» »

ponovno zamrzovanje predhodno že zamrznjenih živil

egomez ::

Ker na internetu in v literaturi še nisem dobil odgovora upam, da kdo tukaj ve. Ko se globoko zamrznjena živila odtalijo, naj jih ne bi smeli več zamrzovati. Razen če svežo zelenjavo in meso skuhamo in nato spet zamrznemo.

Zdaj pa me zanima zakaj? Kaj se spremeni kemijska sturktura ali začnejo bakterije delovati in pokvarijo živilo?

Kaj so potem živila strupena ali samo manj obstojna.....
npr. : Če se ni odtali paradižnikova mezga in jo spet zamrznem.Kaj se mi zgodi, če jo potem pojem?

LP, Erik

Thomas ::

To mene tudi zanima!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

LoneWolf ::

Kolikor vem iz glave, predvsem iz dveh razlogov.
Zamrzovanje upocasni delovanje mikroorganizmov, vendar ga nujno ne zaustavi. Tudi globoko zamrznjena hrana ima v zamrzovalniku rok trajanja par mesecev - rok ni neomejen. Ce se hrana vmes odtaja, se ta rok realno bistveno skrajsa. Glavni razlog za opozorila proti ponovnem zamrzovanju hrane je v preprecitvi zastrupitev zaradi poteka roka trajanja, ki je ob odmrznjeni in ponovno zamrznjeni hrani lahko bistveno krajsi od navedbe prozivajalca.
Drugi razlog je bolj estetski. Zamrzovanje poskoduje teksturo organskih zivil (npr. celicne stene popokajo zaradi vecjega volumna ledu), odtajana hrana je zato pogosto mehka in brez oblike. Ob veckratnem zamrzovanju je skoda se toliko vecja.

perci ::

Zakaj pa juhe ne smeš večkrat pogret po tem ko se je shladila?

Dr_M ::

sej jo lohk, samo ne preveckrat :)
I offended you?
How does it feel like to be so weak that mere words hurt you?

LoneWolf ::

Pri spornem pogrevanju juhic gre IMHO za to, da dolocene vrste hrane napadajo bakterije, ki izlocajo temperaturno odvisne toksine - ti sicer niso nevarni, vendar le, dokler se hrana spet ne segreje. Ob segrevanju se kemicno spremenijo in postanejo toksicni. Predvsem krompirjeve in gobove jedi naj se ne bi pogrevalo.

bf4ed ::

Predvsem pa gobe se ne sme pogrevat, raje hladne pojest.

egomez ::

Zakaj pa priporočajo, da se staljeno zelenjavo prekuha in potem se lahko spet zamrzne. Kaj zato, da pobiješ delujoče mikroorganizme.

Kaj bi lahko odtaljeno že skuhano paradižnikovo omako ponovno prevreli in jo spet zamrznili?(Saj po knjigah piše, da se tega naj ne bi delalo, pa ne dajo nobene razlage)Predvsem me zanima, če se le rok trajanja zmanjša ali obstaja verjetnost, da bi se zastrupili?

perci ::

Lonewolf, sej ce zadevo zavres, bi moral itak pobit bakterije, a ni tko?

LoneWolf ::

Perci, ostanejo toksini. Prevrevanje deluje na dolocenih vrstah hrane - listnata zelenjava, na primer, kjer toksicnost ni tak problem. Pri mesnih in nekaterih drugih jedeh niso problem (samo) bakterije, problem so izlocki bakterij. Tega se ne znebis s prevrevanjem.

perci ::

Se pravi je goveja župa taka zajebana jed? Pa vampi? Pasulj?

Jah, jebiga, sej načeloma tega nisem počel, sam nisem pa vedel, zakaj se ne sme.

egomez ::

Pa še to naj bi vplivalo:
Pri zmrzovanju nastali kristalčki tudi uničijo manj prožne celične membrane. Tako da pri ponovni zamrznitvi imajo bakterije več prostora za premikanje in še še dodatno zmanjša rok uporabe.

Kaj ti temperaturni toksini spremenijo kemijsko strukturo(postanejo strupeni) zamo s segrevanjem ali tudi z zmrzovanjem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: egomez ()

Lord Sauron ::

Predvsem pa gobe se ne sme pogrevat, raje hladne pojest.

Ammm mene so ucili da hladne gobe niso za jest (ko pol je baje cloveku slabo)

Drugac pa ja.....pr zamrzovanju tista voda ko je v vseh zivilih kristalizira, in razsiri prostor med molekulami (ce pozmi u pirovsko flaso nalijes pouno vode pa pustis zunaj da zmrzne jo ponavad raznese,ker led zavzame vec prostornine kot voda),ko pa je vec prostora pa nastopijo tiste bakterije ko povzrocajo gnitje in plesen,ker pa je zivilo zmrznjeno pa se to ne opazi takoj in je pol cloveku (ce to poje) slabo.....da bi pa ker umrl pa nam predrage ucteljice in ucitelji (god i hate them;(( ) niso nc povedli

aja zaka pa gob nebi smeu hladnih jest pa ne vem.....najbrz je sam kaka butasta vraza (tk ko una fora da vode ne smes pit se pou ure po tistem ko si gobe jedu :D )

LP

|SNap| ::

Sej vem da je ful off-topic, ampak je vseen nekak podobna zadeva: zakaj se roze zaliva s postano vodo? ;)

Elemen_T ::

Mimogrede, postana voda ni dobra - vsebuje sol, apnenec, klor,...
Rastlini najbolj ugaja deževnica.

Lord Sauron ::

Ammmm.......tistole z postano vodo pa tut mene bega.....najbrz se postani vodi razgradijo minerali pa tiste stvari,pa je pol podobna dezevnici al pa je voda iz pipe premrzla za zalivanje rastlin:8)

Thomas ::

> najbrz se postani vodi razgradijo minerali

To bi bila nuklearna fisija, da bi razpadli minerali. ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

S postano vodo? Hm, najbrz zato, ker je nekaj izhlapi s tem pa povecas koncentracijo hranilnih snovi v vodi... Mineralov, etc, ...

... to bi bila nekako logicna razlaga ampak v treh dneh se ta koncentracija ne poveca nevem kako bistveno... :)

PS: Kar se pa ponovnega zamrzovanja tice. Naj nekdo proba z enim zrezkom ali pa kako zelenjavo... ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

mare_ ::

Kolikor so meni mati razlagal zato, da se segreje oz. ohladi na sobno temperaturo - da ni ne prevroča ne premrzla, ker drugače naj bi rastlina doživela šok. :)

random ::

ko hrano zamrznes, se bakterije spremenijo v spore.. ko pa odtajas, se zacnejo na veliko razmnozevati..Ce hrano ponovno zamrznes, se koncentracija bakterij tako poveca da ni vec priporocljivo jesti :D

baje 8-)

LoneWolf ::

Ja, za roze zalivat priporocajo, da voda iz pipe stoji dan ali dva ! v odprti posodi !, predno se je zlije k rozi. En razlog je, kot je omenil _mare, temperatura vode, drugi pa v tem, da se nekako v tem casu razprsi in poizgubi klor, ki je prisoten v vodi iz pipe. Menda big deal za vzgojitelje roz. Dezevnica naj bi bila za zalivanje najbolsa.

|SNap| ::

Kako se "poizgubi" ?!

LoneWolf ::

Klor v vodi ni stabilen, pocasi se porazgubi v atmosfero. Zato mora bit posoda odprta.

perci ::

Em, a pri nas je voda iz pipa klorirana? Vsak dan neki novga zvem.

_marko ::

V Mariboru ni klorirana.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Tarzan ::

Zamrzneš hrano, s tem celične stene kristalčki predrejo in naredijo precejšnjo razdejanje. Bakterije, ki so povečini v sporah (nekatere tudi pri -20 še ne izgubijo apetita) so mirne. Voda se je spremenila v led, tako da je tudi če bi bile popolnoma aktivne, nebi mogle uporabiti. Encimi še vedno delujejo, ker jih mraz ne uniči (vročina pa, zato je pametno pred zamrovanjem zelenje blanširati). No, ko odmrznemo hrano, notri sprostimo vodo, bakterije oživijo, encimi podeseterijo hitrost delovanja... glede na to, da so celične membrane poškodovane ima drhal precej manj dela kot pred zamrznitvijo.
Poskusite zmrzniti jabolko. Kar celega, z lupino vred. Kaj se bo zgodilo, ko boste reveža, ki je bil globoko zamrznjen odtajali?
Tistim, ki se vam ne da čakati, naj povem, da se bo spremenil v drekasto gmoto. V glavnem Fuj^2.
Pregrevanje hrane pa je res nevarno, golaž naprimer, če je okužen s klostridijem, ki je termorezistenten, je lahko po nekajkratnem gretju ne samo neužiten, ampak smrtno nevaren. Strup se notri nabira, bakterije ob gretju ne pocrkajo, ko se ohladi pa se veselo gostijo z mesom... potem se to večkrat ponovi, toksini pa se kopičijo.

BigWhale ::

> V Mariboru ni klorirana.

Ne, zato ker je tako trda, da imam jaz po enem tednu tisto del pipe, ki toci vroco vodo cisto bel... ;>


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Helicobacter Pylori

Oddelek: Loža
365378 (4463) rdecaluc
»

s katero brezalkoholno pijačo se najbolj odžejate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
783171 (1645) perkomat
»

Inšpektorat: Ni dokazov o oporečnosti vode (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
922919 (1413) BlaY0
»

Ustekleničena pitna voda (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
694973 (3469) durrenmatt
»

Zalivanje rož

Oddelek: Znanost in tehnologija
112990 (2680) _marko

Več podobnih tem