Forum » Strojna oprema » Problem s frekvenco procesorja na prenosniku
Problem s frekvenco procesorja na prenosniku
Pentium ::
Na prenosniku HP 6910p imam problem, da je frekvenca procesorja ves čas na 800 MHz, čeprav bi se morala dvigovati do 2.0 GHz (Speedstep funkcija). Tudi, če poženem npr. Prime95, ostane na 800 MHz in tudi sistem kot tak (Windows 7 32-bit), ni odziven tako, kot bi moral biti. Skratka, imam občutek, da Speedstep štrajka in da ne dopusti procesorju frekvence višje od 800 MHz, pa ni važno, če izberem kako drugo shemo varčevanja energije, ali pa če teče iz baterije. Temperature so normalne oz. zelo nizke (okrog 40 st. C pod obremenitvijo), ventilator teče na najnižji hitrosti. Izkušnja Windows 7 je na 2,9, toliko je ocenjen procesor. Procesor je Intel Core 2 Duo T7300.
Dvignil je frekvenco edino, ko sem pognal Mini Windows XP iz Hiren's Boot-a, tam je lepo tekel pod 2.0 GHz (gledano preko CPU-Z).
Poskusil sem že tole:
- Dal OS na novo gor z vsemi gonilniki
- Posodobil BIOS
- Spremninjal par nastavitev BIOS-a, nobena ni pomagala
- Downgradal BIOS na najstarejšo verzijo in postopoma nadgrajeval do najnovejše
- Testiral RAM
- Poskusil z drugim 100% delujočim procesorjem
V nobenem izmed naštetih primerov se frekvenca ne dvigne nad 800 MHz.
Se komu sanja, kaj bi morda bilo krivo?
Dvignil je frekvenco edino, ko sem pognal Mini Windows XP iz Hiren's Boot-a, tam je lepo tekel pod 2.0 GHz (gledano preko CPU-Z).
Poskusil sem že tole:
- Dal OS na novo gor z vsemi gonilniki
- Posodobil BIOS
- Spremninjal par nastavitev BIOS-a, nobena ni pomagala
- Downgradal BIOS na najstarejšo verzijo in postopoma nadgrajeval do najnovejše
- Testiral RAM
- Poskusil z drugim 100% delujočim procesorjem
V nobenem izmed naštetih primerov se frekvenca ne dvigne nad 800 MHz.
Se komu sanja, kaj bi morda bilo krivo?
hojnikb ::
pomagaj si z throttlestop, če bo kej bolš. Pa v windwosu si zber custom power profil, kjer nastaviš minimum pa maximum processor state na 100%
#brezpodpisa
Sem poskusil oboje...ne gre. tudi gor sem dal Windows XP, če bi bilo mogoče kaj boljše, ampak je popolnoma isto.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pentium ()
SplitCookie ::
Zanič napajalnik / pregrevanje
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Misliš zanič AC adapter (tu gre za prenosnik)? Pregreva se 100% ne, temperature so okrog 40 stopinj, poleg tega je na CPU-ju nova termalna pasta (AS5). Sem pa prejle poskusil v Safe Mode-u po XP-ji in tam dejansko ves čas teče pod 2.0 GHz.
SplitCookie ::
to da so temperature 40°C še ne pomeni da se ne pregreva. CPU bo pri pregretju zabil svojo frekvenco na 0, temperature pa bodo mnogo nižje kakor dejanske.
Kakorkoli, nekje drugje ti sedi težava.
Driverji za Speedstep se ti ne prožijo pravilno
+ Ja, zanič napajalnik
Kakorkoli, nekje drugje ti sedi težava.
Driverji za Speedstep se ti ne prožijo pravilno
+ Ja, zanič napajalnik
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SplitCookie ()
Pregreva se ne, ker prej, ko je dejansko delal na 2.0 GHz, se je ventilator vklopil na ene 80% in je začel pihati lepo toplo. Da bi pa začel CPU throtllat oz. mu vstavljati HLT navodila zaradi pregrevanja oz. 'kao' pregrevanja, se pa tudi ne dogaja, saj bi na AIDA64, ki jo uporabljam to pokazalo pod System Stability Testom. Preprosto CPU sedi na 798,09 MHz kljub obremenitviji.
Napajalnik sem ravnokar zamenjal z drugim, 100% delujočim, 120-vatnim, ne pomaga nič.
Ker imam na novo naložen sistem (XP), sem dal gor le gonilnike za čipset in za grafiko, oboje čisto zadnje in DL-jano iz Intelove strani.
Glede na to, da dela v safe modu recimo ok, pomeni da mora biti problem nekje v ACPI podsistemu računalnika.
Napajalnik sem ravnokar zamenjal z drugim, 100% delujočim, 120-vatnim, ne pomaga nič.
Ker imam na novo naložen sistem (XP), sem dal gor le gonilnike za čipset in za grafiko, oboje čisto zadnje in DL-jano iz Intelove strani.
Glede na to, da dela v safe modu recimo ok, pomeni da mora biti problem nekje v ACPI podsistemu računalnika.
krneki0001 ::
Kako imaš nastavljeno v biosu za procesor?
Kak speedstep izklopljen ali kaj podobnega?
Kak speedstep izklopljen ali kaj podobnega?
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Čudna temperatura CPUOddelek: Hlajenje in modifikacije | 2311 (1886) | Sssaga |
» | Neuspelo navijanje Intel core 2 quad 9550 (strani: 1 2 )Oddelek: Navijanje | 11666 (10116) | Domobrancek |
» | OC : intel E2140 1.6 GHzOddelek: Navijanje | 3111 (2700) | urbyluzar |
» | CORE I7- 920 D0 revizija :) (strani: 1 2 3 )Oddelek: Navijanje | 11884 (7005) | blockhd |
» | Navijanje e4300 (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Navijanje | 20640 (9523) | ZaLoMaT |