» »

Navijanje AMD 1Ghz

Navijanje AMD 1Ghz

Theos ::

Najprej naj povem da sem iskal in iskal pa nisem nič podobnega že napisanega našel zato me prosim ne zaklepajte. :\

Imam par vprašanj:
Imam AMD athlon 1000 Mhz, QDI KinetiZ 7B plato ter ATX midi tower.
Temperatura procesorja po ene dveh urah mučenja v Photoshopu je okrog 43°C. Mam pa polek ventilatorja na procesorju (ki ni bohvet kaj pač neki kar so mi v PCX gor napopal) še samo ventilator na napajalniku.

Zdej me pa zanima kako naj navijem svoj procesorček? V BIOSu je takt (ali tisto kar se že štima) 100 Mhz. Voltaže pa ne vem (nisem najdu). Zdej mi pa povejte do kod grem lohk (zadovoljen bom že pri kakih 1400 Mhz) sam da spreminjam takt? A morem res tud večat voltažo? mal se bojim da nabum kej skuru ker terutno ni keša za nov procesor.

Povejte mi tud če bi en ventilator vspred pa en uzad kej pomagala? Bi se dal bolj navit? Al je boljš da nabavm raj kr nov hladilnik z ventilatorjem za na procesor?


Še neki:
Se splača navijat P 166? To zadeva sploh podpira? Naj napopam kako boljše hladilno rebro pa bo? Aja katera matična pa je ne bi vedu ker ga nimam priroki (PCja). Bi nov disk (iz 1.6 na 5 GB), navit procesor ter malo več rama (iz 32 na 64 MB) kaj pomagalo pri laufanju računovodskih in podobnih programov?


Najlepša vam hvala za odgovre že v naprej!

R0K ::

Jest mam isti proc. Brez dodatnega hlajenja (torej samo hladilnik na CPU) gre do 1333 čist stabilno..vrjetno pa bi tudi na kakih 1350+ delal dokaj stabilno (na več kot 1400 mi ni ratal 3d marka zlaufat).

Pa voltaže nisem jest za te moje podvige nič višal..dela BP z normalno...

Aja tisti 'takt' po tvoje se imenuje FSB zravan pa je še seveda množilnik. TB 1GHz je default na 100MHz (fsb) x 10 (množinlik)..je pa tut zaklenjen za 10x množilniku..

Drugače pa tega proca z zračnim preko 1.5/6ghz skori neboš spravi...edino vodno pride polj v poštev..

Glede 166. Navijajo tudi 486, zakaj turej nebi tudi ti svojga 166. Spravu ga boš na 200mhz BP .. pa ti ni treba nč posegat v rač. (nobenih novih hladilnih reber)..drugače pa večji je disk bolš bo delal (ker je tut vrjetno novejši - s tem boljši - od onega 1.6GB) glede rama pa je tudi vedno boljše, da ga je več kot premalo..

Theos ::

OK hvala! bom probal FSB dat za eno stopno višji pa bomo vidl kaj bo!

Pol praviš da je 43°C kar cool? Do kok pa gre lohk temp. da še optimalno dela?

Un P 166 bom pa kar navijal in navijal. kjokr se bo dal. Sej če ga skurm ne bo nobene panike.

f|ction ::

TOREJ NAVIJANE:)

Glej navijanje se v bistvu razlikuje veliko sploh ne od proca do proca.

Fora je povisevanje mnozilnika in frekvence zunanjega vodila(FSB)-ob tem seveda sledi povisevanje voltaze rama ter jedra procesorja...

glej:
takt-FSB je tvoj 100 MHz
Torej imas mnozilnik 10 --> 1000/100=10
Predvidevam da je tvoj mnozilnik zaklenjen..zato lahko spreminjas samo FSB.
Najprej pusti voltazo pri miru in poskusaj dvigovat samo FSB-po korakih..resetiras..ce se zbudi oz je stabilen je vse kul..ponavljas korako dokler opazis da se nekako ne zbudi..torej ni stabilen-resitev:povisas voltazo cpu jedra...za vsak slucaj poskusi povisat tudi voltazo rama (Vdim).
Potem poskusis spet prejsnji korak z povisanimi voltazami..ce gre si na konju in spet nadaljujes....simple

Edina ovira pri tem je da se ti povisuje hitrost agp ter pci vodila...pri nekaterih osn. ploscah je to reseno z zaklenjeno hitrostjo oz. z hitrostjo po izbiri-predvidevam da toja plata tega nima zato je to se en del kriticen navijanja.

Voltazo dviguj postopoma v najmanjsih kolicinah!
Ne vem kolk mas default...ne pretiravaj z voltazo.Priporoceno je da je najmanjsa ob tem da je sistem stabilen..ce je visja se proc greje bolj!Ni odvisno od hitrosti!

Glede ventov...Ce bos poskrbel za dober dotok zraka bo vse kul..ena moznost je da na stranici pravokotno na proc naredis luknjo in vstavis vent..to je najboljsa resitev, ker piha direktno na proc-ter mu dodaja hladen zrak..primarno so zato dolocena mesta ki so ze serijsko narejena ponavadi na prednji strani pod diski in na zadnji nad in pod napajalnikom..poskusi se igrat z venti..najbolje je pa da pogleda modifikacije ki so jih naredili tukajsnji 'norci:D

To bi blo vse-trenutno:D


Uporabi termalno pasto!

Drugace mas vse to pod rubriko clanki!




Sorry, the item is not available at the moment...please do nothing...

Theos ::

Ok dojel. Ampak zaenkrat (še nisem nabavil nobenih ventilatorčkov) bom zviševal samo FSB. PCI in AGP vodilo sta na zaklenjeni hitrosti (sem počekiral). To praviš da je dobro?

V BIOSu so voltaže zaklenjene kje to spremenim? Moram kaj po plati praskat al kaj podobnega? Sej bi raj jih pustu tko k je, če se bo dal kaj dvit hitrost brez tega.

Kje pa pol opazim da je procesor namesto 1000 kaj več? in koliko več? Na začetku ko se zbuja? Ali s kakim proggyem v winsih?

Zaenkrat sem si zamislil da bom namotniral en ventilator na sprednjo stran pod DVDrom kjer mam na uni plastiki reže za dotok zraka. Tam mora pihat not zadaj pa ven pa mislilm da bo že za kako stopinjo nižje.

TNX res ste carji da pomagate neukim navijačem! ;)

Theos ::

Ugotovil:
dela do 112/37 Mhz
pri 136/34 Mhz sam že preden začne štet RAM naštima nazaj na 100/10 Mhz.
Do sedaj mi je uspelo naviti do 1140 Mhz.

sedaj? Moram dvignit volte? Za koliko če (še) nimam posebnih ventilatorjev in podobno?

Hvala za odgovore!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Theos ()

Theos ::

No zdaj sem dodal en ventilator za odvod zraka na vrh. Deluje!

Kako zdaj odklent BIOS/matično da bom lahko višal volte?

Če je to že kje pisal se opravičujem sam jz nism nč najdu!

f|ction ::

Hm torej mas pod dvdjem vent ki vlece ven.Po mojem bi blo bols da ga obrnes..js sm navil celerona 600 na 931(ceprav se ne greje sploh ful) ampak je ful dobro hladilo ker je pihalo direkt na proc(od strani)...
Glede tvoje plate ne vem tocno kk se odklene napetost-ceprav-ne vem no sam a si zihr da je zaklenjena..da ne mors zvisevat?Hm mozno no..
Pac za kok se ti je spremenila frekvenca vidis nad tem ko ti ram steje:)
Verjetno ne gre vec ker ne mores povisat (odklenit)voltaze...ce kdo ve..kako?



Sorry, the item is not available at the moment...please do nothing...

Theos ::

Tuki sm opisu kašne zadevce sem našu na plati. Bi blo to QL? Bi s tem dosegel točno to? Višanje voltov?

TNX!

f|ction ::

No to je to..postopoma zvisuj(prestavli jumperje)..pa bo..po korakih

Zgornja meja-nikjer ni zgornje meje-slisu sm ze za amd na 90 C..tk da gres kamot cez..ni pa priporoceno cez 70>:D

No glede voltov...sj bos vidu-mislim da lahk gres kamot do konca torej 1.85-sam po korakih

Sorry, the item is not available at the moment...please do nothing...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: f|ction ()

Theos ::

Ok se ena čist bedna:

kje se da dobit jumperje? Gor na plati jih ni. Pač more bit vse free da je kao auto. Ok mam en jumper al pa dva iz starega pekača ampak kje naj dobim še kaj? A morm nujno v štacuno (pač ne žvim tok bliz in se mi res ne da pa še posebej zdej k je že vse zaprt:D)

Theos ::

OK! Dobu jumperje!

Zdej sem iz 1.72V navil na 1.78V (v navodilih za matično piše sicer če dam jumperje v pozicijo je 1.8V) ampak kaže zdaj le 1.78V Lahko pa grem tja do 1.85V

Če dam proc na 1.78V se bistveno ne segreje ampak frekvenca pa tudi noče it višje od 112/37 Mhz

Kan naj naredim. naj vstrajam pri višanju voltaže? (si ne upam preveč ker bi rad mel tale AMD še kar nekaj cajta) ali je fore kje drugje?

Hvala za odgovore!

jest10 ::

Fora je lahko tudi v slabem ramu

Iztirjenec ::

Jaz mam tud plato ki bazira na VIA KT133 čipovju. Na 133Mhz ne boš nikol spravo s to plato ker ima hardversko omejeno in ne gre preko 112Mhz. Pri meni je isto. Vzemi proc ven in pobarvaj mostičke. Pol boš lahk množilnik spreminjal.

Theos ::

OK! Ne štekam čist!

Vzamem naj ven procesor? Ne ne ib kaj preveč tega delal! Sej pol morm na novo tud termalno pasto ter ventilator gor dajat ane?

A na plati samo se pa ne da nič nrdit al kaj?

OwcA ::

@Theos: da, žal ni druge.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Theos ::

OK kako naj to izvedem? Kok bom s tem pridobu? A se mi splača to delat?

sam zakaj? A plata ne podpira tega? A ne podpira več kot 112/37 Mhz? V čem je keč? Kaj moram naredit sploh na procesorju?

OwcA ::

Procesor moraš odkleniti, da mu boš lahko spreminjal množilnik. Kako se to stori si lahko pogledaš med članki, nekaj povezav na strani, ki opisujejo podobne podvige pa je tudi v Preberi me.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Theos ::

Ok najdu sm en jumperček v navodilih:

Overclocking Jumper Setting (JFSB)
Kle neki piše da so AMD athloni vsi na 100 Mhz če pa češ met Pentium III pa moraš un juper nastavit na 133Mzh. Pa pol še piše da s tem lahko tudi naviješ procesor če le ta to dopušča (čecimo da moj 1ghz AMD athlon to dopušče).

Naštimam jumper da je JFSB off pa prižgem comp. Vse se obnaša normalno, diski, CDrom, skener, printer, ventilatorji, lučke kok kdaj kej melje sam na monitorju ni pa nč!!! Kako? Zakaj? Tema! Pol pa mi napiše na monitor power saving mode (to verjetn pomen da ne dobi signala). A je mogoče kaj z grafično ne ql? Je grafična kaj pogojena s matično, navijanjem in FSBjem?


Najdel sem tudi jumperje s katerimi nastavljam CPU bus ratio. Lahko s tem tudi kaj navijem, brez da bi odpopaval proc dol?


Fula vam hvala za odgovore! Carji vsi!

jest10 ::

Niso vsi na 100MHz. Tudi na 133MHz so

Theos ::

Pl je moj verjetno 100 Mhz. No ampak a mislite da bi se dal s tem jumperjem kaj narest. l pa kaj podobnega. Jst res ne bi rad odpiral svojga proca dol.

Bom probal še klicat na servis kao da bom na plato prpopal pentium III in da mi če dam jumper dol ne dela in naj mi oni svetujejo. Recimo da bodo vedl.

Jackass ::

Js bi se prdružu pa bi še neki vprašu:

Js lohk v BIOSu dvignem FSB samo do 150 torej lohk dosežem sam 1350MHz. Rd bi šol viši. A pozna kdo kšno rešitev, ne da bi odklepal proc.??


Mam pa FIC AD11, Athlon 1200 (133×9), 256MB DDR 2100, GF MX400, Zalman 6000Cu, temp. delofvanja procesorja max. 55°C
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackass ()

Theos ::

Ja verjetno moraš zdej voltažo dvigvat.

V BIOSu ali pa na matični z jumperji dvigni volte za kakih 0.2 V, OK? Pazi s tem segrevaš proc, zato stalno čekiraj temperaturo!

OwcA ::

@Jackass: so načini, da greš še dle, vendar, če ti ni niti do odklepanja procesorja, niso zate (gre za precej obsežne modifikacije matične plošče).
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Jackass ::

Ne sej polet se bom lotu odklepanja proca, sam zdej mam komp še v garanciji, pa ker mam že od začetka same težave s tem kompom, sm to preložu na čas po izteku garancije. Takrt pa upam da ga bom spravu na kšne 1500MHz.

Sam zdej bi vseen rd mal sprobou kolk bi se dal stvari prenavit.
jAcKaSS

Theos ::

OK, mene pa zanima kdo bi bil pripravljen odkleniti procesor in za koliko denarja.

Povejte koliko ur je to dela. Jaz prinesem kišto, ostalo narediš sam. Odmontiraš vent,... na koncu bom dodal gori še nov vent. No sej to z venti lahko naredim sam samo kako odkleniti proc, oziroma plato?

Zadnič mi je rekel kolega da je on kupil odkleneno ploščo in ima AMD 1700+ in da ga navije brez problema da je ora v matični in ne v procu.

OK? Kaj zdaj kaj moram odklenit proc ali matično? In kaj s tem dosežem? spremenim frekvenco ali kaj drugega?

Hvala za odgovore!

OwcA ::

@Theos: če prebereš "Preberi me" in "Navijanje Tbreadov..." ti bo vse jasno.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Theos ::

Zdej steme pa čist zmedl!

Klele v tem članku (kako pač odkleneš AMDja) na koncu piše da sedaj ko ima on ponosno odklenjen proc lahko spreminja FSP. Pa ej to lahko jaz delam tud že zdej! Jst lahko moj proc zalaufam čez 166mhz FSP. Brez problema. Samo matična po mojem ne podpira tega. Sem pa na matični najdu en jumper ki omogoče (kokr pie v navodilih) 100Mhz (kao za AMDje) ter 133 Mhz (kao za celerone). Pa zraven tud piše v navodilih da se da tud s tem če nastaviš na 133 Mhz navit AMDja (in da oni ne odgovarjajo za posledice;)) Kaj zdaj? Kaj je treba odklenit, proc ali marično???


Še eno amatersko vprašanje:
Bratranec je nabavil nov comp po delih. Nabavil je neko abitovo plato ki je bojda superiorna za navijanje (ni mi še povedal ker model je) ter bojda naj bi mu prodajalec prodal tud AMD 1700+ ki naj bi bil tudi hud za navijat.

Zdaj me pa zanima ali naj on raje kaj odklene preden vse skupaj sestavi ali je vse že odklenjeno? (matična predvideam da je za proc pa nism tk zihr).

Hvala za odgovore!

OwcA ::

@Theos: proc odkleneš zato, da lahko dosežeš višji FSB, kar pa ne pomeni, da ga ne moreš spreminnjati že prej. Si pa precej bolj omejen z razponom, saj se lahko kaj kmalu zgodi, da dosežeš mejo procesorja, ne pa FSBja.
Matične ne moreš odkleniti, le proc.
Če je tvoj bratranec kupil kakšno ploščo z nForce2 ali KT400 naborom in ima Tbreada mu res ne bo treba odklepati.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Theos ::

OK zdej pa sam še eno zadnje neumno vprašanje:

po katerem členku naj odklepam?

Najdu sem unga ki je na overclocking.co.au ter unga na slotechu. Kateri je pravi za mojega AMDjčka?

OwcA ::

@Theos: Kakšen slo-techar pa si, da vprašaš kaj takega. Ravnaj se po našem! [;)]
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Theos ::

ok sem odlkenu proc! KAR SAM!!!! HA HA!!! KOK NA IZZZYYY

no ja zdaj pa čakam jumperje ki so pri kolegu ostali da povečam množilnik in potem bomo vidl kaj bo!

Theos ::

a lahko s višanjem množilnika skurim procesor?

matična mi podpira do 12.5

to koker jaz štekam pomeni da ko visam iz sedanjih 112x10 mhz na 112x11 mhz namesto 1120 Mhz dobim 1232mhz? ter tako naprej do 12.5?

Jackass ::

To Theos pošteku si!!:D

Ja itak, da ga lohko skurš! Če preveč navijš vso stvar se skur. Višja kot je frekvenca laži skurš proc (bliži je meja)! Ne morš pa kr z glave vedt kolk lohk navijš, ker se vsak mal drgač obnaša. Probavi mal višanje/nižanje FSB, pa višanje/nižanje množilnika, pa boš vidu kako se stvar obnaša! IN KJE MA TVOJ PROC MEJO!

še js bi neki dodal k vprašanjem:
če jst odklenm proc ne odklenm sam množilnika, ampak tut FSB (večji razpon)?? - če sm prov razumel
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackass ()

OwcA ::

@Jackass, Theos: Ne, se ne. Skuri se, če preveč zvišaš napetost in/ali preslabo hladiš.

@Theos:
to koker jaz štekam pomeni da ko visam iz sedanjih 112x10 mhz na 112x11 mhz namesto 1120 Mhz dobim 1232mhz? ter tako naprej do 12.5?

Da.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Jackass ::

Ja sam če ti ne spreminjaš hlajenja, pa ga preveč navijš, ga skurš! A ni tko? - Dobr, to da morš hkrati višat voltažo mi je pa samoumevno!

sam še neki bi dodal: a pol če jst navijm do konca, ne da bi višov voltažo, ni možnosti da bi skuru proc?
A skurš ga sam, zaradi previsoke temp., ki je pa seveda posledica višanja voltaže?? - a prov razumem?
jAcKaSS

OwcA ::

@Jackass: v kolikor se ti ne bo pregrel (z višanje frekvence se veča oddana toplota), ga ne boš skuril.
Lahko pa boš imel težave z vzpostavitvijo računalnika v delujoče stanje.

P.S. Večinoma pomaga brisanje CMOSa.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

MartnKrp ::

Jackass: glede odklepanja cpuja: odklenes lahko multiplier (L3 mosticek) in/ali ga modificiras v FSB=166 (L12 mosticek).
Tak da to dvoje ni nic povezano...po mojem. :)

Jackass ::

Js sm vedno mislu, da je point v množilniku! Aha lohk tut FSB odkleneš, ja sej to zna bit dobr!

Aja, k glih že teče beseda o FSB-ju bi vprašu:
a dam js lohk RAM PC2700 na plato, ki ga ne podpira? A bi vsen delu na 133MHz, al sploh ne bi delu?

Hvala!
jAcKaSS

Theos ::

Čak mal a če povežem L1 mostičke ne oklenem množilnika?

Kerj jaz sem namreč povezal L1 mostičke, zvišal množilnik a spremembe ni. Pol verjetno še nisem odlklenil proca?

A je varjanta če prek mostička koker si rekel spremenim na 166Mhz ter potem na matični naštimam FSB da je nad 133 in ne pod 100 ter bi načeloma moral delat a? To 133mhz na plati naj bi bilo namenjeno sicer 133mhz celeronom.

Kako pa odklenem množilnik na procesorju? (če ne z mostički L1?) da ko ga bom premenil na matični se bo spremenil tudi v BIOSu?

A ko kaj z grafitom povežem na Procu, je varjanta da to zrediram (pa s suho krpopobišem dol). In bo tko kot prej? Če ta poskus s spremebo na 166 ne bi deloval. PA a lahko človek kaj skuri ko povezuje te mostičke (če povežem napačne)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Theos ()

R33D3M33R ::

DDR je DDR in če maš plato za DDR ti bo šel not, bo pa delal na nižji frekvenci (mam sam KT266A plato 133 Mhz FSB in DDR333 Ram)
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

MartnKrp ::

L3 mosticki so za Athlona XP Thoroughbreda!!! (za Palominota je menda L1...res ne vem)
Za ostale procesorje bote mogli drugje pogledat, kateri mosticki so za odklenit mnozilnik. :D

Ce modificiras procesor iz 133->166FSB, potem je default na 166!
Nekatere plate namrec ne dovolijo laufat FSB na 166, oz. ne zaklenejo pci in agp na default hitrosti (33 oz. 66MHz), ce nimas "pravega" 166MHz cpuja not!
BIOS lahko prepozna ali imas ti 133 ali 166MHz cpu in glede na to lahko onemogoci/omogoci dolocene nastavitve! (vsaj pri moji plati QDI KuDoz 7E/333X naj bi bilo tako - zdaj ko imam noter 133MHz procesor, sploh nimam moznosti nastavit "cpu host/pci clock" na 166/33, torej se mi pci in agp povecata, ce nastavim fsb na 166 na plati!)

Theos ::

Ja ampak jaz imam thunderbirda in sem povezalč L1 mostičke (po navodilih parih veljakov s slotech irca-ter parih tutorialih). Pa zakaj mi pol ko na plati zamenjam množilnik ob zagonu piše še vedno 112mhz/10x??? To verjetno pomeni da nimam odklenjen proc? Kajne? Mogoče pa nisem dobro povezal mostičkov!

smirnof ::

ker ste taki majstri vas prosm za kak link, kjer kaže kak nej odklenem proc (duron 600)

OwcA ::

@dj kavka: članek prav tukaj in kopica povezav v "Preberi me" zate ni dovolj? :\
Otroška radovednost - gonilo napredka.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Par vprašanj o amd athlonu 1800+ (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
705154 (3985) Pyr0Beast
»

Ob spreminjanju FSB se spreminja DRAM CLOCK

Oddelek: Navijanje
141893 (1724) Microsoft
»

[Vprašanji] Uničena plata (kondiji) in nova plata s procom in nje navijanje :D

Oddelek: Navijanje
71037 (901) Iztirjenec
»

8rda+, max:1684 MHz kaj delam narobe

Oddelek: Navijanje
271564 (1168) waters
»

FSB, win nestabilni pri 107mhz

Oddelek: Navijanje
231707 (1463) VASkO

Več podobnih tem