» »

Google Nexus 5 ja ali Google Nexus ne?

Google Nexus 5 ja ali Google Nexus ne?

Step2en Wolf ::

Tehničnih primerjav imate poln internet.. tule je subjektivna ocena po približno pol dneva uporabe. Aja, za potrpežjive.. ja, bo treba brati in to (kot tudi do sedaj: Mac ja ali Mac ne?).
Slikce morda pripnem kasneje..

Ko dobiš v roke svoj novi mobilni telefon in imaš v življenju že malce več skrbi, kot šolo, računalnik in/ali konzolo (neskončno prepiranje o tem, kateri sistem, železnina je boljša).. je to hkrati veselje ob nečem novem ter hkrati veliki stres zaradi selitve.
Ja, selitve.. prav ste prebrali.
Digitalne selitve so vedno bolj naporne. Tako kot selitve v resnici. Starejši, ko si, težje so te selitve.. tele digitalne, kot realne.. preprosto zaradi nakopičenih stvari. Moja prva realna selitev je potekala z eno vožnjo avtomobila.. ko sem se čez zgolj leto dni selil drugič, sta bili potrebni že dve vožnji s tem istim avtomobilom polnim do vrha. Vsaka nadaljna selitev je bila še obsežnejša.
Digitalnim selitvam se dogaja ista stvar. Se morda spomnite, kako je bilo migrirati s prvega mobilnega telefona na drugega?
Vzel si ven SIM kartico in jo vstavil v drugega. In to je bil to. Nekaj minut dela. OK, nekateri so imeli veliko kontaktov in so morali del podatkov zapisati v imenik telefona. Potem je bilo nekoliko bolj kompleksno. Na novi telefon si prenesel vse podatke iz SIM kartice, jo zbrisal, vstavil nazaj v stari telefon in spet napolnil SIM kartico s preostalimi kontakti.. itd, dokler nisi vsega prenesel.
Malce kasneje si lahko podatke sinhroniziral z računalnikom, npr. Outlookom in potem je bilo vseeno, če si telefon izgubil ali ga po nesreči poškodoval, uničil..
BTW.. ker nekaj fascinantnega je pri teh stvareh, vse pripadnice "nežnejšega" spola, ki jih poznam, so namreč uspele svojega mobilnega prijatelja poslati v WC školjko. Včasih je to bolj izgledalo tako, kot modna zapoved. Jamranje nad zastarelim izgledom (ne tehnologijo!) telefona se je potem nekako v vrhuncu te tragične zgodbe, končala v vrtincu WC školjke. Uf, koliko enih naslovov je šlo s potegom vode.. dobesedno.
Verjetno obstaja tudi kakšna višja vesoljna povezava WC školjk in mobilnih telefonov.. in slednje školjka privlači z močjo črne luknje?
Morda.. dejstvo pa je, da je marsikateri mobilni telefon bolj poln bakterij kot sama WC školjka. Zato tudi je opozorilo: ne dotikajte se pametnih mobilnih telefonov drugih, ker jih s seboj nosijo (in uporabljajo) tudi na WCju!
Plus, telefoni so pogosto nastanjeni v žepih oblačil, kjer telesna temperatura lastnika ugodno vpliva na razvoj mikroskopskih organizmov. Tudi analognih virusov (digitalni pridejo od drugje!).
Dobra, začasna stvar, selitve je, da vsi prijateljsko-sovražni mikroorganizmi ostanejo na stari napravici. Ostane pa drug problem: sinhronizacija vseh podatkov.
OK, odkar so na voljo stvari v oblaku, lahko te stvari hipoma dosežeš in namestiš "kjerkoli na svetu". Kjer je "kjerkoli" pač tam, kjer je Wi-fi ali mobilni signal (in ti ni potrebno zanj prodati ledvic).

Odpakiranje in prvi vtisi
Škatlica seveda brutalno spominja na Applove proizvode, še banjica v kateri telefon leži je identičnih potez. Stvari vlečeš počasi ven in ja, tudi tista iglica za venpoteg SIM kartice je Applovih oblik. Malce kopresirana (razpotegnjeni 0 napram Oju). A niso mogli vsaj kvadratka narediti ali pa trikotnika (si pogledati en del Telebajskov naprimer)?
Malce se ustaviš.. "Čaki mal, kaj sem jaz to kupil?"
Pogledaš spet belino kartonske škatle.. in potem te matiranost, cenenost le te potolaži. "To ni Apple".
Fiju.. se oddahneš. Sedaj opaziš bledi odtis "Google" na robu in bi te moralo to pomiriti, a se namesto tega bolj spomniš na simbole minulih političnih totalitarizmov.. kralji, fašisti, komunisti.. sedaj Microsoft, Apple, Google.. Svet se ves čas vrti v istem krogu, bi človek rekel.
Odprtje škatlice je razočarajoče tudi v zeleno kantničnem pogledu. Glede na prejšnji telefon Garmin Asus A10 (le 2.1 Eclaire), kjer je bil priložen polnilec ter odgovarjajoči kabel (USB-micro USB), avtopolnilec s pritrjenim kablom (micro USB), pritrdilo za na dashboard avtomobila ter še dodatno držalo za na steklo, slušalke.. te pograbi obup. Potem škatlico obračaš in obračaš.. če ni morda še kje kaj ostao skrito. Pa ni.
OK, ampak vsaj slušalke bi pa lahko dali zraven!?

Vseeno vzhičen ob novi napravici, stvarco primeš v roke in išeš, kje je polnilno mesto, ter seveda... tisto, s katerim se vse začne: gumb za vklop.
Ta je, vsaj zame, na napačnem mestu. Telefon se vedno prime za daljši stranici (kar je tudi Apple spoznal ob 4ici – "the signal death grip"), kar pomeni, da boš vedno znova po nesreči prijel tudi za gumb za vklop.. in ugašal/prižigal zaslon – ravno obratno kot želiš.
Bolj ergonomsko "pravilni" so telefoni z gumbom za vklop in izklop na vrhu telefona – kjer je še vedno možna kolobocija iz prejšnjega odstavka, ko tlačiš ali izvlačiš telefon iz žepa.
Ekran telefona se prižge ob vklopu tako rekoč hipno in se slika pojavi na vsem zaslonu. Ko ga ugasneš, pa izgleda kot ugašanje starih dobrih CRT televizorjev, kjer se slika od zgoraj in spodaj spešta v eno svetlo črto na sredini in potem poslovi z vso prisotno črnino.
Nostalgično si seveda navdušen in novi telefon pobožaš. Kaj češ, spomini iz otroštva.

Velikost problema (zaslona)
Toda nežna prisotnost ne traja dolgo. Zaslon je brutalno tebletast, ja pravilno ste prebrali, ni tipkarska napaka: phablet (phone-tablet). Jaz ne vem ali so po vsem svetu ljudje postali Adi Smolarji ali pa prstno razvejani virtuozni pianisti, ki lahko svoje kremplje lepo raztegujejo po celotni površini telefona?!
Moja dlan sicer ni nekih skromnih dimenzij, pa prsti tudi ne, toda, ko držim telefon v roki, se pojavijo "mrtvi koti", ki jih v enoročni uporabi ne morem uporabljati. OK, tja zmečeš ikonce stvari, ki jih niti ne rabiš – morajo jih pa drugi ljudje videti, da jih imaš, ker.. hej!.. kul moraš še vedno biti. Recimo temu digitalno pavovo perje... ker priznajte, dober občutek je, ko ti atraktivna pripadnica drugega spola poreče: "Iii.. a ti imaš tudi to?"
Pav ve, zakaj ima perje.. mi pa vemo, zakaj imamo takšen telefon (še bolj avto) in "tisto" aplikacijo.
Tudi, ko začneš kaj tipkati na zaslonu te razsežnosti imaš občutek, da sta tvoja dva palca zašla na ne ravno prostovoljni pilates.
Za primerjavo, si poglej fotografijo, kjer je bilo tipkanje na dosedanjem zaslonu (3,2") v landscape mode enako široko kot na Nexusu v portret mode!

OK, zaenkrat se torej tolažim, da je tisti višek zaslona pač namenjen "bling" faktorju. Ker, ko bom kaj bral, bo pa velikost zaslona prednost, ane?

Toda ostane en realen problem spremembe velikosti telefona, ki je dokaj funkcionalen: Ali spraviš telefon v žepe oblačil, torbico?
Očitno je poleg spremembe telefona, spremeniti še vso garderobo oz. nositi veliko večjo obpasno torbico oz. večjo damsko torbico. Modno osveščenim to ne bo velik problem, itak je že vsa garderoba zastarela, vsaj toliko kot Froyo.. ane?

OS
KitKat, s čokolado oblitih napolitank že v osnovi ne maram kaj dosti. Serijsko sem jih tolkel le v času šolanja v Angliji, ker niso premogli drugih dostojnih čokolad ali sladkarij. Mi, Bečki konjušari, raje grizljamo Männer.
Pa spominja me preveč na iOS.. vse je nekako tako posedminjeno :)
Prehod iz Eclaira na KitKat, ni nekaj brutalnega. Samo kantica za smeti je naenkrat zgoraj, in reče se ji "remove".
Simpatično je tudi odkleniti telefon s potegom ključavnice v kateri koli smeri iz središča t.i. kroga zaklenjenosti.
Glede na ostale Ose v uporabi, torej nič brutalno novega.. pa tudi slabega ne.

TELEFON
Angleški novinar, pozabil njegovo ime, je enkrat lepo zapisal nekako takole: "Pametni telefoni.. vse v redu in prav. Toda, kaj storiti, ko zazvoni?"
Problem sodobnih telefonov, kjer je "telefon" sam le še ena izmed 1001 funkcije naprave. Pri klasičnih telefonih si vedel, kaj storiti: vzdignil si slušalko. Pri mobilnih, si kliknil na gumb za prevzem klicev. Toda pametni telefoni? Vsak ima neko svojo "domislico". Starejšim ljudem je težko dopovedati, da je potrebno A – pritisniti, B – potegniti v PRAVO smer.. Preprosto preveč informacij.

Telefonski del je tudi tisti, ki ga proizvajalci najbolj zanemarjajo. Pavovo perje usmerjajo v druge potrebne in nepotrebne stvari. Mene pa seveda zanima prav to: je pametni telefon, ki sem ga kupil tudi zares uporaben kot telefon?

Zgodovina klicev je na Nexusu 5 kolapsirana. Kar mi osebno ustreza. Garmin Asus A10, prejšnji telefon, je imel na izbiro: kolapsiran prikaz ali detajlen prikaz. Glupi Samsung S3 mini / S4 in tudi Xperia Z.. namreč prikazujejo le detajlnega: vsak klic posebej. Kar je zoprno, če si v zadnjem obdobju recimo 10x klical eno osebo in potem le ta tebe 3x nazaj (se zgrešiš, služba itd). Potem je ekran pol te ene same osebe.. in potem scrolaš, ko usekan, da prideš do iskanega klica.
Telefon pri KitKat je estetsko funkcionalno minimaliziran. Osnovni zaslon prikazuje najbolj pogosto klicane (sprememba navajenosti, kjer je bila prej zgodovina klicev), a imaš možnost priklicati: vse kontakte, zgodovino klicev, glasovno klicanje ter seveda nastavitve in osnovne tri Androidne "knofe".
Glasovni klic ljudi iz imenika nekako v naših krajih odpade.. razen, če jih vse preimenuješ v Johne, Paule, Jennifer in Monice.

Zvok med klicem je presunljivo dober. Edino na občutek, da si v obraz tiščiš sploščeno opeko, se bo potrebno navaditi. Ampak, ker sodelavka uporablja celo Samsungov Note, je očitno kul, da se kitimo z opekami. Tudi funkcionalno zna biti, kot plašnica na konju ali pa senčnik v poletni pripeki oz. ščitnik pred mrzlim vetrom.
Vseeno, 4 palčni zasloni so tisto, kar res potrebujem. Toda moda je trenutno na 5 in več palcih.. A je približno tako uporabna, kot hipijevsko zvončaste hlačnice (večina hipijev ni umrla zaradi drog, temveč zaradi hlačnic, ki so se zataknile med šprikle kolesa) ali podloženih ramen iz 80tih (tudi damskih!) ter špičastih damskih čevljev v stilu zlobne čarovnice z zahoda iz 90tih..

Ampak Viktor Emil Frankl, psihiater tako pravi, da je smisel življenja trpljenje. Pa tudi oni veseli pevec s križa, mislim, da Jezus*, je to nekako še pred njim propagiral.. Verjetno ne bo dolgo, da si bomo ljudje začeli razkazovati, kako globoko smo dojeli smisel življenja.. in bomo javno trpeli z 7 in več palčnimi telefoni. Ne bo več spovedi ali bičanja zaradi grešnosti.. pokora in kazen bo številčnost palcev, ki jih vzdigujemo k obrazu.

*Ups, oprostite zamenjal z dokumentarcem iz istega časovnega obdobja: Life of Brian.


Tehnika
Seveda. Tisti hip, ko sem kliknil še na zadnji kvadratek za naročilo telefona, se je pojavila novica, da je zunaj Snapdragon 805 (ki uspe prežvečiti 4K). Valjda!
Kruta realnost sododnega sveta, kjer nikoli ne moreš imeti »najmodernejše« naprave. Nikoli nisi najhitrejši na divjem zahodu. Za ženske bralke: predstavljajte si nakup obleke po zadnji modi, ki pa je že zvečer »out«.
To je kot hiperinflacija v SFRJ ali prej v medvojni Nemčiji. Ampak malenkost malce manj stresno.

Tehnične podatke si lahko poiščete kjerkoli na netu. Ne bom jih ponavljal.

Bistvo telefona je seveda Google Now, ki pa sem ga takoj izključil. Če kaj sovražim, je kakšna teta, ki mi ves čas sugerira, kaj si v življenju živim. In tet sem se komaj znebil in naj sedaj to zamenjam z Goolom? Tudi Siri, Applova teta, ni kaj dosti boljša.. ampak vsaj teži ti ne sama od sebe?
Kaj potem telefonu še ostane? Bi lahko rekli, ane?
Stock Android.

Če bolje pomislim, je za vse kriv Trubar, ki je šel obujati nek lokalni dialekt, Slovenščino.. drugače bi morda še kaj bilo uporabno, če bi govorili kaj bolj razširjenega?
No, res je tudi, da so se Slovenci premalo razmnoževali.. raje so po kapljici domačega posegali. Tudi tu je en del krivde.

Hangouts sem tudi izklopil in zamenjal s Handcent. Je pa res, da le ta izgleda nekoliko drugače v 4.4.1 kot pa je v 2.1. To pa lahko rečem tudi za večino ostalih aplikacij. Se pravi cel niz razlogov za stres in prilagajanje.. mater jim smotano, kaj morajo vse čas vse spreminjati?
To je, kot če bi prišel domov, in bi bila kuhinja vedno na nekem drugem mestu. Spalnica bi pa do večera tudi že bila prestavljena! 

Primerjava
Glede na to, da se vsi razburjajo nad Applom, ker v svojih napravice ne vgrajuje reže za SD kartice.. me zanima, kakšno bo opravičilo zeleno kantarjev pri Nexusu 5?
Apple in Google sta enako zoprna s tem, da nas »izobražujeta«... in nam napovedujeta, kaj potrebujemo in česa ne.
Saj imamo servise v oblakih, ane? Privatnost pa je itak samo neke vrsta anomalija.

PROBLEMI
Google keyboard – ne moreš izključiti spell chekerja (Črkovalnik). Čeprav greš v Settings>Language & input>Language in odkljukaš Spell checker.. črkovalnik veselo mori v vseh aplikacijah s svojim stupidnimi »predvidevanji«, kaj hočeš napisati. Seveda, če beseda ni v njegovem slovarju (začuda jih je mnogo) jih nadomesti s svojimi – napačnimi. Tako potem tipkaš tako, da vedno pritisneš space bar, nato delete (da odpraviš avto korekcije).
REŠITEV: Ker je to Android, veš, da za vsak problem obstaja kakšen zastonj programček, ki težave odpravlja oz. Prilagaja tvojim potrbam. OK, tipkovnic je malo morje, izberem prvo, ki dela: TouchPal X (Swiftkey Keyboard Free je časovno omejena, Go Keyboard ni delal).

Skype ne dela vedno. Na stock routerju internetnega ponudnika: Takoj prekine klic, pa tudi poklicati te ne morejo.
REŠITEV: Na Linksys routerju dela :)

Wi-Fi je zelo počasen. Na dveh različnih ruterjih. Angry Birdse vleče dol, kot bolnik.
REŠITEV: ?

Exchange – službeni mail se ni nastavil avtomatično (kot na jabolčnih napravicah), ročno mi pa tudi še ni uspelo prepričati ga.
REŠITEV: bo potrebno tehnično podporo v službi pocukati za rokav


ZAKLJUČEK

Gledano relativno: Kot mini prenosni internetnik ter bralnik, je stvarca čisto čudovita.. telefoni te velikosti so dober kompromis, če potrebuješ vsega po malo: malce telefona in malce tabličnega računalnika, prenosnika. Če pa tablico že poseduješ, pa smisel v večini primerov odpade.

Gledano subjektivno: kot prenosni telefon preprosto prevelik. Odmisli potrebno spremembo garderobe. Preširok je za v dlan in sproščeno uporabo. Telefon je namenjen asocialnim ljudem, ki večjo količino časa buljijo v zaslon (je to njihova prioriteta), kot se pogovarjajo z ljudi (v živo ali na daljavo).

Če primerjam še nabavno ceno, A10 me je stal 159 €, Nexus 5 399,- €, lahko mirno ugotovim, da statusa BestBuy pametnega telefona Garmin Asus A10, Nexus 5 ne bo nikoli dosegel (kot marsikateri drug telefon). Tako zaradi cene, kot priloženih dodatkov, nepriročne velikosti.. ter najpomembneje: nikoli ne bo tako odlično navigiral (pa čeprav naložim Garminovo aplikacijo).
V primerjavi s ceno Applovega iPhone 5S, je pa praktično pol cenejši. Iz te perspektive torej boljša odločitev. Pa tudi HTC One, Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z1, v tem kontekstu povozi. LG G2 na katerem bazira, pa je borba bolj izenačena. Kupiti se ju da za isto ceno, kjer pa ima LG G2 kamero z več piksli (kar ni nujno bolje) ter poseben bumb za kamero.. Nexus pa zato teče na Stock Androidu.. torej brez nasmetenih kožuhov proizvajalcev telefonov.

Moj idealni pametni telefon bo tako ostal na velikosti okoli 4 palcev. Recimo iPhone 5S skrčen na velikost 4ke.. torej 4.3" in seveda za ceno identično Nexusu 5.
Ker pa tega ni, polagam upe na Sony Xperio Z1f (pri nas naj bi bila Z1s?). Mini (beri: 4 palčne) izvedbe ostalih velikih pametnih telefonov namreč ne uporabljajo tudi isto zmogljivih mlinčkov (CPUjev).

Nexus 5 mi je sicer všeč, toda vsaj na pol bi se ga moralo dati zložiti in bi bil še bolj uporaben.
Navijam pa za Nexus 54 – drobovje 5ke z 4 palčnim zaslonom. In ko smo že pri naročanju pri Dedku Mrazu: še en SD slot prosim.. do 64gb.. ja, vem.. sedaj sem pa že tečen.

JayKay ::

je bilo to potrebno?

PROBLEMI
Google keyboard - izklopi auto suggestion

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JayKay ()

bluefish ::

Primerjava tvojega Garmina in Nexusa je itak ko hruške in paradajz.

Step2en Wolf ::

bluefish je izjavil:

Primerjava tvojega Garmina in Nexusa je itak ko hruške in paradajz.


Se strinjam. Garmin je mnogo boljši. Nexus bom vrnil trgovcu. Garmin bo služil naprej :)

JayKay je izjavil:

je bilo to potrebno?

PROBLEMI
Google keyboard - izklopi auto suggestion



Sem izklopil. A še naprej mori povsod, kjer moraš tipkati. Zato drugi keyboard.

Zgodovina sprememb…

JayKay ::

tisto to correction suggestions. izklopi pa bo.

Step2en Wolf ::

JayKay je izjavil:

tisto to correction suggestions. izklopi pa bo.


Ponavljam: IZKLOPLJENO. A vseeno teži naprej vsakič, ko vklopiš tipkovnico. Zato druga non-Google tipkovnica. Ta vsaj uboga :)

bobby ::

hi hi sem se nasmejal
sem lastnik nexus4 pa mi dopade, rom je kitkat pa ja, nekatere ugotovitve so recimo na mestu pa tud, glede na to, da sem/sem bil lastnik vecih takih napravc, no ja, ta tvoja dezertacija je kakor za koga, jaz sem se prijetno nasmejal. Ampak mogoce bi bilo vseeno, da tel res vrnes nazaj, pa se drzis pac tstega, kar ti ugaja.

prijetna zgodbica, ne dvomim, pa da kateremu nexusovcu zdele pregorevajo varovalke v glavi :)

aja correction sugdestion moras izklopit in tudi skrit pa se ne bo vec prikazovalo.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bobby ()

JayKay ::

Language&Input -> Show corrections suggestion -> Always hide.

sicer pa n5 ni za tebe kot si ugotovil

Step2en Wolf ::

V Nexusu 5 izgleda čisto isto (le ikonica Settings je bolj podobna iOSu) kot tule: samo nič se ne zgodi, ko izklopiš Spell checker, le ta še naprej teži.

Tudi, če izbereš Slovenski jezik ne pomaga, ker je pogovorni jezik (sms-ov) drugačen od knjižnega. Plus, da itak manjka morje izrazov.. kot tudi nerazumevanje, da bi uporabnik želel zapisati angleške, nemške, latinske in francoske izraze..
Rešitev je izklop Checkerja (običajno).. toda tu, ga ne moreš. Nekaj sicer šepetajo o nenapovedni nadgradnji 4.4.1.. samo verjetno ne bom čakal do takrat.

bobby je izjavil:

hi hi sem se nasmejal
sem lastnik nexus4 pa mi dopade, rom je kitkat pa ja, nekatere ugotovitve so recimo na mestu pa tud, glede na to, da sem/sem bil lastnik vecih takih napravc, no ja, ta tvoja dezertacija je kakor za koga, jaz sem se prijetno nasmejal. Ampak mogoce bi bilo vseeno, da tel res vrnes nazaj, pa se drzis pac tstega, kar ti ugaja.

prijetna zgodbica, ne dvomim, pa da kateremu nexusovcu zdele pregorevajo varovalke v glavi :)

aja correction sugdestion moras izklopit in tudi skrit pa se ne bo vec prikazovalo.



Pravilno. Mišljeno je bilo kot zabavljica na račun preglavic, ki nam jih nenehne sprememb napravic prinašajo. Drugače sem imel pa še celo zbirko napravic.. od Blackbery Bolda, do Xperie X1 (ki je bila po tem, kaj vse si lahko nastavil, naravnost brilijantna).

Zgodovina sprememb…

Tetraz ::

pa saj to ni spell checker, temveč suggestions.

Dr_M ::

Uceri si je moja mat kupila nexus 5 in sem se na hitro malo poigral z njim.
Stock android mi se vedno ni usec, ne bom rekel, da je slab, samo usec mi ni, prevec spartanski.
Ni mi jasno, kaj so imeli v glavi (ce sploh kaj), ko so odstranil sms aplikacijo in jo nadomestili z hangouts. Ce bo o na vseh telefonih, sploh nocem 4.4 verzije.
Kar se pa samega telefona tice, spet so zaj... s tistim mnogo prevelikim crnim robom spodaj, kjer bi sicer morale bit tipke, v roko sploh ne sede, tako da je uporaba silikonskega/plasticnega ovitka obvezna.
Sicer ni slab telefon, sploh za tako ceno, ampak vseeno pa ni nekaj, kar bi si blazno zelel.
Ampak za mojo mat bo pa ql, glede na to, da je do sedaj imela nokio asho 300. :D

Chev ::

Step2en Wolf je izjavil:

Tudi, če izbereš Slovenski jezik ne pomaga, ker je pogovorni jezik (sms-ov) drugačen od knjižnega. Plus, da itak manjka morje izrazov.. kot tudi nerazumevanje, da bi uporabnik želel zapisati angleške, nemške, latinske in francoske izraze..
Rešitev je izklop Checkerja (običajno).. toda tu, ga ne moreš. Nekaj sicer šepetajo o nenapovedni nadgradnji 4.4.1.. samo verjetno ne bom čakal do takrat.


Če je to napaka 4.4, ne vem. Sem pa na useh drugih Nexusih (in nasplošno tudi drugih androidih - Samsung, Sony, HTC, etc.) komot izklopil ta šit.
Glede na to, da je JayKay-u uspelo izklopit, ne preostane druga kot da si (pardon izrazu) android retard.

Pa dobro, še vedno so to malenkosti. Ker si že žačel sem in tja vijugat s smartphoni, tudi v meni raste želja po navadnih, majhnih, mogoče celo flip-up telefonih. Bi šel lepo na "poljubna firma operaterja", kupil telefon za 1 EUR, in se nebi sekiral zanj.

francek1 ::

Zate (Step2en Wolf ) je tale telefon:



Vse na svojem mestu, pa s prsti ne rabiš telovadit....

Na kratko; imaš preveč časa, kljub temu pa premalo, da bi si pred nakupom prebral osnovne podatke izdelka, ki ga kupuješ.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: francek1 ()

pickle_rick ::

Bolj ergonomsko "pravilni" so telefoni z gumbom za vklop in izklop na vrhu telefona


Me zanima koliko se jih s tem strinja - vseskozi prestavljat prst na vrh telefona ko se ti ugasne/ga želiš ugasniti je res super.

Sicer pa še en konfuzen prispevek kot tisti o Macu, izpade tako kot da impulzivno naročiš nek izdelek, potem pa strokovno ugotoviš kako da to ni zate.

Dr_M ::

Me zanima koliko se jih s tem strinja - vseskozi prestavljat prst na vrh telefona ko se ti ugasne/ga želiš ugasniti je res super.


Imam oboje, en telefon ima na vrhu ta gumb, en pa ob strani, kot vecina. In s tem, ki ima na vrhu gumb, nikoli pomotoma ne aktiviram oz deaktiviram telefona.

Step2en Wolf ::

Mea culpa.. črtaj en problem :)

Settings->Languange & input -> Google Keyboarad -> "settings" ->

Potem pod TEXT CORRECTION:
- Block offensive words - odkljukaš (valjda hočeš kleti v elektronščini!)
- Auto-correction -> Off
- Show correction Suggestions -> Always hide

Step2en Wolf ::

Aja, ena stvar je še zoprna na večini Androidnih telefonov: soft touch buttons. Med igranjem ali celo pregledovanjem se ti zgodi, da prst zanese predaleč dol in s tem pritisneš enega izmed njih. In puf, letiš ven iz aplikacije.
En plus za lepe stare hardware gumbe ala Rade Končar. Zato imata verjetno prednost Samsung na eni in pa iPhone na drugi polobli.

Aja, Nexusa vrnil trgovcu. Razlogi po vrsti:
- premalo spomina (ni reže za SD kartico, remember?);
- prevelik za v žep in udobno ravnanje

 Razlika uporabnosti pri različnih diagonalah zaslona telefona (če nisi Adi Smolar, seveda)

Razlika uporabnosti pri različnih diagonalah zaslona telefona (če nisi Adi Smolar, seveda)


- za Googla je "bel" telefon že, če je zadnji pokrov te barve

Zgodovina sprememb…

Tetraz ::

prste ti zanaša? dafuq?

Dr_M ::

Home tipka more bit hw tipka, drugace se tocno to dogaja, kar pravi Wolf. Tukaj ni dvoma.

Tetraz ::

mene res zanima kako to zgleda da ti prst zanese na touch-gumb. sam imam n4 že cca 8 mesecev pa se mi to še ni zgodlo. pravtako ga še nisem pomotoma zaklenil (gumb je ob strani).

Formula 1 ::

Nevem no naj sem šel iz Nokie C6-01 ki je imela fizično home tipko na Nokio Lumio 820 ki ima kapacitivne tipke pa home tipke nisem še nikoli ponesreči pritisnil. Druga je nazaj ampak tega pa itak nima nihče več fizičnega razen par telefonov. Meni je osebno kapacitivni/on screen gumb precej bolj prijeten od tistega Samsungovega gumba.

t3hn0 ::

Se čisto strinjam da prodaš in kupiš mobilnik kot je Nokia 3310.

Na internetu imaš polno opisov tega telefona (tako fizično, kot tudi o KitKatu), ti pa pišeš kot da te je nekdo prisilil v nakup.
Če se nisi pozanimal o nakupu, je to tvoja napaka.

Meni telefon ustreza, velikost je ok, ni moteča (čeprav imam kvazi Smolar prste).
Kar se tiče CPUja, hvala bogu za napredek! Preden pride v dejansko prodajo 805, bo še kar nekaj impulzov preteklo..
Glede komentarja o "Power" tipki, pa bi pripomnil samo to, da je napaka da dajo v isto višino na drugo stran tipke za glasnost.
Keyboard - ni nobenih problemov, vse izklopljeno v 5min.
Sicer pa software ni problem proizvajalca telefona, temveč podjetja ki ga dela (npr: Skype, Exchange).
^.^

LuiIII ::

Za pametne je smart phone, za manj navaden, mi geniji imamo pa tajnice ;-)

SaXsIm ::

Hehe, si me nasmejal :) Pa parim android in google fanom konkretno stopil na živec. Se pa strinjam z bistvom te ugotovitve, da je telefon samo pripomoček, ne način življenja.
SaXsIm


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google Nexus 5 (strani: 1 2 3 451 52 53 54 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
2674539984 (162015) zk_eu
»

Pametne ure po dveh letih zastarele (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
8724532 (14707) korenje3
»

Google/LG Nexus 4 (strani: 1 2 3 438 39 40 41 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
2013337094 (119944) Mavrik

Več podobnih tem