Forum » Loža » Obdavčitev dela v Avstriji
Obdavčitev dela v Avstriji
zmaugy ::
PandaFlow2 je izjavil:
Seveda bo. Kakor koli pa obrneš, je to jasno sporočilo Slovencem s strani Avstrije, da nas imajo za ljudi, ki so manjvredni. V tako državo ne grem kot turist ali delati pod nobenim pogojem.
A mislis da kdo drug s severa ali zahoda misli kaj drugace?
Pri Avstrijcih gre za bolj eksistenčno sovraštvo, saj smo zgodovinsko Slovenci bili na tistem prostoru prej in nas je bilo treba skozi stoletja načrtno pregnati/izbrisati/asimilirati.
kingsix ::
Ko v Sloveniji kdo omeni, da hodi po nakupih v LIDL pa HOFER je debil. Ko hodi v Avstriji v isti trgovini je pa normalno. Ne ni normalno.
Ja pa še kako je normalno, da greš kjerkoli v Hofer/Lidl. Malo si poglej ocene in tudi če greš v trgovino sestavine njihovih izdelkov. To kar jaz kupujem tam v Mercator/Spar ne dobim takšne kakovosti. Tako, da si kar naprej razlagaj kako si oh in sploh, ker ne kupuješ v Hofer...ostalim so všeč takšni suckerji.
A seveda. V jugi so se talala stanovanja a ne. Res. bravo. zagotovo je bilo. tako: Daj mi povej kje so se talala stanovanja ? Nikjer. vsako je bilo potrebno odkupit , sicer po res ugodnem Jazbinškovem zakonu ampak v osamosvojeni SLoveniji. Pa to ne pomeni, da os bila stanovanja zato skoraj zastonj, pač pa da so bila ugodna!
Saj skoraj zastonj je poceni. Poznam nekaj ljudi, ki so hiše odplačali v enem malem obroku. Tisti, ki so takrat delali v Nemčiji so pa si tukaj zgradili hišo res zastonj (v obdobju inflacije). Poznam enega, ki je v tistem času zgradil 6 hiš. Sedaj pa jamra kako je v Slo kriza in kako je bilo v Jugi fajn. Ja, z nemško plačo in markami je bilo fajn. Tudi tisti, ki so kupili kasneje po Jazbinškovem zakonu so dali za flat zelo malo. Moja starša sta vse skupaj odplačala v petih letih po osamosvojitvi, ker je kredit glede na dvih standarda bil majhen. Pravzaprav vsi ki jih poznam so kredite odplačali do 35-40 leta - to so oni najpoznejši. Večina mladih danes bodo imeli kredite 25-30 let, z tem, da ga bo vzel pri 30ih letih.
ja, seveda. pa nič davka plačevat v državi, v kateri bivaš, ker ne koristiš niti ene storitve v SLoveiji: PIješ deževnico in dihaš zrak. Lol. prevažaš se pa po zraku.
What the f? ..ker ne plačamo vode, cestnine, vinjet etc.
Se mi zdi, da eni res živijo znotraj svojega balončka v svoji sobici pri mamici.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kingsix ()
Invictus ::
A seveda. V jugi so se talala stanovanja a ne. Res. bravo. zagotovo je bilo. tako: Daj mi povej kje so se talala stanovanja ? Nikjer. vsako je bilo potrebno odkupit , sicer po res ugodnem Jazbinškovem zakonu ampak v osamosvojeni SLoveniji. Pa to ne pomeni, da os bila stanovanja zato skoraj zastonj, pač pa da so bila ugodna!
Stanovanja so bila za ceno enega slabšega avta. ne bluzi. To je zastonj po vseh standardih.
Potem je tu še kategorija ljudi, ki so dobesedno dobili službena stanovanja zastonj kot odpravnino. čwprav so nekateri raje vzeli služben avto.
Bajte po Sloveniji? Potem pa zbiurajo prostovoljne prispevke, ker bakica ne more več plačevat položnic...
Slovenci smo/ste v bajte zmetali svoja življenja. Na koncu je pa to samo bajta. Ki je ne moreš odnesti v grob. Kot zdajšnja histerija okoli izolacij bajt. Folk zmeče toliko denarja v obnovo, da bi bilo bolje, če bi jo podrl in naredil novo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Utk ::
Daš link na tak primer ko bi bakica imela omembe vredno nepremičnino, ki jo ne bi dom za ostarele požrl v dveh letih, ali samo bluziš? Kako si to predstavljaš sploh, če praviš, da so zgradili hiše praktično zastonj, da bi iz tistega drobiža, s katerim so zgradili hišo, 60 let živeli v najemu, pa še danes bi imeli lep bonus k penzionu? Meni ta matematika nekako ne gre skupaj.
Tisti, ki niso nič naredili niti kupili, so danes samo še večji reveži. En štuk nižja bajta pa tudi ne bi nikogar rešila revščine čez obdobje štiridesetih let.
Tisti, ki niso nič naredili niti kupili, so danes samo še večji reveži. En štuk nižja bajta pa tudi ne bi nikogar rešila revščine čez obdobje štiridesetih let.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Mr.B ::
Daš link na tak primer ko bi bakica imela omembe vredno nepremičnino, ki jo ne bi dom za ostarele požrl v dveh letih, ali samo bluziš? Kako si to predstavljaš sploh, če praviš, da so zgradili hiše praktično zastonj, da bi iz tistega drobiža, s katerim so zgradili hišo, 60 let živeli v najemu, pa še danes bi imeli lep bonus k penzionu? Meni ta matematika nekako ne gre skupaj.
Tvoj odgovor, bomo uporabili vedno ko bo kdo nakladal da je nepremičnina varna naložba za starost pa to.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Sej je. K penzionu ti doda vsaj 200 evrov, ki jih bi drugače dal za najemnino. Moj stari ate je v penzionu že 40 let, to je 100,000 evrov denarja. Plus 400-500 evrov na obdobje 35 let, ki jih bi dajal za najemnino pred penzionom, če bi hotel živet v bajti.
Sej je. K penzionu ti doda vsaj 200 evrov, ki jih bi drugače dal za najemnino. Moj stari ate je v penzionu že 40 let, to je 100,000 evrov denarja. Plus 400-500 evrov na obdobje 35 let, ki jih bi dajal za najemnino pred penzionom, če bi hotel živet v bajti.
Samo replika na "Daš link na tak primer ko bi bakica imela omembe vredno nepremičnino, ki jo ne bi dom za ostarele požrl v dveh letih, ali samo bluziš?" sedaj pa kar naenkrat imaš dnar.
Mato989 ::
A smo že na materah samohranilkah, pa to.
Če se vsaka tema spremeni v kurčenje kolk kdo zasluži, bi bilo čisto prav, da ti osebki povejo še ostalo ceno za to. Jaz bi tako od oka reku, da ni pri vseh vse tako bajno. Če bi bilo, niti ne bi imeli potrebe po kurčenju. Jaz je recimo nimam.
Zadeva je zelo jasna, jaz nočem da bo Mato989 na stara leta jamral, kako so se imeli slabo, ti "jaz" si pa spizdil v Nemčku, mi "Mato989" pa smo gharali tu za Male pare. Danes lepo in jasno brez potvarjanja dejstev Mato989 lepo prizna da dela za gust, in ne zato da bi ga dolgoročno skrbelo, kako bo na dolgi rok in ko bo sar živel...itd... verjetno misli da v preteklosti ni bilo napovedi konca sveta. No zagotovo na zemlji ne bo življenja čez 4.5 mijard let. Destvo je, da imajo nekateri v Slvoeniji hude probleme pogledati malo severno, ker potem ugotovijo da bi se dalo za iste delo živeti bistveno bolje.
In dejstvo ostaja, da Slovense ob meji najbolj bolijo vse te bonitete, ki jih nudi Avstrija, za ketero morajo šel pol plačati v Sloveniji. Pa se mita os free slovenskem šolstvu niti dotaknili nismo.
In kot pravi Slovenec "Mato989", svojo kvaliteto primerjave stroškov primerja s stroškom avta, ki ga zunaj smatrajo in obravnavajo kot luksuz.
To kaj ti nočeš ali hočeš glede mene, pozabi, je le tvoja pobožna želja....
Seveda jih, vendar VEČ KOT OČITNO jih te bonitete bolijo dovolj le toliko da jamrajo na rtvslo.si... nikakor pa jih ne bolijo dovolj da bi spokali kufre in šli v Avstrijo, razlog je tak kot ga je podal moj kolega ki dela v Avstriji, ker se večini ne splača.... splača se samskim ki ivijo v SLoveniji v najemnu... ostalim pač ne... tako to je. Še samskim ki živijo pri starših se ne splača it v najem v Avstrijo, raje delajo tu za 700€.... ker če doma nič ne dajo imajo na koncu več kot pa za 1.500€ v Avstriji z najemnino, in vsemi stroški.
Takšna je pač resnica.
Mato989,
seveda mama hotel in podobno. Kot smo rekli ko bos na prst rekel imam 30% neto pokojnine, seveda brez vseh kilometrin in malic , pa sporoči če se ti izide. Namreč toliko bos imel verjetno pokojnino, kose bo upoštavala vsa inflacija.
In da na dunaju so sobe tam max 300€, minimlac je pa v Avstriji no na širokegrudi 2x toliko kot v Sloveniji pa še neobdavčen je.
Pa pustimo : nadomestilo za brezposlenost je zna, otroski dodatki so faktor svetlobe naprej. In da Preselil sem celo druzino z obema šoloobveznima otrokoma, pa je bila moja neto plača samo slovencki bruto1. PA je kljub vsem tvojim nastetim, zakaj je vse dražje, na računo konec meseca več kot v Sloveniji pa kljub temu da je takrat moja imla službo.
Mama hotel ja pač problem. ker za 1500 neto se da dobro živeti s štiričlansko družino na dunaju, razen če si navajen vsak dan z družino zunaj jesti etc...
seveda mama hotel in podobno. Kot smo rekli ko bos na prst rekel imam 30% neto pokojnine, seveda brez vseh kilometrin in malic , pa sporoči če se ti izide. Namreč toliko bos imel verjetno pokojnino, kose bo upoštavala vsa inflacija.
In da na dunaju so sobe tam max 300€, minimlac je pa v Avstriji no na širokegrudi 2x toliko kot v Sloveniji pa še neobdavčen je.
Pa pustimo : nadomestilo za brezposlenost je zna, otroski dodatki so faktor svetlobe naprej. In da Preselil sem celo druzino z obema šoloobveznima otrokoma, pa je bila moja neto plača samo slovencki bruto1. PA je kljub vsem tvojim nastetim, zakaj je vse dražje, na računo konec meseca več kot v Sloveniji pa kljub temu da je takrat moja imla službo.
Mama hotel ja pač problem. ker za 1500 neto se da dobro živeti s štiričlansko družino na dunaju, razen če si navajen vsak dan z družino zunaj jesti etc...
Mato989 ::
Mato989,
Pa kdo sploh pravi da bom imel pokojnino.... Samo ti se konstantno obremenjuješ z neko pokojnino.... jaz bi najraje imel bruto bruto izplačan in ko hočem enostavno grem na evtanazijo, pa mi "vi" to ne pustite... humanitarci... ker to baje ni krščansko in pravilno...
Čakaj torej zdaj tvoja cuza socialko? haha, koliko bo pa ona imela penzije? A pol bote pa prišli nazaj na stara leta pametovat v SLovenijo? Nene, pol pa kar ostanite še v penziji tam gori pa bo mir... nič hodit nazaj... pa živi gori z tvojo penzijo eno, za oba...
Taka izkoriščanjaso mi znana, pametovanje pa je tukaj vidno.
Samo replika na "Daš link na tak primer ko bi bakica imela omembe vredno nepremičnino, ki jo ne bi dom za ostarele požrl v dveh letih, ali samo bluziš?" sedaj pa kar naenkrat imaš dnar.
Ni vazno kolk je vredna bajta, vazno je da imas kje zivet. Ce si celo zivljenje v najemu, ne bos tolk vec nasparal, da bi od tega 30 let se v penzionu placeval najemnino, kaj sele da bi kaj od tistega komu zapustil.
V Avstriji v najemu je verjetno samo se huje, vsaj ce hoces obdrzat neko lokacijo. Razmerje med penziji in placo pa ni dost drugacno, ce si ne sam doplacujes.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Tukaj si poglej glede penzije:
In the case that the pension does not reach a specific guide level, it is raised to this value. Austria therefore indirectly has a statutory minimum pension, which for single persons is EUR793 and for married persons EUR1189, with an additional EUR122 per child. The average pension for construction workers in 2010 came to about EUR1600, corresponding to about 75 to 80% of final earnings.
Minimum je višji kot pri nas kao dobra penzija. Haha
Da niti ne govorimo o njihovem zdravstvu napram naši katastrofi. Slovenija je v marsikaterem pogledu še vedno 3rd world country, čeprav se imamo za ne vem kaj.
In the case that the pension does not reach a specific guide level, it is raised to this value. Austria therefore indirectly has a statutory minimum pension, which for single persons is EUR793 and for married persons EUR1189, with an additional EUR122 per child. The average pension for construction workers in 2010 came to about EUR1600, corresponding to about 75 to 80% of final earnings.
Minimum je višji kot pri nas kao dobra penzija. Haha
Da niti ne govorimo o njihovem zdravstvu napram naši katastrofi. Slovenija je v marsikaterem pogledu še vedno 3rd world country, čeprav se imamo za ne vem kaj.
Zgodovina sprememb…
Ni vazno kolk je vredna bajta, vazno je da imas kje zivet. Ce si celo zivljenje v najemu, ne bos tolk vec nasparal, da bi od tega 30 let se v penzionu placeval najemnino, kaj sele da bi kaj od tistega komu zapustil.
V Avstriji v najemu je verjetno samo se huje, vsaj ce hoces obdrzat neko lokacijo. Razmerje med penziji in placo pa ni dost drugacno, ce si ne sam doplacujes.
Da ne bomo pozabili :
Utk :: danes, 09:02:36citiraj
#
ziggy89 ::
Oj, evo še ne primer cen. Dunaj 14. bezirk.
Novogradnja - garsonjera (shramba, hodnik, ločen wc/kopalnica) 48kvadratov + balkon in kletni prostor. Cena 666eur + elektrika 44eur + ogrevanje(toplovod) 64eur. Internet cca. 30 eur (TV preko navadne antene + satelita). Mobitel 10eur 1000 enot + 3Gb. Letna karta na mesec 30eur. RTV narocnina 25eur. Elektrika, ogrevanje je za 2 osebi.
Lokacija je minuta do trgovin, in pa cca 10 minut pes do ubahna oz isto ce se usedem na tramvaj, ki je minuto stran.
Skupaj torej 850eur na mesec. Avta nimam vec, ker kot je ze nekdo napisal so javni prevozi zelo dobri, carsharing pa je tudi na voljo. Dvakrat na leto daljši dopust pride cca 1000 eur rental.
Torej skupaj stanovanje+strosko cca. 850eur. Skupaj z renta carjem, sharingom, uberjem...950 eur na mesec.
Ce hoces prisparat za dopust v SLO je pa prevoz v eno smer cca. 20eur s kombijem. Sam kaj, k mi maček bruha pa grem pol z avtom :D
Kolikor mi moja pravi je v trgovini dražje cca 10-20% odvisno od stvari - nekje tudi ceneje.
Je pa tako na Dunaju je povprečna plača cca. 25-26k netto letno, če se ne motim (nism 100%) pa da je v to vključena tudi božničnica + regres . Torej prideš na cca. 2100eur mesečno netto (12m).
Pri stanovanjih so kar visoke "varščine" 3-4x najemnina, če delaš preko agenta je cca 3x najemnina še dodatno kot provizija. Večina stanovanj ima notri kuhinjo in nič drugega. Začetni strošek je kar velik. Je pa vredno omenit, da stanovanje lahko dobiš precej ceneje tako, da če je kriza si lahko v kakšnem starejšem stanovanju s 500-600 eur najemnino z vsemi stroški. Ampak je pa treba iskat.
Če si v bolnici doplačaš bolnišnični dan do določenega limita. Škatlico zdravil na recept doplačaš cca. 6eur (na škatlo). Je pa zdravstvo bolj decentralizirano in bolj v smislu zobarjev v sloveniji, kjer ima vsak svojo ambulanto ampak dela za zavarovalnico. Če pustiš službo, dobivaš socialno isto kot če si odpuščen. Huh ne spomnim se več :)
p.s. Dejansko nisem šel načrtno gor ampak v SLO nisem našel nove službe(stara je bila bleh) in sem na blef poslal v AT, kjer sem bil sprejet. Na začetku se mi zdi najtežje samo zrihtat vse papirje, banko, telefonijo itd. Vse traja veliko dalj kot v SLO in se mi zdi, da kar se tiče storitev bi pri nas firma propadla, če bi delala po "avstrijsko". V glavnem za enkrat ne vem, če bi šel nazaj pa tudi ne vem, če bom ostal - odvisno kako se stvari odvijejo.
Novogradnja - garsonjera (shramba, hodnik, ločen wc/kopalnica) 48kvadratov + balkon in kletni prostor. Cena 666eur + elektrika 44eur + ogrevanje(toplovod) 64eur. Internet cca. 30 eur (TV preko navadne antene + satelita). Mobitel 10eur 1000 enot + 3Gb. Letna karta na mesec 30eur. RTV narocnina 25eur. Elektrika, ogrevanje je za 2 osebi.
Lokacija je minuta do trgovin, in pa cca 10 minut pes do ubahna oz isto ce se usedem na tramvaj, ki je minuto stran.
Skupaj torej 850eur na mesec. Avta nimam vec, ker kot je ze nekdo napisal so javni prevozi zelo dobri, carsharing pa je tudi na voljo. Dvakrat na leto daljši dopust pride cca 1000 eur rental.
Torej skupaj stanovanje+strosko cca. 850eur. Skupaj z renta carjem, sharingom, uberjem...950 eur na mesec.
Ce hoces prisparat za dopust v SLO je pa prevoz v eno smer cca. 20eur s kombijem. Sam kaj, k mi maček bruha pa grem pol z avtom :D
Kolikor mi moja pravi je v trgovini dražje cca 10-20% odvisno od stvari - nekje tudi ceneje.
Je pa tako na Dunaju je povprečna plača cca. 25-26k netto letno, če se ne motim (nism 100%) pa da je v to vključena tudi božničnica + regres . Torej prideš na cca. 2100eur mesečno netto (12m).
Pri stanovanjih so kar visoke "varščine" 3-4x najemnina, če delaš preko agenta je cca 3x najemnina še dodatno kot provizija. Večina stanovanj ima notri kuhinjo in nič drugega. Začetni strošek je kar velik. Je pa vredno omenit, da stanovanje lahko dobiš precej ceneje tako, da če je kriza si lahko v kakšnem starejšem stanovanju s 500-600 eur najemnino z vsemi stroški. Ampak je pa treba iskat.
Če si v bolnici doplačaš bolnišnični dan do določenega limita. Škatlico zdravil na recept doplačaš cca. 6eur (na škatlo). Je pa zdravstvo bolj decentralizirano in bolj v smislu zobarjev v sloveniji, kjer ima vsak svojo ambulanto ampak dela za zavarovalnico. Če pustiš službo, dobivaš socialno isto kot če si odpuščen. Huh ne spomnim se več :)
p.s. Dejansko nisem šel načrtno gor ampak v SLO nisem našel nove službe(stara je bila bleh) in sem na blef poslal v AT, kjer sem bil sprejet. Na začetku se mi zdi najtežje samo zrihtat vse papirje, banko, telefonijo itd. Vse traja veliko dalj kot v SLO in se mi zdi, da kar se tiče storitev bi pri nas firma propadla, če bi delala po "avstrijsko". V glavnem za enkrat ne vem, če bi šel nazaj pa tudi ne vem, če bom ostal - odvisno kako se stvari odvijejo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ziggy89 ()
scipascapa ::
ziggy89: Kako pa zgleda vse skupaj začetek za nekoga, ki je sam, da bi šel živet in delat v AUT?
Simple...
Najprej poiščeš službo, nato se preseliš...
Kasneje v okolici poiščeš interesne dejavnosti, ki te zanimajo in se eno uro na dan učiš nemščino .
Če imaš redno službo za nedoločen čas, v Sloveniji odjaviš davčno rezidentstvo.
Najprej poiščeš službo, nato se preseliš...
Kasneje v okolici poiščeš interesne dejavnosti, ki te zanimajo in se eno uro na dan učiš nemščino .
Če imaš redno službo za nedoločen čas, v Sloveniji odjaviš davčno rezidentstvo.
red4576 ::
zdravo,
rad bi se odpravil na zacasno delo v tujino za nekaj mesecev in me zanima, kako je najbolje uredit davcni status, da bi placal Sloveniji cim manj davka?
V kolikor sem seznanjen, je obicajen postopek tak, da v SLO odjavis stalno prebivalisce, da sploh lahko sprozis postopek za odjavo davcnega rezidenstva. Ker bi sel ven samo za kratek cas, se mi zdi, da je odjava stalnega prebivalisca overkill, saj za seboj potegne goro nepotrebne birokracije in pa verjetno tudi casa. Lahko pa da se motim.
Druga varianta je ta, da si pridobim dvojno davcno rezidenstvo in se sklicujem na bilateralno konvencijo o izogibanju dvojnega obdavcevanja, ce le-ta obstaja med slovenijo in drzavo, kjer bi delal. Pri tem je dvojno rezidenstvo samo predpogoj za nakadno ugotavljanje davcnega rezidenstva v RS, torej ni garancija, da obveljas kot davnci rezident samo v drzavi kjer bi zacasno delal. Vidim pa se dodatne probleme:
1. V vecini drzav je pogoj za pridobitev davcnega rezidenstva 183 dni bivanja (6 mesecev), med tem ko bi sam opravljal delo le za nekaj mesecev. Lahko da je se kaksen pogoj, vendar je 183 dni bivanja verjetno knock-out kriterij.
2. Cetudi obveljam za dvojnega davcnega rezidenta, je prasanje kako bi FURS presodil davcno rezidenstvo, ker zelo neradi spustijo "stranko", sploh ce odides za kratek cas.
In pa se tretja varianta - za katero sem izvedel na tem forumu, vendar pa je cisto ne stekam - je odprtje normiranega SPja. Ce prav razumem, placas dohodnino samo na 20% bruto prihodka , ki se steje kot davcna osnova, pri tem pa ne mores uveljavljat davcne olajsave. Poleg tega pa ocitno ne smes zasluzit vec kot 50kEUR na leto.
Lahko pa seveda delas na crno, ampak odkar so uvedli nov gestapo sistem za avtomatsko izmenjavo podatkov med drzavami, se s takimi idejami rajsi ne bi ubadal.
rad bi se odpravil na zacasno delo v tujino za nekaj mesecev in me zanima, kako je najbolje uredit davcni status, da bi placal Sloveniji cim manj davka?
V kolikor sem seznanjen, je obicajen postopek tak, da v SLO odjavis stalno prebivalisce, da sploh lahko sprozis postopek za odjavo davcnega rezidenstva. Ker bi sel ven samo za kratek cas, se mi zdi, da je odjava stalnega prebivalisca overkill, saj za seboj potegne goro nepotrebne birokracije in pa verjetno tudi casa. Lahko pa da se motim.
Druga varianta je ta, da si pridobim dvojno davcno rezidenstvo in se sklicujem na bilateralno konvencijo o izogibanju dvojnega obdavcevanja, ce le-ta obstaja med slovenijo in drzavo, kjer bi delal. Pri tem je dvojno rezidenstvo samo predpogoj za nakadno ugotavljanje davcnega rezidenstva v RS, torej ni garancija, da obveljas kot davnci rezident samo v drzavi kjer bi zacasno delal. Vidim pa se dodatne probleme:
1. V vecini drzav je pogoj za pridobitev davcnega rezidenstva 183 dni bivanja (6 mesecev), med tem ko bi sam opravljal delo le za nekaj mesecev. Lahko da je se kaksen pogoj, vendar je 183 dni bivanja verjetno knock-out kriterij.
2. Cetudi obveljam za dvojnega davcnega rezidenta, je prasanje kako bi FURS presodil davcno rezidenstvo, ker zelo neradi spustijo "stranko", sploh ce odides za kratek cas.
In pa se tretja varianta - za katero sem izvedel na tem forumu, vendar pa je cisto ne stekam - je odprtje normiranega SPja. Ce prav razumem, placas dohodnino samo na 20% bruto prihodka , ki se steje kot davcna osnova, pri tem pa ne mores uveljavljat davcne olajsave. Poleg tega pa ocitno ne smes zasluzit vec kot 50kEUR na leto.
Lahko pa seveda delas na crno, ampak odkar so uvedli nov gestapo sistem za avtomatsko izmenjavo podatkov med drzavami, se s takimi idejami rajsi ne bi ubadal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: red4576 ()
PandaFlow2 ::
Za nekajmesecen odhod v tujino te FURS 99.9% ne bo smatral kot davcnega nerezidenta, ker bos v Sloveniji se vedno imel "sredisce svojih socialnih in ekonomskih interesov" (stalno prebivalisce, TRR, varcevalni racuni, zavarovanja, nepremicnine, ...). Izogibanje dvojnega obdavcevanja v Sloveniji pomeni, da ti bo Slovenija pri obracunu davcnih obveznosti priznala davek, placan v Avstriji, bos pa najverjetneje moral nekaj doplacati zaradi razlicnih stopenj obdavcitve.
Sistem je bil uveden zaradi ljudi, ki so izkoriscali dejstvo, da delajo v drugi drzavi kot prebivajo. Zakaj je nadzor FURS nad dohodki na SLO racune posten, nadzor nad racuni SLO drzavljanov (in davcnih rezidentov) v tujini pa ne?
Vanquish ::
PandaFlow2 je izjavil:
Sistem je bil uveden zaradi ljudi, ki so izkoriscali dejstvo, da delajo v drugi drzavi kot prebivajo. Zakaj je nadzor FURS nad dohodki na SLO racune posten, nadzor nad racuni SLO drzavljanov (in davcnih rezidentov) v tujini pa ne?
ti si biser - 18% brezposelnost, ljudem ni ostalo drugega kot iti delat v tujini - po tvojem pa je to izkoriscanje, da delajo v drugi drzavi kot prebivajo.
In kaj mislis kdo je pri tej obdavcitvi najebal? Tisti ki imajo v Avstriji minimalca. Politiki in ostali, ki imajo bajne place pa so tako in tako izvzeti iz tega zakona - tako, da ce kdo izkorisca izkoriscajo tisti, ki so sistem uvedli ;)
Izkoriscanje ce ze hoces je, kupovati v drugi drzavi kot zivis, ker dobis par procentov ceneje.
Ni problem delo v tujini, problem je, da ljudje mislijo da je povsem normalno, da imajo otroke v slovenskem solskem in zdravstvenem sistemu, da zivijo v Sloveniji, davke bi pa placevali samo v tujini.
red4576 ::
PandaFlow2 je izjavil:
Za nekajmesecen odhod v tujino te FURS 99.9% ne bo smatral kot davcnega nerezidenta, ker bos v Sloveniji se vedno imel "sredisce svojih socialnih in ekonomskih interesov" (stalno prebivalisce, TRR, varcevalni racuni, zavarovanja, nepremicnine, ...). Izogibanje dvojnega obdavcevanja v Sloveniji pomeni, da ti bo Slovenija pri obracunu davcnih obveznosti priznala davek, placan v Avstriji, bos pa najverjetneje moral nekaj doplacati zaradi razlicnih stopenj obdavcitve.
Priblizno vem kaj v osnovi je zakon o izogibanju dvojnega obdavcevanja. V mislih sem sicer imel specificen del tega zakona, ki omenja "prelomno pravilo" - t.j. ce si rezident tako slovenije in tuje drzave, kjer delas, lahko placas davek samo drzavi, kjer imas "sredisce svojih socialnih in ekonomskih interesov". V praksi to pomeni, da moras biti rezident obeh drzav (moras imet stalno prebivalisce v vsaki drzavi po njeni lokalni zakonodaji), in ko imas ta pogoj izpolnjen, se potem na podlagi razlicnih faktorjev (TRR, zavarovanje, nepremicnine, kje zivi druzina, namen o trajni izselitvi iz SLO ...) razsoja kateri drzavi naj bi placal davek... Sem pa skoraj ziher, kot si pa tudi sam omenil, da za 3 mesece FURS ne bi dolocil sredisce socialnih in ekonomskih interesov v tuji drzavi, ampak v SLO - kljub temu, da v SLO nimam v lasti nepremicnine, prav tako nimam druzine (froci,zena)
Sicer pa ne mislim za Avstrijo, ampak za Svico (mogoce bi moral vprasanje postavit v drugo temo). Ne vem kaksna je zakonodaja za AUT, ampak v CH si po 30dneh zaposlitve njihov rezident (za razliko od nekaterih drugih drzav, kjer to postanes sele cez pol leta).
Je pa sicer velika p*zdarija, ko pride do obdavcevalne politike med CH in SLO. Ce ima Avstrija podobne dohodninske razrede kot SLO, je za primer CH to cisto drugace. Tam bi placal 5-8% davka in to je to, med tem ko bi v SLO zaradi visoke place glede na SLO standard padel v 30-40% rang. Poleg tega pa FURS ne uposteva tam nastalih visokih stroskov, ki bi jih lahko dal v olajsavo - v najboljsem primeru ti uposteva stroske za prevoz in malico po slovenskem standardu, kar pomeni da dobis vsega skup za en burek in pivo. Komicno.
Zato pa zanima, ce se da to nekako uredit prek normirnanca?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: red4576 ()
BlaY0 ::
Poleg tega pa FURS ne uposteva tam nastalih visokih stroskov, ki bi jih lahko dal v olajsavo - v najboljsem primeru ti uposteva stroske za prevoz in malico po slovenskem standardu, kar pomeni da dobis vsega skup za en burek in pivo. Komicno.
Ni več tako. Sedaj ti za malico upoštevajo 10,2 EUR. Bencin je pa recimo v AT 15 centov cenejši kot v SLO.
Glede prebivališča... kolikor je meni znano ima samo Slovenija tukaj več definicij prebivališča (stalno, začasno, običajno...), v AT, DE, CH je samo prebivališče.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
PandaFlow2 je izjavil:
Ni problem delo v tujini, problem je, da ljudje mislijo da je povsem normalno, da imajo otroke v slovenskem solskem in zdravstvenem sistemu, da zivijo v Sloveniji, davke bi pa placevali samo v tujini.
kaj pa tisti, ki nimajo otrok?
...pa rabijo samo bivališče v tujini in po petih letih se lahko sami odločijo komu oz. kateri državi bodo plačevali davke.
Zgodovina sprememb…
BlaYO - ni bla poanta v tem.
Ampak v tem, da je delavec v tujini, ki trosi denar v SLO samo plus za SLO. Seveda v kolikor nima otrok.
V kolikor ostane brez sluzbe, placuje naprimer Avstrijski AMS. V kolikor je na bolniski placuje avstrijska zavarovalnica.
Se pravi nobenih stroskov ne placuje Slovenija.
Place/denar ki pa ga delavec dobiva pa trosi v Sloveniji in s tem pripomore slovenskem gospodarstvu.
pa da ne bomo zasli predalec - nic ni narobe, da se dodatno obdavci. Naj se pa tudi dodatno obdavci VSE ostale, ki so izvzeti.
Naj pa tudi upostevajo malico in potne stroske enako kot upostevajo slovenskem delavcu in ne da zmanjsujejo bruto osnova.
Ce se ze gre za izenacevanje naj to naredijo temeljito.
Ampak v tem, da je delavec v tujini, ki trosi denar v SLO samo plus za SLO. Seveda v kolikor nima otrok.
V kolikor ostane brez sluzbe, placuje naprimer Avstrijski AMS. V kolikor je na bolniski placuje avstrijska zavarovalnica.
Se pravi nobenih stroskov ne placuje Slovenija.
Place/denar ki pa ga delavec dobiva pa trosi v Sloveniji in s tem pripomore slovenskem gospodarstvu.
pa da ne bomo zasli predalec - nic ni narobe, da se dodatno obdavci. Naj se pa tudi dodatno obdavci VSE ostale, ki so izvzeti.
Naj pa tudi upostevajo malico in potne stroske enako kot upostevajo slovenskem delavcu in ne da zmanjsujejo bruto osnova.
Vse kar rabiš za to naredit je da ustanoviš stranko, prideš v parlamet kjer imaš večino, vložiš predlog za spremembo zakona, sprejmeš to spremembo.
V SLO nič ne upoštevajo slovenskemu delavcu!!! Upoštevajo slovenskemu delodajalcu!!! Bistvena razlika.
OK, potem nazaj malico na 6 EUR ter znižat povračilo za potne stroške, ker je nafta v AT cenejša?
@Vanquish +1.
Moja je sedaj npr na porodniški (AT) in bo pri nas plačala davka skoraj 3k EUR, saj nima nič stroškov, ker je doma. Porodniška se pa seveda šteje kot normalen dohodek.
Potem plačilo vrtco bo polno, cca 380EUR. Če bi se upoštevala malica/prevozni ločeno bi vrtca plačala 100EUR manj - torej letno 1200EUR.
Po eni strani je res, da morda dobimo večji neto za enako zaposlitev (no v primerjavi z LJ neto niti ni toliko večji), ampak nas po drugi strani potem naši nategnejo .
Moja je sedaj npr na porodniški (AT) in bo pri nas plačala davka skoraj 3k EUR, saj nima nič stroškov, ker je doma. Porodniška se pa seveda šteje kot normalen dohodek.
Potem plačilo vrtco bo polno, cca 380EUR. Če bi se upoštevala malica/prevozni ločeno bi vrtca plačala 100EUR manj - torej letno 1200EUR.
Po eni strani je res, da morda dobimo večji neto za enako zaposlitev (no v primerjavi z LJ neto niti ni toliko večji), ampak nas po drugi strani potem naši nategnejo .
Zgodovina sprememb…
??? Čaki kaj zdej? Zaslužiš bruto in od tega dobiš slovenski neto ter slovenski standard. Kako se pa porodniška šteje v SLO? Kaj pa dobiš s porodniško v SLO? Nadomestilo za malico in neobstoječe potne stroške?
Zgodovina sprememb…
Vse kar rabiš za to naredit je da ustanoviš stranko, prideš v parlamet kjer imaš večino, vložiš predlog za spremembo zakona, sprejmeš to spremembo.
V SLO nič ne upoštevajo slovenskemu delavcu!!! Upoštevajo slovenskemu delodajalcu!!! Bistvena razlika.
OK, potem nazaj malico na 6 EUR ter znižat povračilo za potne stroške, ker je nafta v AT cenejša?
1) to bi moralo biti v interesu vsem v SLO - ne pa da tisti z najvisjimi placami nimajo nobenih dodatnih davkov.
2) se strinjam - naj dajo malico nazaj na 6€ in naj odstejejo malico in potne stroske od neto placila dohodnine, da le to vec ne bo obdavceno
3) glede na tujino upoštevajo SLO delavcu! Imajo prihodek, ki je neobdavcen za razliko od tistim, ki delajo v tujini.
glede zneska goriva pa sploh ne bom komentiral, ker vecje gluposti nisi mogel napisat
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Vanquish ()
@Vanquish +1.
Nategnil si se sam, ker nisi odjavil davčnega rezidentstva.
Glede na napisano si čisto preseljen in je zgornji neizpeljan postopek samo posledica tvoje lenobe.
Naši, tako kot vse države v EU, delujejo preko sporazumov o izogibanju dvojnega obdavčevanja.
To, da si davčni analfabet, te pač ne reši pred davki. Tudi ostalih ne...
3) glede na tujino upoštevajo SLO delavcu! Imajo prihodek, ki je neobdavcen za razliko od tistim, ki delajo v tujini.
??? Kaj pa bledeš? AT ne pozna povračila malice. Povračilo malice ni dohodek (gre za anomalijo v SLO ki jo je potrebno čimprej odpraviti)! Dokler boš tako razmišljal bolje da se ne ukvarjaš z mislimi o delu v tujini...
glede zneska goriva pa sploh ne bom komentiral, ker vecje gluposti nisi mogel napisat
No dajmo še vinjeto zraven... bo še manj...
Zgodovina sprememb…
??? Kaj pa bledeš? AT ne pozna povračila malice. Povračilo malice ni dohodek! Dokler boš tako razmišljal bolje da se ne ukvarjaš z mislimi o delu v tujini...
No dajmo še vinjeto zraven... bo še manj...
odlicno si napisal - malica ni dohodek. Tudi potni strosek ni. Zakaj ga pa potem davcna odsteva od bruto osnove dohodka?
Aja - ker je delavec v tujini sploh nima pravice do nadomestila? Potem pa brisi se vse dnevnice, ki jih dobijo SLO delavci - sej v tujini se itak ne je...
odlicno si napisal - malica ni dohodek. Tudi potni strosek ni. Zakaj ga pa potem davcna odsteva od bruto osnove dohodka?
? A ti bi rad da ga ne? Bi bilo to bolje zate? Od neto ga ne more, ker ga tudi v SLO ne od neto, saj sploh ni del plače.
Še vedno si v boljšem položaju kot v SLO. Od povračila za malico in prevoz v SLO ne boš dobil penzije. Od večjega bruta v AT pa.
Zgodovina sprememb…
A jo. Za vse tezave so krivi drugi. Si potne uveljavljal pri davcni , ne torej... mislim zgolj zato ker imas bajto v sloveniji se nisi poducil osnovnih zadev.
Pa predlagaj nizje davke v sloveniji, bos se kej nazaj dubi.
Pa predlagaj nizje davke v sloveniji, bos se kej nazaj dubi.
verjetno ti je jasno, da je to samo vzvod, ker pac SLO se vedno priznava nadomestila in pac davcna priznava kot del izplacila malico in potne stroske.
Problem SLO je, da ni sposobna zagotoviti delovna mesta malo manj kot petini drzavljanom. Ljudje so v tujini zato, ker sluzbe ne dobijo v SLO, drzava pa jih dodatno obdavci. Poanta je, da delavec z isto bruto placo v avstriji na koncu zasluzi manj kot pa delavec v SLO.
In da ne bo pomote - dolocene zadeve so boljse za ljudi, ki delajo v tujini, za dolocene pa slabse. Zakon je treba urediti, da bo vsak placal del, ki bo fer.
Tako kot se ti sedaj zdi vse super, bos verjetno najvecji kritik, ce bos kdaj prisiljen bit eden izmed tistih, ki morajo delati v tujini.
Pa da zakljucim debato - sam delam v tujini, doplacati pa moram drobiz, saj visje place niso problematicne. Problematicni so tisti z najnizjimi placami, ki so ze v osnovi socialno ogrozeni. In zaradi takih sem jaz, da se zadeve uredijo, da bo fer.
Problem SLO je, da ni sposobna zagotoviti delovna mesta malo manj kot petini drzavljanom. Ljudje so v tujini zato, ker sluzbe ne dobijo v SLO, drzava pa jih dodatno obdavci. Poanta je, da delavec z isto bruto placo v avstriji na koncu zasluzi manj kot pa delavec v SLO.
In da ne bo pomote - dolocene zadeve so boljse za ljudi, ki delajo v tujini, za dolocene pa slabse. Zakon je treba urediti, da bo vsak placal del, ki bo fer.
Tako kot se ti sedaj zdi vse super, bos verjetno najvecji kritik, ce bos kdaj prisiljen bit eden izmed tistih, ki morajo delati v tujini.
Pa da zakljucim debato - sam delam v tujini, doplacati pa moram drobiz, saj visje place niso problematicne. Problematicni so tisti z najnizjimi placami, ki so ze v osnovi socialno ogrozeni. In zaradi takih sem jaz, da se zadeve uredijo, da bo fer.
@Vanquish +1.
Nategnil si se sam, ker nisi odjavil davčnega rezidentstva.
Glede na napisano si čisto preseljen in je zgornji neizpeljan postopek samo posledica tvoje lenobe.
Naši, tako kot vse države v EU, delujejo preko sporazumov o izogibanju dvojnega obdavčevanja.
To, da si davčni analfabet, te pač ne reši pred davki. Tudi ostalih ne...
Invictus..nisva v AT. Saj očitno, če bova vrtec plačevala tukaj, da živiva v Slo. =)
verjetno ti je jasno, da je to samo vzvod, ker pac SLO se vedno priznava nadomestila in pac davcna priznava kot del izplacila malico in potne stroske.
V bistu ne gre za priznavanje nadomestila ampak oprostitev davka delodajalcem za ta nadomestila! To ni del plače!
Zgodovina sprememb…
V bistu ne gre za priznavanje nadomestila ampak oprostitev davka delodajalcem za ta nadomestila! To ni del plače!
prvo 2x prebrat - ne govorim o SLO zaposlenih, temvec zaposlenih v tujini, kjer ni tega nadomestila v osnovi vsaj ne v taksni obliki...
In to naj bi bil problem SLO dacarjev??? Se pravi moraš v AT doseč da bodo spremenil zakonodajo kjer bodo delodajalci dobili olajšavo za izplačilo potnih stroškov in malice. Šele potem bodo naši dacarji lahko to upoštevali tako kot si si ti zamislil.
Še enkrat... kaj je po tvoje bolje, večji bruto in nič nadomestila za malico in prevoz ali manši bruto + malica in prevoz?
Še enkrat... kaj je po tvoje bolje, večji bruto in nič nadomestila za malico in prevoz ali manši bruto + malica in prevoz?
Zgodovina sprememb…
prvo 2x prebrat - ne govorim o SLO zaposlenih, temvec zaposlenih v tujini, kjer ni tega nadomestila v osnovi vsaj ne v taksni obliki...
Delaš v tujini, pod zakoni, ki veljajo tam.
kako boš dobival malico in potne stroške, če avstrijska davčna to ne pozna?!??! Za FURS je to pač dohodek...
Ne moreš samo dobrih stvari pobrati iz ene države...
Kdaj bo tem buiastim Slovencem to jasno?!?!?!?!?
eni "butasti" ne gledajo stanje samo "as is", ampak tudi kaj pomeni dolocena zadeva za prihodnost drzave. To, da tebi nekaj pravno formalno zdrzi ne pomeni, da bo to ok za tebe.
ocitno enim ni jasno, da drzavljani niso nekaj samoumevnega ampak privilegij, sploh visoko izobrazeni.
Tehnicno gledano - seveda, dodatno obdavci vse kaj lahko. Tisto kaj pa so ugodnosti v SLO, pa se itak ne tice tistih v tujini. Pravno formalno je res in lahko to naredi. Smola pac.
Ampak vsako podjetje, ki bo poslovalo tako bo prej kot slej ob biznis, stranke bodo odsle.
Vsi smo SLO drzavljani in s tega stalisca bi moralo drzavi biti v interesu nuditi tako tisto kar je dobro za njo in tudi tisto, kar ji je strosek, ne pa se obnasat - to pa je vas problem kaj ste pa tam.
V EU je zadeva sila enostavna, enostavno preseliti svoje interese v drugo drzavo. Na koncu bo zaradi "pravne formalnosti" ostala brez tisoce ljudi v katere je drzava investirala.
In ce mislite, da je to za drzavo bolje - svaka vam cast...
ocitno enim ni jasno, da drzavljani niso nekaj samoumevnega ampak privilegij, sploh visoko izobrazeni.
Tehnicno gledano - seveda, dodatno obdavci vse kaj lahko. Tisto kaj pa so ugodnosti v SLO, pa se itak ne tice tistih v tujini. Pravno formalno je res in lahko to naredi. Smola pac.
Ampak vsako podjetje, ki bo poslovalo tako bo prej kot slej ob biznis, stranke bodo odsle.
Vsi smo SLO drzavljani in s tega stalisca bi moralo drzavi biti v interesu nuditi tako tisto kar je dobro za njo in tudi tisto, kar ji je strosek, ne pa se obnasat - to pa je vas problem kaj ste pa tam.
V EU je zadeva sila enostavna, enostavno preseliti svoje interese v drugo drzavo. Na koncu bo zaradi "pravne formalnosti" ostala brez tisoce ljudi v katere je drzava investirala.
In ce mislite, da je to za drzavo bolje - svaka vam cast...
Čaki, dajmo zdaj nekaj razčistit? Maš dve skupini ljudi, ki delajo v tujini (+ Invictus, ki je s svojim normiranim s.p. tretja skupina ). Prva skupina gre tja delat ker je tam boljša plača, druga pa gre tja delat ker je tam EDINA plača. In jaz opažam, da se bunijo večinoma tisti, ki delajo tam zato, ker je tam edina plača (ker pač pri nas ne dobijo dela). Ampak zakaj se sploh bunijo? V čem je problem??? Kako so depriviligirani? Ljudje iz obeh skupin delajo in zalužijo v končni fazi več kot če bi (ne)delali v SLO. KJE JE TOREJ PROBLEM?
Zgodovina sprememb…
Morda je problem v tem, da si ne upajo narediti next step. Delo, če hočeš dobiti, je dovolj, samo moraš biti malo bolj sposoben kot ostali v vrsti.
Vanquish,
simple odgovor. Sej tri prodajajo da ne bo pokojnin. No jaz iscer trdim da pokojnine bodo, samo ne take, kot si si neateri zamslili. Toda mnogi zaradi sistema kot je bajno služijo, in am tudi prodajajo take buče.
Vanquish,
simple odgovor. Sej tri prodajajo da ne bo pokojnin. No jaz iscer trdim da pokojnine bodo, samo ne take, kot si si neateri zamslili. Toda mnogi zaradi sistema kot je bajno služijo, in am tudi prodajajo take buče.
Potni stroški in malica niso ustavna pravica, ampak pravica, ki izhaja iz podpisane kolektivne pogodbe z podjetjem v Sloveniji. Kaj tukaj ni jasno?!?!?!? Avstrija tega ne pozna.
Zato ti to ne pripada.
Ravno tako moraš v EU prijavit bivališče, če se preseliš. Davčno rezidentstvo pač preneseš drugje, ko si tam vsaj pol leta. Ampak če živiš v nemčiji in delaš, recimo v Bečlgiji, moraš davke plačevati tudi v Nemčiji. Doplačati razliko...
Davčno rezidentstvo se spremeni s preselitvijo (novo prijavljanim bivališčem), ne pa z službo v drugi državi. In cela EU dela na enaki "pravni formalnosti" kot Slovenija. Samo butlji pač tega ne vedo...
FTad ::
Davčno rezidentstvo se spremeni s preselitvijo (novo prijavljanim bivališčem), ne pa z službo v drugi državi. In cela EU dela na enaki "pravni formalnosti" kot Slovenija. Samo butlji pač tega ne vedo...
Sama sprememba naslova naj ne bi bila dovolj, da si oproscen dvojnega obdavcenja. Potrebno je izpolniti obrazec za davcno odjavo in dokler nimas potrdila s strani fursa, si se vedno davcni rezident.
jernejl ::
Delaš v tujini, pod zakoni, ki veljajo tam.
Neumnost, če moraš za delo v tujini plačati davek po slovenskih zakonih.
In cela EU dela na enaki "pravni formalnosti" kot Slovenija. Samo butlji pač tega ne vedo...
Potni stroški in malica v taki obliki, kot se izplačujeta in (ne)obdavčujeta pri nas, niso nič enaka "pravna formalnost" po celi EU.
Ne moreš gledati samo tiste plati zgodbe, ki ti ustreza, in pljuvati po ostalih. Je treba včasih razširiti obzorja.
Sama sprememba naslova naj ne bi bila dovolj, da si oproscen dvojnega obdavcenja. Potrebno je izpolniti obrazec za davcno odjavo in dokler nimas potrdila s strani fursa, si se vedno davcni rezident.
Itak.
Avtomatsko ni nič. Še ena butasta premisa Slovencev, ki mislijo, da se vse avtomatsko zgodi. če ne zaprosiš, ni nič.
If you are a U.S. citizen or resident alien, the rules for filing income, estate, and gift tax returns and paying estimated tax are generally the same whether you are in the United States or abroad. Your worldwide income is subject to U.S. income tax, regardless of where you reside.
Ko ljudje omenjajo "gestapo", ne pozabiti da USA ne pozna pojma "davcni nerezident". Trenutni sistem je relativno posten - davke ti odbijejo pri placi v drzavi kjer delas in potem - ce je potrebno - doplacas razliko v drzavi, kjer si davcni rezident in kjer tudi koristis vecino ugodnossti, ki jo drzava zagotavlja svojim prebivalcem (solstvo, ipd.).
Aleksander0 ::
kjer si davcni rezident in kjer tudi koristis vecino ugodnossti, ki jo drzava zagotavlja svojim prebivalcem (solstvo, ipd.)
BULLSHIT
4. Vaši otroci hodijo tukaj v vrtce in šole.
(skrči)
1.) Tujci, ki so zaposleni v Sloveniji, tudi ne plačajo manj davka od plače, ker njihovi otroci obiskujejo vrtce in šole v tujini. Mi plačamo za šolstvo njihovim oni plačajo našim. Načelo vzajemnosti!
2.) Nekateri delavci migranti nimajo otrok ali otroci niso več šoloobvezni.
3.) Naši otroci obiskujejo tudi avstrijske vrtce in šole.
4.) Nekateri otroci delavcev, zaposlenih v Sloveniji, obiskuje avstrijske šole, a plačajo dohodnino le v Sloveniji.
5.) Za varstvo naših otrok v vrtcih in za prehrano v šoli plačamo, zaradi višjih bruto plač od slovenskega povprečja, v večini primerov polno ekonomsko ceno.
http://sindikat-sdms.si/kaj-se-nam-ocit...
BULLSHIT
4. Vaši otroci hodijo tukaj v vrtce in šole.
(skrči)
1.) Tujci, ki so zaposleni v Sloveniji, tudi ne plačajo manj davka od plače, ker njihovi otroci obiskujejo vrtce in šole v tujini. Mi plačamo za šolstvo njihovim oni plačajo našim. Načelo vzajemnosti!
2.) Nekateri delavci migranti nimajo otrok ali otroci niso več šoloobvezni.
3.) Naši otroci obiskujejo tudi avstrijske vrtce in šole.
4.) Nekateri otroci delavcev, zaposlenih v Sloveniji, obiskuje avstrijske šole, a plačajo dohodnino le v Sloveniji.
5.) Za varstvo naših otrok v vrtcih in za prehrano v šoli plačamo, zaradi višjih bruto plač od slovenskega povprečja, v večini primerov polno ekonomsko ceno.
http://sindikat-sdms.si/kaj-se-nam-ocit...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aleksander0 ()
jernejl ::
Trenutni sistem je relativno posten - davke ti odbijejo pri placi v drzavi kjer delas in potem - ce je potrebno - doplacas razliko v drzavi, kjer si davcni rezident in kjer tudi koristis vecino ugodnossti, ki jo drzava zagotavlja svojim prebivalcem (solstvo, ipd.).
Zakaj pa je relativno pošteno plačevati polni davek na dohodek v državi, kjer ne koristiš večine ugodnosti, ki jo država zagotavlja svojim prebivalcem, na drugi strani pa samo en manjši del (razliko) v državi, kjer večino teh ugodnosti koristiš?
Pošteno tudi ni, da so v posebnem členu zakona izvzeti določeni posamezniki, ki so sicer rezidenti, ampak jim ni potrebno plačevati davka od dohodka (uslužbenci v institucijah Evropskih skupnosti, ECB, EIB).
Če je tako zelo pošteno, da naši delavci v tujini plačujejo slovensko šolstvo, bi bilo enako pošteno, če bi bosanskim (in drugim) delavcem, ki delajo pri nas, priznali davčno olajšavo, ker se njihovi otroci ne šolajo tukaj.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Sava Kranj ponuja za delavce 800 evrov bruto (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 23714 (20441) | BigWhale |
» | Delo v Avstriji (Graz) (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 28389 (19340) | sampi |
» | DOHODNINA 2017, inženirji potegnili kratko... (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 30452 (24433) | St235 |
» | Stroski delodajalca za tehnike Slo vs Aut (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 33564 (30539) | Matko |