» »

Nezaposlen + solastnik podjetja

Nezaposlen + solastnik podjetja

mrmrmma ::

Živjo,

s prijateljem planirava odprtje d.o.o.-ja, pri čemer bi bila oba lastnika (recimo 50% delež vsak, lahko tudi 70+30% (30 zame), če je kaka razlika), pri čemer bi bil on direktor, jaz pa samo pasivni solastnik (vsaj za začetek). Trenutno sem (uradno) nezaposlen, in delam prek avtorskih pogodb. (nisem prijavljen na zavodu, ne dobivam prispevkov, sam si plačujem zzzs)

Zanima me, če je to sploh možno? Bo potem vse isto kot dozdaj, če ne bo izplačevanja dobička? Ali pa bom kot solastnik moral plačevati ~300eur stroškov, kot pri SPju?

jype ::

Imel boš težave, ker je naša država obscena. Plačevati boš moral tako visoke prispevke, kot da si zaposlen (se mi zdi).

Edini, ki ti lahko na vprašanja kvalificirano odgovori, je dober davčni svetovalec. Stal te bo zagotovo precej manj, kot ti bo prihranil (predvsem časa in birokracije).

Invictus ::

Za zdravstveno zavarovanje boš moral plačevati več. Nemsto 14,70 EUR tam okoli 105 EUR.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

mrmrmma ::

Torej samo zdravstveno? Ali me bodo zategovali tudi za pokojninsko ipd?

theBill ::

pravi naslov za tvoje vprašanje je forum racunovodja.com

SasoS ::

Jeba je, če si (so-)lastnik podjetja mora podjetje zate plačevati enake prispevke kot če si zaposlen. S tem si lepo zajebal družbenika, saj te mora v vsakem primeru podpirati, čeprav ti ne dobiš niti centa.
Edina legalna pot (razen da svoj delež pišeš na mamo, brata...), je da se zaposliš še ti, to kar delaš na avtorsko prekanaliziraš na novo firmo in zbereš za minimalno plačo na mesec (+ pripadajoči prispevki).

mrmrmma ::

Nekje sem prebral da to velja, samo če maš poslovodno funkcijo, da si drugače samo zavarovanje plačam po 103 ... kot je nekdo zgoraj napisal cca 110eur

SasoS ::

http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_...

Po 6. točki prvega odstavka 15. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (Uradni list RS, št. 72/06-UPB3 s sprem., v nadaljevanju: ZZVZZ) se obvezno zavarujejo osebe, ki so lastniki zasebnih podjetij v Republiki Sloveniji, če niso zavarovani iz drugega naslova. Pri določitvi zavarovanca po navedeni določbi se upoštevajo družbeniki d.o.o., d.n.o., k.d. in zasebnih zavodov (upoštevaje ZPIZ-1). Za razliko od ZPIZ-1 pa je zavarovanec po ZZVZZ vsak družbenik, ne glede na to, ali je poslovodna oseba ali le (so)lastnik družbe.

edit: ja, očitno plačaš samo zdravstevno, ne pa tudi pokojninsko zavarovanje. To pa najbrž pride tam okoli 100 EUR oz. nekaj čez.

Vseeno se sicer splača pomoje premislit kaj z zaposlitvijo. Na avtorsko bodo slej ko prej tudi dali prispevke, delovna doba ti pa ne bo tekla...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

mrmrmma ::

Za zaposlitev je problem, ker je več rednih strank prek AH-ja, tako da bom to potem rihtal

ste me pa malo potolazili, ker vsaj ni treba 350 ampak "samo" 90eur vec kot zdaj

SasoS ::

IMHO za redne stranke ne bi smel imeti preveč težav jih prestavit na firmo. Imajo pomoje manj dela kot z avtorsko, pošlješ račun konec meseca in je. Lahko tudi sestaviš kako pogodbo o sodelovanju, se zavežejo za kakšne odpovedne roke, itd... Odvisno kako bi zadevi pristopil :)

Edino kar je, da imaš potem z družbenikom nek dogovor, da se ve kdo je prinesel kak prihodek...

mrmrmma ::

Nene, doo cisto locen od tega kar delam drugace,... prej bi se mi potem splacajo odpreti s.p. pa stranke na s.p., tako da bi potem imel stroske samo z s.p.jem, ker mislim da (???) potem z d.o.o.jem ne bi imel nobenih ekstra stroskov.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odprtje s.p.

Oddelek: Loža
4615933 (9149) Gama
»

Postranski dohodek

Oddelek: Loža
359600 (8446) Vikking
»

informacije glede ustanovitve podjetja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10619343 (16880) wind
»

Odprtje s.p. -ja

Oddelek: Pomoč in nasveti
4112228 (11151) BlaY0
»

Dva ali več podjetij SP

Oddelek: Loža
225693 (5118) dolenc

Več podobnih tem