» »

[OS] Smrtni objem in alokacija virov.

[OS] Smrtni objem in alokacija virov.

piki12 ::

Živjo vsem skupaj,
ne znam se lotit naslednjih dveh nalog, mi lahko kdo razloži kako pridem do rešitve in kako gledam. Zanima me kaj sploh je alokacija virov?
1. naloga gre se za alokacijo vira, mislim da gre za bančniški algoritem nisem prepričan.

Gre se o zaznavanju smrtnega objema, mogoče kašnen namig kako gledam ...

Lepo prosim za pomoč,
lp
piki12
PS: Bliža se izpit, in lepo prosim za čimprejšno pomoč :)

AndrejO ::

Da, govora je o bankirjevem postopku (Banker's algorithm, tudi Wikipedija ti bo pomagala).

Prvi primer je že kot primer fail, ker izhodiščno stanje ni varno. Za bankirjev postopek pa je en izmed osnovnih kriterij odločanja ta, da v nevarno stanje ne smeš priti.

Glede na matriki A in R je nenapisana matrika trenutno razpoložljivih virov V = [0, 2, 1]. Glede na že izračunane vrednosti matrike C - A, ga ni procesa, ki se bi lahko varno zaključil, saj več nimaš razploložljivega vira R1, P2, ki naj se bi po primeru bojda lahko nadaljeval, pa pričakuje vsaj še en prost vir R1.

Primer je za študij postopka nepravilen, ker so začetni pogoji nevarni (unsafe). Kdor ga je pisal kot primer je storil napako v ničtem koraku. Poglej si Wikipedijo, tukaj in še tukaj, če želiš videti pravilne primere.

Drugi primer je pravilen, algoritem je načeloma enak. Iščeš procese, ki se lahko nadaljujejo, glede na razpoložljivost virov v matriki W (nekonsistentno poimenovanje je vedno dobrodošlo, v predhodni nalogi je to bila matrika V). Vsak proces, ki se lahko nadaljuje označiš, privzameš, da se je zaključil (s čemer se njegovi že zaklenjeni viri sprostijo in prištejejo k W) ter ponoviš korak. Če na koncu vsi procesi niso označeni, si našel tiste, ki so v medsebojnem konfliktu. Če imaš na koncu samo en proces, ki ne more nadaljevati, si našel proces, katerega zahteve presegajo razpoložljive vire, kar pa ni "smrtni objem" (deadlock) temveč proces, ki se sploh ne bi smel začeti.

piki12 ::

Hvala, sem ugotvil, sedaj me zanima še tale naloga:

V datoteki imamo shranjene podatke o rezultatih izpita. Radi bi dobili razporeditev po
stevilu ocen. Napisi ukaz, ki bo iz datoteke rezultati.txt prebral samo studente z dodeljeno
stevilcno oceno in jih izpisal vkljucno s stevilom studentov, ki so dosegli to oceno. Namig:
ali ocena obstaja lahko preverite z regularnim izrazom

vpisna ime priimek ocena mora izpis izgledat stocen ocena
Mogoče kakšna ideja kako rešit oz še boljš rešitev..

TESKAn ::

Poglej si regularne izraze, v pomoč (vsaj meni :)) je tudi programček expresso za preverjanje delovanja izrazov. IMO bi se moralo dat naredit izraz, ki bi ti kot rezultat vrnil vse vrstice, kjer je ocena enaka določeni vrednosti.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HD Posnetki štekajo (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
699613 (3539) showsover
»

prenosnik dela počasi.

Oddelek: Pomoč in nasveti