» »

rot in div?

rot in div?

Uri ::

Prosim če mi kdo razloži grafični pomen matematičnih operatorjev( rot) in (div). Brez Stokesovega in Gaussovega izreka.8-O

TESKAn ::

Rotor ti vektorsko polje preslika v vektorsko, divergenca pa vektorsko v skalarno polje. Vektorsko polje bi bilo na primer polje, ki ti podaja smer in hitrost vsake kapljice vode v reki. Skalarno polje pa ti podaja samo vrednost v neki točki, recimo temperature. Vse seveda v odvisnosti od x,y,z koordinat.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Uri ::

To že če se gremo preslikave, ampak kaj je potem ko je rotor enak 0.pravimo,da je polje brez vrtinčno.oz ali ni rotor postavitev normale ploskve glede na polje tako da ima največjo vredost.diergenca pa naj bi merila razmerje vztopajočega in iztopajočega polja skozi neko telo.

TESKAn ::

Uh, na pamet ne bi šel preveč. Če poznaš koga z štroma drugi letnik, mu reci za učbenik za matematiko 3. Maš noter vse to razloženo, tudi fizikalen pomen...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

drejc ::

O rotorju:
Izračun rotorja gravitacijskega polja zemlje (iz vaj) ti vrne (0,0,0). To je primer vektorskega polja z lastnostjo, da je njegov rotor povsod ničelni vektor. Za taka polja pravimo da so brez vrtincev.

Če se spomniš ste vrjetno za gravitacijsko polje ugotovili da je tudi potencialno polje, t.j. da ga lahko zapišemo kot gradient nekega skalarnega polja. Hitro lahko vidiš da za vsako potencialno polje velja da je brez vrtincev. Velja pa celo še več! Pojem polja brez vrtincev je identičen pojmu potencialnega polja.

O divergenci:
Privzamemo R=(X,Y,Z) vekt. polje z enoličnimi in zvezno parcialno odvedljivimi komponentami. Izraz dX/dx+dY/dy+dZ/dz imenujemo divergenca v.p. R, oznaka div R.
Po definiciji (izraz zgoraj) je div povezana z koordinatnim sistemom, sama vrednost pa v resnic ni. Pravmo da je divergenca skalarna invarianta.
En (sicer zelo posplošen) naraven primer divergence je pretok vode v izbrani točki znotraj rečne struge.


upam da vsaj mal pomaga

Uri ::

zelo dobro vam gre. no hvala vseen.sm sam hotu prevert kako drugi razmišlajate na te preslikave. teorija je en praksa pa drugo, saj veste.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Baza v vektorskem prostoru

Oddelek: Šola
182479 (977) BivšiUser2
»

E*ds

Oddelek: Šola
121887 (1237) Unilseptij
»

Skalarni valovi

Oddelek: Znanost in tehnologija
64595 (4419) A. Smith
»

Fizika - elektricno polje

Oddelek: Šola
182093 (1867) ghostkop
»

nastanek vesolja (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
676005 (4919) OwcA

Več podobnih tem