» »

Od prototipa do prodaje izdelka. Kako?

Od prototipa do prodaje izdelka. Kako?

Suly ::

Pozdrav, bila je ideja, iz ideje prva verzija izdelka, iz nekaj teh verzij končn prototip.

Vse to sem počel za hobi, zdaj pa bi morda poizkusil tudi s prodajo, ampak od tu naprej ne znam.
Izdelal sem dva izdelka-prototipa, prvi je igrača komplet iz lesa, drugi je pravtako igrača vendar z baterijo in elektromotorjem (vse skrito v ohišju). Proizvodnja bi bila maloserijska (do 1000 komadov).

Zanima me kaj konkretno potrebujem da lahko svoja izdelka ponudim v prodajo (papirji, certifikati, dovoljenja itd.... Kar zadeva podjetja, bi lahko imel preko prijateljevega družinskega d.o.o., vendar me tudi v tem primeru zanima ali mora imet to podjetje zaposlenega kakšnega konkretnega inženirja, kako mora biti registrirano itd...)

Hvala za pomoč :)

alexa-lol ::

Ne vem kakšna je cena teh artiklov ampak lahko tudi preko eBaya probaš. Al pa preko kickstarterja da zbiraš sredstva za proizvodnjo..

korenje3 ::

prvo je CE. To moraš imeti na izdelku in pa vse pogoje ki se zadevajo te oznake mora izdelek izpolnjevati. Moraš imeti navodila obvezno v jeziku kjer se prodaja.
V glavnem proizvodni del je najlažji. Najtežje je to prodat.

Najti moraš distributerja. Ne moreš recimo kar v trgovino in jim rečt da naj to prodajajo. V glavnem kar se tiče tega je zapleten proces.

Aja pa še embalažo moraš narest za izdelek obvezno. Torej orodje in nekoga ki ti bo brizgal embalažo. Začetni stroški so kar veliki...
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

GGGGG ::

Pokliči na zdravstveno inšpekcijo, vem, da imajo oni čez igrače. Če niso pristojni za tip igrače, ki jo imaš namen izdelovati, ti bodo znali povedari na koga se obrni. Ne pričakuj preveč od njih, verjetno ne boš dobil direktnih odgovorov, ampak vsaj napotili te bodo na ustrezne predpise, ki urejajo označevanje, potrebne certifikate itd.

Če boš izdelavo outsourcal ti bo proizvajalec verjetno znal pomagati pri CE RoHS in ostalih nujnih certifikatih. Poskusi se izogibati kitajcem. Za male serije niso tako ugodni, pa hitro te nategnejo, če ne delaš z njimi osebno.

Podjetje, ki te zadeve prodaja ne rabi nobenih posebnih ljudi, mora pa imeti prijavljeno ustrezno dejavnost. To se uredi na portalu evem.gov.si zastonj v nekaj minutah, samo obkljukaš ustrezne dejavnosti.

Najti moraš distributerja. Ne moreš recimo kar v trgovino in jim rečt da naj to prodajajo. V glavnem kar se tiče tega je zapleten proces.


S tem se ne strinjam 100%. Definitivno je prodaja najtežji del, ampak v slo. trgovine lahko prideš tudi direkt, brez distributerja (lastne izkušnje). So pa pogoji večinoma oderuški in povsem neprimerni za majhne playerje.

Če gre za nišni izdelek se verjetno še najbolj splača postaviti spletno trgovino in prodajati direktno končnim strankam. Pa mogoče manjšim, nišnim trgovinam. Tudi eBay ni slaba ideja, mogoče tudi kickstarter pride v poštev, če je zadeva kul.

Pokaži kakšno zadevo si naredil, ti bomo verjetno lažje pomagali z bolj konkretnimi nasveti.

Preden se resno lotiš prodaje ti predlagam, da prebereš kakšno knjigo o marketingu, poslovnim modelih itd. Še boljše. Če misliš s tem resno oz. ima produkt potencial si najdi poslovnega partnerja, ki bo prevzel business del podjetja, ti pa še naprej skrbiš za tehnični del.

http://www.amazon.com/dp/0470876417


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenci na Kickstarterju (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16638653 (8325) Okapi
»

Bolha in tržni inšpektor (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26470842 (29691) mat xxl
»

Spletna trgovina (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
8316173 (13592) neoserv
»

Vzpostavitev Računalniške trgovine

Oddelek: Kaj kupiti
354601 (2983) janezek67

Več podobnih tem