» »

Dva ali več podjetij SP

Dva ali več podjetij SP

kilobajt ::

Zivjo,

ali mogoce kdo ve kaksni so stroski, ki jih je treba placevati drzavi, ce odpres vec kakor eno SP podjetje? Vem, da ce se odpre enega je potrebno na mesec placati cca 250€ prispevkov. Ali je za vsako novo podjetje treba placati novih 250€ ali ne? Se pravi, ce bi imel 4 podjetja bi moral placati 1000€ na mesec? Ali je 250€ dovolj za vsa.

Ali so se kaksni drugi stroski povezani z vec podjetjami?

Za odgovor(e) se vam ze v naprej lepo zahvaljujem.

MadMicka ::

s.p. je samozaposlena fizična oseba s posebnim davčnim statusom. Se pravi, ena fizična oseba, en s.p.

Sicer pa so minimalni prispevki cca. 280 EUR...http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_...

Tule si malo več poglej:
http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

kilobajt ::

Kako pa lahko potem delas vec razlicnih stvari? Eno podjetje verjetno ne more delati spletnih strani in imeti avtopralnice?

radiculus ::

Lahko.

kilobajt ::

A potem lahko delas kar hoces in placas samo teh 280€ na mesec? To je nekam prelepo, da bi bilo lahko res?

amater87 ::

Ciao.

Če registriraš dovolj dejavnosti imaš lahko kar hočeš. Je pa odvisno, če vse to delaš sam ali imaš zaposlene. Tu je link do vseh dejavnosti v Sloveniji http://www.stat.si/klasje/tabela.aspx?c...
Tako kot je napisal MadMicka s.p. si nosilec dejavnosti TI kot fizična oseba, pri d.o.o. pa si lahko samo kot lastnik. Ne odpiraj eno osebne družbe, ker je še slabše kot s.p. in če se ne boš zaposlil oz. nato odpru s.p. se sploh ne moreš odjavit iz d.o.o. Moraš imeti vsaj enega zaposlenega, das e potem lahko odjaviš iz d.o.o. Vem, ker sem jaz imel letos v aprilu to težavo.
Če te okoli tega še kaj zanima pa napiši.

Pa fajn se imejte kjer koli že ste.

radiculus ::

kilobajt je izjavil:

A potem lahko delas kar hoces in placas samo teh 280€ na mesec? To je nekam prelepo, da bi bilo lahko res?

Kar hočeš ne moreš delat. Delaš lahko tisto, za kar si usposobljen (papirji etc.). Dohtar ne morš bit, če nisi dohtar.
Teh 280€ je minimalno in je trenutno. Državna blagajna je prazna, Borat sicer nekaj bluzi o krčenju javne uprave, vendar grem stavit, da bodo povišal prispevke kmalu.
Aja. Ti lahko tudi precej več vplačuješ, če verjameš, da boš kdaj v penziji in če verjameš, da ta sistem še takrat bo.
Potem so pa še davki, tako da ni nič kaj lepo. Če bi bilo tako lepo bi vsi imeli svoj S.P.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: radiculus ()

kilobajt ::

Kako pa je kaj s papirji? Recimo, ko si omenil, da ne moreš bit dohtar, ce nisi. Ali lahko odpres npr. svojo zobozdravnisko ordinacijo in zaposlis nekoga, ki ima papir.. Ti si v bistvu lastnik vsega, in samo vodis vse skupaj?

amater87: A je treba za registracijo vecih dejavnosti kaj dodatno placevati? Ali jih lahko naknadno registriras?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kilobajt ()

radiculus ::

Seveda lahko.

Mal se ti pozanimaj prej o tem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: radiculus ()

kilobajt ::

Ali mogoce veste, ce imajo kje na ministerstvu ali pa kje drugje v Ljubljani kaksno brezplacno svetovanje o teh stvareh?

radiculus ::

Obrtna zbornica, na Vem točkah, Zavod mladi podjetnik etc.

kilobajt ::

uuu.. super :)

Ful vam hvala!

amater87 ::

Ciao.

na d.o.o. imaš lahko odprte vse dejavnosti. V kolikor, če bi sploh kdo delal to, ti pa AJPES po uradni dolžnosti izbriše tiste katerih ne uporabljaš. Za info pa tako kot ti je napisal radiculus.
kar se pa tiče davkov - še nekaj brezpalčneh nasvetov :)- ddv ga tako v vsakem primeru plača stranka oz. kupec, pri s.p. imaš obdavčitev dobička po progresivni lestvisi in ti pade v dohodnino, na d.o.o. pa imaš 20% davka na dobiček katerega si ustvaril + dohodnina na plačo katero si si nakazal kot lastnik d.o.o.
Sedaj pa čim prej v poslovne in podjetniške vode.
jaz sem po dvajsetih letih zaprl vse in se zaposlil. sem pa res imel srečo, da sem dobil službo - delo v tujini tako, da je plača za isto delo kot v Sloveniji x2 in imam pokrite popolnoma vse stroške katere ustvarim z delom. Sreča.
če imaš pa dobro idejo pa kar začni. Vztrajaj.

Pa fajn se imejte kjer koli že ste.

opeter ::

A ti hočeš delati, ali samo na veliko zaslužiti? Ker po opisanem sodeč je boš ti registriral razne dejavnosti, nakar boš zaposlil posameznike za opravljanje teh dejavnosti, je tako?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

kilobajt ::

Oboje :)

Imam ful nekih idej, ki niso med sabo tako povezane in so iz razlicnih podrocij.. V zacetku mislim sam zalaufati eno za drugo, ko bo pa enkrat malo slo pa bom itaq rabil ljudi...

amater87 ::

Ciao.

Še nekaj. Boljše registrirati več dejavnosti pri registraciji d.o.o., ker če ne boš moral vsako spremembo priglasiti preko sodišča. Stroški:'(. Pri s.p. pa lahko tudi naknadno. Samo na točko evem stopiš in ti uredijo takoj.
Še malček pomoči 8-). upam, da ti bo lažje.

Pa fajn se imejte kjer koli že ste.

Vikking ::

Ne pozabi da za določene dejavnosti je potrebno imeti posebne izpite, opravljene licence, da lahko oseba opravlja to dejavnost.

Potem spet odvisno od dejavnosti, lahko podjetje potrebuje soglasja raznih ministrstev (ki se jih ne podarjajo kar tako), različnih uprav, dursa, arso...

Vsekakor če želiš odpreti neko specializirano dejavnost se prej prepričaj, da ni vse "simpl k pasulj".

IceIceBaby ::

Zdaj lahko dejavnosti dodajaš preko eVEM portala za s.p. in d.o.o. Nobenih stroškov ni. Prav tako lahko registriraš čisto vse dejavnosti, tudi tiste za katere ne izpolnjuješ pogojev. Če je dejansko stanje ustrezno kasneje ugotavljajo različne inšpekcije in podobni organi.

BlaY0 ::

amater87 je izjavil:

Pri s.p. pa lahko tudi naknadno. Samo na točko evem stopiš in ti uredijo takoj.

Nič ni treba stopit, samo odsurfaš tja, poklikaš in dobiš na dom odločbo o spremembi.

Vikking je izjavil:

Ne pozabi da za določene dejavnosti je potrebno imeti posebne izpite, opravljene licence, da lahko oseba opravlja to dejavnost...

Vse te "določene" dejavnosti imajo v registru poleg tudi navedene pogoje, ki jih je potrebno izpolnjevati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

Vikking ::

Blay0: že res, a kaj ko ne piše, kaj vse moraš dati skozi. Recimo, da nimaš vsak teden inšektorskega obiska, moraš urediti določeno zadevo. Naprej potrebuješ soglasje občine, potem moraš izdelati elaborat ki stane 10k€ naprej, potem pa na osnovi tega dobiš soglasje arso-ta, zadeva traja lahko leto in več...
Potrebno se je zavedati, da si lahko iz svoje strani hiter, ter imaš vse potrebno pripravljeno takoj, a na pričakuj da bo javna uprava kar poskočil od hitrosti in ti to ažurno uredili. Njim se dobesedno j...e kako hitro boš karkoli pridobil.

Žal še vedno velja pravilo, nemalokrat slišano od javnih uslužbencev. Pravijo sledeče: "zakaj bi ti pomagali, da boš lahko ti potem služil" . Hudiča zato ste tam da pomagate in to hitro, kvalitetno in korektno. Javna uprava je servis, žal so plačani neglede na uspešnost. Vsem minimalca, potem pa na uspešnost in opravljeno delo stimulacija. Ker to je katastrofa, da se loči zrno od plevela.

lopov ::

Če priglasiš dejavnost ki je "obrt" si avtomatično član obrtne zbornice in gre takoj še 20€/mesec za članarino ... Fotografska dejavnost (recimo) je taka.

BlaY0 ::

Vikking je izjavil:

Blay0: že res, a kaj ko ne piše, kaj vse moraš dati skozi...

Kaj bi pa ti hotel ;) da ti napišejo za vsako dejavnost kaj nucaš za opravljanje? Pa še recimo pod okrilje katerih zakonov spada ta dejavnost, komu in koliko moraš za kaj plačati, kdo te lahko štrafa itd. Bi bilo kul ja ;)

Žal se boš moral o fohu, ki ga želiš opravljati kot samostojni podjetnik najprej pozanimato in pripraviti vse potrebno preden ga "registriraš". Bi pa bilo zanimivo ja, če bi ti pri registracijo vrglo ven kaj vse nucaš in bi kar zraven priloživ v digitalni obliki, ko bi priložil vse potrebno, bi te spustilo naprej na naslednji korak... samo potem se zbudiš, ko se z glavo ob nočno omarco udariš in se spomniš da moraš na UO odnest to in ono in tretje ;)

lopov je izjavil:

Če priglasiš dejavnost ki je "obrt" si avtomatično član obrtne zbornice in gre takoj še 20€/mesec za članarino ... Fotografska dejavnost (recimo) je taka.

Jap, to je tudi eden od pogojev, ki je pripisan k tem (določenim) dejavnostim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

dolenc ::

Priložnost za kašno IT rešitev :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Popoldanski s.p. - se splača?

Oddelek: Loža
3114308 (13202) Goran0
»

Osnove podjetništva

Oddelek: Loža
425140 (4199) Yohan del Sud
»

Postal bom podjetnik, kako naprej (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5522961 (17593) K0K0
»

kako do samostojnega podjetnika?

Oddelek: Loža
202871 (2389) BigWhale
»

rad bi odprl svojo firmo... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
589273 (7757) Yohan del Sud

Več podobnih tem