» »

KATERI in KJE kupiti čistilo za notranjo enoto klime v stanovanju.

KATERI in KJE kupiti čistilo za notranjo enoto klime v stanovanju.

easyrider3 ::

Lep pozdrav vsem in a mi lahko kdo pove kje bi se dalo kupiti čistilo za očistit notranjo enoto klime v stanovanju.Sicer sem že pogledal nekaj video posnetkov kako se to naredi in sem opazil da imajo vedno neko dezinfekcijsko tekočino,ki jo potem našpricajo po aluminjastih rebrah(uperjalnik)in potem pustijo 10-15 minut in je uredu.
Jaz sem že v merkurju nabavil neki sprej ki pač ni nič pomagal,ker iz klime je še vedno tak čuden vonj.


A bi mogoče bil tale uredu
al kje naj nabavim pravo stvar da bi očistil klimo?
Če ne bom našel nikjer nobenega čistila potem mi ne bo preostalo nič drugega kot poklicat kam na servis da mi pridejo oni očistit. Je pa tud res da imam v sobi kar dosti vlage in se je čez zimo naredila tudi plesen zato pa najbrž sedaj tako diši iz klime ven.
Vem to da bi moral itak še več prezračevat samo tudi glede izoliranja sten in stropa bi moral popravit.

...:TOMI:... ::

Klimo razdri in zamenjaj filtre, vse skupaj pa očisti z npr. asepsolom eco, dobiš ga v lekarni za okoli 6€ in ga imaš za dolgo časa.

Je pa dobro ŠE ENKRAT prebrati navodila za uporabo in vzdrževanje, pa ne bo več prihajalo do tega.
Tomi

Hayabusa ::

Da se ti ne nabirajo glive notri, zadnjih 5 minut izklopi hlajenje, naj toplo piha, da se reže posušijo (enako velja pri avto klimi).

easyrider3 ::

...:TOMI katere filtre naj zamenjam saj sta samo dva mrežasta filtra,mislim reč to,da jaz nikjer ne najdem še ""Air cleaning filter"" kot je v priročniku prikazano in piše. http://www.mitsubishielectric.com.au/as...
Imam pa klimo Mitshubishi MSZ-GE25VA

Jaz imam samo tiste dve mrežice(filtra) kot so običajno pri vseh klimah

Zgodovina sprememb…

#000000 ::

Tiste dve plastične mrežice ven, opereš v topli vodi in par kapljami detergenta, posušiš in teraj dalje, ti spreji so bolj za avto klime, ker ga sprožiš pri zaprtem avtu in vklopljeni klimi, če bi to naredi v stanovanju bi jih rabil en cekar. Obstaja pa beja ena sprej ki naredi peno, podobno kot pri tepihih, nisem pa ga še uporabil ker ne vem kako se mu reče, imajo pa ga baje v bauhausu.

...:TOMI:... ::

Filtre menjaj ali operi. Saj na linku pdf navodil ti kaže, kje so filtri.
Tomi

easyrider3 ::

Ja saj sem tud jaz že videl in prebral na netu da imaš v obliki pene ali tekočine.Sigurno bom moral klimo orenk očistit ker tam ko jo imam montirano je bilo čez zimo vlažno in se je delala tudi plesnoba,saj sem moral ves čas brisati in razkuževati.
Drgač pa je kar nekaj posnetkov kako se očisti uparjalnik in ostalo sdamo ko bi se pri nas dalo dobiti to čistilo,na Hrvaškem in drugje se da dobiti.




Zgodovina sprememb…

easyrider3 ::

Sem opazil da pa najboljša varijanta za očistit je pa ta,da napršiš tisto tekočino po uparjalniku in potem pa z strojem na paro očistiš,to je najboljša varijanta da je očiščeno super.

...:TOMI:... ::

Pa dobro, kaj je s tabo? Pojdi že v lekarno po asepsol, ga malo zmešaj z vodo in pošpricaj.
Tomi

mihec87 ::

Kaj pa kakšno dezinfekcijsko čistilo ki ga uporabljajo po zdr. domovih itd...Verjetno tole na posnetku ni kaj drugega kot neko čistilo razredčeno z vodo in v pršilki..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

...:TOMI:... ::

Asepsol je točno to.
Tomi

easyrider3 ::

...:TOMI hvala za pomoč in takoj jutri ga grem nabavit ampak vprašal bi te pa vseeno ker piše da mora poprej biti površina očiščena in nato jo razkužimo. Dobro pri meni pač ni še umazano vsaj zgleda kot novo(1 leto stara klima) in ne bi rabu kaj posebej čisti in bi samo razkužil. Ventilator pa je kar umazan in sem ga očistu kolikor sem ga lahko ampak zajebano je ga je drgnit itd....ko bi bila kakšna stvar ki bi to sprala dol.

Jst ::

Ko sem kupil klimo, sem dobil garancijo in brezplačno vzdrževanje za dve leti, in mi je enkrat na leto, pred poletjem prišel serviser, ki mi je očistil, kar je pač čistil. Nisem ga gledal...

Pred dobrim mesecem je bil tu drugič in sem ga vprašal, kako bo sedaj, ko nimam več garancije. Pa mi je rekel, da naj ga naslednje leto spomladi pokličem in če ne bo nič narobe, bom plačal 80EUR (obakrat je delal okrog pol ure). Če bo pa potrebno kaj "posebnega" zamenjati, je pa rekel, da do 200EUR.

Rekel mi je, da se mi splača redno (torej vsako leto pred poletjem) klimo vzdrževati, ker tako porabi manj elektrike, bolje hladi, bolje filtrira zrak (ni nobenega vonja), bolje ionizira, ima daljšo življensko dobo,.... Pač PR talk.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

easyrider3 ::

Saj sedaj vidim da je to res potrebno in cene se pa tud vrtijo tam nekje okrog 50 EUR,vsaj na netu sem tako opazil da piše

energetik ::

Hayabusa je izjavil:

Da se ti ne nabirajo glive notri, zadnjih 5 minut izklopi hlajenje, naj toplo piha, da se reže posušijo (enako velja pri avto klimi).
Točno to. Ampak to bolj malo folka upošteva. Pol pa plačujejo razne dezinfekcije.
Meni nikoli niti malo ne smrdi iz klime, ne v hiši ne v avtu. Pustim na koncu ene 10-15 min samo ventilator, evaporator se posuši in ni nikoli nobenih problemov.

Pri avtu je malo problem, ker hitro postane vroče, če prej ugasneš; ampak ob hudi vročini se lepo pripeljem do doma s klimo, avto ugasnem, nato pa dam kontakt in pustim teči samo ventilator, tačas pa stvari znosim v stanovanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

easyrider3 ::

Dvakrat sem že očistil klimo z čistilom Asepsol a še vedno prihaja tisti vonj iz nje,tukaj nekaj ne štima.menda bi bilo najbolje da bi poklical seervis da mi pridejo očistit,samo te bimbeke ki so mi montirali klimo ne mislim klicat,ker so res bebci.

radmannsdorf ::

Jaz bom letos prvič čistil klimo, pa me zanima kaj je tisti filter modre barve? Črn je oglje, moder pa, anti-bakterijski?
In oba ta filtra sta pač pakirana kot malo večji kvadrat, ki ga potem s škarjami narežeš po meri?
Klima: ZIBRO SC 3032

Zgodovina sprememb…

s6c-gEL ::

https://www.zibro-shop.si/en/split-airc...
Datasheet
Extra comfort : remote control, heating, Screen filter, Activated carbon filters, timer, Sleep state, LCD display on remote control, Extra frost protection to -15 ° C, defrost, ParkerTM spanner quick coupling, hose, Connector for guide rail, Teles

radmannsdorf ::

filtri so trije. 2x plastična mreža ki je že filter(ta se samo opere), na eni je ogljeni filter, na drugi pa filter modre barve.
in kaj sploh pomeni "screen filter"?

Zgodovina sprememb…

radmannsdorf ::

sem bil v merkurju, nimajo ne čistila, ne filtrov. tako da sem šel v lekarno po asepsol(9EUR/L) in se odločil da bom vse filtre samo očistil, razkužil in zmontiral nazaj. pred tem pa bom hladilne reže na klimi napršil s septosolom in nato še z vodo. klimo nato na full gretje da se posuši in to je to. sem kej zgrešil? je pa klima stara leto in dejanske umazanije ni videt, zgleda kot nova, ampak pač preventivno jo je treba razkužit da se ne razvije kakšna plesen.
črn in moder filter bom menjal ko ju dobim.

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

Pred kurilno sezono je zopet čas, da se klima spuca poletnega gojenja plesni.
Kakšno mešanico vode in asepsola pa uporabljate za dezinfekcijo reber?

Za post nad mano, klime po tem ko jo našpricaš s raskužilom ne splakuješ s vodo, vendar vklopiš hlajenje na polno za pol ure in pustiš, da jo kondenz spuca. Na koncu vklopiš še gretje, da jo osušiš in segreješ ohlajen prostor.

Glede energetikovega nasveta, da klimo vedno poleti osušiš preden jo vgasneš. Načeloma pomaga, a ni 100% če jo imaš vklopljeno cel dan, saj se sama vmes izklaplja in se vseeno redi plesen.
Magic

darkolord ::

Meni se zdi v redu čiščenje s peno, ki se ponavadi uporablja za čiščenje klimatskih naprav v avtomobilih.

Če so rebra povsem vertikalno je sicer treba to početi malo bolj previdno (da pena ne ostane samo na površini), se pa stvar dejansko lepo razširi med rebri in pobere svinjarijo s sabo, ko odteče skozi cev za kondenz.

Asepsol sicer zadevo razkuži, ne odstrani pa praha in ostankov golazni (plesni/bakterij), ki ostanejo med rebri in še vedno ovirajo pretok zraka. Spore mrtve plesni so tudi še zmeraj nevarne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Arctander ::

Sam po nasvetu enega klima mojstra uporabljam Clox, ki je sicer namenjen uničevanju zidne plesni. Baje je najmočnejša zadeva proti plesni, ki se jo dobi v prosti prodaji. Nujno je imeti rokavice in masko. Iz flaške jo pretočiš v šprico od stelexa in škropiš toliko časa po hladilnih rebrih, da spodaj začne orenk kapljati v kanalček za odvod kondenza.

Je pa še ena stvar - plesen se ne dela samo na hladilnih rebrih, ampak tudi na rebrih ventilatorja in v kanalu za odvod kondenza. Zato jaz spomladi in jeseni razdrem celo notranjo enoto, tako da očistim vse. Rotor ventilatorja vzamem ven, našpricam z omenjenim Clox-om, pustim nekaj časa in ga nato sperem s tušem.

Po tej proceduri je treba stanovanje dobro prezračiti in še potem se 2-3 dni zazna vonj po kloru (kot na bazenu).

Magic1 ::

Zakaj pa spomladi, a se pri ogrevanju sploh kaj zaredi v notranji enoti?
Magic

Arctander ::

Plesni pri gretju ni, se pa nabere svinjarija, ki je filter ne zadrži. Škoditi ne more, če se še razkuži zraven.

Spajky ::

Pametno je zataknit pod klimo na zidu velik kos najlona; če kaj priteče svinjarije iz klime pri špricanju, vsaj zida ne zasvinja ;) ...

Ps.: Clox (Tki Hrastnik) je zelo korozivna stvar za elektroniko v elektronskih napravah ...8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

techuser ::

Bistvo pri čiščenju klime je glava klime.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()

lonewolf_ ::

Vzeli so si pa najbolj simpl model za razstavit. Ampak ja, valj ven pa kar v tuš z njim pod srednje vročo vodo. Bistvo je, da vse očistiš, ne samo glave. Če se začne na glavi delat ta "filc" prahu in gliv bo tudi izpih manjši. Potrebno je očistit površino okoli valja, hladilna rebra in odtok ter filtre. Tisti kartoni od filtrov ponavadi še samo več vlage zadržujejo in zmanjšujejo pretok zraka.
Če odtok ni dobro speljan, ostaja vlaga notri. Asepsol je res super zadeva, ali pa karkoli na osnovi klora. Pazit oči ob uporabi teh snovi. Jaz osebno ne razstavim, če res ni nujno. Mogoče mam prednost, da sem bolj suhcat pa pridem z roko in prsti kar globoko za sam valj. Čopiči dosti pripomorejo pri čiščenju valja, če ga ne odstranite. Ko vse ročno očistim, sestavim, grem še enkrat s klorom po rebrih in dvakrat čez s paro (pazit na elektroniko in senzor!). Dišave pa po želji.. ponavadi držijo slab teden.
Drugače sem pa delal to preko enega v Mariboru(študentsko delo), po celotni Sloveniji. Pa strah, da bi kaj uničil, je odveč, če si vsaj malo pazljiv. Service manual od točnega modela pa dobiš skor za vsako firmo na netu (da veš razstavit in sestavit :) ) Po želji dam kontakt serviserja, če se ne motim ima ceno 39€, kjerkoli že si (napram ostalim oderuhom, ki pol tega pri servisu klime na opravijo).
R7 5700G + NH-U12P SE2 | Ballistix 2x8Gb 3000MHz
Mortar Titanium | P1 500GB | Exos 3TB | SSD MX500 1TB
beQuiet 700W Gold | Fractal Design Define S

iglavc ::

Pozdrav. Prosim za informacije, in sicer kje kupujete dezinfekcijske pene ali spreje za klimatskske naprave ? Ali kupite tudi dezinfekcijske tablete za kanale ? Prosim za pomoč in informacije. Hvala in lep pozdrav.

iglavc ::

Pozdrav. Jma se kdo kak kontakt serviserja ki v nulo ocisti klimatsko napravo? Potreboval bi da mi ocisti tudi valj... Imam pa Panasonic cscu 15qke.. prosim za kontakte. Hvala.

Mare2 ::

iglavc je izjavil:

Potreboval bi da mi ocisti tudi valj...


Malo firbcam... Kje pa je ta valj? Imam tudi Panasonic.
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

darkolord ::

Verjetno misli ventilator

iglavc ::

Ja,ventilator sem mislil...

NejcSSD ::

iglavc je izjavil:

Pozdrav. Prosim za informacije, in sicer kje kupujete dezinfekcijske pene ali spreje za klimatskske naprave ? Ali kupite tudi dezinfekcijske tablete za kanale ? Prosim za pomoč in informacije. Hvala in lep pozdrav.



https://mgk.si/evaporator-cleaner-foam-...

Imate tudi ostale produkte za klime, dišavce itd.
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NejcSSD ()

KuhaR ::

Samo za info, Asepsol gre ven iz prodaje. So samo še stare zaloge v določenih lekarnah.
Vodno hlajen že od 1999.
Ryzen 9 5950/MSI MAG B550 Tomahawk/32GB3600 cl14/RX7900XT

maticm ::

Alternativa asepsolu?

easyrider3 ::

Za čiščenje notranje enote klime se dobi v spreju pena tisto asepsol je pa samo dezinfekcijsko razkužilo in kakor sem že jaz gledal ga sploh ne prodajajo več. Namesto njega se vzame kaj drugega z istim učinkom in namenom


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali čistite klimatsko napravo sami?

Oddelek: Loža
308032 (4490) matobeli
»

smrad po klimi

Oddelek: Na cesti
379108 (6581) TheBlueOne
»

Nasveti glede klime (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5117041 (13576) konspirator
»

Smrad iz klime

Oddelek: Na cesti
146201 (5869) alexa-lol
»

Domača klima - notranja enota - smrdi

Oddelek: Loža
194871 (4266) Pyr0Beast

Več podobnih tem