» »

Problemi s hrbtenico - hernija

Problemi s hrbtenico - hernija

ticom ::

Pozdravljeni

Imam potrjeno diagnozo srednjo disk hernija. Zanima me, a je kdo na forumu, ki ima probleme s hrbtenico, ali da ima potrjeno hernijo, in bi mi lahko iz svojih izkušen kaj svetoval ali povedal o načinu življenja , kakšne vaje so primerne, oz. kaj pomaga. Lahko na ZS.

Hvala

first_line ::

En sodelovec je bil operiran- 6 mesecev bolniške, pol pa še kakšen mesec dopusta. Sedaj je (skoraj) kot nov, oziroma nič ne joka da bi imel probleme.

Pa aktivna bolniška je, kjer se lahko voziš s kolesom, hodiš, plavaš...

Hrbet je jeba, 100x raje imam sfukana kolena pa ramena. Pa najboljše za hrbet te fitnes kjer delaš z velikimi kilami. Osebno ne poznam nobenega powerlifterja (200kg počepa za zajtrk, pa vse do 400+ za malico) ki bi ga matral križ, medtem ko skoraj vsak pisarniški delavec boleha za bolečinami v križu.

Sriple Tix ::

first_line je izjavil:

Pa aktivna bolniška je, kjer se lahko voziš s kolesom, hodiš, plavaš...

To!
Dva sodelavca je doletela hernija v razmaku enega leta. Eden se je (oziroma se še zdaj) smilil samemu sebi, po operaciji se raje ni nič naprezal, da ne bi bilo še huje, zredil se je 20 kilogramov, že tri leta je stalno na bolniški in komaj se premika. Drugi je ravno tako prestal operacijo, aktivno posegel v zdravljenje z različnimi oblikami rekreacije, ki jo je pač zmogel glede na svoje stanje in danes živi povsem normalno življenje, le malega nogometa preventivno ne igra več.

jype ::

first_line> Pa najboljše za hrbet te fitnes kjer delaš z velikimi kilami.

Mhm, samo slaba polovica powerlifterjev ima poškodbe hrbta in hrbtenice. Super priporočilo.

Invictus ::

Na fitnesu imaš cel kup orodij s katerimi krepiš posamezne skupine hrbtnih in trebušnih mišic.

Marsikdo pozablja da trebušne mišice prevzamejo kar precejšen delež pri dobri drži ...

Seveda pretiravanje v smislu velikih kil ni najboljše ... Oziroma je celo neumno ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Aston_11 ::

Po tej logiki bi morali biti vsi fitnesaši zdravi in brez poškodb - pa niso. Konec dneva še vedno rabijo fizioterapevta, da jih popravi ali pa da jim naredi remont. Včasih pa tudi to ni dovolj. Tako da meni vaje za hrbet s 100 kg niso ravno vaje za zdravje ampak prej, da še kaj zjebeš. Poškodovan hrbet gotovo ne nosi toliko kot zdrav hrbet. Najbolje bo, da majster 2x slona dvigne, potem bo ozdravil na mah.

Invictus ::

Delaš veliko ponovitev vaj s 15 ali 20 kilami ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

oyoy69 ::

Moje reference - disk hernija L4-L5 - operirana, trenutno potrjena disk hernija L5-S1.
Moji nasveti;
- primerna telesna teža,
- izogibaj se dvigovanju težjih bremen,
- izogibaj se nanadnim in nekontroliranim gibom ( jah, malo težjo izvedljivo v praksi xD )
- izogibaj se prisilnim držam telesa - pri tem se moraš zavedati, da tudi položaj, ki je sicer primeren oz. udoben, sčasoma postane prisilna drža, zato je potrebno položaje menjat,
- raztezne vaje za hrbtenico in vaje za krepitev hrbtnih in trebušnih mišic - vendar ne na način, kot pravijo nekateri tukaj - niti slučajno se to ne dela z utežmi ( 15 - 20 kg halooooo !!! - če bi imel avtor zapisanega podobne težave s hrbtenico nebi dajal takih nasvetov ). Če imaš potrjeno diagnozo in ti specialist ni dal napotnice za fizioterapijo, ti lahko osebni zdravnik napiše del. nalog za FTH, kjer te naučijo primernih vaj,
- hrbtno plavanje,
- verjetno sem kaj pozabil ...
Predvsem se zavedaj, da se ti zaradi te diagnoze ni porušil svet. S tem se da živeti. Določene aktivnosti je potrebno prilagoditi. Če so težave prehude, je možnost operacije. V mojem primeru operacija ni bila nek pretiran bav bav. Na operiranem delu hrbtenice praktično nimam težav.
Seveda pa vse hernije niso enake. Odvisno od nivoja, na katerem se pojavijo, so tudi težave različne. Tudi operativni posegi so precej različni. Zadeve je nemogoče posploševati.
Iz različnih nasvetov, ki jih boš dobil, sam izlušči tisto, kar najbolj blagodejno vpliva na tvoje počutje.

Shrike ::

Tudi jaz imam problem z disk hernija L5-S1. Trenutno operacija ni potrebna in grem na pregled v cca 1 letu. Drugače pa vsak dan delam tele vaje
http://www.lek.si/media/storage/cms/att...
Sem bil tudi pri kiropraktiku, ki mi je pomagal, ga pa zdravniki zelo odsvetujejo. Zgleda da sem imel srečo.
Malo pa razmišljam tudi, da bi mogoče šel enkrat probat tole: http://mo-gy.si/manualna-medicina/
Mi pa zaenkrat vaje še najbolj pomagajo. Priporoča se tudi kakšna joga, kjer je poudarek na utrjevanju hrbtnih mišic (stabilizacijsko jedro).
Pa če velik del dneva sediš ne pozabit na kakovosten stol!

ivans_k1 ::

Kaj pa je vzrok tvoji herniji? Namrec, kot ravno ugotavljam pri sebi (imam ravno tako tezave v ledvenem delu plus dodatne tezave), je lahko vzrok med drugim tudi zategnjenost dolocenih misic, skrajsave dolocenih misic in posledicno zaradi tega lahko zamaknjeno tezisce telesa, zamaknjeni kolki itd kar vodi z leti v resne tezave. Sedaj z SMR (self myofascial release) in dolocenimi vajami odpravljam ta moj vzrok(zategnjenost misic, dolocene misice premalo mocne/razvite itd) in stanje se trenutno izboljsuje. En od testov, v kakem stanju si, je tudi FMS - functional mobility screen.


ticom je izjavil:

Pozdravljeni

Imam potrjeno diagnozo srednjo disk hernija. Zanima me, a je kdo na forumu, ki ima probleme s hrbtenico, ali da ima potrjeno hernijo, in bi mi lahko iz svojih izkušen kaj svetoval ali povedal o načinu življenja , kakšne vaje so primerne, oz. kaj pomaga. Lahko na ZS.

Hvala

ticom ::

ivans_k1
Vzroka zakaj je prišlo do tega nimam točno. Na magnetni resonanci so mi diagnosticitrali srednja diskus hernija. Imam 45 let zato naj bi prišlo od že malo degenerativnih sprememb, preobremenitve pri dvigovanju težkih bremen,in po domače povedano preforsiranje pri kolesarjenju.Vse skupaj. Imel sem bolečine v hrbtu dober mesec dni, potem pa sem hotel polovit zamujeno in na moč na kolo. Posledica 2 meseca bolniške, hude bolečine v stegnu in kolenu, skoraj 3 tedne nepokreten. Čeprav mi je ortoped sedaj priporočil plavanje, tek po mehkem terenu in kolesarjenje, vendar ne ekstremno, bolj na izi.In na začetku pomalem.In vaje, ki pa naj bi me naučili, le da so čakalne dobe dolge, tudi proti plačilu.
SHRIKE....hvala za vaje. To sem rabil.

Tody ::

Ticom, jaz ti lahko priporočim telovadnico (ni fitnes!!), kjer ti bodo zrihtal mišice, mene zdaj "masirajo" in so zelo profi, dobiš individualne vaje, pa pol lahko greš na skupinske... Drugače je zadeva malce draga, začetnih 4 treningov, da te testirajo in ugotovijo česa si sposoben stane 80 eur. Potem imaš pa ali 80 eur na mesec skupinse vadbe max 10-15 udeleženih ali pa pa 30-40 za semi oz dual trening.

Lahko jih seveda pokličeš pa ti bodo povedal kako in kaj :) Niso pa na napotnico.

oyoy69 ::

@ticom
priporočam, da se glede na postavljeno diagnozo z osebnim zdravnikom posvetuješ, če je ortoped pravi specialist ali bi bilo bolje obiskati nevrokirurga.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Križ - bolečina (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10327986 (1739) stajerska
»

težave z nogami in spodnjih delom hrbta (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
527624 (4300) 55TR
»

Bolečine v hrbtu

Oddelek: Loža
405856 (4296) sodnicaN
»

Kako se imenuje? Križ, hrbtenica?

Oddelek: Loža
132677 (2068) scipascapa
»

bolečina v hrbtenici - ko mišica pritisne na kost

Oddelek: Loža
63371 (2873) rezator

Več podobnih tem