» »

Intel Haswell (LGA 1150)

Intel Haswell (LGA 1150)

Temo vidijo: vsi
««
5 / 27
»»

hojnikb ::

lahko smo veseli, da sploh dobimo odprt množilnik, ker dolgo časa niti tega ni bilo (vsaj pri procih >1000€)
Overclockerji pač niso tako velika populacija, da bi intel delal oh in sploh stvari za njih.

In to z segrevanjem na 22nm... Bomo vidl kaj bo amd uspel spacat skup na tem nodu..

RC14 je izjavil:

sj te nihče ne sili k nakupu K procesorja
A ti si zadovoljen z haswellom in njegovimi "hibami" al kako, da tako razmišljaš ?

Že res da nas nihče ne sili, ampak sem istega mnenja kot NightHawk, ki pravi "S tem, ko dobro zaračunavajo odklenjen množilnik bi lahko zagotavljali tudi kaj več." , tudi plate se na veliko oglašujejo super OC in podobno, potem bi lahko ponudili kaj več, se ti ne zdi? Oni pa samo "ZARAČUNAVAJO", A hkrati pa zanalašč nardijo proc tko, da se slabo navija in da je vroč kot pečeno jajce, mislim??

In ja, problem je v konkurenci, ki je nimajo in se lahko mirne volje igrajo z nami, ampak zato pa pravim, da ne ponujajo nič kaj prida, niti OC ni kaj prida, pa še grejejo se. Za nek nov proc bi lahko ponudili več, če že ni neke blazne pohitritve, naj ponudijo ali hladnejši proc, ali varčnejši ali pa boljši OC. In kaj haswell ponuja od tega??? nič, kvečjemu višje temperature in večjo porabo na konc koncu.

Lp

Seveda nisem zadovoljen, ampak mi je pa tudi vseeno, ker imam tako ali tako ivy bridge in ne mislim upgrejdat še neki generacij.

In plačaš odprt množilnik in nič druga. Če dobiš shitty primerek, pač dobiš shitty primerek..
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

AngelOfDeath ::

Če je to res lahko pričakujemo kakšno tožbo v USA.

Kaj se pa tiče hojnik-bja pa saj ni čudno da je slovenija tam kjer je.
edit: Slovnica

AngelOfDeath je izjavil:

Če je to res lahko pričakujemo kakšno tožbo v USA.

Kaj se pa tiče hojnik-bja pa saj ni čudno da je slovenija tam kjer je.

In zakaj bi blo to ? sj pri stock stvar deluje kot mora in so tempi v mejah normalne. Tukaj ni nobene podlage za tožbo. Če jih pa misliš tožit ker tvoj primerek ne doseže 5ghz pri 50C, good luck then..
Časi, kjer se je dalo iztisnat iz procesorja +50% perf. z minimalnim hlajenjem so pač mimo..

Na drugi del pa niti ne mislim komentirat..
#brezpodpisa

NightHawk ::

Pro_moted je izjavil:

In če primerjaš dobiš za 150 evrov FX 8320 za 215 pa i5 3570K, torej skoraj 30% razlike v ceni, v performansu pa v realnih aplikacijah in igrah takšne razlike ni (razen v striktno enojederni aplikaciji, pa še tam ponavadi od 20-25%). Zato je lahko za nekoga, ki uporablja CPU za igre kakor tudi za kakšno renderiranje in video edit, FX 8320 odlična in predvsem poceni izbira, saj v večnitnih aplikacijah ponavadi prednjači, v igrah (sploh v novejših) pa le malo zaostaja. Vse to za 60 evrov manj, ki si jih pač nekdo ne more potegnit iz denarnice.

Kle se nebi strinjal. Kot skos pravim, če gledamo povprečnega gamerja, ki ni navijalec. 3470 proc, b75 ali h77 plata je stala enako kot AMD FX 8320 in 970 plata. V igrah je imel 3470 boljše FPSje ali enake, če si 8320 navil ali če je bila grafika neka srednja.

Ponujal je še ssd cache in quick sync in porabil občutno manj energije. Zakaj bi nekomu, ki ne navija (in vsi ki so me spraševali ne navijajo) priporočil AMDjevo opcijo? Sej veš, za igre, filme in word, to rabi povprečni uporabnik. Dejansko je Intel hitrejši in varčnejši za ta namen, h77/3470 kombo je pa stala enako. Zdej je AMD spustil cene in intel izdal nove procesorje tak da morm reevaluirati, mogoče se zdej res splača....

Dr_M ::

mr1two je izjavil:

"umetno" segrevanje kot praviš- to ni dober začetek. S stališča daily overclockerja poglej- trudiš se z nekim hudim hlajenjem, vodnim ali še kaj bl na hard, zato da ti ga intel vtakne s tem, da naredi slab HS. Sure, lahko ga delidaš, da ode garancija in imaš potem nižje temperature... sam resno- takih poslov jaz ne podpiram.

Meni tudi ni to vsec, zato pa ne kupim vsakic nove platforme, ampak jo imam 2-3 leta, ceprav mislim, da mi bo 3570k drzal kar nekaj let, ker nimam vec toliko casa, da bi se igral s tem. Ze to kar sem menjal, sem bolj zato, da je bilo nekaj novega.

fyi shitty TIM pod IHS ni nič novega .. Je pa res da so high end proci vedno mel solder..
#brezpodpisa

bluefish ::

kuglvinkl je izjavil:

Which means: nabavim H87 plato in non-k proc, ter ušparam ene 60 evrov.
Ravno gledam cene na Idealo in je 4770 okoli 266€. Dokaj ugodno.

mr1two ::

@Dr M

Moj nazadnji refresh je bil am2+ in 9850 phenom x4, 2.5ghz. Ko je pršu ven 2500k, sem se odločal za nakup, vendar sem hotel počakat AMDja(PR me je najebal). Po objavljenih rezultatih, so šle cene intelov gor in sm si mislu- nč, bomo počakal na ivya, ker bo zih boljši. Ni bil dost boljši, pa tudi rabu nism takrat(prioritete so se spremenile). Zdej sm si spet mel roke, pa spet ne bo nič. Raj za nov bajk šparam :)
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.

kmetek ::

pa si še vedno na phenomu x4? ;)

FlyingBee ::

x86 gre v mobilne naprave, poglejte mal razmerje med prodanimi namiznimi pa mobilnimi napravami ... Haswell gre s celotno dušo v to smer in zato taka situacija ... ne vem koliko k procesorjev oz. AMD so navijalci pokupili, ampak so številke verjetno relativno majhne

igre se še prav nič ne pritožujejo nad 3+ ghz in 4c

D3m ::

Vidim postajam popularen. Z x45 me lih ni treba primerjati, ker mu gre pač slabo pri teh zadevah.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Dober dan ::

Jaz nekaj ne zastopim oz. mi ni jasno. Nekateri jamrajo da nimajo za i5 in iščejo poceni alternativo procesorja, ki bi ga kasneje navijali. Če seštejete ceno hladilnika, spodobne matične plošče in napajalnika za navijanje skupaj, ste že zapravili več kot da bi kupili nek middle i5 CPU, ki je na stock močnejši od konkurence. Why... Za isti performance se v končni fazi zapravi več..

d0rK ::

Recimo da imam v planu HTPC ki bo direktno pod TVjem. Koliko se mi splača vzeti čez nekaj mesecev Haswell s stališča porabe/hlajenja proca?

Ni je bolj nadležne zadeve kot ventilator ki vseskozi brni med filmom in tudi drugače, saj bi stvar zaradi mail/ftp serverja laufala 27/7.

za to, kar ti rabiš, bo kak itx board z kabini apujem več kot dovolj. haswell in podobno bo oz je itk totaln overkill, razn če laufaš server za dost folka..

Dober dan je izjavil:

Jaz nekaj ne zastopim oz. mi ni jasno. Nekateri jamrajo da nimajo za i5 in iščejo poceni alternativo procesorja, ki bi ga kasneje navijali. Če seštejete ceno hladilnika, spodobne matične plošče in napajalnika za navijanje skupaj, ste že zapravili več kot da bi kupili nek middle i5 CPU, ki je na stock močnejši od konkurence. Why... Za isti performance se v končni fazi zapravi več..

this. In rezultat tega je še povrh večja poraba, kar včasih pomeni, da je treba vzet še bolši napajalnik zram.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Isotropic ::

RC14 je izjavil:

Če gledamo kaj ponuja ivy in haswell in glede na to, da sta oba neka novejša čipa, je SB res zakon. Tud ivy bi bil, če ga ne bi zanalašč Intel zasral z tistim stikom, pastami in podobnimi zadevami, da je posledično vroč čip.
Z vsako generacijo je očitno slabše, moralo bi biti ravno obratno. Gre pa nekako takole. + 5% zmogljivosti in +10% višje temperature8-)

Lp

ja saj. proti recimo i7-820 je pa haswell zakon.

TechBeats ::

D3m je izjavil:

Retail Versions of Intel Core i "Haswell" Are "Hotter and Slower" Than Expected

Vir: Xbitlabs

That's not what TechpowerUP reviewer said. On je imel 1x ES in 2x retail in oba retail sta bila hladnejša in se bolj navijala.

OZ tisti ki ga že imajo v svojih kištah.
AciD TriP

D3m ::

loterija bo.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Brias ::

prvih par se lahko se zagrebete za nakup prek spleta / vrnitev blaga ...

ker v 10 dneh bodo vse spletne trgovine imele vsaka svoj odprt/testiran K CPU :)

al bodo pa nemci testirali ... tako kot lahko doplacas za odpremo brez mrtvih pik tudi ce jih npr APPLE dovoljuje par ...

intel K cpu 205 EUR
intel K cpu garantie tested @ 4.5ghz 215 EUR
intel K cpu garantie tested @ 4.7ghz 230 EUR
intel K cpu garantie tested @ 4.9ghz 245 EUR
intel K cpu garantie tested @ 5.4ghz 285 EUR

SuperVeloce ::

intel K cpu garantie tested @ 5.4ghz 285 EUR

hehe tole bi bilo razprodano xD

kmetek ::

brias: kera spletna nemška že prodaja te testirane, to se spomnim pred leti hehe. samo sem linke pobrisal.

@kmetek

veliko jih ima moznost za zaslone, verjami, ko bodo zavohali slab OC hashwella da zna par firm spet to ponuditi ...

verjetno ne v taksnem spektru kot sem napisal ...

ampak ..

pocakajmo kak dan, teden ...

Dober dan ::

Kdaj bo ta zadeva dejansko na slovenskih policah.. zelo zelo močno mi diši i5 4570 ^^

Dr_M ::

Kaj pa je tako posebnega na 4570?

Dober dan je izjavil:

Kdaj bo ta zadeva dejansko na slovenskih policah.. zelo zelo močno mi diši i5 4570 ^^

a se ti hecas ,,,,?

ne beres? :)

elkotex je zacel distribucijo ze v ponedeljek, ta sivi so pa ze do srede imeli zalogo, tako da vsi ze majo hashwelle ...

funtech, mlacom, dino, .... morda edino mimovrste se ni updejtal :)

187 eur @ funtech
http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Brias ()

Hmm

Kolikor spremljam cene je haswell v teh par dneh izgubil ca 30€ na ceni ?

trololo2 ::

AngelOfDeath je izjavil:

Hmm

Od kje ti to? Na hoh.de vidim da so cene (vsaj 4570) iste kot teden nazaj. Je pa res hladen procesor v idle ima 29C, celotna kišta pa pokuri samo 30W >:D.

Zgleda da bom mogu do torka počakat, je še zmeraj na poti..

Moj končni kombo
i7 4770k
Asus Z87 Deluxe
Crucial Balistix Elite CL9 2133mhz 16gb
Corsair H90
:)
AciD TriP

Zgodovina sprememb…

Isotropic ::

z ramom si se zajebal imo
ker sta max. cpu frekvenca in frekvenca rama (vse nad 1600 je navijanje) odvisna drug od drugega.

trololo2 je izjavil:

AngelOfDeath je izjavil:

Hmm

Od kje ti to? Na hoh.de vidim da so cene (vsaj 4570) iste kot teden nazaj. Je pa res hladen procesor v idle ima 29C, celotna kišta pa pokuri samo 30W >:D.

http://geizhals.at/?phist=928911&age=99...

http://geizhals.at/?phist=930960&age=99...

AngelOfDeath je izjavil:

trololo2 je izjavil:

AngelOfDeath je izjavil:

Hmm

http://geizhals.at/?phist=928911&age=99...

http://geizhals.at/?phist=930960&age=99...

intel je prodajo zacel v nedeljo, 2.6., .... 3.6 ponedeljek so prve realne cene ...

pred tem so bile .... spekulacijske cene za neucakane ....

Dejan99 ::

TechBeats je izjavil:

Moj končni kombo
i7 4770k
Asus Z87 Deluxe
Corsair H90

Men je tudi danes hoh odposlal 4770k, Gryphon z87 in corsair vengance 1600 cl9 :)
Mislim, da bo prišlo do konca tedna.

Janac ::

Dejan99 je izjavil:

TechBeats je izjavil:

Moj končni kombo
i7 4770k
Asus Z87 Deluxe
Corsair H90

Men je tudi danes hoh odposlal 4770k, Gryphon z87 in corsair vengance 1600 cl9 :)
Mislim, da bo prišlo do konca tedna.

No, potem pa benchat pa deliddat!

Komaj čakam na rezultate:P

Katere grafe mata?

klemenSLO ::

TechBeats: Kok ojrov bo to koštalo?
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

^
Točno 472EUR cpu in matična z poštnino, dobil brez ddv :)
Ram pa H90 sem kupil pri nas, skupaj 235EUR

@Dejan99
Kul :D

Isotropic je izjavil:

z ramom si se zajebal imo
ker sta max. cpu frekvenca in frekvenca rama (vse nad 1600 je navijanje) odvisna drug od drugega.

Zakaj? je kr soliden ram, ker se ga da furati na 2692mhz pri CL11, no to je tudi max frekvenca.
http://uk.hardware.info/reviews/3332/cr...

@Janac
jst imam 570GTX MSI Twinfrozr3

Kar se pa deliding tiče, kot sem bral sploh ni fora v termalni pasti, intel ima zelo odlično, problem je samo med IHS - čip kontaktom (zaradi lepila). Če bi bil samo 0,06mm boljši bi bilo kot noč in dan
http://forums.anandtech.com/showpost.ph...
AciD TriP

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: TechBeats ()

Dejan99 ::

Janac je izjavil:

Katere grafe mata?

660ti

klinker ::

IHS dol, nardit "okvircek" okoli "jedra" pa cooler direkt gor >:D
Tako sem jst Athlona64 939 fural kar nekaj let :D

IHS dol, nardit "okvircek" okoli "jedra" pa cooler direkt gor >:D
Tako sem jst Athlona64 939 fural kar nekaj let :D

če ti v tem procosu ne rata uničit jedra, potem go ahead :D
#brezpodpisa

Tudi jedro ni lih tako blazno krhko kot si ti mislis. Ce si titan se pa vsekakor raje ne lotevaj tega postopka ;)
Jst sem sleku ene 4 Athlone64 takrat bp. Bistvo je da nardis pol ta "okvircek" okoli jedra, ker ga ce ne z lahkoto okrusis s coolerjem. Seveda pa garancija pa pa :)

No tak krho spet ni, da bi že ob prvem dotiku odletelo, amapk ena napačana poteza pri delidu in papa 300€ procesor.
#brezpodpisa

Sej pravim, ni za titane in nerode postopek :D
Je pa na mojem Venice-u blo 12 stopinj razlike...pri tej pecki bi verjetno blo se vec.
Sicer pa ce je janacu ratalo IBja, ni vrag da ne bo tebi, ki si po moje "malo" bolj podkovan >:D

to delidanje mi ni tuje, sn že v preteklosti delidal stare core2 (tiste z TIM) in celerončke. Nič, kar bi pogrešil.Nebi pa šou tega delat na novem procu, ki ga dejansko rabim. Riziko vseeno obstaja..
#brezpodpisa

Tej so pa bli cinjeni, ne? No vidis, jst se pa tega ne bi lotu, ceprav me je zamikalo na moji i5ki 750 en cas...samo itak je kar hladen, tako da pol nisem sel v to avanturo. Ce ne bi bil cinjen bi pa bil ze prvi dan nagec :D

delidat proce, ki so zacinani je itk metanje peska v uči, ker razlik v praksi skor ni..
#brezpodpisa

Sem bral ja, zato sem tudi opustil, poleg tega da bi ga mogu kot jajcka spect :D
Samo IBja in Haswella bi pa z veseljem sleku, sej ce se malo potrudis se da tudi IHS kar lepo nazaj namontirat brez da se opazi da je bil odstranjen.

Assass1n ::

Dejmo v to temo kej pametnega zapisat, za 4670k bi bila primerna asus z87 pro ali bi za ~180€ dobil kaj bolj bang for the buck. Ali pa kaj cenejšega, da ima oc potencial kot se zagre.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

NightHawk ::

V tem razredu je Asus najboljša... med Asrock Extreme 6 in Gigabyte Z87X UDH4. No, nobena ni slaba ampak na hoh.de je najcenejša od teh treh. Na tomshardware so jo izbrali za best buy tukaj.

Lahko gres pa na cenejše z87 plate...

Janac ::

Assass1n je izjavil:

Dejmo v to temo kej pametnega zapisat, za 4670k bi bila primerna asus z87 pro ali bi za ~180€ dobil kaj bolj bang for the buck. Ali pa kaj cenejšega, da ima oc potencial kot se zagre.

MSI GD65 GAMING

MSIja pa nikoli ne bi vzel. Vsaj cajt nazaj ko sem se mel cas malo bolj surfat sem najvec problemov na teh platah zasledil, ne vem pa ce je kaj boljse z zadnjimi platformami. Asus in Gigabyte sta zame the shit, Asrock soliden pa p/p, ceprav tudi tega ne "konzumiram". Sam v svojih sestavah za Intela vedno Gigabyte izberem, za AMD pa Asus.

Assass1n ::

Asus Z87 Pro naročena in plačana :) je to to po teh testih k so out. Sporočim kako se obnese k dobim. Lp
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

Jst ::

Meni je zanimivo, kako se je Asrock transformiral v zadnjih letih. V času Core 2 Duo (in quad (q6600)) procesorjev, so bile Asrock-ove plate "poceni, ravno dovolj za delovanje." Zadnjih nekaj let pa imajo nekaj linij plat, ki so top of the line. Pa tudi drage niso, če primerjamo z drugimi platami, podobnega ranga.

---

No, kar se pa tiče procesorjev, bi pa jaz definitivno priporočal dati nekaj denarja več, za CPUje z Hyperthreeadingom. V benchingu se sicer ne pozna kaj, a če recimo uporabljaš CPU intenziven program, ki je dobro paraleliziran, z vklopljenim HTjem naredi 20%* odstotkov hitreje.

*Ena aplikacija, ki sem jo napisal jaz, za iskanje vzorcev (med streamom podatkov), mi z IZklopljenim HTjem obdela ~1400 kbit/sek, z vklopljenim pa ~1700 kbit/sek. (i7-3770)

MYSQL tudi dobi pospešek.

---

Kar se pa tiče OC, pa sem zadnja leta rahlo spremenil mnenje. Na EntertainmentPCju v dnevni, sem vedno imel navit računalnik. Da se da procesorje navijati, sem ugotovil po nesreči. Kupil sem Pentium 100 MHz, jumperje sem pa narobe nastavil, tako da je delal z 133MHz. To sem ugotovil šele če čas. Potem Celeron 300 na 450, 600 na 900, (oboje 50%), P4 iz 2.4 na 3.2 (33%), q6600 iz 2.4 tudi na 3.2 (33%). V tako velikih navitjih - 33% - se splača kupiti dobro osnovno ploščo, ker je OC potencial višji, računalnik stabilnejši.

Sedaj, z IB in Haswellom, je navitje možno, ni pa takšne razlike. Kupiš NE K procesor, s tem prišparaš tudi na osnovni plošči, kar je takoj 100EUR ali več razlike. Za ta denar si raje kupiš boljšo grafično, večji SSD, boljše ohišje,...

Sicer mi je OC ena takšna navada, da potegnem maximum, ampak na splošno so CPUji dovolj hitri, brez OC ne rabiš "motherload of coolerja" (že to je skoraj 100EUR!), da odvaja toploto, ne rabiš dragega ohišja,... Niti ne rabiš konstantno skrbeti za temperaturo. Jaz sem za Ivy 3770K@4.5 dal več kot 200EUR več. (Če prištejem še uničeno Noctuo je to več kot 300EUR.)

Kamor gre navijanje, kjer velja "law of diminishing returns," in kamor gre Desktop PC kot platforma, mislim, da čez par let, ko bom spet kupoval nov CPU+matično+RAM, sam ne bom gledal za OC modeli. To je racionalno razmišljanje. Kako se bom pa odločil takrat... :)

Če bi Haswella kupoval jaz sedaj zase, bi verjetno šel OC route. (Čeprav je po mojem mnenju neracionalno.)

---

Pa še nekaj glede HyperThreadinga: XBox1 in PS3 imata osem jeder. Špili bodo čedalje bolj začeli izkoriščati dane resurse. (Xbox360 in PS3 sta po mojem mnenju še najbolj zaslužena za uvod večnitnosti v igrah na PCjih. Sicer švoh - ena ali dve niti sta ponavadi glavne, ostale so bolj za "pomoč.") In to je po mojem mnenju tudi še en razlog, da se raje kupi HT enabled procesor.

---

Malo razmišljanja o novih CPUjih (Haswellu), ki sem ga moral napisati...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
««
5 / 27
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel Broadwell (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
17538847 (29085) SuperVeloce
»

gretje AMD in INTEL (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
7718940 (17425) galu
»

Intelov Haswell je prispel (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Procesorji
18454220 (47195) PrimozR

Več podobnih tem