» »

Vzpostavitev Računalniške trgovine

Vzpostavitev Računalniške trgovine

BrokenSouŁ ::

Pozdravljeni!

Imam par vprašanj in menim da bi mi tukaj lahko kar dobro svetovali in pomagali.

Želim ustvarit spletno trgovino z prodajo računalniških komponent, in servisom.
Zadeva je takšna da bi potreboval nekaj informacij, kako se lotit zadeve.
Glede platforme in spletne aplikacije za trgovino nimam kaj vprašanj.

Prej me zanima, kje dobit ugodnega dobavitelja računalniških komponent, in kako je potem nasplošno da preko mene lahko uveljavljam garancijo na le te?

Registriran bom kot pravna oseba torej S.P.

Na kaj morem točno pazit in podobno ?

LP

Ziga Dolhar ::

(s.p. ni pravna oseba.)
https://dolhar.si/

BrokenSouŁ ::

OK te pa sm se zmotil!
kaj torej lahko z S.P odprem to ali morem d.n.o. imet ?

LP

Ziga Dolhar ::

Mislim da ni ovire za s.p. Želel sem te le opozorit, da s.p. ni PO, ne pa, da nujno "potrebuješ" PO.
https://dolhar.si/

NorK ::

Lahko delaš kot s.p.
Pa si že naredil kakšno raziskavo trga? Takšnih posrednikov je kar nekaj. Veš v čem boš boljši od drugih?

BrokenSouŁ ::

Ne nisem še ničesar preverjal, ker bi potreboval nasvete "Začetniške" kako sploh začeti....
In zato sedaj tukaj prosim za informacije...

lp

korelem ::

Najprej si napravi poslovni načrt, ker sem dobra oseba ti podam link ;)

POSLOVNI NAČRT

Mislim, da je to dober začetek, saj boš tako videl, če se ti sploh splača začet s tem ali je boljše že v kali zatreti idejo, preden padeš v globoke dolgove ipd.... 8-)

Macketina ::

Jebes poslovni nacrt, IMO. Clovek na zacetku poslovne poti nima nobenih moznosti, da bo ocenil pravilno financno projekcijo, itd...

Napises si par idej, nato jih pa preveris, pretuhtas in razisces.
Marsikaj se da z vztrajnostjo, pridnostjo in postenostjo doseci.

Jaz bi ti svetoval da probas uvazat oz. pridobit zastopstvo za nekaj, kar v sloveniji se ni ali pa je iz drugih drzav/predrago/preredko, itd... Uspes lahko tudi kot splosna racunalniska roba, samo veliko pocasneje (manjsi % ti ostanejo, problem garancij, uvoza, postnin in podobnega).

Pa one-man-band prodaja+servis nekako ni, seveda IMO. V vsakem primeru bos pa nekaj casa delal kot crna zivina.

BrokenSouŁ ::

Dobro, za začetek imam uvoznika računalniške opreme, in je res če gledam po ceneje.si spletni strani cenejši kot pa ponudniki v SLO. Prav tako če še zmeraj dam svoj profit na stvar not. Tako da bom imel kar konkurenčne cene komponent in še zmerja profit. Tako je mišljeno na začetku.

Začel bi z dejavnostjo, Spletna trgovina + Računalniški servis na domu (Podravska) skupaj imam 3 ki bodo z mano delali. Javljeno bo kot popoldanski S.P.

Kaj je zdaj najbolše za začetek, plačat kakšni firmi da naredimo spletno trgovino ali sam skupaj naredim, ker imam tudi nakaj pojma, glede tega.

Samo bol me zdaj pravno zanima, torej papirji.

Sam sem razmišljal glede AJPS v MB da bi se tam odprla popoldanska obrt torej S.P.
Potem še rabim samo podatke kako je najbolje da se računovodstvo dela, tudi preko plačanih komercialistov ali samostojno. In še takšne informacije bi mi prišle prav, kako ste vi kakšno takšno spletno stran oz. trgovino najprej začeli, in kako je to povezano še z stroški (sicer nimam nekih vlkih omejitev).

Lep pozdrav, pa hvala za odgovorje

cyber_killer ::

Za 1500€ ti naredim spletno trgovino.

GregiB ::

BrokenSoul....Dobro, za začetek imam uvoznika računalniške opreme, in je res če gledam po ceneje.si spletni strani cenejši kot pa ponudniki v SLO. Prav tako če še zmeraj dam svoj profit na stvar not. Tako da bom imel kar konkurenčne cene komponent in še zmerja profit. Tako je mišljeno na začetku.

Glede na tvoje pisanje bi ti res dobronamerno svetoval, da temeljito premisliš zadevo, saj je očitno, da zelo mešaš pojme. To, da ti "grosist" ponuja ugodnejše cene, kot so maloprodajne cene na ceneje.si je vendar povsem logično. Ti pa bi prilimal gor kar "profit"... Pot od nabavne cene blaga do profita je še zelo dolga. Zelo dobro moraš namreč oceniti vse stroške, ki se ti bodo pojavili, nakar boš po mojih izkušnjah ugotovil, da boš glede na konkurenco prekleto težko realiziral razliko v ceni, da boš delal brez profita in brez izgube (break even). Vse skupaj mi deluje nekako tako, kot tisti vic... "V Hong Kongu kupim za 10$, v Ljubljani prodam za 20$ in se od teh 10% preživljam...:D

... pa brez zamere...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

c3p0 ::

Torej si nekje redno zaposlen, zraven boš pa fural to kot popoldanski s.p.?

Glede HWja, konkurenca je ogromna, najdi raje nekaj kjer lahko ustvariš neko dodano vrednost. Ne da samo životariš in te čez max. par let mine, poznam par takih.

BrokenSouŁ ::

Ja sem zaposlen tudi drugje! tako da bi imel to tudi kot popoldanski S.P
Zraven že sam tudi imam programirnaje javljeno, tako da še mislim to kot dodatno storitev javit spletno trgovino, in servis.

lp

XsenO ::

Sicer nisem ne vem kakšen ekspert, toda ob trenutni nasičenosti spletni trgovin z računalniško robo se mi ne zdi lih pametna poteza podajanje v to območje.
Tudi recimo, če boš imel res ugodne cene še ne pomeni, da se bo folk odločal za nabavo pri tebi predvsem zaradi nepoznanega imena. Menim, da bi vsaj na začetku bilo bolj pametno začet kot serviser, ki tudi ponuja opremo. In morda šele potem narediš premik v trgovino.
1 + 1 = 1

ShARk63 ::

Tudi recimo, če boš imel res ugodne cene še ne pomeni, da se bo folk odločal za nabavo pri tebi predvsem zaradi nepoznanega imena.


Ce si do strank korekten, se bodo te sigurno vracale in sirile naprej dober glas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ShARk63 ()

BrokenSouŁ ::

se strinjam s tem zgoraj naštetim

bosstjann ::

opozorilo, da nisi mogoče gledal grosističnih cen brez ddvja

Zheegec ::

Svetujem ti d.o.o., glede na to, da precej nimaš pojma s tem še najmanj tvegaš. Vedno veš, koliko je tvoja največja možna izguba v nekem trenutku.

Drugače pa že sumim, da se glede na tvoje poste kdo drug že dela norca iz tebe... oziroma sem precej prepričan :) Daj se malo pozanimaj najprej, potem pa od tam naprej.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

kitewing ::

Obišči najbližjo točko VEM, kjer ti bodo vse razložili in če poznaš koga, ki že ima trgovino se pogovori z njim, da te spusti na realna tla.

Iz tvojih postov je razvidno, da nisi podučen o poslu v katerega se podajaš. Pametno je, da se podučiš in preveriš, če je tvoja izorbazba ustrezna za trgovino in servis in če lahko zagotoviš vsa materijalna sredstva, ki jih potrebuješ za zagon.

Macketina ::

Se strinjam z zgoraj napisanim.
Pravis da si zaposlen nekje, potem ti je vsaj priblizno jasno kaj vse bo od tebe hotela drzava, kupci, garancijska popravila, stroski dela zaposlenih, oprema, prostori, itd... pot do denarja je zelo zelo dolga.

Za spletno stran imas vec moznosti, IMO najbolj kvalitetno je da gres v zunanjega izvajalca, ze tko bos imel ogromno dela s teksti in vnasanjem artiklov, itd... lahko je pa tudi kak OpenSource sistem za trgovino, rabis pa vsekakor nekoga ki ve kaj dela.

Lahko tudi sam marsikaj delas (racunovodstvo, itd) ce ti bo zneslo. Vendar se tudi meni dozdeva da premalo poznas podrocje kamor se podajas.

IceIceBaby ::

1. Marže pri računalnikih in komponentah so nekje ranga 10% +-, pri določenih znamkah še precej manj. Premisli, če si pripravljen na šok, ko boš od enega laptopa za 1000€ zaslužil 50€. Iz tega boš seveda moral kriti še vse stroške, plačati davek, zagotavljati garancijo...

Imam kar nekaj izkušenj s spletno prodajo. V lasti imam več trgovin in stalno raziskujem trg in nove produkte. O računalništvu in elektroniki nasploh niti razmišljam ne.

2. Za spletno trgovino na začetku uporabi kak opensource sistem (zen cart, VirtueMart...) in kupi nek spodoben template za ta sistem. Če se vsaj malo znajdeš imaš trgovino z domeno, gostovanjem in templatom postavljeno za cca 100€.

Bolj kot na grafiko in tehnično izvedbo se osredotoči na dobre opise izdelkov, dobre slike, jasno predstavljeno ponudbo, redno osveževanje itd.

3. Marketing naj bo na prvem mestu. Marketing ne pomeni samo oglaševanja, not spadajo tudi zgoraj omenjeni opisi, odnos do strank, točna dobava, izbor izdelkov, cenovna politika...

Za oglaševanje nameni VELIKO denarja. Naredi si account na Google AdWords, ToboAds in AdPartner ter začni eksperimentirati in brati vodiče.

Nikoli ne prodajaj pod ceno in ne skušaj konkurirati velikim s ceno. Raje poišči artikle, ki jih drugje mogoče ni na zalogi ali prepričaj kupce na kak drug način. Če boš delal samo z nizko ceno se bo slej ko prej našel en večji trgovec in te povozil.

Začni brati knjige o marketingu.

4. Birokracija je kar velik problem. Računovodstva sam uspešno sigurno ne boš mogel voditi. Dobi si spodoben računovodski servis. Pri računovostvu ne gre le za knjiženje prejetih in izdanih računov ampak ti dober računovodja svetuje, pomaga pri "optimizaciji" dobička itd. Sicer jih pošteno plačaš, ampak verjemi da prihraniš vsaj 10x toliko.

Malo mešanih misli, ampak upam da kaj pomaga. Pa veliko sreče.

cyber_killer ::

@kst

Take spletne trgovine za 100€ narjene se povohal ne bi.

IceIceBaby ::

cyber_killer,

Zen cart - zastonj
En primeren template - cca 50€
Hosting za 1 leto - cca 50€

Jernej88_ ::

Kupi si knjigo: PHP in MySQl na spletnem strežniku apache 2. izdaja. Vse je lepo opisano kako narediti trgovino.
No more Slovenia!

bluefish ::

za začetek je čisto dovolj ena že narejena spletna trgovina. Nekaj takega imajo pri enih parih, pa poslujejo precej uspešno. Važna je ponudba in seveda cene.

Ti pa tudi jaz odsvetujem odprtje tovrstne trgovine, ker je naš trg že zasičen in moraš res izstopati (ali preko cen ali oglaševanja).

opeter ::

Oprostite, da se vmešam v temo, imam eno vprašanje: ali lahko kot fizična oseba izdajam nekaj računov letno (recimo 5-6 kom.), na katerem imam napisano svojo davčno številko ter naslov ali pa je obvezno, da imam registriran s.p.?

Ker do zdaj sem z enim od zavodom v domačem kraju sodeloval s pomočjo avtorske pogodbe, zdaj pa več nočejo skleniti avtorske pogodbe, ampak so rekli, naj izstavim račun. Gre se za osveževanje njihovih spletnih strani.

Hvala za odgovore.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

fosil ::

Ne, ne moreš.
Če hočeš izdat račun moraš imet obvezno s.p.
Pa tudi če imaš s.p. na račun pišeš davčno samo, če si zavezanec za ddv.
Tako je!

opeter ::

Aha, hvala. :(
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Jeremias ::

Zivjo.

Imam eno bolj ali manj začetniško vprašanje. Razmišljam, da bi bolj kot ne za hec imel eno spletno trgovino, katera pa pač nebi bila glavni vir zaslužka. Zanima me predvsem to, kako je z nabavo stvari. A more bit roba nujno nabavljena pri nekem uvozniku, ali pa na primer kupim neko stvar na ebay-ju in jo legalno pač program naprej na moji spletni trgovini?

Hvala
Lp
Jernej

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Jeremias ()

bluefish ::

Razmišljam, da bi bolj kot ne za hec imel eno spletno trgovino,...
Potem raje sploh odmisli idejo.

Leks ::

se strinjan z tem da odmisli idejo, ker slej ko prej se bo našel nekdo, ki te bo prijavil, ker zraven ne bo SLO navodil. Če jemlješ blago od uradnih SLO distributerjev so pa dragi :)

Jeremias ::

Ni mišljeno da bi se hecal s strankami. Ampak v kontekstu da to nebi bil moj glavni vir zaslužka. Ampak kot popoldanska dejavnost. Bi imel sp in verjetno tudi ne bi bil zaslužek kaj dosti velik, tako da ne bi bil niti davčno zavezanec. Zanima me samo predvsem to, če lahko prodajam izdelke katere pač nabavim osebno v neki državi ali preko eBay-ja.

edit: aja pa to nebi bila v prvi vrsti računalniška trgovina. Nevem sicer kakšna navodila pa rabiš pri nakitu in pri podobnih zadevah?
Lp
Jernej

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Jeremias ()

LuGi ::

Če ti posljejo se poleg racun np.. ampak ponavadi ti ga ne.. tist print iz paypal pa tud ne velja =)

SE ti splaca? Stroski popoldanskega so ze okrog 130eur mesecno..(prej 33)

kihc ::

Čak, stroški da imaš s.p. so 130EUR mesečno? Wtf?

Recimo da jaz hočem legalno delat in prodajat grablje.

Če imam s.p., imam kakšne ugodnosti pri nabavi materiala in orodja (torej les, žaga ipd ...), oz. ali moram plačat firmi kjer to nabavim ddv ali ne?
In ko izdam račun, a moram plačat kakšen dodaten davek na vsake prodane grablje, ali ne?

Vem da sprašujem neumnosti, samo se mi trenutno res ne da iskat :P

//edit

Ok, našel, torej material kupi običajno brez ugodnosti, prodam tudi brez davka, se pa seveda vse šteje v dohodnino ...

Skratka, z grabljami morem naredit za vsaj 130€ dobička, če si nočem delat izgube ...
x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kihc ()

Mare2 ::

Jaz predlagam d.o.o. Če nimaš kapitala, imajo tukaj naprodaj novo d.o.o. za 700 EUR.

janezek67 ::

Moj nasvet - sanje so vam sicer dovoljene - ampak glede na tip vprašanj, ki jih postavljate, se ne lotite biznisa. Ker ne boste uspeli. Še premalo znate.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cena manjše spletne trgovine

Oddelek: Izdelava spletišč
4217140 (16012) Spy
»

Kateri poklic?

Oddelek: Izdelava spletišč
252836 (2344) SanAndreas
»

Splet (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
666057 (4938) Adrijan0
»

Ustanovitev spletne trgovine

Oddelek: Loža
106180 (5648) Vikking
»

Postal bom podjetnik, kako naprej (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5522961 (17593) K0K0

Več podobnih tem