprav za plexter m3 pa nikjer ne najdem, da bi meu ta power cycle problem...
zadn cajt, ker je res potrebn prenove. Upajmo, da bojo zdej pod okriljem LSIja naredil spodobn kontroler, ki bo validated, tak ko je treba..
Sej zato tudi SF dela nov kontroler, ki bo kompletno nov.
zadn cajt, ker je res potrebn prenove. Upajmo, da bojo zdej pod okriljem LSIja naredil spodobn kontroler, ki bo validated, tak ko je treba..
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

odloči se sam..
vzemi v zakup tole..
Samsung:
-TLC flash (1k prepisov)
-3 leta garancije
+Magician software
+hitrejši
+temp senzor za throttle
Crucial:
-3 leta garancije
+MLC flash (3k prepisov)
+temp senzor za throttle
Hvala za konkreten odgovor.
Zdaj mi je zadeva bolj jasna. Odkril sem še tale test : http://us.hardware.info/reviews/4178/10... , kjer ugotavljajo, da vsaj v primeru tega Samsunga TLC ni nič slabši od MLC.
Tako da bom vzel Samsunga, ki je nekoliko hitrejši.

odloči se sam..
vzemi v zakup tole..
Samsung:
-TLC flash (1k prepisov)
-3 leta garancije
+Magician software
+hitrejši
+temp senzor za throttle
Crucial:
-3 leta garancije
+MLC flash (3k prepisov)
+temp senzor za throttle
Zdaj mi je zadeva bolj jasna. Odkril sem še tale test : http://us.hardware.info/reviews/4178/10... , kjer ugotavljajo, da vsaj v primeru tega Samsunga TLC ni nič slabši od MLC.
kar je seveda zelo bold in neresnična izjava.
Ja res je, da TLC zdrži tipično 3x več kot je rejtan (torej 3k-4k p/e). In endurance TLCja je za tipičnega uporabnika non-issue.
AMPAK TLC ni enak/boljši MLCju. Upoštevaj, da MLC tudi zdrži več, za kolker je rejtan (maš tudi ssdje, ki imajo čez 30k p/e na MLCju).
#brezpodpisa

Ja res je, da TLC zdrži tipično 3x več kot je rejtan (torej 3k-4k p/e). In endurance TLCja je za tipičnega uporabnika non-issue.
AMPAK TLC ni enak/boljši MLCju. Upoštevaj, da MLC tudi zdrži več, za kolker je rejtan (maš tudi ssdje, ki imajo čez 30k p/e na MLCju).
Ja, se strinjam, malo nerodno sem napisal.
Seveda bo tudi MLC zdržal več.
Ampak pri tipični uporabi najbrž lahko pričakujem, da bo TLC SSD deloval 10-15 let, takrat pa bo že star, premajhen itd. To, da bo MLC delal 30 let mi je verjetno vseeno, če bom po 10 letih tako ali tako menjal zaradi drugih razlogov.

Ja, se strinjam, malo nerodno sem napisal.
Seveda bo tudi MLC zdržal več.
Ampak pri tipični uporabi najbrž lahko pričakujem, da bo TLC SSD deloval 10-15 let, takrat pa bo že star, premajhen itd. To, da bo MLC delal 30 let mi je verjetno vseeno, če bom po 10 letih tako ali tako menjal zaradi drugih razlogov.
Indeed. Razn če maš kako heavy write mašino (sploh nakjučni write), je TLC načelno kul. Itk bo prej kontroler odletel al ga boš pa stran vrgu, predn boš znucal flash.
#brezpodpisa

destiny ::
A kdo ve če se da Samsung Magician uporabit za klonirat disk na ssd druge blagovne znamke? Dons sem namreč v Amazon Lightning dealu nabavil Crucial m500 in bi rad prestavil sistem iz enega prenosnika na ta disk, obstoječi Samsung 840 pa potem v nek drug prenosnik.