» »

Je kdo slišal za ADSL brez ISDNja drugo leto?

Je kdo slišal za ADSL brez ISDNja drugo leto?

«
1
2

McSpike ::

Je mogoče kdo slišal, da naj bi ADSL v začetku leta 2003 postal dostopen brez ISDN linije? Sem slišal od enga kolega pa da ne bom naokol trobil gluposti...

-- McSpike --

globoko grlo ::

jes sm tud od kolega, k ma enga frenda na telekomu/siolu, sm pozabu slišou da bo po novem letu možen priklop adsl na analognih linijah

še mal pa bomo vidl

TheD ::

To bi blo pa pluvanje v lastno skledo??? Sej so se ravn oni spomnl, da se "ne da" brez ISDN linij met ADSL-ja, ceprav ves svet ve, da temu ni tako.

Za bodoce ADSL userje bo to dobra vest (ce, ko bo), za tiste ki ga ze mamo pa razlog vec, da se se naprej rugamo SiOLu in Telekravi.
TheD or not TheD?

City ::

Zakaj pluvanje v lastno skledo? Pač s tem bodo skušali pridobiti še tiste, ki imajo kabelski internet

bobby ::

uuu zdej če bi se par 100 ljudi, ki imajo adsl in jim je telekom zatrdil da se ne da na adsl prešaltat brez predhodne nadgraditve na isdn, dobil in začel s tožbo proti telekomu zaradi zavajanja,....

kaj prvite, bi se dalo zmagat????
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

cekr ::

Stalno pogrevate isto temo. Če so se na Telekomu odločili za takšno tehnologijo, da deluje ADSL vzporedno z ISDN-jem, ne morete prav nič.

Z ISDN-jem Telekom krije del stroškov, ki jih ima z ADSL-om. Tako da vsakogar, ki ima toliko za govoriti o tej temi, vprašam, ali bi plačeval ADSL-naročnino po 2000 sit višji ceni.

daylight ::

ne.. ne bi mogel zmagati. ker oni pac niso rekli da se ne da priklopit na navadno linijo at all. oni imajo pac tako zahtevo ker je taka njihova tehnologija. in celo mislim da so ti modemi taki kot ga dobis sedaj res samo za isdn, nisem pa 100% :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: daylight ()

Tr0n ::

cekr: takoj! raje 10.000 za ADSL kot 12.000 za ISDN + ADSL + impulze ali ne? :)

McSpike ::

A pol se pravi da sva samo dva ki sva samo nekej slišala o tem?

Mene to zanima zgolj ker sem sit kabla (Radovljica). Pacajo pa pacajo pa ne spacajo... Na ADSL bom šel zgleda tako ali tako, zanima me samo ali bom uplaknu še za ISDN al se mi splača počakat še kake 2-3 mesece.

-- McSpike --

YiMMi ::

Siol trdi:
V Sloveniji je uporaba ADSL zasnovana na frekvenčnem spektru, na katerem deluje tehnologija ISDN. Hkratno delovanje nove storitve na enostavnih telefonskih priključkih in na ISDN priključkih, ki so med seboj nekompatibilni, bi namreč lahko povzročalo večje motnje v delovanju te nove storitve.

Se pravi v drugi besedi :ISDN je obvezen!
ce bi SIOl zacel prodajat ADSl brez ISDN-ja potem je to zavajanje potrosnikov...in vsak ki ima do sedaj pogodbo z Siolom lahko gre v odskodninsko tozbo....
Pri nas bomo se dolgo imeli ADSL + ISDN....ce bo kaksna sprememba pa nas sciti zakon o varstvu potrosnikov....Heeheh:D
-------------------------------------------------------------
Jebeees Olimpijo ...jaz ljubim Maribor..
Jaz ljubim Maribor.....Jebes Olimpijo.......

SasoS ::

To je bullshit. Ne more bit na istem frekvenčnem spektru...rajt? Kako bi pa pol oboje hkrati laufal? :D. ADSL gre tja do 8MHz, ISDN do 100KHz (in celo pobere mal območja od ADSL-a), POTS pa samo tam do 3KHz...Edino kar jim verjamem je to, da nimajo opreme da bi laufal ADSL z analogno linijo. Ampak to je zato ker jo niso nabavl ne zato ker ne obstaja!

shock ::

Ej fantje kaj pa vi govorite +200SIT???? A vesto kolko se bo zdaj povišala naročnina za navadne linije??? V bistvu bo stala enaka naročnina za analogno linijo samo s tem bo 43% dražje impulze al 3000 sit naročnina kjer bodo cene za impulze nespremenjene. In kje vam 2000 sit dražje isdn?

FastWIND ::

Tudi jaz sem nekaj nasluhnil glede ADSL a in navadne linije. Sam če se bo to zgodilo, bi se sedanji uporabniki morali združit in vložit odškodninsko tožbo. A ve kdo kaj in za koliko naj bi se bo podražilo telefoniranje?

cekr ::

Dejte že nehat. Lepo si naročite ISDN, pa bo.
Ima ISDN tudi precej dobrih stvari.

shock ::

FastWIND: na telektextu sem prebral da bo baje začetek decembra al novega leta se to vse skup podražilo. Samo če tako gledaš pol se tisti impulzi ne splačajo (pri noramlnem paketu), kjer bo ostala naročnina ista pulzi 43% dražji. Pri tisti, kjer bo naročnina 600 sit ceneje se že takrat splača imet ISDN, saj imaš kar 2-linije in 2 tel cifre. Za 600 sit se ne bom že pritoževal za tiste, ki bodo imeli ADSL prek anologne linije. Samo res ni lepo, da telekom je govoril da brez ISDN linij ne moreš imet ADSL, kjer smo že takrat to vsi vedeli da ni res.

MadMax ::

cekr&co:
Pa dejte že nehat s tem ISDN sranjem!
Saj je lepo imet 2 cifri, a premislite malo, kako bi bilo šaltat na ISDN, če imaš 6 ali 7 telefonskih aparatov in po možnosti še centralo!
A zdaj naj dam 200kSIT+ za jeb*ni prehod na ISDN zaradi 2 številk ki jih ne potrebujem?
Telefonski aparat rabim v povprečju 2 minuti na mesec, za ostalo je GSM.
In kaj tako krasnega prinaša ISDN? Da klicanemu zazvoni telefon po izbiri številke 0.37 sekunde prej kot pri analogni liniji?
Da prikaže, kdo me kliče? (a je to sploh vračunano v osnovni ceni, ali le z doplačilom kot včasih?)
Da je ISDN dial-up konekt v trenutku napram analognemu, ki traja celih 20 sekund? (pa itak gremo na ADSL, torej tega ne uporabljamo več)
Kaj še???
Naštejte mi še vsaj 3 pametne razloge!

Ma zresnite se že enkrat!

Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

perci ::

ISDN je preživeta zadeva. In ker uporabniki to vejo, se mora telekom spuščati na nizke udarce in prodajati zraven adslja tudi isdn (po mojem mnenju gre tu za izkoriščanje monopolnega položaja, ki je v nasprotju z protimonopolno zakonodajo), čeprav vsi vemo, da le-ta ni potreben za adsl.

Sergio ::

keš, lubčki. keš.

vzdrževanje POTSa stane, zatorej se ga je treba znebit. kaj tuki ni jasno? :D
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

perci ::

Vse je jasno, še preveč ;). Zato nam gre pa na k...c.

|GrEgOr| ::

folk, v roku par let bo imel vsak naročnik digitalno linijo, ker se Telekomu ne bo splačalo vzdrževat analogne in digitalne. (ceneje je vzdrževanje ene) Mogoče se še kdo spominja, vendar je bilo včasih potrebno tudi plačat, da so te priklopli na digitalno centralo, da si lahko klical s tonskim izbiranjem. Čez par let, pa je bilo to nekaj samo po sebi umevnega.
Vrjemite, tako bo tudi s ISDN-jem.

SasoS ::

Že že...samo je razlika a maš ti analogno linijo na digitalni centrali al pa ISDN. ISDN je po mojem mnenju overkill za navadnega uporabnika. Kot je reku MadMax...kdo pa še danes rabi 2 liniji, povezovanje je z tonskim izbiranjem skoraj enako hitro (sicer pa who gives a f... za 0.5s razlike), prikaz klicujočega se pa očitno da naštimat tudi na analogni liniji, glej glej...to je bil pred leti telekomov glavni razlog zaradi česa naj bi folk dajal težko prihranjene denarce. Pri nas imamo vsak svoj GSM (kdo pa nima?)...navaden telefon uporabljam samo če vem da bo klic trajal dalj časa (ko bojo cene mobitelovih pogovorov še padle, se še to ne bo več splačalo...). Če bi hotel zamenjati za ISDN bi moral poleg nadgradnje kupiti še nov brezžični telefon in pa...modem...Čemu modem? Hja, kljub temu da si lastim kabel, se mora foter v službo še vedno povezovat preko telefona. Jebat ga...v firmah je ponavadi tako, saj zaradi firewallov in podobnega sranja preko neta ne moreš nič. VPN je pa preveč drag in kompliciran...Torej, dodamo k stroškom še PCMCIA ISDN kartico ali pa (glej, no glej) analogni pretvornik - zato da bom lahko imel isto kot sedaj :D

MCSE ::

ISDN vsi vemo telekom prodaja zraven ADSL zato ker je to četrt stoletja stara tehnologija, ki jo telekom označuje za najsodobnejšo, in če so že investiral v izgradnjo ISDN infrastrukture, jo morajo zdaj še prodat. Res pa je, da če Telekom omogoči priklop ADSL na analognih linijah to ne pomeni, da bodo lahko vsi tisti, ki so moral ISDN kupit kar tožil in zmagal, ampak pomeni, da bo telekom svoje DSLAM centrale iz obstoječih ISDN nadgradil z novimi, ki podpirajo tudi ADSL na andlogni liniji.
V osnovi so se oni že z tehnologijo DSLAM central zazihral, da bodo prodajal še ISDN zraven ADSL, in če dodajo še analogne DSLAM-e bodo sistemi popolnoma ločeni, in ne bo nobene "interference" med analognim, ISDN in ADSL signalom.

Res pa je da ima Telekom še toliko ISDN priključkov na voljo, da še ne nameravajo kar takoj ovržt prodaje ISDN/ADSL.

DeLonghi ::

Narocnina za analogno in ISDN linijo je od 1.12. ista.
Kako? Vzamete ISDN paket ki ima le eno stevilko in brez CLIP moznosti...stane okoli 3000 (standard ISDN paket z dvema ciframa in CLIPom pa 3700)..analogna linija stane od 1.12. isto-3000 sitov
ekola-vzames ADSL in zamenjas analogni paket v ISDN z eno cifro in se ne sekiras sploh.:))
Saj vsi pravimo, da ne nucamo navadnega telefona-ISDN vzamemo zaradi ADSLja ali hitrejsega DIAL-up-a


..................................
Zbogom in hvala za vse ribe

D.A.

smilyxx ::

Ma to kr izvajajo je ziv nat** , k vsaj pol SLovenija ve, da ISDN-ja ne bi bilo treba met, da je ADSl čisto drugo.


Lp
Save water.
drink beer.

Sergio ::

v razmislek: če ne plačaš računa za kabelsko TV, adijo tebi kabelski internet. Kabelska TV je predpogoj za kabelski internet.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Tr0n ::

Heh ja, zato ker eno pride ponavadi z drugim. Pri ISDN + ADSL pa to ne drzi :).

Sergio ::

pri kablu in internetu tudi ne, ce sklepam po tvojem.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

DeLonghi ::

Cakaj, pri ADSLju ni isto? Torej ce ne placas telefonskega racuna, lahko se naprej uporabljas ADSL?
..................................
Zbogom in hvala za vse ribe

D.A.

Sergio ::

dobro vprasanje, na katerega je odgovor "ja, dokler te ne dobijo".

bistvo ostaja -- pizdite se nad tem, ker je predpogoj za ADSL ISDN, a mirno prezivljate, da je pogoj za kab. internet narocnina na kab. TV.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Marjan ::

Uf, tole mi ni pa prav nič všeč. Sergiovo simpatiziranje s Telekomom namreč.

Delaš na Siolu, al kako že, Sergio?
Brez zamere no, sam razmišljam kakšen je vpliv urednika na bralce / obiskovalce strani kot je Slo-tech...

*******
Se mi zdi, da bi moral Imeti S-t bolj opredeljeno stališče do takih stvari.

Kako pa drugi gledate na to?

msmiha ::

Sergio pozabljaš na eno stvar da ko maš ti Kabel lahko gledaš TV in je to pogoj. Če pa maš ti ADSL pa ne v bistvu ne bi rabu ISDNja (se pravi da ni pogoj) tako da ti ga vsilojo na hinavski način. Kabel in pa ADSL se razlikuje kot noč in dan.
Marjan: človek je pač povedal svoje mnenje tako kot ga ostali saj če je Admin ne rabi met zato takega mnenja kot ga imamo mi.
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

Ziga Dolhar ::

Problematično je, da bi ljudje radi le videli "fuj telekom, fuj telekom".

Čim pa nekdo pove nekaj v prid Telekoma, analogijo oz. nekaj, kar ni populistično zaznamovano, se ga okranclja za 'sovražnika'.

Ker pač ne razmišlja tako kot večina oz. o stvareh ve malce več.
--

dodatek: Glede opredeljenosti mnenja. Kaj če se ne sklada z večino -- je potem "manj opredeljeno"? Daj no, Marjan... Osebne resnice recipročno ne obstojijo.

Zgodovina sprememb…

Sergio ::

hm, Marjan, moje mnenje je še vedno zelo trdno ter utemeljeno. Če nočeš, da ga širim po forumu, se lahko dobiva na pijači, pa ti povem svoje mnenje v celoti.

Simpatiziranje s Telekomom? Nikoli. Mrtvega me ne najdeš simpatizirati s tem podjetjem, saj je njihovo igranje s cenovnimi pogoji naravnost katastrofalno, če ne že ilegalno.

SiOL, po drugi strani, zadnje čase povzroča pravo malo revolucijo. V pozitivnem smislu. Ampak da ne boste mislili da simpatiziram, se ne bom spravljal v diskusije. Za to imamo mail (sergio@slo-tech.com) ter osebne pogovore.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

McSpike ::

Pravzaprav Sergio, to ni čisto ista zadeva. Nihče se ne protivi ker mora plačevat naročnino za tel linijo, da potem lahko tudi dostopa do interneta. Protivijo se ker morjo to tel. linijo nadgradit na ISDN kar pa ne bi bilo potrebno če ne bi imeli pri nas monopola!

Torej,
Kabelski internet:
naročnina za kabeljski prikjluček + ISP
ADSL internet:
naročnina za telefonski prikjluček + NEPOTREBNI UPGRADE + ISP.

Get it? Ni isto!

-- McSpike --

DeLonghi ::

Mene je samo tole strah; namrec veliko ljudi drvi na ADSL; kaj bo, ko se bo Telekom spomnil povisati cene (tako kot sedaj analognem prikljucku) kar tako za ene 50% in sledi mu se SIOL za ene 25%. Kaj bo potem?
In se v razmislek- ko bomo sli v Evropo? Bodo cene orenk zrastle - ker kolikor vem, taksnih paketov kot ima od 1.12. siol dalje tujina nima oz. so svinjsko dragi?**?:\
..................................
Zbogom in hvala za vse ribe

D.A.

Marjan ::

Sergio:
>"moje mnenje je še vedno zelo trdno ter utemeljeno. Če nočeš, da ga širim po forumu..."

O madona, saj jaz nikoli nisem rekel, da ne bi smel govoriti po forumu kar ti paše!
Pač, samo ko takole berem in nato razmišljam kakšna sporočila dobijo bralci...

Mogoče bi bilo enkrat dobro objaviti členek tukaj na ST o problematiki Telekoma v Sloveniji. A se vam ne zdi?! :)

Pa tudi ste obljubili nadaljevanje tistega 1-2-3 Siol adsl, ki sem rekel, da je FAQ za na Siol, ne pa za članek na ST... !!

>"Ampak da ne boste mislili da simpatiziram, se ne bom spravljal v diskusije."

Ravno obratno, diskutiraj in bomo videli ali simpatiziraš. :D :)) :))



Ziggga:
>"Glede opredeljenosti mnenja. Kaj če se ne sklada z večino -- je potem "manj opredeljeno"?"

Ne govorim o skladanju mnenja z mnenjem večine. Govorim o kakršni koli opredeljenosti do nekega vprašanja.

Sergio ::

O nadaljevanju ADSL 123 članka razmišljam že dolgo. Do pred tremi dnevi sem mislil, da bi spisal članek "ADSL za poslovneže", kjer bi primerjal SiOLovo ter Amis.NETovo ponudbo. A potem SiOL izda 4 mbit paket za male pare.

Če bo nadaljevanje, se bo spustilo predvsem v tehnične vode delovanja ADSLja. Kjer bo, se ve, tudi dokazano, da ADSL na POTSU ni neki bavbav, ampak čista in gola resnica ter možnost v nekaterih državah.

Marjan, kakšno diskusijo pa hočeš? :D
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Marjan ::

Sergio

Za začetek bi lahko povedal zakaj ne razmislite o članku, ki bi obravnaval problematiko Telekoma v Sloveniji & stuff.
Tukaj bi se lahko dotaknili tudi MID, itd.

Tema je zanimiva, aktualna, nujno potrebna...

:\

Sergio ::

Marjan, res misliš, da je drezanje ob MID pametno? To dela Monitor v vsaki izdaji že leto pa pol. Kej efekta? Haska? Nič. Čeprav Kuščerjeve namere cenim, mi gre malo na jetra njegov i-know-it-all odnos.

Ker ravno v tem je problem. Jaz lahko napišem dejstva ter moje OSEBNO MNENJE. Ob katerega se bodo ljudje kresali. Za to mamo pa forum.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Marjan ::

Pa ne moreš kar pustit, da so zadeve v državi tako slabe, no!

Država smo ljudje, in moramo kaj ukreniti, da bo boljš kot je. In zato se je treba potrudit.

Jaz mislim, da ima (oz. bi lahko imela) stran kot je ST večji vpliv.

To je vse.

-------
ps: Saj jaz jim tudi z maili težim na MID. Pa mogoče če bi nas bilo sto takih in bi imeli močne argumente, bi sigurno vplivali organe.

Ne smemo se vdati v usodo, moramo se boriti. Zaenkrat tudi zato, da bomo imeli _večji_ vpliv.

Saj se večkrat pohvalte, Sergio, da se uiber-mega-stran-z-vplivom™ :D :))
Dejte to izkoristit.

:\

Justy ::

A: Kupil bi Ferrarija.
B: Dobro. Se prej pa morate kupit enga Bmw-ja, lahko tud cist osnovnega (ni treba najjacega)
A: Wtf......?!? Kako,.... Bmw-ja? ....Ce pa zelim Ferrarija..... ne potrebujem nobenga Bmw-ja.......

Sergio ::

Justy, zgrešeno.

a) Kupil bi Ferrarija
b) Prodamo vam ga le, če ga kupite z dražjimi, a hudo zmogljivejšimi gumami. Na cenejših gumah naj bi se ga tudi dalo voziti, ampak mi nič ne vemo o tem. Naše dobre gume so fajn.
a) WTF?

no, malo bližje resnici. Ane?
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Sergio ::

Marjan:

Nekaj se sedaj pogovarjamo o rednih prispevkih s strani pisunov ter urednikov. Bomo videli, če se bo obneslo.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Justy ::

Sergio, ni zgreseno..... moj point je v tem (kar so ze nekateri visje lepo povedal) da pac je isdn en nebodigatreba

Se mi pa "dopade";) tvoj stavek iz prejsnjega posta ampak mi nič ne vemo o tem.... zelo pogosta izjava od onih....... samo se mi ne da o tem...... ker itaq oni nic ne vedo o tem :)


isdn pa za moje pojme so ene full zlizane gume:D

bosstjann ::

ne majo preveč krampast profil in malo zavirajo končno hitrost ferarija

msmiha ::

McSpike je zgoraj povedal zelo lepo. Drugaće se pa strinjam z Marjanom. Problem je res samo to kako imeti tako velik vpliv da bo zaradi Slo-Techa zdaj Telekom dal na razpolago ADSL brez ISDNja.
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

slawc ::

Mene moti sam to, da so kabl odpisal. Totalno!

Jst pa vidim ponudbo ADSL na analogni liniji (ce bo to sploh res) kot popolno unicenje konkurence (precej ljudi ima dial-up pri konkurecni, pa tudi pri siolu in jasno kablasev).

LP, Slawc

Chessman ::

Nevem kaj se tako veselite tega ADSL-ja na navadni liniji.
Ko ga bodo zači tržiti bo postopek spet tako dolgotrajen kot je bil pri ISDN-ju.
Torej postopoma bodo začli nadgrajevati centrale. Takokot je to potekalo pri ISDN-ju. Torej čez kakšni dve leti bo ravno pol SLO pripravljene za priklop na analognih linijah.

Res je to da ker so pritisnili na njih bodo morali ponuditi ADSL na navadnih linijah. Ampak kot dober argument za počasnost nadgradnje jim bo čas ki so ga potrebovali za posodobitev central da lahko priklopijo ADSL na ISDN-ju.

Glede na to da so 50% slovenije obdeli v 2 letih, ne pričakujte kaj hitrejšo posodobitev za navadne linije.

danielka84 ::

ce bi si vi pogodbe prebrali...
..tam pise da je predpogoj sklenjeno narocnisko razmerje za ISDN, in nikjer ne pise da ni mozen prilop ADSLa na navadno linijo..
ce postavijo pac tak pogoj, ce ti ne pase, pa odidi.

lp

Ag.Smith ::

1. ADSL + ISDN = vezana prodaja, ki pa v EU ni dovoljena. Ali je sedaj komu jasno zakaj bo moral Telekom s tem prenehati.

2. V letu in pol odkar imam ADSL nisem naredil niti impulza. Ne rabim ne ISDN ne analogne linije. Meni baker služi samo za net. Če bi mi pa še tega za optiko zamenjal bi bil pa spoh vesel. Sej tud to bo enkrat ampak kravo je treba vsak dan mal pomolst - ... 9.600b,14.400b, 28.800b ... 64Kb,512Kb,1Mb...
Raje ne razmišam koliko denarja je šlo za modeme, pa priklop ISDN pa ADSL...
Sej vem, da se tehnologija razvija ampak uvajanje zastarelih tehnologij (ISDN) in serviranje le teh po kapljicah je pa svinjarija - kapitalizem j***g*.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ADSL brez ISDN - končno (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
11216685 (11312) Tr0n
»

ADSL brez ISDN že prihodnje leto? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
13114207 (10094) Bistri007
»

ADSL brez ISDNja ???

Oddelek: Omrežja in internet
413036 (1707) shock
»

ADSL po analognih vodih?

Oddelek: Omrežja in internet
412955 (1858) pivmik
»

Teličkovo nabijanje!

Oddelek: Omrežja in internet
362506 (1701) madmitch

Več podobnih tem