» »

Obdavčitev dela v Avstriji

Obdavčitev dela v Avstriji

««
3 / 20
»»

Massacra ::

@hayabusa

http://www.migration.gv.at/en/living-an...

Doplačilo za recept je 5,3EUR (ni kot trdi urosz, da je obvezno "skoraj nič v Slo in AT, pri nas se ne plače takšnega zneska za recept)

http://www.vvo.at/index.php?option=com_...

Rate of contribution: employe 7,45%, employer: 7,45% od bruto plače. Stpnja za nesrečo (pri delu) in poklicno bolezen: 1,4%.

Pri nas je ta stopnja okrog 6,3 do 6,5 %. Stopnja za nesrečo in poklicno bolezen: 0,53%
Dodatno zavarovanje pri nas 27,76EUR.

Koliko je v AT pa trenutno nimam podatka.

No, malo sem zavajal, ko sem pisal 2x več v AT (ko vključimo podatek o dodatnem zav. v AT, pa se bomo močno približali temu)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Massacra ()

Invictus ::

urosh je izjavil:

ce pa se gremo enakopravnost, pa mi naj od tega odbijejo potne stroske, kot bi jih dobil v slo, ter (povprecno) ceno malice v kraju dela. Ok? Bi bilo tako ok? Jaz sem tudi za to, da se to uposteva na tak nacin. Potem smo si pa res enakopravni kin sem tudi pripravljen placati dohodnino, kolikor bi je moral (ne tkao, kot je sedaj predlog, da 1,5k€ minimum). pri 230 km dnevno bi dobil fino fajne potne stroske, ki bi mi celo pokrili pot. Sedaj mi jih avstrijski seveda ne. In nasi bi se radi imeli davek od tega, da me pot stane toliko - pa celo sem toliko lokalpatriot, da tankam v slo :)

se lahko strinjamo v eni zadevi. da se ne bomo strinjali. In tukaj tudi koncujem moj del debate na to temo. In delam na tem, da se v celoti izognem placilu kakrsnega koli davka v slo za delo v tujini.

lp

Potni stroški so med drugimi tudi dobra volja delodajalca. Če bi vsi plačevali minimalne potne stroške, bi jih večina dobila precej manj.

Avstrijski delodajalec pa ni dolžan tega kriti. Izbral si si pa avstrijskega sam ... Te ni država prisilila ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Massacra ::

Če pa pogledaš povprečno bruto plačo, pa ja: v AT 2x več (v absolutnem znesku) plača posameznik za zdr. zavarovanje.

black ice ::

Invictus je izjavil:

Avstrijski delodajalec pa ni dolžan tega kriti. Izbral si si pa avstrijskega sam ... Te ni država prisilila ...

Torej je boljše biti na sociali. Super.

Invictus ::

mtosev je izjavil:

jaz sn bil v londonuin ne vem o čem govoriš. nič čudnega nisem tam doživel razen sucky british vremena in prenatrpanega undergrounda

Če pa človek v Londonu ne zna uživat, pol se mi pa prav smili ...

Evropska metropola in je sucky ????

black ice je izjavil:

Invictus je izjavil:

Avstrijski delodajalec pa ni dolžan tega kriti. Izbral si si pa avstrijskega sam ... Te ni država prisilila ...

Torej je boljše biti na sociali. Super.

To da ostaneš na sociali, je tudi tvoja izbira ... Ni ti treba iti delati v Avstrijo. Če pač greš, moraš vedeti kaj sledi.

V Avstriji bi plačeval davke, v Sloveniji pa ne. Baš zavedni Slovenec ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

mtosev ::

slabo bereš. napisal sn, da british weather sux no razen, če uživaš v dežju. underground pa je vsakič ko sn ga uporabljal bil nabito poln. nikoli ni bilo prostega sedeža na voljo
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

St235 ::

Potni stroški so med drugimi tudi dobra volja delodajalca. Če bi vsi plačevali minimalne potne stroške, bi jih večina dobila precej manj.

problem je v tem, da so potni stroški neobdavčeni, česar je povprečen balkanec zelo vesel saj to pomeni, da je njegov neto kuček konec meseca večji. Tako ni malo firm, kjer imajo ljudje minimalca, neto izpačilo pa višje od bruta. Država pa to kompenzira z neživljensko dohodninsko lestvico in davčnimi olajšavimi, da se ne vidi.

jernejl ::

St235 je izjavil:

Argument, da se karkoli v zvezi z dohodnino zahteva od kogarkoli je davčno rezidentstvo. Slovenija od svojih davčnih rezidentov zahteva, da plačajo dohodnino.

Davčno rezidentstvo per se ni nikakršen argument za upravičevanje plačila davkov. Je samo zakonska podlaga, s katero nekomu nekaj vzamejo.

Kar pa v praksi dela njun položaj neenak pa niso neumnosti kot je avstrijska vinjeta in soba za dnevni počitek, ampak anomalije, ki jih imamo v Sloveniji.

Višji stroški, povezani z delom v tujini, niso nobene neumnosti, ampak dejstva, ki jih je treba upoštevati, če bi želeli razpravljati o enakosti. Storitve, ki jih migranti koristijo, imenuješ brezplačne, tisto, kar plačujejo, pa označuješ kot neumnosti.

Anomalije slovenske obdavčitve dohodka iz zaposlitve (ali pa razlike med našim in avstrijskim sistemom, kakorkoli pač to imenujemo), pa so seveda razlog, da je kar preprosta primerjava slovenske in avstrijske plače mešanje jabolk in hrušk. Enako potem velja, če želimo te plače obdavčiti po istem kopitu.

Tako pa smo morali uvest dodaten idiotizem v obliki davčne olajšave namesto, da bi sistemsko rešili problem.

Z državami bi lahko sklenili konvencije, ki bi preprečevale takšna doplačila (npr. oprostitev s progresijo), lahko bi takim delavcem namenili poseben člen v ZDoh, kot je to napravljeno za funkcionarje evropskih institucij, ki so trenutno izvzeti iz sistema doplačil dohodnine (morda je tudi to ustavno sporno)... lahko pa bi spremenili sistem obdavčitve v Sloveniji, ampak tega politika tako ali tako ni sposobna izvesti.

država ti je podarila cesto da se lahko voziš v službo v Avstrijo. Misliš da se ceste delajo brez denarja?

Ceste se delajo z denarjem. Če migranti ne bi plačevali davkov, bi bilo denarja manj in tudi za kakšno cesto bi lahko zmanjkalo. In po cesti, ki so ti jo podarili migranti, se morda voziš prav ti.

Razumite že končno da je to evropska praksa. Nobena država se ne bo odpovedala obdavčevanju svojih državljanov po nobenim pogojem. Pa čeprav delajo v tujini ...

Z vidika zakonske ureditve je to res evropska praksa.
Težava je v tem, da je slovenski sistem obdavčitve poseben v tem smislu, da pozna precej posebnosti (oprostitev) in da so obdavčljivi dohodki nadpovprečno visoko obdavčeni.
Ko to dvoje zmešamo, je končni efekt tak, da slovenija od delavcev, ki delajo v drugih EU državah, zahteva visoka doplačila dohodnine.
Visoka doplačila pa niso več evropska praksa, ampak bolj slovenska anomalija (se dogaja tudi drugje, večinoma pa ta učinek doplačil v drugih EU državah ni tako izrazito visok).

black ice ::

Invictus je izjavil:

To da ostaneš na sociali, je tudi tvoja izbira ... Ni ti treba iti delati v Avstrijo. Če pač greš, moraš vedeti kaj sledi.

V Avstriji bi plačeval davke, v Sloveniji pa ne. Baš zavedni Slovenec ...

Do sedaj sem vedno poravnal vse obveznosti do DURSA. Toliko o zavednem Slovencu. Preberi prejšnje poste kaj točno me moti.

V nos mi gre tudi to, da za razliko od sovrstnikov nisem bil upravičen do nobene štipendije, plačeval sem najmanj enkrat dražje avtobusne karte, ker je bil bruto dohodek staršev višji od povprečja, čeprav je realno bil neto dohodek primerljiv s slovenskim in nič bistveno višji. Prav tako sem bil tepen od države, ker sem odjebal slovenske študentske servise zaradi njihovih posebnih zaslug pri posredovanju del in si poiskal delo v tujini. Sovrstniki so se praskali po jajcih in čakali na štipendije, medtem, ko sem sam delal in prigarani denar zapravil guess where? V Sloveniji.

Eden izmed staršev je bil nekaj časa nezaposlen. Kakšen je bil odgovor CSDja? Presegate cenzus. Hvala kurcu. V Avstriji prav tako niso priznali pravice do socialne pomoči in so nas napotili nazaj v Slovenijo. Začaran krog.

Da povzamem za tiste, ki se jim ni ljubilo prebrati zgornjega - sem eden izmed tistih, ki bodo ASAP zaključili dopustovanje v Sloveniji.

nejcek74 ::

Sploh ne vem kaj se nekateri razburjate, a to da vam ne uspe goljufati drzave kjer prebivate in placevati manj davkov. Kot drzavljan EU imas edinstveno priloznost da lahko brez problemov delas kjerkoli zntraj njenega obmocja, prav tako zivis. Imas skupek pravil ki ti omogocajo poljubne kombinacije dela in zivljenja. Saj se lahko vedno preselis, ce ti nek set pravil ne ugaja.
Pomislite malo sirse, kaj bi se zgodilo ce bi se recimo 50% evropejcev zaposlilo npr. v Luxembrugu, tam placevalo minimalne davke, fizicno pa bili ves cas prisotni v ostalih drzavah. Ja, sistem bi bil nevzdrzen in nivo javnih storitev bi padel. Raj za nekatere na tem forumu in pekel za vse ostale.
Ampak slovenci smo s svojo sivo ekonomijo ter stalnim jamranjem nad visokimi davki ki jih pa placuje samo pescica nekako nad tem, a ne.

Zato si pac vsaka entiteta (drzava) izbere svojo obrambo, da pobere svoj delez. Davcno rezidentstvo je se kako pomebno. Nepomebno pa je, koliko se nekomu zdi da se mu dela krivica ker ne more nategovati ostalih.

Hej, imam 2x visji bruto in 4x visji neto kot v sloveniji, davki so 4x nizji, ampak potnih stroskov pa ne morem odbijat - ali mi lahko prosim republika Slovenija povrne razliko? Pa zobarja moram placat iz svojega zepa, a mi lahko to izplacajo kar na veleposlanistvu? Aja pa vrtec je 100€ na dan. Tudi to bi imel povrnjeno prosim, kako se rece temu socilani transfer :P

jan_g ::

Hayabusa je izjavil:

urosh
Če bo žena ostala v Slo, potem nas se prijavi na zavod za zaposlovanje, s tem ima možnost za denarno socialno pomoč, max 260e mesečno (na csd naj izpolni obrazec "vloga za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev", ga najdeš na netu.


To ne gre, ker drzava pricakuje, da bo zakonski partner vzdrzeval drugega (v tem primeru moz zeno). No, ona lahko poskusi uveljaviti denarno pomoc, a bo izpadla, ker bo bruto dohodek na clana druzine prevelik, saj se bo upostevala mozeva placa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jan_g ()

Invictus ::

jan_g je izjavil:


To ne gre, ker drzava pricakuje, da bo zakonski partner vzdrzeval drugega (v tem primeru moz zeno). No, ona lahko poskusi uveljaviti denarno pomoc, a bo izpadla, ker bo bruto dohodek na clana druzine prevelik, saj se bo upostevala mozeva placa.

Če mož dovolj dobro zasluži, naj pa vzdržuje ženo. Če je noče, naj se loči ...

Saj socialni transfer ni zagotovljen z ustavo ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

murkoslavko ::

Ojej, končno sem izračunal doplačilo v SLO. Za 2700 bruto je doplačilo 4366€.
Bo mi fajn drugo leto, ker je to mesečno 360€. Pa ravno fajn cifra, skoraj enaka plačilu vrtca 320€.

Pride do dveh nepravilnosti obdavčenja:
-pri pendlerpaushalu, ki ga naša država še enkrat obdavči, in nimaš možnosti izvzetja(kar ti da AT ti vzame SLO)
-pri neupoštevanju malice in potnih stroškov, kar nas da v nepravičen položaj glede na delavce v SLO.

Če se to nebo pošteno uredilo se bom moral izselit, ker tak strošek nisem moral calkulirat vnaprej.
Pravzaprav sem pozabil še nepremičninski davek in dražjo vinjeto.

Zelo mi je žal, ampak ne zmorem tako hitro služit kot si lahko komunisti izmišljujejo davke.
Čas je da zaropota.

lp

blindb ::

Invictus je izjavil:

jan_g je izjavil:


To ne gre, ker drzava pricakuje, da bo zakonski partner vzdrzeval drugega (v tem primeru moz zeno). No, ona lahko poskusi uveljaviti denarno pomoc, a bo izpadla, ker bo bruto dohodek na clana druzine prevelik, saj se bo upostevala mozeva placa.

Če mož dovolj dobro zasluži, naj pa vzdržuje ženo. Če je noče, naj se loči ...

Saj socialni transfer ni zagotovljen z ustavo ...


Kaj pa opcija... ce je ne more vzdrzevati, ker mu drzava pobere vse?

@murkoslavko: hvala za izracun :) vidim da se nisem veliko zmotil pri svojem :/ (zal)
Mislim da bi morali uvesti davek na idiotizem.

BlaY0 ::

Invictus je izjavil:


Če mož dovolj dobro zasluži, naj pa vzdržuje ženo. Če je noče, naj se loči ...

V Nemčiji žena dobi 600€ od države, če je gospodinja in doma čuva svoje otroke. Pa nima veze koliko mož zasluži. Otroški "dodatek" zaradi tega tudi ni izvzet...

Na nek način te Slovenija prav sili v to, da se izseliš.

...:TOMI:... ::

BlaY0 je izjavil:


Na nek način te Slovenija prav sili v to, da se izseliš.


Ti vsaj vidiš to, mnogi Slovenci pa zaslepljeni in požrejo vse, nič se ne upirajo, samo sklonijo in glavo in plačajo.
Tomi

BlaY0 ::

Predvsem moraš biti funkcionalno pismen, če ne te na vsakem vogalu nategnejo. Potegnit moraš skupaj vse pluse in minuse tako dela/življenja v tujini kot pri nas in potem vidiš ali ti bo ponujeni bruto zunaj zadosti. Folk se sploh ne zaveda koliko "ugodnosti" ima pri nas in so kar tako samoumevne, je pa res da je teh "ugodnosti" čedalje manj, na drugi strani pa se odvzem teh "ugodnosti" sistemsko ne reši in ne uravnoteži... po domače povedano samo jemljejo in nič ne dajo v zameno.

Na CSD-ju so lepo povedali, da je za Slovenijo še vedno bolje, če človek dela v tujini in živi pri nas, saj pri nas dela ni (oziroma ga je veliko samo nihče noče za delo nič plačati) v tujini zaslužen denar pa bo potrošil pri nas. Samo ko bo ta človek ugotovil, da ta denar pri nas porabi za futranje firm ki se ukvarjajo samo s preprodajo in ne z dejanskim dodajanjem vrednosti, in da mu taista Slovenija nato ves dodatno prislužen denar pobere z davki, se bo enostavno še preselil v tujino in več se bo ljudi preselilo iz Slovenije, težje bo za tiste (večino) ki bodo v Sloveniji ostali.

borges ::

murkoslavko je izjavil:


-pri neupoštevanju malice in potnih stroškov, kar nas da v nepravičen položaj glede na delavce v SLO.


Ko oddajaš dohodninsko napoved, lahko, če se vsak dan voziš na delo v drugo državo, uveljavljaš tudi potne stroške in sicer v višini 0,18 EUR/km (glej http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r09/predp... - spremembo iz leta 2008). Za znesek uveljavljanih stroškov se ti potem zmanjša davčna osnova od katere se računa SLO dohodnina.

Enako velja za prehrano, kjer si upravičen do 6,12 EUR na dan, če ti delodajalec ne nudi oz.plača prehrane.

murkoslavko ::

Potne stroške lahko uveljavljaš iz olajšave. Po novem olajšave nebo, torej jih ne moreš.

St235 ::

? Lahko to malo bolj konkretno razložiš? ker do sedaj konkretne ureditve še ni objavljene, tako da težko reč ali se ukinja vse olajšave ali samo posebno olajšavo v obliki direktnega znižanja dohodnine. Ker IMO z vidika enakosti ne more bit sporno, da se tudi migrantom prizna olajšava v obliki prevoza in malice, ki se priznava vsem delavcem v Sloveniji.

darkolord ::

Hayabusa je izjavil:

Slo je v kurcu zaradi državnih bank, v katere se vozi denar s tovornjaki - dokapitalizacije (knjigovodsko stanje je eno, RL nekaj drugega) brez konca in kraja, ker so dajali kredite svojim na lepe oči brez jamstev.
Ne, v kurcu je samo zaradi mentalitete folka, ki pravi, da je tukaj vse v kurcu, ne vidi pa 5 metrov stran od svojega nosu. Potem pa jasno nihče ni pripravljen storiti prvega koraka v smeri izboljšanja.

psychoshorty ::

Huh,

to postaja dejansko stvar odlocitve, kaj narediti, v kolikor clovek dela v Avstriji zivi pa tu. Glede na nove izracune, bom verjetno svoje rezidenstvo tukaj odjavil, gori pa najel neko sobico (raje naredim to, kot da za npr. 3000 bruto place placujem skoraj 400€ tukaj).

Me pa zanima, kako je z odjavo rezidenstva. A gre to tudi, ceprav imas dolgove (ne do DURSA), ampak do drugih (npr. banka) - izvrsbe?

Lp,
Psy

borges ::

murkoslavko je izjavil:

Potne stroške lahko uveljavljaš iz olajšave. Po novem olajšave nebo, torej jih ne moreš.

Narobe.

Dosedaj se lahko uveljavlja dodatna olajšava za čezmejne dnevne migrante in posebej še stroški prevoza v službo in stroški prehrane. Če bodo sprejeli nov zakon, potem se dodatna olajšava ukine, stroške prevoza in prehrane pa se bo še vedno lahko uveljavljalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borges ()

ak81 ::

Uh koliko čtiva.
Pred kratkim sem se zaposlil v Avstriji pač iščem informacije sem in tja.
Dolgo sem delal v Sloveniji.
Moje mnenje je sledeče: Slovenija si ne zasluži niti centa ki ga nesejo od Slovenske ali Avstrijske plače. Vse skup je ena kolobocija in si noben snovalec zakona ne zasluži da bi bil za to kolobocijo plačan.
Hvala za vse informacije.
lp

St235 ::

predvidevam, da si torej že odjavil davčno rezidentstvo?

ak81 ::

Delam na tem.
Je pa zame vse novo, se še ne znajdem, še enkrat hvala vsem ki delite izkušnje.
lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ak81 ()

Invictus ::

Saj so bila tukaj napisana navodila za odjavo davčnega rezidentstva. Mislim da jih je ramon_deker napisal ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

harmony ::

Invictus je izjavil:

Saj so bila tukaj napisana navodila za odjavo davčnega rezidentstva. Mislim da jih je ramon_deker napisal ...

Za to pa res ne potrebujes navodil.

Izpolni se samo formular za ugotavljanje davcnega rezidenstva in to je to.

Zadeva najhitreje stece ko odjavis stalno in tudi zacasno bivanje v Sloveniji. Takrat imas vse urejeno v dobrem mesecu dni.

Mi je pa edino cudno zakaj se davcne ustanove od kraja do kraja razlikujejo. Npr. v Ljubljani ne potrebujes nobenih konkretnih dokazil prilagati, npr. v Kranju pa moras prinesti vsa dokazila (najemno pogodbo za stanovanje v tujini, pogodbo o zaposlitvi..)

Massacra ::

Jah, bi bilo treba Viranta vprašat, kako torej (ne)deluje javna uprava! 8-O

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Massacra ()

nejcek74 ::

klavdi ::

Pozdravljeni!
prosila bi za nasvet.
z decembrom začnem z občasnim delom v Avstriji, kar pomeni, da bo prvo nakazilo šele po 15.1. naslednje leto. do konca februarja pa imam še socilano pomoč v Sloveniji.
torej glede na nov zakon to pomeni, da bo Slovenija dobila podatke o mojem avstrijskem računu s 1.1.2014 in, ko bom dobila nakazilo, bo prekinjena tudi moja socialna pomoč?
oz. po tem takem je najboljše, da takoj z najslednjim letom odjavim socilano pomoč v Sloveniji?

St235 ::

Po zakonu si dohodke iz tujine tako ali tako dolžna prijavit v 8 dneh od nastanka.

opeter ::

Kako pa imajo recimo to rešeno v Bolgariji in Romuniji, ali kjerkoli drugje v vzhodnoevropskih državah?

Saj tudi njihovi državljani hodijo v druge EU države delat, kjer dobivajo dosti višje plače kot doma. Vseeno pa se večino teh delavcev vrača doma in tudi doma koristijo javne storitve, ne samo v tujini.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Invictus ::

Večina držav ima sporazume o dvojni obdavčitvi.

Pomembno je tudi kje si davčni rezident ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

St235 ::

opeter je izjavil:

Kako pa imajo recimo to rešeno v Bolgariji in Romuniji, ali kjerkoli drugje v vzhodnoevropskih državah?

Saj tudi njihovi državljani hodijo v druge EU države delat, kjer dobivajo dosti višje plače kot doma. Vseeno pa se večino teh delavcev vrača doma in tudi doma koristijo javne storitve, ne samo v tujini.


nič kaj dosti drugače kot mi. Večina držav obdavčuje po t.i. svetovnem dohodku. Na podalgi sporazumov o izogibanju dvojnega obdavčevanja, pa ti ustrezno priznajo v tujini plačan davek. Anomalija v Sloveniji so relativno nizki Bruto dohodki v primerjavi z dejanskim neto izplačilom zaradi malice in plačila prevoza. Posledica tega je popolnoma izkrivljena davčna lestvica, ki najbolj tepe tiste, ki delajo v tujini. Z ukinitvijo posebne davčne olajšave bo to za precej ljudi pomenilo še zadnji kamenček pred odjavo davčnega rezidentova.

opeter ::

@Lakotnik29: hvala za obširno razlago.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

T_Dog ::

pozdravljeni,

a mi lahko kdo, ki ze nekaj casa dela v Avstriji lahko pomaga pri izracunu dohodnine.

zasluzil sem 18000 E brutto. od tega Lohnsteuer 1234 E

osnova za SLO dohodnino je: brutto - sozialversicherung - splosna olajsava - olajsava za cezmejne migrante

v mojem primeru:

18000 - 2887 - 3228 - 7406 = 4479 E

to je zdaj brez Pendlerpauschale, brez stroskov pa malico.

Kaj pa v primeru, ce bi uveljavil Pendlerpauschale plus stroske pa malico? Kako se pol to izracuna? a mi lahko prosim nekdo pomaga? hvala.

lep pozdrav

Invictus ::

Kaj ko bi šel na DURS?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

St235 ::

Načeloma se to tako izračuna, da se od obdavčljive osnove odšteješ še vrednost malice, kot je določena z zakonom. Pendlerpauschale ti kot takšen ne bodo priznali, lahko pa uveljavljaš stroške prevoza na delo, če se dnevno voziš, maks vrednosti so spet definirane z zakonom.

Olajšava za čezmejne migrante ostane samo še za leto 2013.

andyrozman ::

...:TOMI:... je izjavil:

Za vse, ki delate v tujini... Koliko plače neto (bruto) bi morali dobiti v Sloveniji, da bi ostali pri nas, oziroma se vrnili.

Je še kak drug razlog, poleg višine plače in boljših storitev, da delate zunaj?


Jap. V sloveniji ni dela...

Lp
Andy

andyrozman ::

jernejl je izjavil:



država ti je podarila cesto da se lahko voziš v službo v Avstrijo. Misliš da se ceste delajo brez denarja?

Ceste se delajo z denarjem. Če migranti ne bi plačevali davkov, bi bilo denarja manj in tudi za kakšno cesto bi lahko zmanjkalo. In po cesti, ki so ti jo podarili migranti, se morda voziš prav ti.



Ceste *naj bi se* plačale iz Cestnine, ki jo plačamo ko registriramo avto in to torej nima nobene veze s tem kje mi plačujemo davke. Avtoceste pa naj bi se plačevale iz denarja, ki se dobi iz vinjet in verejtno tudi iz kazni do tistih, ki jih nimajo...

Lp
Andy

andyrozman ::

opeter je izjavil:

Kako pa imajo recimo to rešeno v Bolgariji in Romuniji, ali kjerkoli drugje v vzhodnoevropskih državah?

Saj tudi njihovi državljani hodijo v druge EU države delat, kjer dobivajo dosti višje plače kot doma. Vseeno pa se večino teh delavcev vrača doma in tudi doma koristijo javne storitve, ne samo v tujini.


Vem slučajno za Poljsko. Kolega, ki je poljak dela tukaj v Avstriji in ne rabi nič plačati davkov nazaj v svoji domovini. On sicer stanuje tukaj v Avstriji (začasno prebivališče), primarno prebivališče pa ima še vedno gori...

Seddaj nisem siguren, da to da ne rabi plačat izhaja predvsem iz tega dejstva, da so davčne lestvice pri njih nižje kot v Avstriji, ali iz tega, ker ima pač poljska sklenjeno takšno pogodbo s Avstrijo...

Lp
Andy

Mavrik ::

andyrozman je izjavil:



Ceste *naj bi se* plačale iz Cestnine, ki jo plačamo ko registriramo avto in to torej nima nobene veze s tem kje mi plačujemo davke. Avtoceste pa naj bi se plačevale iz denarja, ki se dobi iz vinjet in verejtno tudi iz kazni do tistih, ki jih nimajo...

Lp
Andy


Da bi to bilo res bi morala biti tvoja vinjeta vsaj dvakrat dražja. Dajte si malo perspektive dobiti in pogledati strukturo stroškov in prihodkov preden širite tako nakladanje no.
The truth is rarely pure and never simple.

Isotropic ::

andyrozman je izjavil:


Vem slučajno za Poljsko. Kolega, ki je poljak dela tukaj v Avstriji in ne rabi nič plačati davkov nazaj v svoji domovini. On sicer stanuje tukaj v Avstriji (začasno prebivališče), primarno prebivališče pa ima še vedno gori...

Seddaj nisem siguren, da to da ne rabi plačat izhaja predvsem iz tega dejstva, da so davčne lestvice pri njih nižje kot v Avstriji, ali iz tega, ker ima pač poljska sklenjeno takšno pogodbo s Avstrijo...

Lp
Andy

alpa je pozabil povedat poljski davčni. itak je bil to tut pri nas se par let nazaj vsakodneven šport.
zakaj pa mislis, da je bila tista olajsava, zaradi lepšega?

billy ::

St235 je izjavil:

Načeloma se to tako izračuna, da se od obdavčljive osnove odšteješ še vrednost malice, kot je določena z zakonom. Pendlerpauschale ti kot takšen ne bodo priznali, lahko pa uveljavljaš stroške prevoza na delo, če se dnevno voziš, maks vrednosti so spet definirane z zakonom.

Olajšava za čezmejne migrante ostane samo še za leto 2013.


Prosim za informacijo s katerim zakonom je to določeno, da vidim aktualne cifre za letošnje leto, ali se to mogoče spreminja na mesečni in ne letni ravni? Za prevoz na delo se šteje od bivališča do kraja dela (po AC?) ali so kakšne druge formule?

billy ::

Ali je to to, kar iščem? http://www.zsss-podravje.si/index.php/s...

Delovni migranti, rezidenti RS, ki delajo v tujini pri tujem delodajalcu, lahko zmanjšajo svojo davčno osnovo iz naslova dohodka iz tujine tudi za stroške prehrane na delu in za stroške prevoza na delo in z dela. Te stroške lahko uveljavljajo samo za čas dejanske prisotnosti na delu v tujini, in sicer pod pogoji in do višine kot to določa Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Strošek za prehrano se prizna do višine 6,12 eura za vsak dan, ko je prisoten na delu štiri ure ali več in v kolikor je bil na delu prisoten deset ur ali več še dodatno do višine 0,76 eura za vsako dopolnjeno uro prisotnosti na delu po osmih urah prisotnosti na delu. Strošek prevoza pa se prizna do višine 0,18 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela. Ob uveljavljanju teh stroškov je potrebno predložiti dokazila o njihovem nastanku.


Kako pa se dokazuje te zadeve?

Invictus ::

Slovenija je edina država v Evropi kjer je treba odjavit davčno rezidentstvo.

Povsod drugod je dovolj da pokažeš podatke o zaposlitvi, bivališču (daljšem od 6 mesecev) in plačilu davkov v drugi državi ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

urosh ::

@billy to ti izda delodajalec. Saj se stemplas v sluzbi, ne? Meni ga je izdal - za vsak dan, ko sem bil v sluzbi.

Mavrik ::

Invictus je izjavil:

Slovenija je edina država v Evropi kjer je treba odjavit davčno rezidentstvo.

Povsod drugod je dovolj da pokažeš podatke o zaposlitvi, bivališču (daljšem od 6 mesecev) in plačilu davkov v drugi državi ...


In kako točno je v drugih državah drugače kot v Sloveniji? Zakaj spet klamfe trosiš, glede na to da dvojno obdavčitev poznamo na nivoju EU?
The truth is rarely pure and never simple.

Invictus ::

Ni potrebno odjavljati davčnega rezidentstva če si v drugi državi več kot 6 mesecev. Samo to prijaviš davčni in zadeva je končana. Z dokazili seveda da si bil res tam več kot 6 mesecev ...

V Sloveniji ga MORAŠ. Drugače moraš plačati razliko v davkih, čeprav si praktično preseljen ... A je to tako težko razumeti povprečnemu Slovencu, ki mu je 10 km od doma že avantura?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x
««
3 / 20
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Sava Kranj ponuja za delavce 800 evrov bruto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12320996 (17723) BigWhale
»

Delo v Avstriji (Graz) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6226799 (17750) sampi
»

DOHODNINA 2017, inženirji potegnili kratko... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10527921 (21902) St235
»

Stroski delodajalca za tehnike Slo vs Aut (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12530497 (27472) Matko

Več podobnih tem