Forum » Pomoč in nasveti » backup server
backup server
lovro535 ::
rad bi naredil server ki bi mi backupov vse pcje na domačem omrežju sedaj me pa zanima ali rabim statični ip ali dinamilni backupi bi bili samo na home networku.
ali bi rabil imeti linux kot os in kako bi se vsi pcji na networku avtomasko backupal
ali bi rabil imeti linux kot os in kako bi se vsi pcji na networku avtomasko backupal
t3hn0 ::
naceloma je en network shared drive dovolj, na vsakem pcju pa lahko kot scheduler task pozenes backup program ki ti dela t.i. inkrement backup. Mislm da je to skor najlazi...
^.^
SeMiNeSanja ::
Najmanj za strežnik se spodobi, da je na statičnem IP naslovu (govorimo o IP številki znotraj tvojega omrežja, ki nima veze z IP številko, ki jo imaš proti svetu). Če bo tvoja izbrana rešitev bazirala na strežniškem backup programu, potem boš verjetno moral tudi ostale računalnike, ki jih misliš backup-irati dati na fiksne IP naslove (predvidevam, da nimaš lastnega dns strežnika).
OS, ki ga boš poganjal na strežniku je odvisno od tega, kaj obvladaš in koliko si pripravljen plačati zanj. Če ni denarja, potem je odločitev jasna, se boš pač moral malo bolj potruditi in kaj naučiti, če se na Linux ne spoznaš.
Drugače pa lahko backup izvajaš na različne načine - od ročnih 'copy' variant (ni ravno za priporočati), pa tja do specializiranih programov, ki počno točno in samo to - backup.
Katerega izbrati...ali takega, ki ga že imaš v OS-u in izvaja backup na navaden network share, ali še bolj specializiranega strežniškega, ki s strežnika pobira podatke z računalnikov, je tvoja izbira. Malo googlaj in si poglej kaj je na voljo za čim manj denarja (predvidevam, da nimaš kakšnih 1000€ za komercialne 'pro' rešitve).
Morda ti bo še kdo tu namignil, kaj sam uporablja in se mu je obneslo.
OS, ki ga boš poganjal na strežniku je odvisno od tega, kaj obvladaš in koliko si pripravljen plačati zanj. Če ni denarja, potem je odločitev jasna, se boš pač moral malo bolj potruditi in kaj naučiti, če se na Linux ne spoznaš.
Drugače pa lahko backup izvajaš na različne načine - od ročnih 'copy' variant (ni ravno za priporočati), pa tja do specializiranih programov, ki počno točno in samo to - backup.
Katerega izbrati...ali takega, ki ga že imaš v OS-u in izvaja backup na navaden network share, ali še bolj specializiranega strežniškega, ki s strežnika pobira podatke z računalnikov, je tvoja izbira. Malo googlaj in si poglej kaj je na voljo za čim manj denarja (predvidevam, da nimaš kakšnih 1000€ za komercialne 'pro' rešitve).
Morda ti bo še kdo tu namignil, kaj sam uporablja in se mu je obneslo.
urosh ::
Sam imam za backup tole:
- http://www8.hp.com/us/en/products/proli... (4Gb rama, ssd za sistem)
- windows home server 2011 (http://windows.microsoft.com/en-us/wind...
Ta mi lepo dela dnevne backupe celotne masine (incremental seveda), tak da lahko pridem do vsakega dneva do vsakega fajla ali restoram celoten disk. Je fino, ker ni treba formatirati, ampak samo recem kateri backup mi naj povrne. Na zacetku sem seveda naredil backup, ko so masine bile se ciste.
Racunalniki so na dinamicnem, server pa na staticnem IPju. No, v bistvu jim DHCP dodeluje vse rezervirane naslove.
Zraven se mam enega synologija, ki potem dela se backup podatkov iz serverja.
- http://www8.hp.com/us/en/products/proli... (4Gb rama, ssd za sistem)
- windows home server 2011 (http://windows.microsoft.com/en-us/wind...
Ta mi lepo dela dnevne backupe celotne masine (incremental seveda), tak da lahko pridem do vsakega dneva do vsakega fajla ali restoram celoten disk. Je fino, ker ni treba formatirati, ampak samo recem kateri backup mi naj povrne. Na zacetku sem seveda naredil backup, ko so masine bile se ciste.
Racunalniki so na dinamicnem, server pa na staticnem IPju. No, v bistvu jim DHCP dodeluje vse rezervirane naslove.
Zraven se mam enega synologija, ki potem dela se backup podatkov iz serverja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: urosh ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Naprava na mreži ni dosegljiva samo na enem strežnikuOddelek: Pomoč in nasveti | 2061 (1677) | Egii |
» | ne dela internetOddelek: Pomoč in nasveti | 5262 (3668) | seba-beba |
» | Shramba podatkov za malo podjetje, kaksen disk? (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 11665 (10233) | krneki0001 |
» | Domači strežnik (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 13055 (11148) | Zalachenko |
» | [linux]backup serverOddelek: Operacijski sistemi | 1207 (958) | BigWhale |