» »

Papir in e-knjige/bralniki

Papir in e-knjige/bralniki

minkye ::

Pozdravljeni!

Zanima me,če kdo ve koliko dejansko stane poraba električne energije pri e-bralniku, koliko pridejo vsi stroški zraven: vzdrževanje in energija serverjev od trgovin, ki se bavijo z prodajo e-knjig, strošek internetnega dostopa (da knjigo dobiš), če ne pa strošek transporta do najbližjega wifi hotspota, stroški potrebni za proizvodnjo teh bralnikov (shipping delov, delovna sila ...) ...

Vse to v primerjavi stroškov za izdelavo navadne paperback knjige - posek dreves, dodatne stvari, ki jih dajo v papir, shipping, prevoz do najbližje prodajalne knjig, stroški, ki se tičejo uporabe črnila, printerjev ...

V poštev je potrebno vzeti tudi to, da imajo povečini nasade dreves, namenjenih za predelavo za papir skrbno načrtovane - kostantno zasajajo nova drevesa in imajo preračunano koliko jih lahko posekajo, da ne bodo šli čez mejo prirasta teh dreves - se pravi, da drevesa konstantno rastejo in izsekavajo na tak način, da ni mogoče, da bi jih vse posekali na tistem teritoriju. Kakšno škodo to predstavlja prsti in koliko škode (če jo) naredijo z črnilom - ne vem.

Ne zavzemam se za eno, niti za drugo. Samo zanima me, ali je kaj resnice v oglaševanju, češ - prešaltajte na e-knjige! Prišparate veliko dreves, ki bi sicer bila podrta za izdelavo knjige ... Smo eco-friendly ...

Castiel ::

Kot prvo moraš vedeti, da e-knjige stanejo čisto isto kot navadne papirnate knjige z mehkimi platnicami. To pa iz enega samega razloga: založbe se bojijo, da bi ljudje nehali kupovat papirnate knjige in bi založbe propadle.

To več ali manj lepo pove kakšna je situacija.

Na e-bralniku imaš lahko na tisoče knjig. Če bi isto količino knjig naredil v papirnati obliki, bi moral posekati že manjši gozdiček.

Letno se baje poseka 4 MILIJARDE dreves za produkcijo papirja.

1 drevo da 8300 listov a4 papirja.
http://wiki.answers.com/Q/How_many_tree...


Torej, če si drznem računat: povprečna knjiga ima 400 strani. 1 drevo torej da 21 knjig v najboljšem primeru.

Če imaš na bralniku 21 knjig, si zaščitil 1 drevo.

Če bralnike uporablja 10000 ljudi in vsak na bralniku 21 knjig, so vsi skupaj zaščitili 10000 dreves.

Upam da sem prav računal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

Castiel ::

Preberi ta članek, če te ta tema zanima, ti bo zagotovo zanimiv!
http://parchmentgirl.com/articles-and-e...

minkye ::

Hvala! Mislim, da v članku prav lepo pove. Čeprav je zanimiv komentar:

There are a few more issues many do not address.
Which books are better and necessary for most to read well? Does everyone really need a few thousand books? How many books does each person need? How many will be shared and over what time period?
Ereaders and ebooks are more expensive than buying many used books. What kinds of bad jobs are needed to get more money to buy ereaders?
Ereaders will be stolen or break. Many ereaders will end up in land fills with their toxic wastes.
A book can be quickly flipped through to find a page, quote, or side note.
A book can be beautiful, artistic, with fine bounding, and passed along for generations. One owns a book, some for a lifetime. An ebook is not tactile and owned as an object.
If more and more use ebooks, then how will used books be wasted due to this?
Will many library books also be wasted?
Books are reused for hundreds of years, not like ereaders or computers.
A public library clearly is best, where many people share the same books, or a place where books are recycled and reread for a long time. A book can be read over and over again by many people and given away. Ereaders are not given out to another person easily.
No one can read thousands of books really well, so it is irrelevant how many books are stored on a more expensive investment of ereaders over a lifetime and all the resources to make them and to recycle them.
Books probably help kids to learn how to read well and to concentrate better.
Books are more private, and ereaders can record what you read and how often.
In the real world, before ereaders get better, the world will have a lot more toxic waste due to more and more old devices.
Ebook and ereader profits will go to who? How does the market change?
Will excellent writers and researchers be paid enough? No
Will more work be easily stolen?
Why an either/or argument? This is a false dichotomy. Many will still read and use both options, so the ereader is just adding to the first choice of having access to books that already exist.
The toxic wastes of ereaders and manufacturing and attempts to recycle carry far more ethical and moral weight.
Toxic wastes and terrible jobs to deal with this mess is horrible and immoral. Mining is also very dangerous, expensive, and it is hard to measure all the negative human impacts.
What are the jobs like for the production of ereaders? How many more mines are needed? Where? Who is affected?
Clearly books, which already exist now, are better without manufacturing billions of ereaders and dealing with toxic waste over the next 100 years. Mining the resources, along with oil needed for plastics, is worse than tree farms hemp farms. By products of certain crops can be used for books instead of being wasted.
One can truly enjoy and feel a book. One can cherish a book. A book can be written in, with fine hand writing. A book can be given as a gift and passed along for generations.
One can love a book. Can one love an ebook the same way?


Zares zanimiva tematika, vendar je o njej na žalost premalo raziskano.

Okapi ::

Vse to v primerjavi stroškov za izdelavo navadne paperback knjig
Večina stroškov je tako ali tako enakih (pisanje, urejanje, lektoriranje, oblikovanje, knjigovodstvo, trženje, režija ...), vsi ostali stroški v zvezi z distribucijo enega izvoda e-knjige pa so v rangu enega poslanega MMS-ja ali enega e-maila s pripeto slikico. Nekje na nekem strežniku počiva 1 mb velika datoteka, ki jo kupec enkrat prekopira na svoj računalnik/tablico/bralnik/telefon.

Za papirnate knjige pa je treba posekati drevo, les pripeljati do tovarne papirja in narediti papir, papir pripeljati do tiskarne in natisniti knjigo, knjigo pripeljati do trgovine oziroma kupca.

Skratka, stroški za "tisk in distribucijo" e-knjige so popolnoma zanemarljivi, ostali stroški so pa enaki.

O.

Okapi ::

E-bralnik stane toliko kot ena poceni knjižna omara za recimo 200 knjig. Če knjig nimaš kar na tleh, je torej strošek za e-bralnik, na katerem imaš lahko vseh svojih 1000 knjig, približno 5x manjši od stroška za omaro.

Če te vsaka knjiga, ki jo kupiš ali si jo sposodiš v knjižnici, stana samo en dodaten evro za pot (bencin, bus) & čas, se ti e-bralnik amortizira pri 100-150 prebranih knjigah.

O.

Castiel ::

za papirnate knjige moraš zgraditi ogromno zgradb. Tiskarne, knjigarne, knjižnice. Plačati moraš ljudi, ki tam delajo...

Imeti moraš stavbe kjer les predelujejo v papir. Poskrbeti moraš za prevoz knjig, pakiranje knjig, nekdo mora skladiščiti knjige, nekdo mora razvrščati pakete če se naroči preko interneta.


Ni nikakršne računice, če primerjaš e-knjige s pravimi knjigami. E knjige so absolutno neprimerljivo cenejše.

Zato pa založbe e-knjige umetno držijo na takšni ceni, kot jo imajo, sicer bi ljudje kmalu videli da so e-knjige zakon in založbe ne bi več prodale pravih knjig.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

Okapi ::

In? Saj založba ima od e-knjige več dobička kot od papirnate.

O.

Castiel ::

Okapi je izjavil:

In? Saj založba ima od e-knjige več dobička kot od papirnate.

O.



Zdaj, ko so cene umetno dvignjene ja.


Če bi obstajale e-knjige s pravimi cenami, bi ljudje lahko sami objavljali knjige, brez založb. Sicer se to že dogaja.. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

Okapi ::

Kaj govoriš? Saj ti nihče ne brani, da sam objaviš e-knjigo. Lahko jo tudi prodajaš sam, ali pa prek Amazona.

Založnikom je v interesu prodati čim več e-knjig in čim manj papirnatih. Kvečjemu lahko knjigarnarje ta trend skrbi. Brownov Inferno so recimo v prvem tednu prodali pol milijona izvodov na papirju in pol milijona digitalnih (koliko je bilo piratskih dolpotegov pa samo ugibajo).

O.

Castiel ::

Okapi je izjavil:

Kaj govoriš? Saj ti nihče ne brani, da sam objaviš e-knjigo. Lahko jo tudi prodajaš sam, ali pa prek Amazona.

Založnikom je v interesu prodati čim več e-knjig in čim manj papirnatih. Kvečjemu lahko knjigarnarje ta trend skrbi. Brownov Inferno so recimo v prvem tednu prodali pol milijona izvodov na papirju in pol milijona digitalnih (koliko je bilo piratskih dolpotegov pa samo ugibajo).

O.



Zdaj pa si predstavljaj, da bi ukinili papirnate in delali samo e-knjige. kako bi upravičili njihovo nagravžno ceno? ;) Ceno, ki je identična papirnati verziji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

Okapi ::

Tudi v ceni papirnate je papirja in tiska za max 10%. Papir & tiskanje & distribucija enega paperbacka stane pol evra, mogoče en evro, če je dober papir in debela knjiga.

O.

Castiel ::

http://www.good.is/posts/how-much-do-bo...

3.25 dolarja stane printanje, tiskanje in distribucija.

Ostalo nabijejo knjigarnarji, nekaj zasluži založba.


Pri e-knjigah pa dajo isto ceno, kot jo imajo papirnate knjige z mehko vezavo v knjigarni, služijo kot po maslu.



na mojem kindlu zelo priljubljena knjiga 50 shades of gray stane 12.6 dolarja. ELEKTRONSKA KNJIGA.
http://www.amazon.com/Fifty-Shades-of-G...

na bookdepository ista knjiga stane 8 eur PAPIRNATA izdaja. poštnine ni.
http://www.bookdepository.co.uk/Fifty-S...

razumeš kaj hočem povedat? :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

Okapi ::

Jaz sem dal ceno za paperback, 3,25 je hardback. Razlike so zelo velike - papirja se porabi še enkrat več, vezava je dražja, platnice so veliko dražje ...

na bookdepository ista knjiga stane 8 eur PAPIRNATA izdaja.
Na bolšjem sejmu jo pa lahko dobiš za evro;)

O.

Okapi ::

Let's start off with some facts about where your money goes when you purchase a print book or an e-book:
Hardcover: These books retail for around $25, yet cost about 1/10th that amount -- about $2.50 to print.
Trade Paperback: Retail for about $14, cost about $1.
Mass-Market Paperback: Retail about $8, cost about $0.75.

Castiel ::

da jo narediš. Kaj pa da jo dostaviš v trgovino in da jo trgovina prodaja? ;)


Končna cena paperback je ponavadi okoli 12 eur, točno toliko je e-book. Zdaj pa od tebe zahtevam da prenehaš z bulšitom in pojasniš zakaj je cena e-knjige enaka ceni prave knjige :)

Torej je enaka ceni, ki jo še knjigarna nabije zravn. Da dobi isto ceno, kot jo imajo knjigarne, čeprav že pri tiskanih knjigah dobijo svoj delež pogače. Delež, ki ga ima pri ceni knjige neka knjigarna bi založba z lahkoto izpustila in tako znižala ceno e-knjig in tako pospešila prodajo e-knjig vendar to ni v njihovem interesu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

Okapi ::

Saj sem ti lepo povedal - ker so tudi stroški praktično enaki. Če prišteješ še to, da ima kupec praviloma še nekaj dodatnih stroškov pri kupovanju papirnatih knjig (pot do knjigarne in podobno), je vrednost knjige za bralca najmanj enaka in po zakonitostih tržne ekonomije je zaradi tega tudi cena enaka.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Castiel ::

Okapi je izjavil:

Saj sem ti lepo povedal - ker so tudi stroški praktično enaki. Če prišteješ še to, da ima kupec praviloma še nekaj dodatnih stroškov pri kupovanju papirnatih knjig (pot do knjigarne in podobno), je vrednost knjige za bralca najmanj enaka in po zakonitostih tržne ekonomije je zaradi tega tudi cena enaka.
O.



niso. če knjiga stane 12 eurov moraš pričakovat da je vsaj 6 eurov pobrala knjigarna.

Založba dobi 6 eurov, ki jih mora razdeliti med pisatelja knjige, lastne stroške, stroške izdelave itd itd itd

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

Okapi ::

In kaj točno te to briga, kot bralca?

O.

Castiel ::

e-knjige bi morale biti cenejše od papirnatih, pa niso.

umetno poganjajo proizvodnjo papirnatih knjig. bi morale že zdavnaj propasti.

(ok, bi obstajale za knjižne molje ki ljubijo vonj knjige)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

Okapi ::

e-knjige bi morale biti cenejše od papirnatih, pa niso.
Eni pravijo, da bi jih morali kar brezplačno deliti. So what?

umetno poganjajo proizvodnjo papirnatih knjig. bi morale že zdavnaj propasti.
Če ti kupiš papirnato knjigo samo zato, ker e-knjiga ni pol cenejša, si pač (ne smem napisat kaj, da ne bi dobil naziva>:D ).

Jaz bi e-knjigo kupil, tudi če je malo dražja od papirnate, ker mi ni treba ponjo v knjigarno, ker ne rabim zanje knjižne police, ker jo lažje berem, ker jo lažje vzamem na morje ...

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Castiel ::

Okapi je izjavil:

e-knjige bi morale biti cenejše od papirnatih, pa niso.
Eni pravijo, da bi jih morali kar brezplačno deliti. So what?

umetno poganjajo proizvodnjo papirnatih knjig. bi morale že zdavnaj propasti.
Če ti kupiš papirnato knjigo samo zato, ker e-knjiga ni pol cenejša, si pač (ne smem napisat kaj, da ne bi dobil naziva>:D ).

Jaz bi e-knjigo kupil, tudi če je malo dražja od papirnate, ker mi ni treba ponjo v knjigarno, ker ne rabim zanje knjižne police, ker jo lažje berem, ker jo lažje vzamem na morje ...


O.


Absolutno. Vendar za nekoga, ki ne ve ali bi kupil bralnik ali ne, pa ga cene e-knjig prepričajo v to, da se morda ne splača kupit bralnika.

pač, če je cena e-knjige ustrezna jo kupiš. Če ni ustrezna oziroma je celo dražja od papirnate izdaje pa je povsem tvoja odločitev kje boš to knjigo dobil. _nekje_ v elektronski obliki ali nekje v papirnati.

Stroškov z dostavo papirnate knjige ti nimaš. Jo naročiš na bookdepository in jo dobiš na dom. Knjigo enako enostavno vzameš bilokam, če gre le za 1 knjigo.



Ma tukaj niti ni pomembno kakšni so stroški za BRALCA. Je vprašanje tudi kaj je bolj smiselno za založbe in obremenitev okolja.
Distribucija papirnatih knjig enostavno ni smiselna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

moj_nick ::

Strošek distribucije e-knjig je zanemarljiv. Na mojem (povprečnem) računalniku bi lahko vsako sekundo distribuiral dve knjigi, kar znese 5 milijonov knjig na mesec. Za naročnino na optiko pa plačujem prbl. 30€ na mesec.

Edini strošek tako predstavlja nakup e-bralnika, pa še brez tega se da preživeti, če imaš računalnik ali tablico.
110111001001010001010000

Castiel ::

okapi takole ti bom rekel:

Sem malce premišljeval kako bi bilo lažje dobiti predstavo o stroških. Ti se osredotočaš predvsem na stroške, ki jih ima kupec, kar je povsem napačno. Predpostaviva takole: recimo da bi bile e-knjige povsem zastonj, reciva tudi da bi bile prave knjige zastonj. Enostavno te _ne_ zanima koliko kupec plača za knjigo, je nepomembno. Kar te zanima je samo koliko stroškov imajo firme, da 1 milijardo pravih knjig spravijo do kupcev in koliko stroškov imajo firme, da do kupcev spravijo 1 milijardo elektronskih knjig. Ne govorim le o založbah, govorim o _vseh_ podjetjih, ki sodelujejo pri izdelavi in distribuciji knjig. Od podjetja, ki izdela papir za knjigo do zadnje bukvarne, ki prodaja 100 let stare knjige, ki se komaj še držijo skupaj.

Enostavno ni primerjave. Za e-knjige potrebujejo samo server, kar je minimalen strošek v primerjavi s pravimi knjigami, kjer moraš zgraditi ogromno stavb, plačevat elektriko in ljudi, ki so tam zaposleni, palečvat prevoze, urejanje, tiskanje, izdelavo papirja.. je absurdno, da bi se sploh lotil primerjave.

AMPAK nujno moramo upoštevati tudi slednje: koliko ljudi bi izgubilo službo, če bi proizvodnjo in prodajo pravih knjig ustavili? Koliko ljudi bi izgubilo svojo plačo zaradi tega... Kar se tega tiče je OK, da prave knjige še obstajajo, saj zaradi tega obstajajo tudi plače ljudi, ki sodelujejo pri procesu transformacije drevesa v najnovejšo knjigo Igre prestolov. To je pa tudi edini pameten razlog, da prave knjige še vedno obstajajo, kjub temu, da obstajajo tudi naprave, ki obremenitev okolja bistveno zmanjšajo.

pač moje mnenje. Če se motim pa me popravi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

Okapi ::

Knjigotrštvo ni dobrodelna dejavnost za preživljanje tiskarjev in knjigarnarjev. Zato je vse tvoje izvajanje popolnoma mimo. Tiskarji in knjigarnarji (in ostali vpleteni v izdelavo papirnatih knjig) bodo pač sčasoma ob službe (seveda še zelo dolgo ne čisto vsi), tako kot so bili ob posel furmani, ko so zgradili železnico. Bodo šli pač v penzijo ali pa se bodo prekvalificirali.

Papirnate knjige tiskajo, ker je še zelo veliko ljudi, ki nimajo e-bralnikov, oziroma raje berejo s papirja kot z zaslona. In jih bodo še zelo dolgo tiskali. Verjetno bo tudi čez 100 let še dovolj nostalgikov, da se bo splačalo tiskati knjige. Tako kot recimo še vedno tiskajo vinilne plošče.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Castiel ::

Okapi je izjavil:

Knjigotrštvo ni dobrodelna dejavnost za preživljanje tiskarjev in knjigarnarjev. Zato je vse tvoje izvajanje popolnoma mimo. Tiskarji in knjigarnarji (in ostali vpleteni v izdelavo papirnatih knjig) bodo pač sčasoma ob službe (seveda še zelo dolgo ne čisto vsi), tako kot so bili ob posel furmani, ko so zgradili železnico. Bodo šli pač v penzijo ali pa se bodo prekvalificirali.

Papirnate knjige tiskajo, ker je še zelo veliko ljudi, ki nimajo e-bralnikov, oziroma raje berejo s papirja kot z zaslona. In jih bodo še zelo dolgo tiskali. Verjetno bo tudi čez 100 let še dovolj nostalgikov, da se bo splačalo tiskati knjige. Tako kot recimo še vedno tiskajo vinilne plošče.

O.



Še vedno se ne oziraš na stroške, da papirnato knjigo spraviš od pisatelja do kupca. Torej točno to, kar avtor teme dejansko sprašuje. ne debatirava o tem kaj je bolje za bralca, koliko nostalgikov je ampak samo o resourcih. kje porabiš več resourcov, da knjigo spraviš na cilj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

Okapi ::

Saj to smo že obdelali - ta del stroškov je pri e-knjigah v primerjavi s papirnatimi zanemarljiv. Ampak tudi pri papirnatih predstavlja samo okoli 10% ali še manj končne cene.

O.

Castiel ::

strošek IZDELAVE ja. kaj pa da knjigo spraviš na cilj?

citiram OPa


minkye je izjavil:


Vse to v primerjavi stroškov za izdelavo navadne paperback knjige - posek dreves, dodatne stvari, ki jih dajo v papir, shipping, prevoz do najbližje prodajalne knjig, stroški, ki se tičejo uporabe črnila, printerjev ...


O tem naj bi debata tekla, ti pa samo praviš kako je fino brat e-knjige in kako obstajajo nostalgiki, ki jim ni mar niti za drevesa niti za cene knjig in jih bodo enostavno kupli.

Nekaj podatkov sem jaz poiskal, daj jih morda še ti, da bo debata koristna, sicer samo mešava meglo ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

Okapi ::

strošek IZDELAVE ja. kaj pa da knjigo spraviš na cilj?
Vsi ti stroški skupaj so 10% max pri papirnatih knjigah in zanemarljivi pri elektronskih. Marže trgovcev seveda v to niso vštete.

O.

Castiel ::

Okapi je izjavil:

strošek IZDELAVE ja. kaj pa da knjigo spraviš na cilj?
Vsi ti stroški skupaj so 10% max pri papirnatih knjigah in zanemarljivi pri elektronskih. Marže trgovcev seveda v to niso vštete.

O.




res je. ampak ševedno si izjemno ozkogleden. Predstavljaj si, da knjige dostavljaš v afriko. Brez e-bralnikov otroci tam recimo ne morejo dobiti knjig saj so stroški dostave knjig enostavno previsoki.

http://www.businessweek.com/articles/20...

Stroškov dostave e-knjig, ni.

Tam se najlepše vidi razlika.

Sicer pa mi je rahlo bedno da avtor teme ne sodeluje v debati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

Okapi ::

Predstavljaj si, da knjige dostavljaš v afriko. Brez e-bralnikov otroci tam recimo ne morejo dobiti knjig saj so stroški dostave knjig enostavno previsoki.
Bralnik pa imajo v vsaki vasi, ne;) E-bralniki so v resnici odvisni od ustrezne infrastrukture (elektrika, internet/GSM) in izobraženosti (ki je že spet povezana z določeno infrastrukturo), poleg tega pa morajo biti kupci dovolj premožni, da lahko kupijo e-bralnik (in ga vzdržujejo), kar se morda sliši trivialno, ampak vsaj četrt prebivalstva tega planeta (se pravi dve milijardi od oka) tega še ni sposobna.

O.

nejcek74 ::

ja ja, stokrat predebatirano. Stroski distribucije in prodaje. Mogoce rabite prevod okapija: strosek izdelave fizicnega izvoda knjige predstavalja majhnen del koncne cene knjige, po njegovih podatkih cca 10%. Strosek prodajalca pa niso samo prevoz, prostor in zaposleni temvec tudi promocija.... Recimo amazon prodaja svoje bralnike pod trzno vrednostjo s cimer podpira svojo platformo. Razlika v ceni je skrita v ceni e-knjige.

Drugace pa so velika ovira tudi samo avtorji/zalozbe, ostareli sistemi ocenjevanja bestesellerjev, v glavnem cel kup zadev, ki se sele prilagajo e-knjigam.

Castiel ::

Okapi je izjavil:

Predstavljaj si, da knjige dostavljaš v afriko. Brez e-bralnikov otroci tam recimo ne morejo dobiti knjig saj so stroški dostave knjig enostavno previsoki.
Bralnik pa imajo v vsaki vasi, ne;) E-bralniki so v resnici odvisni od ustrezne infrastrukture (elektrika, internet/GSM) in izobraženosti (ki je že spet povezana z določeno infrastrukturo), poleg tega pa morajo biti kupci dovolj premožni, da lahko kupijo e-bralnik (in ga vzdržujejo), kar se morda sliši trivialno, ampak vsaj četrt prebivalstva tega planeta (se pravi dve milijardi od oka) tega še ni sposobna.

O.



prosim preberi vsaj link ki ti ga dam. Se trudijo e-bralnike širit, saj je lažje dostaviti nekaj tisoč bralnikov kot nekaj 100.000 knjig. Da se otroci sploh lahko šolajo.

https://www.engineeringforchange.org/ne...


Knjige jim na bralnike naložijo v naprej za vsak slučaj, če otroci nimajo dostopa do interneta. dostop do elektrike pa imajo.

Na en bralnik jim dajo 100 knjig. predstavljaj si da bi vsakemu otroku v afriki dostavili 100 knjig..kako jih boš dostavil?!? :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

erkgheoruugh ::

Glavni strošek e-knjig je plačilo avtorskih pravic, ki so za eknjige kar precej višje, drugi pa je to, da vsaj v Sloveniji eknige padejo pod višji DDV, se pravi 22%, v nasprotju s papirnatimi, ki imajo znižanega.

Drugače če ne veste, je mladinska odprla eknjigarno in prevedla nekaj večjih uspešnic. Kot sem na hitro preletel, so knige v epub formatu. Trenutno je na voljo nekaj več kot 200 naslovov.

trnvpeti ::

kdaj bodo sole sle na e-bralnike
(manjsa teza, hitrejsi popravki ucbenikov,...)

3man ::

Upam, da nikoli... pomoje bi to zelo prispevalo k nepismenosti, če ne bi vnašali znakov s peresom.

Castiel ::

Če avtorja teme zanima:

https://slo-tech.com/novice/t573570#crta

točno o tem sem govoril. Umetno nabijanje cen e-knjig.


Še starejša novica, kjer je še malce več povedanega o tem:
https://slo-tech.com/novice/t567682/0

To ni ok, zaradi tako dvignjenih cen večina ljudi raje kupi papirnato knjigo, saj je enostavno cenejša (ni treba kupiti bralnika, da jo lahko bereš).

Seveda te številke nimajo niti okvirne vzporednice z dejanskimi cenami izdelave teh knjig:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

msjr ::

Še par prednosti papirnate knjige:

- jo lahko kupim pri katerikoli založbi želim
- mi ni treba skrbeti da je napolnjena, berem jo lahko vedno
- se mi ne seusuje med hitrim listanjem strani
- ne bo se mi zataknila tipka za naprej, ker sem ležal z njo v mivki
- jo lahko posodim komurkoli, mogoče jo celo prodam naprej, nihče me ne bo obtožil piratstva
- čez dvajset let jo spet odprem in glej čudež, lahko jo berem brez problema, nimam težav z zastarelim formatom
- lahko jo mirno vržem na tla tik preden zaspim
- pa čez 10 let me noben mulc na plaži ne bo gledal, "stari kakšno staro knjigo maš, ti si ful za cajtom"

Pa ne mislit, da nimam Kindla :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: msjr ()

Okapi ::

Pozabil si napisati, da si lahko rit obrišeš z njo, če je nuja.>:D

O.

Yohan del Sud ::

Ejga, eni smo že malo manj kot doktorirali iz teme.

Ampak ja, načelom kar berem tu v tej temi ustreza stanju. Da se malo scitiram:

Ker odpade tisk, je izdelava e-knjig cenejša in hitrejša.
Posledično je lahko nižja končna cena, kar pozitivno vpliva na nakupovalne odločitve uporabnikov.
Morebitni posredniki pri prodaji praviloma jemljejo manjši delež.
Težave z naklado odpadejo, saj e-knjige ni moč izdelati v preveč ali premalo izvodih.
E-knjige nimajo teže, ne jemljejo fizičnega prostora in ne rabijo skladišča. Po navadi so zadovoljne že z nekaj MB prostora na nosilcu medija.
So odporne proti naravnim in drugim nesrečam.
Možni so popravki v že izdelani in prodajani e-knjigi.
Google in drugi spletni iskalniki bodo že slabo oglaševano e-knjigo našli hitreje in na več spletnih straneh kot tiskano.
Sprejemljiv izdelek lahko lažje izdelajo, tržijo in prodajajo tudi manj uki avtorji in (samo)založniki - meja med avtorstvom in založništvom je tu bolj zabrisana.
Lahko so tudi samo poceni promocija tiskani izdaji.
Manj podrtih dreves konča v papirnicah.

Seveda imajo e-knjige tudi nekaj pomanjkljivosti.

Uporabnik (pa tudi založnik) rabi orodje oziroma (krhko) napravo, da lahko izdelke v e-obliki sploh uporablja (bere).
Manj nadzora nad zaščito in upoštevanjem avtorskih pravic.
Zaščito je moč precej enostavno zaobiti, kopiranje e-knjig je praktično zastonj.
Posledično obstaja večja možnost, da vas kdo plagira.
Količina vloženega avtorskega dela je enaka ali celo nekaj večja (zaradi morebitnih naknadnih popravkov) kot pri tiskanih knjigah.
Konverzija iz tiskane oblike v elektronsko je včasih kar zapletena, skoraj vedno pa je časovno potratna. Obratno velja enako.
Višji DDV na e-knjige.
Težje, vendar ne nemogoče, jih je posojati, menjati, podarjati in prodajati rabljene.
E-knjige so precej nova stvar, ljudje pa imajo do novitet nemalokrat precejšen odpor.
Avtorji ne morejo podpisovati fizičnih izvodov e-knjig, prav tako jih je zelo težko prispevati za dobrodelne srečelove.
Niso za na razstavno polico, ne prispevajo toliko k toplini doma, saj se z njimi ne da podkuriti kamina, težko je z njimi podstaviti mizo, sestaviti priročno sedalo, pobijati mrčes ipd.
www.strancar.com

kuglvinkl ::

Yohan, drži, razen katastrof. DRM je recept za katastrofo. Sam DRM sevrerje gledam kot na Aleksandrijsko knjižnico. Tisto, ki je ni več. Single point of failure.

Posledično obstaja večja možnost, da vas kdo plagira - ne bo držalo. Prior tempore, potior iure.

Sicer pa, killer app Kindla ni branje knjig, pač pa (IMO) send to kindle. Zdej sem končno začel v spodobnih količinah brat tuji tisk.
Your focus determines your reallity


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko naj stane e-knjiga? Amazon: 10 dolarjev

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
209870 (7194) M.B.
»

Nova anketa: (e)knjige? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostalo
14219498 (15557) PNG
»

Amazon pripravlja izposojo e-knjig (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
8328186 (25807) frudi
»

Nova anketa: kje berete knjige (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
5012251 (11058) kuglvinkl
»

Mednaroden tudi Kindle DX

Oddelek: Novice / Ostale najave
455121 (4126) nekikr

Več podobnih tem