» »

snemanje zvoka- diktafon

snemanje zvoka- diktafon

luk0322 ::

sem amater kar se tehnike tiče:

na mojem telefonu nokia n900 imam naloženo aplikacijo (voicenote) za snemanje zvoka (diktafon).
ker bi rad imel čim boljšo kvaliteto posnetka bi vas vprašal kaj nastaviti v nastavitvah:

-sample rate: 800, 16000, 24000, 44100, 48000 ?
-channel#: mono ali stereo ?

hvala

mojca ::

Za najboljšo kvaliteto od naštetih nastavitev izbereš stereo in 48k (oziroma minimalno 44k).

hvala,
torej 48000 sample rate in stereo.

kakšna je to sicer kvaliteta posnetka?

mojca ::

Dovolj dobra, če imaš dovolj dobro opremo za snemanje. Drugi parametri so kvečjemu še število bitov in algoritem za kompresijo.

Pod 44k se ti popači zvok (podobno kot govor po telefonu), ampak predlagam, da enkrat posnameš nekaj pri 800 Hz in sam preveriš, kaj boš dobil. Človek sliši frekvence do 20 kHz. Na posnetku potrebuješ vsaj dvakratnik tega, da ne "pokvariš" zvoka.

Stereo pomeni samo to, da snemaš z dvema malenkost razmaknjenima mikrofonoma namesto z enim in da dobiš malenkost bolj "prostorski" zvok. Pozna se pri uporabi slušalk in malenkost boljših zvočnikov. Meni stereo npr. precej pomaga pri poslušanju posnetka osebe v hrupnem ozadju. Za kvaliteto mi je vseeno.

Ampak kvaliteta posnetka je zelo odvisna od kvalitete snemalnika. Če ti kvaliteta ne bo zadoščala, potrebuješ boljšo opremo.

hvala še enkrat.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bitna hitrost zvoka

Oddelek: Pomoč in nasveti
414470 (3174) XLapse
»

obstaja program za izboljšanje zvoka?

Oddelek: Zvok in slika
253380 (3065) Daliborg
»

Prenosni snemalnik zvoka kaj kdo piporoča

51850 (1797) partysound
»

192 ali 256 kbit-na muska ? (strani: 1 2 3 )

1058761 (7156) tha_man
»

Kateri program za Mixanje videa na računalniku?

161947 (1619) borut1

Več podobnih tem