» »

Slo distribucija linux-a

Slo distribucija linux-a

Goldy ::

Na spletu sem našel dve angleški distribuciji linuxa, ki se bootata iz CD-ja. Tako da ni potrebna inštalacija na disk za samo delovanje linux operacijskega sistema.

To sta namreč Live-Eval Suse Linux in pa Knoppix. Ti dve distribuciji obstajata tudi v drugih jezikih (nemški, španski ...).

Ali kdo ve, če obstaja kakšna "boot from CD" slovenska distribucija linuxa?

lp, Goldy

Gh0st ::

Mislim, da si malo zamešal. Boot from CD pomeni, da se kernel naloži iz CDja in potem ta kernel naloži glavni OS, ki pa mora bit na disku. To je portebno pri kakšnih kick-start inštalacijah (možnost je še boot from floppy) ali če se LILO ali GRUB ne naloži...
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Highlag ::

Goldy ima čisto prav. Suse ponuja Evaluation CD, ki ga samo vtakneš v CD, resetiraš računalnik nato pa se v spomin inštalira Linux. Brez ponovnega zagona in posega na trdi disk. Imam CD doma. Sicer mu lahko pustiš, da si na košček diska zapiše nastavitve ni pa nujno. Sicer se po ponovnem zagonu vse dogaja ponovno.. Nekako kot Momento :D

Paramedic ::

Meni pa ta način ne dela v redu. A mogoče zato, ker mam NTFS na obeh particijah? Ker je kernel neki napisal, da ne podpira NTFS, če sem prav razumel.
End transmission.

Gandalfar ::

Goldy: morda bi se knoppix ali pa gnoppix dalo modificirati do dolocene mere, bi moral pogledati malo dokumentacijo in support mailing liste/forume

Paramedic ::

Mogoče malo off-topic, ampak moram vedet: js sm sprobu tale linux za prevajanje C-ja na linuxu. Zdej pa vidim, da bi prvo mogu sploh met vgrajen gcc, da lahko pol prevajam. A je to treba posebej posnet in kje dobit?
End transmission.

napsy ::

Paramedic: GNU C Compiler
"If you die, you die. But when you live you live. There is no time to waste."

Paramedic ::

napsy: ja, tako se mu reče s celim imenom :D. A to bi mogu instalat v linux potemtakem? Ker ce ne podpira NTFS pol nimam možnosti instalat itk ničesar.
End transmission.

napsy ::

tisto poudarjeno "GNU" je ime organizacije. Na njihov homepage pejt pa poišč GCC. Če hočeš met NTFS podporo, potem moraš imeti modul za kernel. Se paravi znova zrekompajlat kernel z NTFS podporo.
"If you die, you die. But when you live you live. There is no time to waste."

nsignific ::

Zakaj bi sploh hotel imeti NTFS. Edina razlika pri navadnih uporabnikih, ki sem jo opazil, je ta da vsake toliko eden pride jokat, da so se sesuli windowsi in ne more vec v svojo z geslom zasciteno mapo.

napsy ::

Sicer se ne spoznam čisto natančno na zgradbo ntfs, je pa boljši od kateregakoli fat datotečnega sistema. Sicer je ntfs malo počasnejši, a zato podatke zlaga na disk čimbolj skupaj in zmanjša fragmentacijo. Vsekakor je veliko veliko varnejši od fat(podpira stiskanje, šifriranje, več varnostnih opcij, omejevanje porabe prostora). Če pa uporabnik ne mora dostopati do lastnega zaščitenega imenika je pa to po njegovi lastni krivdi.
"If you die, you die. But when you live you live. There is no time to waste."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: napsy ()

nsignific ::

napsy: ko se windowsi sesujejo (kar, je treba priznati, pocno zelo radi), postanejo taksne mape "zavarovane" tudi proti vnosom PRAVIH gesel. Prav prisrcno, ko gre za izgubo kaksnih pomembnejsih datotek, kajne?

Gandalfar ::

podporo ntfs rabis zaradi kompatibilnosti in da lahko dostopas do podatkov, ki jih imas v multi-boot sistemu. Sicer mi je pa vsec ntfs, ker lahko nastavis pravice dostopa.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Disk Cloning - ghost image (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
537027 (5447) thebaloh
»

Slo-Tech GNU/Linux [vprašanja, problemi, predlogi] (strani: 1 2 3 436 37 38 39 )

Oddelek: Operacijski sistemi
190295348 (23005) Skrat
»

prilagajanje rad hat 9.0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1395543 (4138) TICKO
»

SUSE LINUX 9.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
624602 (3590) Gandalfar
»

mount ntfs ?? (win2k particija v linuxu)

Oddelek: Operacijski sistemi
201452 (1160) tico

Več podobnih tem