» »

Nova anketa: (e)knjige?

1
2
3

stenc55 ::

e-knjige
Dosti potujem, včasih sem moral vleči s sabo pol ruzaka knjig, sedaj je en microSD vrh glave. Poleg tega ni primerjave med transformerjem 0,6 kg in Gospodarjem prstanov 1kg+. Lahko držim z eno roko, transformer se ne zapira sam od sebe, vedno vem kje sem ostal...
Vonj po starih knjigah? Ziljon bacilov, masntih prstov, listov ki ispadajo, poleg tega nekako nisem fen starih in zastarelih knjig. Imam raje novejše izdaje.
Tiskano stvar vzamemv roke le še kakšno revijo med malico, da mine čas ko žvečim sendvič.

Edit: Kakšen mesec nazaj sem vprašal MK in DZS kdaj mislijo vstopiti v 21 stol. in dati v prodajo tudi elektronske knjige. Tako ali tako imajo vse na diskih, torej to ni problem. Odgovora še ni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stenc55 ()

nodrim ::

saj pravim, fizične knjige so pač romantika in hud filing, sploh če so stare ... par dni nazaj sem recimo v starinarnici nabavil skoraj 100 let staro knjigo .. pri digitalnih vsebinah tega ne bo nikoli več ... vonj po starih knjigah pa je nekaj posebnega, ziljon bacilov gor ali dol :)

zee ::

Nabavil Kindle. Odsihmal berem zgolj elektronsko. Slovenska casnika berem na iPadu, knjige pa izkljucno na Kindlu.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

mikic007 ::

Kaksni smo to mehkuzci ratali, da se vecina ljudi pritozuje nad tezo knjig; in to leposlovnimi :-). Ce je lahko moja takrat 9 letna sestra komot nekajkrat prebrala GP, skupaj s Hobitom in Mitoloskimi pravljicami, pa bi menda lahko tudi odrasli ljudje ...

@stenc55

Tukaj Kovac nekaj razlaga, kako je s tem:
http://www.rtvslo.si/kultura/knjige/ele...

mtosev ::

mene pa zanima, če bodo kdaj začeli prodajati Kindle Fire izven USA:))
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

bajker ::

Ko sem prebral prva dva špeha od Song of Ice and Fire, sem kupil Kindla. Od takrat samo še to. Čakam edino, da pridejo še kake SLO e-knjige, a naši založniki so pač globoko v mračnem srednjem veku (enako kot politika :().

nekikr ::

Slovenska verzija je še daljša, za nekih 200 strani. In nikdar je ne zamenjam za digitalno obliko, pa naj bo še dodatnih 200 strani daljša :)

opeter ::

Ne vem še povedati, ker sem romane in novele do zdaj bral samo v tiskani izdaji, tablico z e-knjigo (iPad 2) v živo pa sem pred kratkim prvič videl pri sestriči. Pred tem sem tablice videl samo na fotografijah in videjih.

Želel bi enkrat preizkusiti kakšno tablico z barvnim e-inkom, ker pravijo, da je branje e-inka isto kot branje navadnega papirja. Samo naprave z barvnim e-ink še ne obstajajo.

Zato se ne morem odločiti, kaj je primernejše (e-ink ali knjiga). Vem samo to, da me branje na navadnem LCD-ju po nekajurni uporabi (seveda vmes s pavzami) pošteno utrudi. Oziroma moje oči.

Ima pa knjiga eno prednost pred e-napravami: ne rabi napajanja.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zmajc ::

Za zbirko vsekakor hočem imeti vse knjige v (kvalitetni hardcover) tiskani izdaji, ker le tej zaupam da se bo ohranila in jo bodo moji potomci morda brali vedoč da je to ista knjiga ki so jo brali njegovi predniki.

Osebno sem kot otrok dosti brskal po podstrešju pri dedeku in babici in užival ko sem listal po signiranih starinskih knjigah z prejšnjega stoletja ki so ležale pospravljene v lesenih skrinjah in še vedno imam nekatere izmed njih doma na knjižni polici.

Te dneve vsekakor dosti raje berem elektronske izdaje ampak jim ne zaupam da se bojo ohranile in da jih bom lahko bral vedno in povsod v vseh razmerah. še posebej ker imajo kriticno slabost da brez elektrike v zelo vlažnih razmerah nekako niso uporabne. :)

ales85 ::

Jaz pa tudi spadam v klub Eknjigožerov :) Sicer trenutno ne berem veliko ampak, ko imam čas pa vzamem v roke raje Kindle. Pač priročnost, baterija tudi zdrži dovolj. Za na pot (avto, letalo, vlak, ...) je pa tudi 10x(število knjig) bolj praktičen.

Zmajc v zelo vlažnih razmerah tudi navadne knjige niso uporabne (vsaj ne v nedogled) :)

elrado ::

Mi je popolnoma vseeno. Odkar imam kindla še stripe berem skoraj samo elektronsko, a tudi če kje staknem kako "pravo" knjigo se je ne branim. Knjižni molj sem že od prvega razreda OŠ in berem vsebino in ne forme :) (no to ali pa nimam pojma kaj je romantika :) ).

@nny ::

Kar so rekli kolegi zgoraj. Tiskane knjige imajo vonj po "knjigah", a za hranjenje in branje so mi ljubše elektronske. Končni faktor izbire je seveda vsebina.

Okapi ::

Mah, o tem vonju po knjigah nakladajo samo tisti, ki nimajo Kindla ali česa podobnega, ali pa v resnici sploh knjig ne berejo (če prebereš tri na leto, se to ne šteje za branje knjig>:D ). Ne poznam nobenega pravega bralca knjig, ki bi, potem ko je zares preizkusil e-bralnik, šel nazaj na papirnate knjige.

O.

rezator ::

Okapi, jaz pa ne poznam nobenega pravega (če hočeš) bralca knjig, ki bi bral iz e-bralnika. Stari šoli nič ne manjka, zakaj bi menjal na e-knjige?
Some people feel the rain. Others just get wet.

Lonsarg ::

Jest ni šans da si še enkrat uničim vse komolce pa vrat pa hrbet kot sem si pri branju LOTR, očitno le nekaj manjka stari šoli?

nodrim ::

hehe, odkar sem nabavil Kindla, berem 90 % samo še e-knjige .. vseeno pa vonja nove ali stare knjige, porjavelih listov, občutka, da nekaj dejansko držiš v rokah (ker ima pač par kil :), e-bralniki ne nadomestijo .. moram priznat, da sem mislil, da bo dlje trajalo privajanje in "pozabljanje" s česa bereš, ampak takoj pozabiš kaj je v rokah, če imaš dobro vsebino :) doma pa prazna knjižna omara in en e-bralnik na polici :D

Okapi ::

A če bi naredili e-bralnik, ki bi mu lahko dodal uteži, ki bi ustrezale teži knjige, in bi imel vgrajene kapsule, ki bi oddajale vonj po knjigi (starih, novih, malo plesnivih, po želji pač), bi bilo kaj bolje? Jasno da ne bi bilo, kar je dokaz, da so tovrstni izgovori za lase privlečeni.

O.

jype ::

Pa zvok mora bit. Tist zoprn *pageturn* zvok.

IceIceBaby ::

Tole sploh ni slaba ideja. Lahko bi prodajali odišavljene pade in ohišja za e-bralnike :) Podobno kot so tiste "smrekice" za v avto, samo da nalepiš pad na zadnjo stran kindla.

RRP: od $5,99 online do $8,99 na letališčih :)

opeter ::

Jaz, samo vsi ti dodatki (kapsule ipd.) bi bile take, da jih moraš ves čas dokupovat. Kot barvilo v tiskalnike ... saj veste, na bedarijah se da služit.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Okapi ::

Evom tole si kupite, pa vsake toliko časa malo posprejajte Kindla:-)
http://www.cbihateperfume.com/in-the-li...



Ampak bi bila pa to dejansko poslovna priložnost - "smrekica" s tem vonjem za na zadnjo stran Kindla. Uspeh skoraj sigurno zagotovljen.

O.

IceIceBaby ::

Jaz mam že svojega "kitajca" na skypu, da se malo pozanima :) Odišavljene nalepke obstajajo že dolgo časa. Samo skombinirati bi moral z tem parfumom iz tvojega linka in zapakirati v eno lepo embalažo.

Tole je drugače idealen produkt, ker je odločitev za nakup 100% emocionalna. Take stvari je precej enostavno prodajati.

leiito ::

Jst je izjavil:

Drugače pa v Anketi manjka Audiobook. V USA so audioknjige zelo popularne. V bistvu sem za knjige, ki sem jih opisal prej, zvedel, ko je bil nekaj časa sponzor TNT audiable dot com in so ti ob registraciji dali eno knjigo zastonj. In so v TNT rekli, da priporočajo Hamiltonla, Molly je pa rekla da si je vzela Suareza.


good point, audio knjige sodijo v tako anketo. Morda kdo rabi malo časa, da se navadi, ampak za v avto, predvsem pa za pred spanjem ni boljšega. Lahko si tudi naštimaš večjo hitrost predvajanja, ne da bi glas zvenel drugače. In v ZDA so audio books res mega hit, verjetno tudi donosen, ker vedno pogosteje pri velikih hitih za interprete uporabljajo filmske/TV igralce. Tudi Piratski zaliv ima posebno sekcijo za zvočne knjige.

Poleg tega morda malo olajšajo situacijo tistim 80% funkcionalno nepismenih.

IceIceBaby ::

Jaz sem včasih precej poslušal audio knjige. Veliko strokovnih knjig se da dobiti za moje področje, pa sem lepo izkoristil tisti 2 uri vožnje na dan za učenje.

Okapi ::

predvsem pa za pred spanjem ni boljšega
Za zaspat je odlično ja, za "brat" pa niti ne. Sem enkrat eno tako poslušal, se mi zdi da The Road, in sem vedno sladko zaspal zraven, kar je sicer OK, ampak naslednjič sem pa potem še pa še cajta zapravil, da sem ugotovil, kje nadaljevati.;)

O.

@nny ::

Pri branju e-knjig ni vnosa informacij preko ostalih čutov - sluh (listanje), vonj (po črnilu), tip (teža knjige, hrapav papir, ovojnica), včasih celo okus (nekateri packi oslinijo prst:P). Osebe, pri katerih je eden teh manjkajočih čutov dominanten, so še veliko bolj prikrajšane. Ampak to je jasno vsem, razen Okapiju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: @nny ()

Okapi ::

Okapiju je jasno, da ima med branjem raje kot šelestenje papirja dobro muziko v ozadju, knjige v resnici smrdijo, teža je odveč, ker branje ni fitnes, kar se okusa tiče, pa tudi raje srkne dober viski kot liže star papir, predvsem pa se osredotoča na edini pomembni vnos informacij, tistih, zapisanih v besedilu.

O.

kuglvinkl ::

hehe.

Meni so knjige v fizični obliki (leposlovje, ne npr. fotografske monografije) važne, ker na njih lahko v celoti izvršujem (analogno) lastninsko pravico. Trust me, čez 30 let bo moja knjižnica vredna malega bogastva.

Okapi ::

Če nimaš kakšnih redkih knjig, prvih izdaj, bo tvoja knjižnica vredna približno toliko, kot je vreden star papir. Že sedaj stare knjige na veliko vozijo na odpad. Stare knjige v povprečju nimajo nobene prave vrednosti in v prihodnosti bodo imele kvečjemu še manjšo.

O.

kuglvinkl ::

Ta sklep je brez podlage. Natančno zaradi velike vneme po čiščenju polic jih ne bo več, bo cena rasla.

Okapi ::

Cena ni odvisna samo od ponudbe, ampak tudi od povpraševanja. Če povpraševanja ni, imaš lahko edino knjigo na svetu, pa je vredna natanko O.

O.

kuglvinkl ::

Pa sej to ti pravim. Obstajal bo relevatnn trg zbiralcev knjig, knjižnjih moljev ipd.

Pa ne delam tega zaradi nekih obetov po denarju pač pa zaradi tega, ker imam knjige tudi v njihovi fizični pojavnosti enostavno rad.

To da bodo vredne je samo pozivitna externalija ;)

Okapi ::

No, jaz ti povem, da ne bodo, verjel mi boš pa šele, ko jih boš hotel prodati.;)

O.

kuglvinkl ::

OK, povem ti pa, da jih jaz za časa mojega življenja ne bom prodajal ;).

Jst ::

V USA ljudje med tekom, fitnesom, domačimi opravili, vožnji v službo,.. poslušajo audiobooks. Jaz sem enkrat poskusil, ampak zame ni. Čeprav bi na sprehodih s psom lahko do sedaj prebral že mnogo knjig. Naredim od 10 do 25 km hoje s psom na dan, ker je doberman in so pač nesrečni, če niso v gibanju.

Poslušam pa novice oz. podcaste: twit.tv (Tech News Today - dnevno; Dr. Kiki Science Hour - tedensko; ter This week in tech, kjer so v nedeljo samo stari mački in se zaje*avajo/zabavajo), cnet.com (Buzz Out Loud - tedensko; Reporter's Roundtable - tedensko).

Na e-knjige sem se pa takoj navadil. V bistvu ker sem nor na gadgete, mi je bil e-ink takoj všeč in pred spanjem vedno kakšno uro berem. Ko sem dal starega Kindla in potem niso na začetku nove pošiljali v Slo, sem bil čisto nesrečen. Sedaj imam pa nekega no-name kitajca, ki je velik, večji kot kindli (A5 nekje) in požre vse formate in reformat formatov deluje super. Nima pa brskalnika ali kakšnih drugih bonbončkov. In zame je idealen, čeprav je grd no-name ponaredek nečesa.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

opeter ::

Okapi je izjavil:

No, jaz ti povem, da ne bodo, verjel mi boš pa šele, ko jih boš hotel prodati.;)

O.


Se strinjam. Če bo vse šlo na "digitalno", klasične knjige bodo močno izgubile na vrednosti.
Seveda so tukaj vedno zbiralci vsemogočih zadev, ampak to je spet zelo nišno področje. Ne pravim, morda se bo dalo zaslužiti z določenimi "modeli" oz. izvodi knjig. Ampak to bo dogajalo zelo-zelo redko.

Jst je izjavil:

Sedaj imam pa nekega no-name kitajca, ki je velik, večji kot kindli (A5 nekje) in požre vse formate in reformat formatov deluje super. Nima pa brskalnika ali kakšnih drugih bonbončkov. In zame je idealen, čeprav je grd no-name ponaredek nečesa.


Lahko napišeš približni model in kakšna je bila cena?
Meni je sicer Amazonova zadeva všeč, ni pa mi všeč njena zaprtost.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

nodrim ::

Novi Kindli niti niso pretirano zaprti, imajo pa vseeno tu pa tam kakšne omejitve, tako da bo moj naslednji e-bralnik zagotovo eden od "odprtih".

qwyx ::

Raje tiskane, a se lahko tudi prilagodim. Seveda, če bo cena e-knjig ustrezno nižja (ni papirja, ni tiska, ni fizične trgovine - kar bi moralo rezultirati v krepko nižjih stroških za založnika).

Me zanima pa a je kdo nabavil tole:

http://www.enaa.com/oddelki/knjige/izd_...

in kako se obnese?

Invictus ::

Stare knjige niso vredne NIČ, če niso posebne izdaje. Pojdi v kak antikvariat, pa se pozanimaj. Tam imajo na tone knjig, ki jih nihče noče kupit ...

Iskana roba gre pa hitro. Kot recimo stripi Mikija Mustra. Se jih sploh ne da dobit, ta lolek jih pa noče še enkrat natisnit ... Mater mu ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

kuglvinkl ::

Sami smart assi. Al pa subjects with hearing problems.

Kdo je sploh govoril o sedanjiku?

Zgodovina sprememb…

Mavrik ::

Kuglvinkl: Po kakšni logiki bi pa se knjigam povečala vrednost skozi čas, ko se cena in enostavnost distribucije vsebine manjša? Večino "tapomembnih" del je že digitaliziranih in bodo kvečjemu v prihodnosti le še cenejša. Ali zastonj.
The truth is rarely pure and never simple.

kuglvinkl ::

Mavrik je izjavil:

Kuglvinkl: Po kakšni logiki bi pa se knjigam povečala vrednost skozi čas, ko se cena in enostavnost distribucije vsebine manjša? Večino "tapomembnih" del je že digitaliziranih in bodo kvečjemu v prihodnosti le še cenejša. Ali zastonj.


Ravno to je razlog - ker jih ne bo.

PNG ::

kuglvinkl ima prav, čeprav si marsikdo tega ne pusti dopovedati. Zadnjič sem bil na enem seminarju, ki je bil sestavljen iz večih delov in ker sem bil malo zgoden sem šel še na enega pred meni zanimivim, ki je potekal o kmetijstvu. Sicer me to niti malo ne zanima, ampak sem rekel pa kaj, grem prisluhnit.

Imeli so celi seminar o tem, da morajo kmetje pazit na količino deževnikov v prsti. Deževniki postajajo namreč velik problem, saj jih kmetje s svojimi stroji enostavno izničujejo, hkrati pa predelajo manj zemlje kot bi je deževniki v prvi vrsti.

Nato sem ugovotil, da je vsa poanta v tem, da se obnovi znanje ki so ga ljudje enostavno pozabili. To kar je ljudem bilo samoumevno 200 let nazaj mi sedaj niti več ne poznamo, niti razumemo in bi morali te stvari na novo izumljati. Ja, res je, preprostejše so, samo jih več ni.

Neka analogija se najbrž da iz tega potegniti tudi s knjigami. Bodo zato bistveno več vredne? Dvomim...bodo pa definitivno redkost in ko boste vsi imeli doma enega kindlea ali karkoli že pač bo takrat aktualno, bo prava domača knjižnica požela bistveno več navdušenja med gosti, v to ste pa lahko prepričani.

thramos ::

Kot jo sedaj zbirka videokaset. Z vrednostjo približno 0 EUR. Razen za zbiralce ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: thramos ()

kuglvinkl ::

Primerjava z videokasetami je zgrešena.

Mogoče bi bila bolj ustrezna z LPji, če že.

Zgodovina sprememb…

thramos ::

Zakaj?

[edit] Pa vseeno, kakšna je vrednost starih LP, ki niso redke, prve izdaje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: thramos ()

Okapi ::

Ravno to je razlog - ker jih ne bo.
Ja, čez 1000 let bodo res verjetno kaj vredne te tvoje knjige, čez 50 let bodo pa še vedno samo star papir.

Pa vseeno, kakšna je vrednost starih LP, ki niso redke, prve izdaje?
Nikakršna.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

kuglvinkl ::

Tebi, Okapi, tebi. Dej razumi vsaj to.

Mavrik ::

kuglvinkl je izjavil:

Tebi, Okapi, tebi. Dej razumi vsaj to.


Hm, večina LPjk se po trgovinah prodaja po cenah ranga 5-10€ (stare), tam do 30€ za kake nove albume. A lahko razložiš logiko po kateri so LPji po tvoje veliko vredni? :)
The truth is rarely pure and never simple.

black ice ::

Okapi je izjavil:

Pa vseeno, kakšna je vrednost starih LP, ki niso redke, prve izdaje?
Nikakršna.

O.

Kakor komu. Jaz se recimo ne strinjam s tabo in kolikor vidim tudi kuglvinkl ne.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davčna blagajna za društvo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6223122 (7486) Kosek1
»

O smrti in življenju po njej (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
677989 (5766) c3p0
»

Cene knjig za Kindle

Oddelek: Sedem umetnosti
51220 (1013) erkgheoruugh
»

Letni obračun pri normirancu

Oddelek: Loža
435281 (4238) jizzer
»

corel draw slovenski

Oddelek: Programska oprema
52864 (2816) Kekec

Več podobnih tem