» »

Snowdnu gesla dali kar sodelavci; tudi Brazilija vohunila

Snowdnu gesla dali kar sodelavci; tudi Brazilija vohunila

The New York Times - ZDA še zdaleč niso edina država, ki vohuni, čeprav se zaradi prahu, ki ga je dvignila Snowdnova afera, mogoče kdaj tako zazdi. Britanci, Avstralci, Novozelandci in Kanadčani so tako ali tako povezani z ZDA v skupino Petero oči, potem pa je tu še cela vrsta držav, ki vohunijo vsaka za svoje interese.

Posebej zabavna je zgodba o Braziliji. Južnoameriška država se je po razkritju ameriškega vohunjenja precej ostro odzvala, saj je predsednica Dilma Rouseff celo odpovedala obisk v ZDA. Očitki so bili usmerjeni predvsem v gospodarsko vohunjenje, saj naj bi ZDA prisluškovale Petrobrasu in drugim strateško pomembnim brazilskim podjetjem. Maslo pa imajo na glavi tudi Brazilci, ki niso nič bolj nedolžni od ZDA.

V začetku tedna je brazilska vlada priznala, da so vohunili za ameriškimi, iranskimi in ruskimi diplomati, ko je časnik Folha de São Paulo predstavil dokaze o zasledovanju in fotografiranju diplomatov v Braziliji. Sledenje diplomatskemu osebju v Braziliji traja se je dogajalo v letih 2003-2004, oblasti pa so v uradni izjavi zapisale, da je povsem v skladu z zakoni. Brazilija zanika, da bi se šla elektronsko prisluškovanje telekomunikacij, kar počne tudi NSA. Brazilska obveščevalna agencija (ABIN) je sicer pogosto tarča kritik tudi v državi, saj ji očitajo prekomerno ukvarjanje z zasledovanjem aktivistom in protesti. ABIN na zadnja razkritja odgovarja, da so varovali suverenost države, časniku pa žuga z besedami, da je objavljanje tajnih podatkov kaznivo.

Zanimivi pa so tudi zadnji razpleti Snowdnove zgodbe v ZDA. Dobili smo namreč delne odgovore na vprašanje, kako je lahko Snowden zbral tolikšno množico podatkov, ne da bi kdorkoli kaj posumil. Ena izmed razlag v preteklosti je bila časovna razlika med Havaji in celinskimi ZDA, saj so bili zaposleni v Fort Meadu že na večerji, ko je Snowden kopiral podatke na USB-ključe. A to ne pojasni, kako da ga niso odkrili algoritmi. Reuters razkriva, da je Snowden uporabljal tudi uporabniška imena in gesla sodelavcev. Snowdnu je med 20 in 25 sodelavcev zaupalo svoje prijavne podatke, ko jim je dejal, da jih potrebuje za opravljanje svojega dela kot skrbnik sistema. Tako je Snowden dobil tudi podatke, za katere ni imel ustrezne avtorizacije.

V NSA zato še vedno ni v celoti znano, kaj vse je Snowden odnesel s seboj v svet. Odbor za obveščevalne službe v Senatu je zato že sprejel zakonski osnutek, ki predvideva vzpostavitev sistema, ki bo beležil dostop do dokumentov brez potrebne avtorizacije. Da deljenje gesel naokoli ne niti pametno niti dovoljeno početje, je tako ali tako že dlje časa znano, a se ljudje tega ne držijo.

28 komentarjev

Riff ::

nič novega kot v času hladne vojne :)

3furious ::

Enoletno vohunjenje za tremi diplomati v lastni državi ni ravno primerljivo z prestrezanjem elektronskih komunikacij po celem svetu.;((
In the age of information, ignorance is a choice.

Sheteentz ::

popolnoma isto je.

le da so američani na tem področju bolj kompetentni.

LitralSM ::

Kako je zasledovanje popolnoma isto POPOLNI PRESTREZBI VSEH MOGOČIH PODATKOV VES ČAS VEČ LET.

Redneck ::

Ni enako. Američani so si prisvojili pravice do generalnega vohunjenja za vsemi, povsod. Sledenje tujim diplomatom na lastnih tleh he nekaj drugega. Pogosto so namreč vohuni. To je od nekdaj znano dejstvo. In diplomati niso civilisti. Sicer pa si kdaj preberi kako so si se pred nekaj leti v lase skakali ruski in angleski, kako so posnetke skrivali pod kamne,.. Fizicno sledenje posameznim osebkom, ki so v diplomatski sluzbi eno. Sledenje vseh in povsod, vkljucno z potencialno elektronsko krajo intelektualne lastnine in informacij pa je nekaj drugega.

PaX_MaN ::

Snowdnu je med 20 in 25 sodelavcev zaupalo svoje prijavne podatke, ko jim je dejal, da jih potrebuje za opravljanje svojega dela kot skrbnik sistema. Tako je Snowden dobil tudi podatke, za katere ni imel ustrezne avtorizacije.

Obtožnica za vohunjenje in 3,2,...

7982884e ::

Redneck je izjavil:

Ni enako. Američani so si prisvojili pravice do generalnega vohunjenja za vsemi, povsod. Sledenje tujim diplomatom na lastnih tleh he nekaj drugega. Pogosto so namreč vohuni. To je od nekdaj znano dejstvo.
ti ga pa pihneš

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 7982884e ()

Glugy ::

Toliko podatkov o vohunjenju še dolgo ne bo. Zdej bojo vse poostril tako da novga Snowdna sigurno ne bo. Če pa že bo pa trajal več desetletij da se bo spet pojavil. Verjetno je to zadnja kapljica transparentnosti v tem vohunskem svetu. Če zdaj noben ne bo pritisnil na nepošteno vohunjenje, potem nikoli ne bo.

#000000 ::

Jest grem stavt da naši sigurno niso vohunili v smeri SLO-TUJINA ampak le SLO-SLO

tko da naši so čisti k jutranja rosa :)

mtosev ::

ja, večina držav pač prisluškuje. samo njim se še ni 'snowden' zgodil:))
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

fantasycamp ::

Za nami noben ne vohuni, potem veš kako nepomembni smo...za Avstriji vsaj vohunijo...

PaX_MaN ::

#000000 je izjavil:

Jest grem stavt da naši sigurno niso vohunili v smeri SLO-TUJINA ampak le SLO-SLO

tko da naši so čisti k jutranja rosa :)

Ignoranca na višku.

fantasycamp je izjavil:

Za nami noben ne vohuni, potem veš kako nepomembni smo...za Avstriji vsaj vohunijo...

Ignoranca na višku.

Afo ::

3furious je izjavil:

Enoletno vohunjenje za tremi diplomati v lastni državi ni ravno primerljivo z prestrezanjem elektronskih komunikacij po celem svetu.;((

Točno to se je meni zazdelo ko sem bral to novico. Sicer pa kdo pa ne bi zasledoval ameriških "diplomatov" na lastnih tleh. Slovenija izvzeta ker je smešno že omenit kaj takega.

Sheteentz je izjavil:

popolnoma isto je.

le da so američani na tem področju bolj kompetentni.

Ne ni.

In očitno si eden tistih, na katere so američani ciljali ko so to novico ven dali. Češ: prepričajmo svet da brazilci delajo isto.
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

Unknown_001 ::

A gremo narest tako kot nemci?

Ustvarmo svoj lasten zaprt internet.:P
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Nikec3 ::

Če povem čisto po pravici, me vohunjenje ne skrbi preveč, z izjemo gospodarskega vohunjenja, proti kateremu bi se morali boriti z vsemi močmi.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Unknown_001 ::

Nikec3 je izjavil:

Če povem čisto po pravici, me vohunjenje ne skrbi preveč, z izjemo gospodarskega vohunjenja, proti kateremu bi se morali boriti z vsemi močmi.


Agree !

Sej baje majo kitajci nekiga trojanca ki DWG fajle krade iz računalnika in jih pošlje preko večih serverjev okol sveta do avtorja te kode.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Brane22 ::

V bistvu to odslikava isto podobo držav, kot jo lahko vidimo na toliko drugih področjih.

Države so se prodale industriji in se s tem denarjem debelo zadrogirale.

Od posledic so začele odmirati veliki deli njihovih struktur in javnost lahko sedaj vidi vso njihovo nepotrebnost in celo škodljivost.

Vohunjenje je recimo tudi ena od teh stvari. V času hladne vojne je mogoče bilo nujno - če odmislimo nujnost same hladne vojne za trenutek. Ampak sedaj je pa storitev za tistega, ki plača več in za gašenje nastalih požarov - razpizdenih posameznikov in skupin itd itd pa za industrijsko špijunažo, zasledovanje skritih interesov "posebnih" skupin itd.

JTehnično gledano je težko izvajati ndazor nad tem ali ti nekdo prisluškuje itd, veliko lažje je insistirati na varnih standarih in tehnikah in njihovi dosledni uporabi _povsod_.

k4vz0024 ::

Kdor prisluškuje, ta krade:P

Gregor P ::

Človek se vpraša, kaj šele zares počnejo poleg tega "vsakdanjega" vohunjenja, ki je očitno že tako passe, da lahko nek "navaden uslužbenec" pride do teh podatkov, mi pa redno beremo v vseh medijih o tem8-O
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

poweroff ::

https://www.kiberpipa.org/sl/event/varn...

V drugem delo bomo pogledali VoIP, v tretjem delu pa kako šifrirati pogovore in klepetati anonimno.
sudo poweroff

Yacked2 ::

Vsaka država vohuni kolikor zmore. Samo Američani so pač slabi vohuni pa so jih razkrinkal.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

Phantomeye ::

Yacked2 je izjavil:

Vsaka država vohuni kolikor zmore. Samo Američani so pač slabi vohuni pa so jih razkrinkal.


Nekdo, ki vohuni 10x več kot nekdo drug, ima 10x več možnosti, da ga odkrijejo.

7982884e ::

vohunjenje večjih držav se razlikuje samo po razsežnosti, razsešnost pa je pogojena samo s kapacitetami in sposobnostjo.
ne glede na to kako si eni probavajo predstavljat američane kot edine ki imajo roke umazane.
če pustimo ob strani kitajce, katerim cenzura šopa s hitrostjo 2 milijona cenzorjev 24/7, ali pa ruse, ki imajo lastne državljane nasprotnih političnih prepričanj tako radi da jih zapirajo in kdaj pa kdaj koga zastrupijo s plutonijem - po besedah enega šefa iz nsa so evropske obveščevalne kar lepo same priskrbele podatke. seveda eni temu ne bodo nikoli verjeli, ampak meni se, ne glede na to iz čigavih ust prihaja, to zdi bolj verjetno kot pa da je ena čezoceanska agencija neopaženo zbirala podatke na veliko, brez vednosti evropskih obveščevalnih. tok nesposobne pa slednje tud niso, no.

66speeder66 ::

Zdej bodo moral pa vsi ven s***

Blisk ::

Stara fora odvračanja pozornosti. Zdaj, ko vsi s prstom kažejo na američane so zdaj začeli s to foro, saj drugi tudi špijunirajo.
Kao, če drugi tudi potem pa NSA tudi lahko!?!?!?
Ko se bodo ljudje začeli zavedati, kako škodo se jim dela s špijuniranjem in ne bo veš raznih neumnih izjav, kaj pa mi lahko najdejo, saj nimam nič.
Potem bo precej drugače. Kajti pri špijuniranju se proda precej pomembnih informacij, kar tudi kaže na trenutno prevlado določenih koorporacij v svetu.

DoDaske ::

Blisk je izjavil:

Stara fora odvračanja pozornosti. Zdaj, ko vsi s prstom kažejo na američane so zdaj začeli s to foro, saj drugi tudi špijunirajo.
Kao, če drugi tudi potem pa NSA tudi lahko!?!?!?
Ko se bodo ljudje začeli zavedati, kako škodo se jim dela s špijuniranjem in ne bo veš raznih neumnih izjav, kaj pa mi lahko najdejo, saj nimam nič.
Potem bo precej drugače. Kajti pri špijuniranju se proda precej pomembnih informacij, kar tudi kaže na trenutno prevlado določenih koorporacij v svetu.


jep...dam svoj podpis temu kar si napisal

Dodal bi samo...te organizacije ne delajo samo škodo ljudem v obliki denarja itd...prevzemajo efektivno oblast v državi. Vsak z malo logike se bi vprašal...kakšno moč imajo ti organizacije, ki so po defaultu izvzete iz učinkovite demokratične kontrole.

Blisk ::

DoDaske je izjavil:

Blisk je izjavil:

Stara fora odvračanja pozornosti. Zdaj, ko vsi s prstom kažejo na američane so zdaj začeli s to foro, saj drugi tudi špijunirajo.
Kao, če drugi tudi potem pa NSA tudi lahko!?!?!?
Ko se bodo ljudje začeli zavedati, kako škodo se jim dela s špijuniranjem in ne bo veš raznih neumnih izjav, kaj pa mi lahko najdejo, saj nimam nič.
Potem bo precej drugače. Kajti pri špijuniranju se proda precej pomembnih informacij, kar tudi kaže na trenutno prevlado določenih koorporacij v svetu.


jep...dam svoj podpis temu kar si napisal

Dodal bi samo...te organizacije ne delajo samo škodo ljudem v obliki denarja itd...prevzemajo efektivno oblast v državi. Vsak z malo logike se bi vprašal...kakšno moč imajo ti organizacije, ki so po defaultu izvzete iz učinkovite demokratične kontrole.


Ne samo to. Ljudje vidijo, kako svinjarijo počnejo razni Tajkuni, Banke, koorporacije, itd.
Nihče pa se ne vpraša, kakšne ŠE stokrat večje svinjarije se dogajajo v ozadju, za katere pa ni nobene variante, da jih bomo izvedeli, ker ljudje, ki jih izvajajo imajo pod kontrolo tudi mmedije. In zakaj torej NE bi počeli še večjih svinjarij, če vedo, da če tudi jih dobijo, bodo zadeve pometli pod prag tako, da nihče od javnosti ne bo izvedel.
Tako kot so to storili v primeru novinarja, ki je kao imel prometno nesrečo in je iz posnetka razvidno, da je avto prej explodiral preden se je zaletel....

vidz81 ::

pri nas imamo bivše udbaše... skrbijo le za svoj žep in svoje Forume ipd..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lavabit res ugasnil zaradi Snowdna

Oddelek: Novice / Zasebnost
4614982 (11781) AC_DC
»

Cisco v boju zoper NSA pošilja opremo na lažne naslove

Oddelek: Novice / Varnost
4317674 (11273) delpero
»

Brazilija sprejela zakon o nevtralnosti interneta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
178994 (7412) Jackass
»

Snowdnu gesla dali kar sodelavci; tudi Brazilija vohunila

Oddelek: Novice / Zasebnost
2810974 (8469) vidz81
»

NSA prisluškovala mehiškemu predsedniku

Oddelek: Novice / Zasebnost
2710678 (9140) Redneck

Več podobnih tem