Forum » Šola » Potencialno vektorsko polje
Potencialno vektorsko polje
Doctorslo ::
Pozdravljeni.
Imam podan tale vektor:
E = (-x + 2y +az, bx + 4y - z, 4x - y - z)
a = 2;
b = 4;
Vprašanje, ali je vektorsko polje potencialno?
Torej, izračunati moramo rotor (rot). Sem gledal nekaj na wikipediji ampak mi ni nič jasno.
Ali lahko kdo reši tole nalogo, skupaj z komentarji.
lp
Imam podan tale vektor:
E = (-x + 2y +az, bx + 4y - z, 4x - y - z)
a = 2;
b = 4;
Vprašanje, ali je vektorsko polje potencialno?
Torej, izračunati moramo rotor (rot). Sem gledal nekaj na wikipediji ampak mi ni nič jasno.
Ali lahko kdo reši tole nalogo, skupaj z komentarji.
lp
lebdim ::
Če vstaviš a = 2 in b = 4 v E, dobiš vekorsko polje E = (-x + 2y + 2z, 4x + 4y -z, 4x - y - z).
Vektorsko polje je potencialno, če je njegov rotor povsod enak 0. (definicija)
Začneš računati rot(E). Rotor najbolj preprosto izračunaš tako, da si narediš matriko treh stolpcev in dveh vrstic. V prvi vrstici napišeš parcialne odvode po x, po y in po z; v drugi vrstici pa prepišeš polje E. Nato pa izračunaš "determinanto" te matrike.
Koraki izračuna pri tem primeru:
a)prva komponenta rotorja: odvod (4x - y -z)(po y) - odvod (4x + 4y - z)(po z) = -1 - (-1) = -1 + 1 = 0
b)druga komponenta rotorja: odvod (-x + 2y + 2z)(po z) - odvod (4x - y - z)(po x) = 2 - 4 = -2
c)tretja komponenta rotorja: odvod(4x + 4y -z)(po x) - odvod(-x + 2y + 2z) (po y) = 4 - 2 = 2
Sklep: vektorsko polje NI potencialno, ker njegov rotor NI enak 0.
pa še to: ponavadi se take naloge rešujejo tako, da moraš določiti taka a in b, da bo vektorsko polje potencialno.
Vektorsko polje je potencialno, če je njegov rotor povsod enak 0. (definicija)
Začneš računati rot(E). Rotor najbolj preprosto izračunaš tako, da si narediš matriko treh stolpcev in dveh vrstic. V prvi vrstici napišeš parcialne odvode po x, po y in po z; v drugi vrstici pa prepišeš polje E. Nato pa izračunaš "determinanto" te matrike.
Koraki izračuna pri tem primeru:
a)prva komponenta rotorja: odvod (4x - y -z)(po y) - odvod (4x + 4y - z)(po z) = -1 - (-1) = -1 + 1 = 0
b)druga komponenta rotorja: odvod (-x + 2y + 2z)(po z) - odvod (4x - y - z)(po x) = 2 - 4 = -2
c)tretja komponenta rotorja: odvod(4x + 4y -z)(po x) - odvod(-x + 2y + 2z) (po y) = 4 - 2 = 2
Sklep: vektorsko polje NI potencialno, ker njegov rotor NI enak 0.
pa še to: ponavadi se take naloge rešujejo tako, da moraš določiti taka a in b, da bo vektorsko polje potencialno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lebdim ()
lebdim ::
sem pa dobil, da če je a = 4 in b = 2 (se pravi zamenjaš vrednosti), pa je E takrat potencialno.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Baza v vektorskem prostoruOddelek: Šola | 2626 (1124) | BivšiUser2 |
» | Vprašanje iz verjetnostiOddelek: Šola | 2188 (1374) | Randomness |
» | Matematika-problemOddelek: Šola | 1634 (1408) | Math Freak |
» | MatematikaOddelek: Šola | 4075 (3468) | galu |
» | rot in div?Oddelek: Znanost in tehnologija | 2151 (1946) | Uri |